Filmaffischen till ”Kopps” hänger på en hedersplats i en korridor på Bengtsfors kommunhus. Josef Fares komedi, som spelades in i Dalsland, handlar om hur poliserna i den påhittade småstaden Högboträsk blir så desperata när polisstationen ska läggas ned att de bestämmer sig för att fabricera en brottsvåg. De bränner bland annat ned korvkiosken för att övertyga beslutsfattarna i storstaden om att poliser behövs även på glesbygden.
– Den där filmen känns allt mer realistisk nu, mumlar kommunordförande Per Eriksson när vi går förbi affischen. Han ler åt sitt skämt.
Bengtsfors starke man skulle naturligtvis aldrig tända eld på Sibyllan nere på Storgatan.
Fucking Dalsland
Stefan Löfvén valde bort Almedalen för en glesbygdsturné om trygghet. Men det fanns inte plats för Dalsland – ett landskap med polisbrist, allvarlig avfolkning och en arbetslöshet som är långt högre än riksgenomsnittet.
I denna artikelserie kan Expressen berätta om en del av landet där man känner sig som en vit fläck på Sverigekartan och där man inte längre räknar med hjälp från staten.
Men polisbristen är inget han skrattar åt.
Sedan polisstationen i Bengtsfors lades ned har socialdemokraten känt sig tvungen att använda kommunala pengar till att vakta Bengtsfors centrum. Med hjälp av Lagen om ordningsvakter har torget vid Systembolaget, Ica och Kickis Café förvandlats till en så kallat paragraf 3-plats där man kan ha ordningsvakter med vissa polisbefogenheter.
I Bengtsfors kommunhus förväntar de sig inte längre att få hjälp från staten.
– Vi kan inte bara sätta oss med armarna i kors och klaga på att staten inte är närvarande, att det inte händer något trots att det är statens ansvar. Då måste vi göra något själva också, säger Per Eriksson.
Han berättar om nedläggningsbeskedet.
– Vi fick förklaringen att de inte lägger ned polisstationen i Bengtsfors, utan att de bara bemannar ned den. Är inte det samma sak?
– Och de säger att de ska vara mer aktiva och närvarande, men det känns inte riktigt trovärdigt.

En polispatrull för hela Dalsland
Nedläggningar är inget nytt för Dalsland. Bruksdöden i slutet av 1800-talet drabbade landskapet hårt. Det följdes av bland annat industrinedläggningar runt millennieskiftet. Dalsland har blivit en del av Sverige där man är van vid att behöva komma igen. Men de senaste årens polisnedskärningar har varit tuffa att smälta.
I Dalsland finns polisstationer i Mellerud och Åmål som bidrar med var sin patrull. Men de som utgår från Mellerud tvingas ofta åka till Trollhättan i Västergötland för att stötta dem då de också saknar poliser. Trollhättan i sin tur stöttar Göteborg. Det innebär att det ofta bara är en patrull i hela Dalsland - trots att området de patrullerar är till ytan ungefär lika stort som Storstockholm.
En färsk undersökning av Charlotta Mellander, professor i nationalekonomi vid Internationella handelshögskolan i Jönköping, visar att det i flera av Dalslands kommuner nu finns fler anställda på Systembolaget än på polisen.

Fler Systembolagsanställda än poliser
Bengtsfors: 0,86
Poliser: 6
Systembolagsanställda: 7
Dals-Ed: 0
Poliser: 0
Systembolagsanställda: 4
Färgelanda: 0
Poliser: 0
Systembolagsanställda: 3
Mellerud: 0,67
Poliser: 2
Systembolagsanställda: 3
Åmål: 8,5
Poliser: 51
Systembolagsanställda: 6
Källa: Charlotta Mellander, Internationella handelshögskolan i Jönköping.
I fikarummet i Melleruds polisstation släpper polisinspektör Monica Lindberg ur sig ett kort skratt när jag berättar om jämförelsen med Systembolaget, men är snabb med att påminna om allvaret i siffrorna.
Samtidigt som kaffekokaren puttrar radar hon upp exemplen på hur polisbristen påverkar människor i Dalsland.
– Ta till exempel en rattfyllerist, det är en så kallad ”prioritet ett” för oss. Det är verkligen någon man måste stoppa omedelbart. Honom måste man ta innan han kör ihjäl någon. Men vi har bara en bil. Om den måste ut till en annan ”prioritet ett” så blir det inte en ”prioritet ett” utan en ”prioritet två”. Man skriver ned prioriteten bara för att man inte har några poliser. Då känns det precis som att människoliv i landsbygd och glesbygd inte har lika stort värde eftersom vår bemanning är så tunn, säger hon och suckar djupt.
Det senaste larmet som gjorde henne frustrerad var en drogpåverkad person som körde omkring i ett bostadsområde.
– Vi hade ingen polis. Då kan de fortsätta köra… och kanske kör ihjäl någon eller skadar någon.

Kan dröja 50 minuter innan insatsstyrkan är på plats
Monica Lindberg har kampanjat förgäves för Dalsland.
– Cheferna brukar säga att vi behöver resurser till utsatta områden, då säger jag alltid: ”Du menar som Dalsland?”. De förstår inte vad jag menar. Men vi har en polisbil i hela Dalsland! Hur säkert är det? Det är ju helt sanslöst!
Polisen i Dalsland har informerat skolorna om hur beredskapen ser ut om de drabbas av en skolskjutning liknande den i Trollhättan 2015.
– Händer det i Bengtsfors dröjer det 50 minuter innan man har en riktig insatsstyrka på plats. Det är ingripandeenheten i Uddevalla och Trollhättan som fått utbildningen om sådana skolskjutningar och angrepp. Vi har sagt till skolorna: ”Räkna inte med att vi kommer dit jättefort”.
Jag vet inte om Stefan Löfven ens vet var Mellerud ligger.
Stefan Karlsson och Christer Olsson ska köra Melleruds radiobil i kväll. De kommer in i fikarummet för en kopp kaffe innan arbetspasset börjar. Innan jag hinner säga något förklarar de: ”Ja, vi brukar kallas Stefan och Krister, men frågan är hur roliga vi är”.
Tillsammans har duon, som delar namn med TV4:s buskiskomiker, över 50 års erfarenhet av polisarbete. De trivs så bra tillsammans att Stefan bestämt säger att han inte tänker låta den äldre Christer gå pension.
– Jag vet inte om Stefan Löfven ens vet var Mellerud ligger. Tror du det Christer? undrar Monica Lindberg i fikarummet när vi pratar om statsministerns glesbygdsturné som inte når Dalsland.
Dalsland
Folkmängd: 50 604.
Större samhällen: Åmål, Färgelanda, Dals-Långed, Bengtsfors, Dals-Ed och Mellerud.
Medelålder: Högre än i många delar av landet. I Bengtsfors är medelåldern 46,3 år. Genomsnittet i Sverige är 41,2 år.
Medianinkomsten i Dals-Ed (210 096) var Sveriges sjunde lägsta år 2016. Genomsnittet i Sverige är 261 038 kronor om året.
Kända personer från Dalsland: Mathias Fredriksson, skidåkare, Ida Warg, bloggare, filmen "Fucking Åmål".
Christer Olsson har en lång karriär som även inkluderat chefstjänster. Tidigare har han arbetat i Göteborg. Med en enda mening sammanfattar han skillnaden mellan att vara polis i Dalsland och i Göteborg.
– Trycker jag på min larmknapp i Göteborg har jag hjälp av 20 poliser på fem minuter. Här måste jag tänka att jag kan få hjälp av två poliser om 30 minuter, säger han.
Avstånden blir stora om man är en enda radiobil som ska täcka hela Dalsland. Innan passet är slut den här dagen har Stefan och Krister ryckt ut till Åmål, Mellerud och en befarad drunkningsolycka i Bengtsfors.
Passet avslutas sedan i ett annat landskap, i Trollhättan, på grund av kravaller i bostadsområdet Kronogården. Åmåls polispatrull täcker upp så att det åtminstone finns en radiobil i Dalsland.
Ungdomarna säger att om polisen bara spanade skulle de hitta hur mycket droger som helst.
Kriminella gäng bosätter sig i Dalsland
I arbetsuppgifterna i Åmål och Mellerud ingår inte längre spaning. Spaningsansvaret för Dalsland finns i stället i Uddevalla i Bohuslän.
I vintras märkte Melleruds poliser att de kriminella gäng som tidigare gjort snabba stöldräder in i Dalsland nu i stället väljer att bosätta sig i de gamla bruksorterna.
– De bor i Dalsland för det är så pass tryggt att bo här, säger Monica Lindberg.
– Så nu säger vi bara: ”Vänta till mc-gängen, de kriminella gängen, flyttar hit för att det är hur lätt som helst att få vara i fred.
Forskaren om glesbygdens framtid
Charlotta Mellander, professor i nationalekonomi vid Internationella handelshögskolan i Jönköping, som forskar om regional utveckling och ligger bakom statistiken om Systembolaget och polisen.
– Jag tror att man skulle komma väldigt långt genom att fatta beslut om sjukvård, skola, kollektivtrafik, vård och omsorg, de primära servicebitarna, och faktiskt vara tydlig med vad man kan förvänta sig på de här mindre platserna. Jag tror att man behöver gå ned på siffror och konkret slå fast hur långt man ska behöva ha till ett sjukhus eller hur många poliser som ska finnas till ett visst område eller folkmängd. Systembolaget har som uttalad vision att de ska finnas i varenda kommun och ligga på ett centralt läge. Skulle man inte kunna uppge ett liknande mål för andra typer av verksamhet om man kan göra det med Systembolaget? Även om inte all offentlig service kan ligga i samtliga kommuner bör man från politisk håll kunna uppge ett mål om hur långt man ska ha till verksamheten.
Mellan första december 2016 och 18 januari 2017 anmäldes 21 villainbrott i Bengtsfors, Melleruds, Dals-Eds och Åmåls kommun. Under samma period förgående år var siffran fyra. Så sent som i slutet av juni varnade polisen i Dalsland (på sin Facebooksida) för inbrott. Detta efter sex villainbrott på två dygn.
Bara under första halvan av januari 2017 anmäldes också 15 inbrott i fritidshus. En riktad insats mot en kriminell liga har fått ned siffrorna. På polisstationen i Mellerud ser man det som ytterligare ett tecken på att spaning på lokal nivå behövs.
– Ungdomarna säger att om polisen bara spanade skulle de hitta hur mycket droger som helst, säger Monica Lindberg och låter för första gången lite uppgiven.
Helt riskfritt är det dock inte att vara brottsling i Dalsland.

Stoppade vapentjuven tillsammans med grannarna
Göte Johansson, 70, från Dals-Långed, stoppade tillsammans med flera privatpersoner en inbrottstjuv på väg att bryta sig in i ett vapenskåp i en villa i Dalskog. De larmade polis, blockerade vägen med sina bilar, men prejades av gärningsmännen. Av en slump fanns en polispatrull i närheten och kunde snabbt ta upp jakten.
– Personligen tyckte jag inte att det var jobbigt när det hände, men jag vet att många mådde väldigt dåligt av det. Mina barnbarn som bor här nere tyckte det var jobbigt på kvällarna efteråt, säger Göte.
– Jag förstår dem mycket väl. Det är långt till grannar. De bor rätt ute i skogen. Men vi ska ju ha rätt att bo på det viset också utan att bli utsatta för de här grejorna.
Jag skulle naturligtvis vilja se poliser här. Så som vi har det, det här hade aldrig accepterats i Stockholm. Det är katastrofalt.
Göte har bott i Dals-Långed i stort sett hela sitt liv.
– Just känslan av att ha polis stationerad i närområdet, det tror jag är bra för folk i allmänhet, säger han. När jag växte upp hade vi en egen polisstation i Dals-Långed och en arrest, och det var nog en fem sex poliser stationerade i samhället. Det var inte fler människor som bodde här då.
– Jag skulle naturligtvis vilja se poliser här. Så som vi har det, det här hade aldrig accepterats i Stockholm. Det är katastrofalt.
Förändring i antal poliser 2001-2014
Stockholm +19
Göteborg + 33
Malmö + 222
Uppsala + 77
Linköping – 11
Åmål + 18
Färgelanda – 1
Dals-Ed – 2
Bengtsfors – 4
Mellerud – 5
Fotnot: Polisen organiserar sig inte baserat på kommuner, vissa poliser är anställda i en kommun men placerade i en annan. Kartläggningen är baserad på statistik från SCB.
KÄLLA: Internationella handelshögskolan i Jönköping
Efter inbrottsförsöket bestämde sig Göte för att starta en grannsamverkan för att skydda området.
Hans initiativ har spridit sig över hela Dalsland. De olika grupperna i Dalsland larmar varandra om människor som beter sig misstänkt. De håller fortfarande på att förfina arbetet.
– Vi har sms-grupper och mejlgrupper, men det är nog kanske andra sociala medier som ska till, som Facebook till exempel, säger 70-åringen.
I Dalsland räknar man inte med hjälp från Stockholm längre. Man får klara upp saker själv.
– Jo, så är det ju. Ta bilen och kör från Vänersborg och uppåt. Du ser grannsamverkansskyltar överallt. Det innebär att folk inser att polisen inte räcker till, att vi måste göra något själva. Annars hade de där skyltarna inte suttit uppe. Det är ju ingen som gör det här för att de har för lite att göra och tycker att det är jävligt roligt. Vi måste ta tag i vissa saker själva, det är slutsatsen vi gjort, säger Göte.

Stort mörkertal när det gäller kriminaliteten
Längre söderut, i Valbo-Ryr, har Tommy Jacobsson, inspirerad av Göte, förvandlat sin bil till vakt- och utryckningsfordon.
– Jag gjorde en skylt, en sådan som taxibilar har, och så gjorde jag belysning i den skylten och så en grannsamverkansskylt som var genomlyst både framåt och bakåt på taket. Det syns att det är något speciellt. Vi har bara en enkel saftblandare, det är ju ingen sådan där flott sak som de har i Hedekas. De har en stor ramp, så den är ju lite bättre, men vår fyller sin uppgift, säger han stolt.

I Bengtsfors kommunhus tror Per Eriksson att det, trots all grannsamverkan, finns ett stort mörkertal när det gäller kriminalitet i Dalsland. Han menar att människor blivit så uppgivna över polisbristen att de slutat polisanmäla brott.
Polisinspektör Monica Lindberg instämmer. Hon är rädd att det ska påverka hur framtida polisresurser fördelas. I Mellerud är man orolig för att statistik kan användas för att göra situationen ännu sämre.
– Sedan de stängde polisstationen i Dals-Ed förekommer det nästan inga brott där längre enligt statistiken. Det är ju jättebra, säger hon ironiskt.