[RED]UR ARKIVET:[/RED] Eritreas unga flyr för att slippa övergrepp

Snart åker Elham, 17, till det fruktade slavlägret

ASMARA. 17-åriga Elham Safi har växt upp i trygghet hemma hos föräldrarna i Eritreas huvudstad Asmara.

Hennes pappa såg till att hon gick på en privat skola. Somrarna tillbringade hon precis som hon ville – med vänner och släktingar. 

Men nu ska regeringen skicka henne till det hårt kritiserade militärlägret Sawa, som av FN och Human Rights Watch beskrivs som ett slavläger.

Det är där staten avgör hennes och alla andra unga eritreaners framtid.

– Jag ska dela rum med 180 andra flickor i ett års tid, säger Elham.

Publicerad 8 jul 2019 kl 17.07

Friska sommarvindar blåser genom centrala Eritreas huvudstad Asmara. Den tre timmar långa siestan, en tradition som invånarna ärvt från kolonialmakten Italien, är över. Det är liv på gatorna igen. Stadens många kaféer har öppnat och folk - de flesta män - sitter och dricker eftermiddagskaffe.  

17-åriga Elham Safi bär på en matkasse från butiken uppför den breda trappan till sitt hem i centrala staden. Det var här hon föddes för 17 år sedan. Om en månad är det dags att flytta hemifrån. Hon ska flytta till Sawa – militärlägret som beskrivs som ett slavläger för de unga i Eritrea. 

– Jag ska göra min plikt för landet, konstaterar Elham.

Hon har ett år kvar på gymnasiet. Det året ska hon tillbringa i det ökända militärlägret vid gränsen mot Sudan.

Det är inget hon valt själv. Varje år transporteras tusentals eritreanska ungdomar till Sawa för att gå det sista året i gymnasiet där.

– Man studerar som vanligt i nio månader och gör militärträning i tre månader, säger Elham. 

undefined

Eritreanska kvinnliga soldater marscherar i en parad. Hur många som skickas till militärlägret Sawa är oklart, men det kan vara så många som 10 000 ungdomar.

Foto: TEMESGEN WOLDEZION / WIKICOMMONS

I år högtidlighåller regimen att det är 25 år sedan Sawa grundades. Tanken med tvångslägret sägs vara att unga från Eritreas nio olika klaner ska samlas där och lär sig om och av varandra.

Elham är säker på att hon kommer att klara av gymnasiet. Hon har studerat på en privatskola i Asmara.

– De brukar vara bättre än de kommunala skolorna, säger hon.

Hennes pappa som är affärsman betalade 5000 nakfa – cirka 3300 kronor – i skolavgift varje år.

Elham tycker själv att hon har gått på en av de bästa skolorna i Asmara, och hennes föräldrar hade dessutom råd att anlita en privatlärare som hjälpte henne med studierna. Hon säger att hon är tacksam och glad över att föräldrarna satsade på henne.

Hon ser inte året i Sawa som ett problem, hon har redan siktet inställt på att studera vidare på universitetet.

Men frågan är om hon vet vad som väntar. Lägret hon skickas till har kritiserats kraftigt både av FN och av Human Rights Watch.

 

undefined

 

EXPRESSEN I ERITREA För ett år träffade Eritrea en efterlängtad freduppgörelse med grannlandet, ärkefienden Etiopien.

Hopp föddes om en ny framtid för det isolerade landet – liksom för den svensk-eritreanska journalisten Dawit Isaak som suttit fängslad i 18 år utan rättegång.

Expressen har som ett av få internationella medier fått tillåtelse att besöka den stängda diktaturen och möta landets informationsminister Yemane Gebremeskel och iskylan i hans svar är tydlig.

– Sverige har inte rätt att fråga om Dawit Isaak.

– Låt oss inte förminska allt på en enda fråga om en individ. Det är att förolämpa Eritrea.

På plats kan vi dock de närmaste dagarna berätta om långt fler än Dawit Isaak. Vanliga eritreaner och deras drömmar om framtiden.

Thomas Mattsson, chefredaktör

 

undefined

Rapporter om sexuella övergrepp

I november 2006 släppte Wikileaks ett läckt hemligstämplat telegram från den förre amerikanske ambassadören i Eritrea. Scott H. Delisi skrev att antalet unga gymnasister som skickas till Sawa varje år är ”4000 till 6000”. Enligt ambassadören var många eritreaner oroliga för att skicka sina barn till Sawa – särskilt döttrarna. I telegrammet noterade ambassadören särskilt att det förekommer uppgifter om sexuella övergrepp mot unga flickor i lägret.

– Det stämmer inte. Det kan hända att enstaka fall inträffar men så fort det rapporteras till de ansvariga kan de skyldiga bestraffas, säger en person som är knuten till utbildningsdepartementet i Asmara, men som inte vill citeras med namn.

I samma telegram anklagas regimen i Asmara för att utnyttja Sawa för rekrytering av nya medlemmar till det styrande partiet. Där får de gå kurser i partipolitiskt program och även militär träning. 

Human Rights Watch skriver i sin senaste rapport om Eritrea: 

”Den eritreanska regeringen använder högskolans system för att tvångssända tusentals ungdomar till värnplikten, vilket kräver att de tillbringar sitt sista år på det militära lägret Sawa. I stället för att utveckla en grupp av välutbildade och frivilliga... skapar regeringen tjänstemän, med lite eller inget val när det gäller deras uppdrag och inget slut i sikte på deras utplacering”.

När studenterna är klara med sina universitetsutbildningar tvingas de fortsätta tjäna staten inom sina yrken. Tjänstgöringen är tidsbegränsad, men bara på papperet. I praktiken kan folk tillbringa över 20 år i statens tjänst, det liknas av många eritreaner som valt att fly landet vid en värnplikt utan slut.

undefined

När Eritreas president Isaias Afewerki firade den 28 självständighetsdagen var Expressens Kassem Hamadé på plats. Då lovade diktatorn reformer – igen – innan han sprang ner till fotbollsplanen och studenterna som spelade upp landets historia.

Foto: Kassem Hamadé

Dåliga betyg – då tvingas du bli militär

Lägret kritiseras både av FN och Human Rights Watch. Sawa beskrivs som ett ”slavläger”. Under juli högtidlighåller regimen i Asmara att det är 25 år sedan lägret grundades. Sawa ligger vid gränsen till Sudan. 

Det är osäkert exakt hur många som skickas dit varje år, men enligt Human Rights Watch är det så många som 8000–10000 gymnasister som går det sista gymnasieåret där, enligt Human Rights Watch. De lär sig under tre månaders tid att hantera vapen och får gå kurser i partiets politiska program. 

De som inte får bra betyg slussas vidare från Sawa till militären. 

De som klarar av gymnasiet går vidare till universitet. Staten bestämmer både utbildning och utplaceringsplatser när de blir färdigutbildade. Även efter universitetet måste alla fortsätta att tjäna staten.   

Oron är stor bland tonårsföräldrar

Enligt FN har minst 15 procent av landets befolkning – främst unga – flytt landet. Enligt människorättsorganisationer och FN är värnplikten en av huvudorsakerna.

Människosmugglingen är som mest intensiv vid den 605 kilometer långa gränsen mot Sudan. Gränsen med den tidigare ärkefienden Etiopien var under många år stängd på grund av konflikten mellan länderna, men även på grund av stora minerade fält som fortfarande finns kvar. Den rutten ses som livsfarlig om undviks av människosmugglarna.

Cirka 109 000 registrerade flyktingar från Eritrea var placerade främst i lägret Shagarab i Sudan under 2014, enligt FN:s flyktingorgan UNHCR. I praktiken är Sudan ett transitland – många söker sig därifrån och vidare till Europa, de smugglas illegalt till det krigsdrabbade Libyen och därifrån över Medelhavet.

Under 2014 blev eritreanerna med sina nästan 37 000 flyktingar den näst största gruppen asylsökande i Europa efter syrierna. Majoriteten hamnade i Sverige och i Tyskland. Många av de som flyr är unga. Att fly över gränsen innebär en livsfarlig resa. Många skjuts ned innan de hinner korsa gränsen. Andra grips av militären och fängslas.

Oron är stor bland många tonårsföräldrar för vad som väntar deras barn i lägret Sawa. Det finns inga officiella siffror, men alla här vet att det inte är ovanligt att unga kvinnor väljer att bli gravida innan de fyller 17 år för att slippa hamna i Sawa eller slippa militärtjänsten.

 

Unga flyr värnplikten

Eritrea har cirka sex miljoner invånare (Factbook, CIA, 2018). Fram till 2014 hade UNHCR registrerat drygt 100 000 flyktingar i Sudan och över 170 000 i Etiopien från Eritrea. Bara under 2016 har minst 52000 människor flytt landet. 

Enligt FN är värnplikten den främsta orsaken till att många unga flyr från Eritrea. Oftast tvingas de ta mycket farliga vägar, för att framför allt komma till Europa. De senaste sju åren har tusentals eritreaner smugglats från Sudan och Etiopien till det krigsdrabbade Libyen för att därifrån ta sig vidare över Medelhavet till Europa. 

Eritreanerna utgjorde den största gruppen av migranter som lyckades ta sig över Medelhavet till Italien under 2015, 35,938 av sammanlagt 132,071, enligt FN:s International Organization for Migratrion, IOM.

undefined

Foto: Kassem Hamadé

Men 17-åriga Elham Safi säger att hon redan nu vet vad hon vill göra efter det året i Sawa.

– Mitt mål är att studera vidare på universitetet. Men jag måste få bra gymnasiebetyg. Om jag inte klarar av gymnasiet i Sawa slussas jag vidare till militären för militärtjänstgöring, säger Elham.

Hon fortsätter:

– Jag vill studera management och det är en universitetsutbildning på fyra år. När jag är klar med det placeras jag av regeringen på en arbetsplats som de väljer åt mig.

 

”Jag vill hjälpa mitt hemland”

Vad är din dröm?

– Min dröm är att bli självständig och ekonomiskt oberoende av min pappa. Min pappa har betalat alla mina avgifter, jag vill bli självständig och vill hjälpa honom i sitt jobb.

Hon säger bestämt:

– Jag vill även hjälpa mitt hemland, och vara trogen min familj och mitt land.

Tidigare kunde föräldrar besöka sina barn i Sawa, men sedan flera år råder nästan totalt besöksförbud. Barnen får ringa sina familjer vid enstaka tillfällen. 

Elhams mamma lär henne laga mat inför avresan i augusti.

undefined

Elham är en helt vanlig tonåring som gillar att sova och titta på film, att åka till ett militärläger ser hon ändå som självklart.

Foto: Kassem Hamadé

 

Vill du verkligen åka till Sawa?

– Lagen säger att alla måste göra det och därför måste vi respektera lagen. Bryter man mot lagen bestraffas man för det. Man ska inte bryta mot lagen utan man ska följa lagen, säger Elham.

På fritiden studerar Elham extra eller hjälper sin pappa på jobbet. Men hon säger att om hon får välja så vill hon helst göra ingenting när hon är ledig.

– Bara sova länge, ler hon.

De flesta familjer i Eritrea har tillgång till satellitkanaler från hela världen. Elham säger att hennes favoritfilmer är action och romantiska filmer.

– En av de bästa jag sett är en amerikansk film som heter ”The life of college”, säger hon.

 

Tror du att livet i Sawa är som livet i filmen?

– Jag tror det. När du går på högskolan här i Eritrea är du fri och inte under föräldrarnas kontroll!

 

undefined

EXPRESSEN I ERITREA

Hur är det att leva i ett av världens mest slutna land? Som en av få reportrar i världen har Expressens Kassem Hamadé fått resa i Eritrea. Läs om de han träffade i en serie reportage som publiceras de närmaste dagarna: 

IDAG Elham Safi, 17, som riskerar att skickas till det hårt kritiserade militärlägret Sawa, av FN och Human Rights Watch beskrivet som ett slavläger, där hon ska dela rum med 180 andra flickor.

Designern Sabrin Houssein, 22, som utmanar föräldragenerationens traditionella mode och vill sprida västerländsk design.

Konstnären Tesfalem Atenaw, 36, som hittade sin pappa – förlorad på andra sidan gränsen till Etiopien för trettio år sedan.

Nazret Weldu, 29, landets snabbaste kvinna som valt att stanna när de flesta av hennes kolleger flytt och sökt asyl.

Sidona Yosief, 17, som följer sina idoler på Youtube och vill bli dansare, sångerska och skådespelare.

Hotellägaren Johannes Primo som förestår ett ekande tomt Grand Hotel i hamnstaden Massawa som hoppas på att en dag få ta emot turister. 

Läs de publicerade reportagen här. 

undefined

Expressens reporter Kassem Hamadé på plats i Eritrea.