”Har ställts stora krav på Google i Sverige att ta ansvar”

Efter kritiken: Första stora intervjun med Google-chefen Anna Wikland

Videoklipp med brottsligt innehåll, antisemitiska hatlistor och en enorm insamling av integritetskänsliga uppgifter. 

Kritiken och debatten om Google har varit högljudd sedan Expressen inledde granskningen för en månad sedan.

Nu ställer Googles Sverigechef Anna Wikland upp på den första större intervjun om kritiken mot it-jätten.

– Vi arbetar ständigt med att hitta rätt balans mellan yttrandefrihet och kontroversiellt innehåll, säger Wikland till Expressen.

Publicerad 6 apr 2018 kl 05.04

En månad har gått sedan Expressens publicerade den första artikeln i granskningen av den amerikanska it-jätten Google. Lika länge har Expressen, Dagens Nyheter och Dagens industri ställt frågor till Googles Sverigechef Anna Wikland – men hon har tidigare bara givit enstaka svar

Granskningen har sammanfallit med en global diskussion om nätjättarnas makt och i Sverige har debatten om hur kontroversiellt och olagligt material publiceras på och sprids via Googles plattformar rasat. Och i USA har en debatt om hur företaget hanterat ”fake news” pågått sedan presidentvalet.

– Vår mission är att ge användare bästa möjliga sökresultat. Genom åren har vi brottats med en rad utmaningar där olika aktörer försökt att påverka våra system, och vi har därför också investerat i en rad uppdateringar och nya funktioner, säger Anna Wikland nu. 

När Sverigechefen svarar på frågor är hennes krav att få göra den via mejl. Anna Wiklands position som ansvarig på en nationell marknad för en global IT-jätte gör det ibland svårt att ge alla svar.

– Det har ställts stora krav på Google i Sverige att ta ansvar de senaste veckorna, men vad som är viktigt att understryka i detta är att Google Sverige, som jag är chef för, inte är ansvariga för våra tjänster och kan inte, rent legalt, fatta beslut om exempelvis borttagning av innehåll och avindexering av sökresultat, skriver Anna Wikland som tillträdde tjänsten som Sverigechef på Google i början av april 2016 då hon kom närmast från rollen som affärsområdesansvarig för retail och telecom inom bolaget. 

Det har ställts stora krav på Google i Sverige att ta ansvar de senaste veckorna.

Sedan 2014 har hon jobbat hos it-jätten och dessförinnan var hon vd och försäljningschef på Keybroker. Som Sverigechef för Google hade hon en fastställd förvärvsinkomst på 3 055 555 kronor år 2016 och Veckans Affärer utsåg henne till Näringslivets mäktigaste kvinna inom tech i år. 

Efter Expressens granskning har Google stängt ned det högerextrema nätverket Granskning Sveriges kanal på Youtube. Google har även raderat flera uppmärksammade videoklipp som har innehållit brottsligt material, som hets mot folkgrupp. Och it-jätten visar inte längre den antisemitiska listan över svenska judar som användarna med några enkla sökord kunde hitta på Google. 

I samtliga fall har materialet tagits bort först efter att Google uppmärksammats på vilken sorts innehåll de sprider. 

Är det rimligt att Google tjänar miljarder årligen men inte stoppar den här typen av material?

– Google och Youtube gör omfattande investeringar i maskininlärningsteknologi och personal för att snabbare identifiera och granska innehåll som kan bryta mot våra policyer eller lagen. Våra policyer går också många gånger bortom rådande lagstiftning. Och vi redovisar genomgående vårt arbete i vår Transparency Report.

undefined

Anna Wikland bemöter kritiken mot Google i en stor intervju med Expressen.

Foto: Karina Ljungdahl / IBL

Hon fortsätter:

– Till syvende och sist, är frågan dock bredare än att handla om resurser på Google eller Youtube, utan den rör komplexiteten kring den svåra balansen mellan yttrandefrihet och kontroversiellt innehåll på nätet.

Vad ska ni göra för att komma tillrätta med detta som många menar är problematiskt?

– Vi arbetar ständigt med att hitta rätt balans mellan yttrandefrihet och kontroversiellt innehåll, och vi strävar efter att utveckla våra tjänster och plattformar till det bättre. Det senaste året har Google och Youtube exempelvis gjort stora investeringar i bland annat maskininlärning, hårdare policyer och kontroller, och människor för att arbeta med dessa frågor. Vi aviserade även för några veckor sedan att vi kommer att rulla ut ett nytt, uppdaterat system i Sverige som möjliggör att mer kvalitativa resultat visas högt upp på breda och generella sökningar på Google.

Vilket ansvar har ni för det material som publiceras i era kanaler?

– Vi bär alla ett ansvar att bete oss respektfullt på nätet, och Googles ansvar i det hela är också ett stort, och mycket komplext, sådant. De beslut våra globalt ansvariga experter fattar görs därför med stor eftertänksamhet. Google är en återspegling av internet, och det finns tyvärr aktörer på nätet som laddar upp innehåll som går emot både lagstiftning och våra policyer före våra experter uppmärksammas om det och kan agera.

Vi bär alla ett ansvar att bete oss respektfullt på nätet, och Googles ansvar i det hela är också ett stort, och mycket komplext, sådant.

Enligt Anna Wikland finns det totalt 130 triljoner webbsidor, och varje minut laddas det upp 400 timmars video på Youtube.

– Både Google och Youtubes natur bygger på yttrandefrihet och informationsfrihet, och för att det inte ska vara personliga åsikter hos våra anställda som avgör vilket innehåll som ska få finnas tillgängligt, måste vi ytterst förhålla oss till lagen. Oundvikligen betyder det att människor uttrycker kontroversiella åsikter eller övertygelser som inte bryter mot lagen men som andra, inklusive vi själva, djupt kan motsätta sig.

Med ett par enkla sökord kunde användare hitta en antisemitisk förteckning över svenska judar. Är detta förenligt med er policy?

– Jag vill verkligen personligen säga att jag förstår att de personer som funnits med på listan i fråga har mått dåligt av detta, och innehållet i fråga är upprörande, men såväl interna som externa jurister bedömde att det inte fanns något som var uppenbart brottsligt på sidan när den först flaggades till oss. Vårt principiella förhållningssätt är att följa lagen i uppenbara fall och att tveksamma fall ska prövas av domstol innan vi agerar.

Här flyr Anna Wikland Expressens frågor. Onsdagen den 7 mars försökte Expressens reporter Åsa Asplid ställa frågor till Anna Wikland på Berns Salonger, i samband med galan "Näringslivets mäktigaste kvinnor firar 20 år".

Foto: Alex Ljungdahl

Googles Sverigechef var dock inte det minsta intresserad av att kommentera kritiken mot IT-jätten.

Foto: Alex Ljungdahl

"Jag ska gå in på den här middagen nu", sa Anna Wikland och fortsatte in på Berns-minglet.

Foto: Alex Ljungdahl

Hon skriver att det var först när Google fick kännedom om ett brott mot upphovsrättslagen som bolaget agerade och avindexerade sidan från Google. 

– Med det sagt - brett formulerade söksträngar ska ge kvalitativa resultat som är sanningsenliga och användbara. Därför har vi den senaste tiden gjort många förbättringar inom området och vårt uppdaterade system med mer kvalitativa sökresultat kommer snart att fullt rullas ut även på den svenska marknaden. De första förändringarna implementerades härom veckan, och ytterligare justeringar kommer att rullas ut i framtiden, skriver hon.

Men som Anna Wikland påpekat har den svenska verksamheten inte något ansvar för att ta bort material som går att söka fram via Google eller se på videonätverket Youtube – det ska hanteras på en global nivå. Ett problem för företaget är, som Expressens granskning har visat, att material med brottsligt innehåll stoppas – bara för att dyka upp på Youtube via andra användarkonton.

– Det finns tyvärr aktörer som systematiskt utnyttjar Youtubes system - exempelvis genom att återpublicera material som bryter mot våra policyer eller är olagliga. Det är självklart frustrerande, och vi ser teknologisk utveckling som en viktig del av lösningen på denna utmaning, skriver Anna Wikland. 

Det finns tyvärr aktörer som systematiskt utnyttjar Youtubes system - exempelvis genom att återpublicera material som bryter mot våra policyer eller är olagliga.

Google räknar med att tekniken ska kunna förhindra att filmer som raderas av Google sprids av andra användare.

– Ingenjörer på Youtube har utvecklat system som ska förhindra återuppladdningar genom att automatiskt identifiera nya klipp som laddas upp. Detta system har redan börjat användas för terrorism- och extremismrelaterat innehåll och Youtube håller i detta nu på att se över hur man kan använda denna teknologi även för annat typ av innehåll. Det är ingen garanti på att det inte dyker upp sådant material i framtiden, men det är ett steg på vägen, skriver Googles Sverigechef. 

Men det är inte den enda kritiken som riktats mot Youtube och dess ägare Google. 

Den som sökt och sett ett klipp med statsminister Stefan Löfven får direkt efteråt ett klipp från hatsajten Fria Tider, har Expressen avslöjat tillsammans med organisationen Algo Transparency

Detta eftersom algoritmerna enkelt kan manipuleras. Men något exakt svar på hur algoritmerna är uppbyggda får vi inte. 

– YouTubes algoritmer och rekommendationer bygger på en rad olika faktorer, däribland delningar, likes och användarundersökningar. Dessa rekommendationssystem syftar till att ge våra användare möjlighet att upptäcka nytt innehåll. Ibland kan det hända att användare flaggar innehåll som inte bryter mot lagen, men som fortfarande anses problematiskt, och i de fallen verkställer vi en tuffare standard som innebär att dessa klipp ej blir rekommenderade eller autospelas, och dessutom hamnar bakom en varningstext. 

Ska Google investera i svenska moderatorer som enklare kan förstå vad som är till exempel hatmaterial?

– Google rekryterar aktivt och har en målsättning att ha över 10 000 anställda under 2018 som arbetar med att granska flaggat innehåll som kan bryta mot våra policyer och lagstiftning, och en del av dessa kommer att vara svenskspråkiga. Men lösningen på denna utmaning är mer komplex än att enbart anställa personer då skalan av innehåll är för stor  och en långsiktig lösning måste också därför utgå från teknologi. 

Hur många av dessa 10 000 anställda moderatorer ska kunna svenska?

– Vi kan i dagsläget inte redogöra lokala siffror. 

Google rekryterar aktivt och har en målsättning att ha över 10 000 anställda under 2018 som arbetar med att granska flaggat innehåll.

Efter USA-valet var det en stor debatt om hur bland annat sökjättar bidragit till att sprida falsk information. Gör Google tillräckligt för att stoppa detta?

– Genom åren har vi brottats med en rad utmaningar där olika aktörer försökt att påverka våra system, och vi har därför också investerat i en rad uppdateringar och nya funktioner. Däribland har vi rullat ut en uppdatering av våra algoritmer, skapat möjligheten att flagga resultat som anses falska, lanserat en faktavaliderande tagg i Google Nyheter och genomgående i sök, samt gjort betydande investeringar i journalistik genom Google News Initiative, där vi totalt kommer ha allokerat 300 miljoner dollar till kvalitativ journalistik de kommande åren.

Hur ser ni på risken att Google och Youtube kan komma att manipuleras inför riksdagsvalet?

– Google har länge bekämpat aktörer som sprider felaktig information och vi gör genomgående investeringar i syfte att skydda integriteten i våra system. I november 2016 agerade vi mot falska nyhetssidor som utnyttjade våra annonssystem genom att lansera striktare policyer och vi har sedan dess agerat mot hundratals aktörer i ekosystemet. Tidigare i år lanserade vi även “Protect Your Election” - ett projekt i samarbete med Jigsaw - som syftar till att hjälpa medier och organisationer att skydda sig mot DDoS attacker, lösenordsfiske och försök att bryta sig in i människors privata konton.

undefined

Vi bär alla ett ansvar att bete oss respektfullt på nätet, och Googles ansvar i det hela är också ett stort, och mycket komplext, sådant.

Foto: Pelle T Nilsson/STELLA PICTURES

Nästa vecka ska Google träffa företrädare för regeringen för att diskutera Googles verksamhet och ansvar. Justitieminister Morgan Johansson (S) kommer delta vid mötet och har krävt självsanering av it-jättarna samt att material som bryter mot användarvillkoren ska plockas bort betydligt snabbare. 

På fredag, den 13 april, träffar justitieminister Morgan Johansson (S) och IT-minister Peter Eriksson (MP) i Rosenbad företrädare för Google, Facebook och Tidningsutgivarna. Mötet är påkallat av alla parter, och Anna Wikland vill poängtera att också Google velat förklara sig för regeringen.

– Det är positivt att vi fortsätter föra en dialog om det ansvar för yttrandefrihet och samtalsklimat i det offentliga rummet som alla måste vara med och ta. Expressen, och Dagens Nyheter och Dagens industri, har bedrivit en intensiv granskning av nätjättarna den senaste tiden och vi ser fram emot att få lägga fram våra argument ihop med Tidningsutgivarna. Inte minst är detta viktiga frågor för mindre, lokala medier som också drabbas av hot och hat i sociala medier, säger Expressens chefredaktör Thomas Mattsson, som den senaste tiden deltagit i olika samtal med nätjättarna och regeringen och som är med också i Rosenbad nästa fredag. 

På frågan vad Google kommer att ta upp under mötet, svarar Anna Wikland: 

– Vi tog själva initiativ till detta möte. Globalt ansvariga experter från Google kommer att finnas på plats för att diskutera dessa viktiga ämnen med relevanta personer och ansvariga ministrar. Vi ser fram emot att tala om hur våra policyer och den globala hanteringen av kontroversiellt innehåll fungerar, samt lyssna in och ta feedback från alla deltagare. 

 

Fakta: Anna Wikland

Anna Wikland, 36, Sverigechef på Google, utnämndes i år av tidningen Veckans Affärer till Näringslivets näst mäktigaste kvinna inom tech. 

Hennes fastställda förvärvsinkomst för 2016 var 3 055 555 kronor. Hon hade då inget överskott av kapital. 

När sajten Breakit i somras tittade på Google Swedens årsredovisning framgick det att bolaget hade lönekostnader på drygt 199 miljoner kronor 2016.

Eller exakt: 199 275 934 kronor, exklusive pension och sociala avgifter.

Slår man ut ett snitt på de då 191 anställda blev det över en miljon kronor per anställd i årslön. Närmare bestämt 1 043 330 kronor. Det motsvarar 86 944 kronor i månaden. Breakit jämförde med 2015 och räknade ut att löneutvecklingen blev 8,4 procent. 

Anställda på Google Sweden ingår också i ett personaloptionsprogram som moderbolaget Alphabet har upprättat. Det innebär att de i framtiden har rätt att köpa aktier till förmånliga villkor, enligt Skatteverkets definition.

Optionerna var vid årsskiftet 2016/2017 värda runt 280 miljoner kronor, enligt Breakit. Det innebär att om alla 191 anställda omfattas av programmet har de optioner på i snitt 1,5 miljoner kronor per anställd, enligt Breakit.

Källa: Expressen, Breakit, Veckans Affärer