Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Unga röster: Detta är min bild av Sverige

Europaväg 45 ringlar genom utanförskapsområden, småstäder och glesbygd.

Fotograferna Åsa Sjöström och Axel Öberg åker genom det inre av Sverige för att porträttera svenska väljare och lyssna på deras berättelser.

Hur ser deras liv ut? Vad avgör var de lägger sin röst? Vad är deras bild av Sverige?

Resan börjar i Angered i utkanten av Göteborg och slutar drygt 160 mil senare i Sveriges nordligaste valkrets.

I dag: Unga väljare.

UPPVUXEN MED POLITIK. Raz Mustafas familj är politiskt engagerad. Pappa är vänster, storasyster är med i SSU och själv tänker hon rösta på Socialdemokraterna.
Att inte samarbeta med SD gör dem bara starkare

Raz Mustafa, 19, jobbar på Volvo som flexare. Hon satsar, vilket innebär att hon plockar och bär bildelar till truckförare.

Inför sitt första riksdagsval som röstberättigad tycker hon att det viktigaste är att unga människor röstar – ”för att få bort SD”, som hon uttrycker det. Raz funderar vidare:

– Men nu när SD ändå är stora och kanske till och med vinner valet måste de andra partierna samarbeta med dem. Att inte samarbeta med SD gör dem bara starkare.

Raz säger att hon känner sig trygg här i Hammarkullen – att hon kan gå runt mitt i natten utan att vara orolig, att alla känner alla och hjälper varandra. Hon tycker att mediernas bild av förorten är alldeles för negativ.

Det är bara när polisen kommer som hon känner sig otrygg. Raz vänner instämmer.

– De kommer med polisbilen, hoppar ur, visiterar och drar i väg igen. Ibland med någon av ungdomarna i bilen, ibland inte. Deras attityd är hård, säger Raz som menar att kriminalitet finns överallt och att fler unga använder droger i Örgryte än i Angered.

UTSATT. Hammarkullen är ett av 23 områden i Sverige som polisen klassar som ”särskilt utsatta”. Det innebär bland annat att området kännetecknas av social problematik och kriminell närvaro.
"HÅRD ATTITYD". "De kommer med polisbilen, hoppar ur, visiterar och drar i väg igen. Ibland med någon av ungdomarna i bilen, ibland inte. Deras attityd är hård", säger Raz om polisen.

Hon har vuxit upp i en politiskt engagerad familj. Pappa är vänster, storasyster är med i SSU och själv tänker Raz rösta på Socialdemokraterna. Hon beskriver frågorna som är viktigast för henne:

– Skolan, sjukvården, allas lika värde och att människor ska få samma chanser i livet.


ALLT FÖRÄNDRADES. Mötet med teatern förändrade Hussein Al Saidars liv. ”Det fick en mening och jag kände att jag var bra på något”, säger han.
Viktigt att vi från förorten röstar

Hussein Al Saidan, 21, har tolv syskon. I dag är de åtta personer som bor i familjens femrummare i Hammarkullen, resten av familjen bor i samma trappuppgång så det är alltid mycket folk hemma.

Under skoltiden hade han svårt att fokusera och kom inte in på gymnasiet. Men Hussein fångades upp av Angeredsteatern och fick senare praktik på Göteborgs stadsteater. Mötet med teatern förändrade hans liv, "det fick en mening och det var första gången jag kände att jag var bra på något", eftersom jag kom från en skola där lärare kunde peka på en och säga att jag aldrig kommer att lyckas och att jag inte var bra på något.

Husseins tuffa attityd har gjort honom eftertraktad som bad boy inom teatern. Han får ofta spela terrorist eller kriminell av något slag. Något som kan vara både bra och dåligt, resonerar han.

– Jag är en realistisk skådespelare, men det kan ju också leda till att fördomarna ökar.

Om valet säger han:

– Jag tycker det känns jobbigt att få rösta första året då SD blir det största partiet, det kommer nog resultera i kravaller och upplopp.

– Det är viktigt att vi från förorten röstar och inte struntar i det, att vi står upp för oss och att alla oavsett var du kommer ifrån har lika värde.

EN AV 8 000. I Hammarkullen, som ingår i stadsdelsnämndsområdet Angered i Göteborg, bor drygt 8 000 personer. Här har bland andra artisten Laleh Pourkarim och friidrottstränaren Yannick Tregaro vuxit upp.
OLIKA LIV. "Att växa upp här gör att man anpassar sig både efter de som lever bra och städade liv och de som begår brott. Du golar till exempel inte på någon", säger Hussein.
HÄLFTEN FÖDDA UTOMLANDS. Den genomsnittliga årsinkomsten i Angered är 210 000 kronor, jämfört med 300 000 kronor i riket. Andelen utrikes födda är 52,6 procent (riket: 18,6 procent).

Hussein älskar sitt Hammarkullen. Om det går riktigt bra för honom som skådespelare vill han bygga ett mansion här åt sig och sin familj, säger Hussein med glimten i ögat.

– Hammarkullen är tryggt för oss som bor här, men kommer du utifrån så kan du bli ifrågasatt. Det är lite av en grej. Vi har vårt liv här och andra har sitt liv utanför. Kommer man från Hammarkullen behandlas man ofta med respekt även på andra ställen. Att växa upp här gör att man anpassar sig både efter de som lever bra och städade liv och de som begår brott. Du golar till exempel inte på någon.

Angeredsregissören Eleftheria Gerofokas ord har påverkat Hussein och gjort hans livsväg enklare i stunder när han står utan jobb och nekas roller: "Det finns tider då man har en roll, då allt går bra. Men ibland är det inget, har du inget. Då ska man aldrig ge upp, utan bara fortsätta kriga".


HÅRDARE. "Man förändras som person när man kommer till Grums. Det är tuffare och hårdare där", säger Emma Martinsson, här med pojkvännen Richard Didriksson.
När jag sa att jag skulle rösta på SD hotade mamma med att jag inte skulle få bo kvar

19-åriga Emma Martinsson har vuxit upp i Ask, ett litet samhälle norr om Grums tätort, och arbetar som barnskötare.

– Man förändras som person när man kommer till Grums, säger hon. Det är tuffare och hårdare där. Ask är lugnt och tryggt.

Värmen och torkan har påverkat henne inför valet. Emma funderar också över situationen i barnomsorgen, med stora barngrupper och utbränd personal.

– Men för mig är miljön kanske viktigast. Jag tänker ofta på hur många flygplan som finns i luften. Det ger mig ångest.

Pojkvännen Richard Didriksson, 18, har kommit långt i funderingarna på hur han ska lägga sin röst den 9 september.

– När jag sa att jag skulle rösta på SD hotade mamma med att jag inte skulle få bo kvar. Nu bor jag inte hemma längre och kan rösta på vad jag vill, säger han.
Men helt säker är han inte – ”jag vacklar mellan SD och Centern” – och ger sig ut i långa resonemang om både integrations- och miljöpolitik.

MILJÖN VIKTIG. För både Richard och Emma är miljöfrågorna viktiga. Samtidigt är de beroende av bil. "Bor man i en storstad kan man välja bort bilen, men det funkar inte på landet", säger Richard.
BRUKET STÖRSTA ARBETSGIVARE. Pappersbruket Gruvöns bruk är Värmlands största privata arbetsgivare.

I korthet: invandrare som inte sköter sig ”ska ut ur landet”, resonerar Richard – men det funkar dåligt att inte ha någon invandring alls. Miljöfrågor är något han tycker är viktigt, men samtidigt är han beroende av bilen:

– Bor man i en storstad kan man välja bort bilen, men det funkar inte på landet. Och diesel är svindyrt. Om inte landsbygden fungerar, då fungerar inte heller städerna.

Richard jobbar som frilansare inom skogs- och jordbruk.

– Jag känner inte många som är speciellt insatta i politik. Tanken har slagit mig att inte rösta alls. Men då kan man ju heller inte klaga.


EN FÖRÄNDRAD ORT. Jeannie Eriksson är just nu mammaledig med åtta månader gamla dottern Melia. Hon tycker att Grums har förändrats de senaste åren.
Vi kommer snart att vara i krig

Jeannie Eriksson, 22 år och bosatt i Åshammar utanför Grums, tror att Sverige kommer att gå under ”inom en snar framtid”.

Jeannie arbetar vid skolbespisningen, men är just nu mammaledig med åtta månader gamla dottern Melia. I höst börjar hon studera till undersköterska i Karlstad.

Hon tycker att Grums som ort har förändrats de senaste åren: mer folk som hon inte känner igen, folk som springer in i trädgårdar och tar grejer – ”ingen vet vem eller vilka förövarna är, man skyller på varandra”.

– Fortsätter vi som vi gör nu kommer vi snart vara i krig, säger Jeannie. Det skrämmer mig. Islamister skrämmer mig. Jag tror att även invandrare kommer rösta på SD eftersom de tänker att de gynnar dem.

ERICSSON FÖDDES HÄR. Grums har cirka 9 000 invånare i kommunen. Artisten Sven-Erik Magnusson och grundaren av LM Ericsson, Lars Magnus Ericsson, föddes i bygden.
SNITTINKOMST: 265 500 KR. Den genomsnittliga årsinkomsten var 265 500 kronor i Grums 2016 (riket 300 000 kronor). Andelen utrikes födda är 11,2 procent (riket 18,6 procent).

Själv lutade hon först åt att rösta på Sverigedemokraterna, men har ändrat sig.

– Jag har många utländska vänner och är verkligen inte rasist. Men det finns ju fördelar och nackdelar med alla partier.

Jeannie återkommer till att hon tycker att framtiden är skrämmande. Sverige behöver en bra ledare, säger hon, blir det svårt att klara alla utmaningar.

– Jag har hört att Stefan Löfven inte är bra. Mer än så vet jag inte.


OUTCAST I SUNNE. Hanna Nilsson brinner för HBTQ-frågor och feminism, men tar sällan ställning numera. "Det blir ohållbart på en sån här liten ort. Det finns ingen plats för diskussioner, allt är svart eller vitt", säger hon.
Sverige kommer gå käpprätt åt helvete

Hanna Nilsson, 20, beskriver sig som ”en outcast i Sunne” eftersom hon tycker att HBTQ-frågor, feminism och medmänsklighet är viktigt.

– Att allas olikheter accepteras, förtydligar hon.

 – Men här är mans- och kvinnorollen fortfarande mer uppdelad.

 Sen studenten har hon jobbat som timvikarie inom LSS tung psyk. I framtiden vill Hanna arbeta med människor, men på vilket sätt vet hon ännu inte.

 Ett tag var hon aktiv i SSU, Socialdemokraternas ungdomsförbund, men gick ur. Numera väljer Hanna att sällan ta ställning öppet för det hon tror på, för att slippa bli förknippad med sina åsikter.

 – Det blir ohållbart på en sån här liten ort. Det finns ingen plats för diskussioner, allt är svart eller vitt och ingen vill ta till sig andras tankar. Man kommer ingenvart.

 Hanna önskar att man pratade mer politik i skolan. Inte bara om hur riksdagen och samhället fungerar, utan om värderingar och ideologier på ett djupare plan.

 – Sverige och världen kommer gå käpprätt åt helvete, säger hon. Det här valet kommer bli en stor förändring. Jag tror att det kommer bli en riktig revolution de närmaste åren, men sen vänder det och allt kommer bli annorlunda och bättre.

FÖRÄNDRING. Hanna önskar att man pratade mer politik i skolan. "Det här valet kommer bli en stor förändring", säger hon.
13 000 BOENDE. Sunne har drygt 13 000 invånare i kommunen. Andelen utrikes födda är 10,3 procent. Den genomsnittliga inkomsten är 257 600 kronor.

"VI VET FÖR LITE". Elisabeth Norrgård önskar att hon i skolan hade fått lära sig mer på djupet om de politiska partierna. "Det är vi unga som skapar framtiden, men vi vet för lite", säger hon.
Jag är rädd att jämställdheten blir sämre

Elisabeth Norrgård, 18, går tredje året på gymnasieskolans samhällsvetenskapliga program.

Efter studenten är hon inställd på att flytta. Visst, det är tryggt i Malung, alla känner alla, man växer upp tillsammans och hänger på hemmafester och på tågstationen.

Men för att trivas här i längden, menar hon, måste man gilla skog och natur.

– Jag vill till en större stad. Malung är för tyst för mig.

Elisabeth önskar att hon i skolan hade fått lära sig mer ”på djupet” om de politiska partierna.

– Det är vi unga som skapar framtiden, men vi vet för lite. Nu tror jag att jag kommer rösta blankt eftersom det säkert inte finns tid att sätta mig in i något, säger hon.

Jämställdhet, skola och sjukvård är viktiga frågor, tycker Elisabeth, men hon känner oro för vart Sverige är på väg.

– Jag är rädd att jämställdheten är på väg att bli sämre, att det inte längre är lika viktigt att det är lika för alla. Att klyftorna växer och att segregationen blir större. Men för Malung är invandringen bra, vi är beroende av den för vår överlevnad, säger Elisabeth.

NÄRA NATUREN. För att trivas i Malung i längden måste man gilla skog och natur, säger Elisabeth Norrgård. Malung-Sälens kommun har cirka 10 000 invånare. Varje sommar lockar dansbandsveckan tiotusentals besökare till orten.
SKIDSTJÄRNAN FRÅN MALUNG. Den genomsnittliga årsinkomsten i Malung är 260 600 kronor. Andelen utrikes födda är 11,2 procent. I orten har bland andra skidstjärnan Stina Nilsson vuxit upp.

HAR INTE BESTÄMT SIG. Johan Jonsson har ingen aning om vad han ska rösta på. "Men det är viktigt att man röstar. Även om man röstar blankt blir det en protest mot att partierna inte är tydliga", säger han.
Jag tänker inte glömma hur det är att växa upp här

– Jag ser fram emot att äntligen få göra min röst hörd, säger Johan Jonsson, 18, som tog studenten i våras.

Han önskar att det hade funnits ett sätt att göra det tidigare. I högstadieåldern funderade han en del över det, att de som berördes mest av beslut om skolan inte fick vara med och påverka alls.

– Sen, när man väl får rösta, går man inte längre i skolan och då bryr man sig inte lika mycket om de frågorna. Det måste finnas sätt att involvera skolelever i demokratin, säger Johan.

Det traditionella skolvalet, där elever får rösta på de politiska partierna precis som i det riktiga valet, ger han inte mycket för.

– De känns oseriösa. Folk röstar på SD för att det är coolt och kontroversiellt att göra det, de känner att de är med och bryter normen.

BOSTADSFRÅGAN VIKTIG. Strömsunds kommun i norra Jämtland har knappt 12 000 invånare, varav 3 700 i centralorten. För Johan Jonsson är jobb- och bostadsfrågorna viktigast i valet.
VILL BORT. "Jag vill bort från Strömsund. Jag tycker om känslan att få vara mer anonym. Här kan man inte klä sig som man vill utan att det blir en grej, och alla vet allt om alla", säger Johan.

Själv var Johan med i Moderata ungdomsförbundet, Muf, i några år. Det rann ut i sanden när han började på gymnasiet i Vilhelmina.

– Trots det har jag ingen aning om vad jag ska rösta på. Men det är viktigt att man röstar. Även om man röstar blankt blir det en protest mot att partierna inte är tydliga med vad de vill.

Viktigast för Johan inför valet är jobb- och bostadsfrågor. Han vill se sänkt arbetsgivaravgift för att unga lättare ska kunna få jobb. Han tycker också det är angeläget att värna om småföretagarna i glesbygden, att de som stannar i glesbygden och skapar jobb gynnas.

Själv söker han jobb som elektriker – gärna i en större stad.

– Jag vill bort från Strömsund. Jag tycker om känslan att få vara mer anonym. Här kan man inte klä sig som man vill utan att det blir en grej, och alla vet allt om alla. Men även om jag flyttar tänker jag inte glömma glesbygden och hur det är att växa upp och bo här.


LÄMNAD I SOPTUNNA. "Min biologiska mamma lämnade mig i en soptunna i Guatemala. Troligtvis för att jag föddes med ett ben", berättar Maria Johansson Quan.
Man ser på invandrare som dockor och inte människor

19-åriga Maria Johansson Quans livshistoria börjar minst sagt dramatiskt.

– Min biologiska mamma lämnade mig i en soptunna i Guatemala. Troligtvis för att jag föddes med ett ben, inleder hon.

– Min mamma som senare adopterade mig från ett nunnekloster flyttade till Sverige för kärlekens skull. Jag var sju år när hon tog med mig hit.

Marias hjärtefråga är migrationen, ”ofta ser man på invandrare som dockor och inte som människor". En anledning är erfarenheterna från när hon i högstadieåldern hamnade i en svår livskris, som ledde till självskadebeteende och för mycket alkohol.

– När jag mådde dåligt fick jag uppleva samhällets brister. Alla visste hur jag mådde, men ingen gjorde något. De som hade svårast var de som hjälpte mig på fötter, många av dem var nyanlända här i Strömsund. Det var som att vi hade något gemensamt, att vi delade livets smärta.

EN CHANS. "Alla som är här nu borde få uppehållstillstånd. Men man ska bara få en chans – begår man brott ska man inte få stanna", säger Maria.
"DELADE LIVETS SMÄRTA". "De som hade svårast var de som hjälpte mig på fötter, många av dem var nyanlända här i Strömsund", säger Maria. Andelen utrikes födda i kommunen är 12,0 procent.

– Jag tycker att man ska stänga gränserna för att ta hand om alla som finns i landet först. Det är tortyr för dem som är i Sverige att inte veta, jag ser hur dåligt de mår. Alla som är här nu borde få uppehållstillstånd. Men man ska bara få en chans – begår man brott ska man inte få stanna.

Maria läser nu upp sina betyg för att så småningom kunna studera vidare. I framtiden vill hon jobba med att hjälpa andra människor.


FLYTTADE HEMIFRÅN SOM 15-ÅRING. När han var 15 år flyttade Lirre ensam till Jönköping för att börja på basketgymnasium. Hemma i Jokkmokk har han präglats av en trygg uppväxt. "Vad jag vet har jag aldrig träffat någon kriminell här", säger han.
Ensamkommande är ett välkommet inslag i idrotten

Lirigzon ”Lirre” Karagica, 18, börjar i höst studera statsvetenskap i Göteborg. Målet är en karriär som diplomat.

Vägen från Jokkmokk ut i världen kan tyckas lång, men redan när han var 15 trotsade ”Lirre” sin rädsla och flyttade ensam till Jönköping för att börja på basketgymnasium.

Hemma i Jokkmokk har han präglats av en trygg uppväxt – ”vad jag vet har jag aldrig träffat någon kriminell i den här staden” – men också miljö präglad av mångfald.

– Jokkmokk har alltid varit väldigt bra på integration. Här umgås alla nationaliteter och ensamkommande är ett välkommet inslag i idrotten. Min kompiskrets består av albaner, eritreaner, iranier, kenyaner, svenskar… Jag tror att många nyanlända väljer att stanna här tack vare öppenheten och viljan till integration. Här möts alla och då försvinner också fördomarna.

Det ska bli spännande att rösta för första gången, tycker ”Lirre”.

– Politiken behöver ett generationsskifte nu för att unga människor ska kunna relatera, göra politiken mer intressant genom att vara mer personlig och våga visa att partiledarna inte är robotar utan människor.

SAMISK SAMLINGSPLATS. Jokkmokks kommun har cirka 5 000 invånare, tätorten knappt 3 000. Det är känt för Jokkmokks marknad, med mer än 400-årig historia, och för att vara en central samisk samlingsplats.
ÖPPET. "Min kompiskrets består av albaner, eritreaner, iranier, kenyaner, svenskar… Jag tror att många nyanlända väljer att stanna här tack vare öppenheten och viljan till integration", säger Lirre.

RÄDD. "Jag är rädd för att krig och konflikter ska komma ännu närmare oss, rädd för alla som har dålig koll och att diskussioner och debatter bara leder till bråk i stället för att leda någon vart", säger Cindy Krol.
Människan är blind och egoistisk

Cindy Krol, 21, beskriver sig som ”lite av en arbetsnarkoman just nu”. Hon jobbar på bensinmacken OK och extra på ett äldreboende.

– Mina vänner flyttar och det tänker jag också göra så fort jag sparat ihop tillräckligt med pengar. Det blir Stockholm.

Vad hon ska göra där är fortfarande öppet, säger Cindy, som förklarar att hon ”bara vill dra härifrån och jobba i en storstad ett tag”.

Hon kom till Sverige från Tyskland tillsammans med sina föräldrar när hon var åtta år.

– Det var bra att växa upp här i Jokkmokk, säger Cindy. Skolan var välkomnande och jag lärde mig svenska på nolltid. Vi kände oss snabbt accepterade och jag fick många vänner.

VILL TILL STORSTADEN. När hon sparat ihop tillräckligt med pengar vill hon flytta till Stockholm. Vad hon ska göra där är ännu oklart, säger Cindy, som förklarar att hon ”bara vill dra härifrån och jobba i en storstad ett tag”.
KOM HIT SOM ÅTTAÅRING. CIndy kom till Sverige när hon var åtta år. Andelen utrikes födda i Jokkmokk är 13,2 procent. Den genomsnittliga årsinkomsten i Jokkmokk är 272 300 kronor.

Nu ska hon rösta för första gången och det känns ”läskigt”, tycker hon.

– Jag är jätteosäker, vad vet man egentligen? Jag är rädd för att krig och konflikter ska komma ännu närmare oss, rädd för alla som har dålig koll och att diskussioner och debatter bara leder till bråk i stället för att leda någon vart. Människan är blind och egoistisk när det gäller både invandring och miljön.

Speciellt miljön funderar Cindy mycket på.

– Jag kör för mycket bil, använder för mycket vatten, sorterar emellanåt dåligt och så vidare, säger hon. Jag vill att mina eventuella barn ska ha det bra i framtiden, ändå så gör jag så många fel.


SKA BLI RENSKÖTARE. "För att klara av att vara renskötare behöver du ibland jobba dygnet runt i alla väder, ibland måste du bara lära dig att göra ingenting, att chilla och återhämta dig", säger Therese Labba.
Jag är orolig för att samer inte ska få något värde i samhället

Therese Labba, 19, är fjällsame och hennes framtid är redan utstakad.

– Jag tänker gå i min pappas fotspår och bli renskötare. Det är fortfarande en väldigt mansdominerad värld, men rent fysiskt är det enklare i dag. För att klara av att vara renskötare behöver du ibland jobba dygnet runt i alla väder, ibland måste du bara lära dig att göra ingenting, att chilla och återhämta dig, säger hon.

Thereses modersmål är samiska.

– Här uppe är många arga på skoterförbudet men det har vi för att skydda renarna, betesmarken och alla andra djur som lever på våra marker. De behöver betesro och tystnad.

I byn Övre Soppero bor cirka 250 personer, ungefär hälften samer. Samernas situation är det Therese främst brinner för när hon nu får rösta för första gången.

– Det är viktigt göra skillnad och stå upp för minoritetsfolket, säger hon. Jag är orolig för att samer inte ska få något värde i samhället, att vi inte kommer existera i framtiden. Jag tycker att alla ungdomar som är röstberättigade ska gå och rösta för att vara med och göra skillnad och kunna påverka framtiden.

OMSTRITT. "Här uppe är många arga på skoterförbudet men det har vi för att skydda renarna och alla andra djur. De behöver betesro och tystnad", säger Therese.
HÖGST I NORR. Övre Soppero ligger i Kiruna kommun, fem mil söder om Karesuando och fem mil norr om Vittangi i Kiruna. Kiruna nordost, där Övre Soppero ingår, är Sveriges nordligaste valkrets.

FLYTTADE TILLBAKA. "Som tjej finns dina enda jobbmöjligheter inom hemtjänsten eller skolan, eller att jobba med slöjd", säger Louise Georgsson.
Jag känner ingen stolthet över Sverige

Louise Georgsson, 20, konstaterar att ”man blir nog lite lokalpatriotisk av att växa upp så här”. Skolan i Övre Soppero har varit nedläggningshotad så länge hon kan minnas. Från högstadiet får ungdomarna i byn resa fem mil till Vittangi och sen väntar flytt till Kiruna och gymnasiet.

– Det är inte många som flyttar tillbaka hit efteråt. Som tjej finns dina enda jobbmöjligheter inom hemtjänsten eller skolan, eller att jobba med slöjd. Men jag kände att jag ville tillbaka till byn efter tre hektiska år i Kiruna. Jag behövde vila.

Planen är ändå att lämna Övre Soppero och studera till förskollärare i Umeå.

Louise säger att hon är tacksam över att ha vuxit upp i ett land där hon haft stor frihet, där man får vara den man vill och tro på vad man vill. Men det är på väg att förändras, tycker hon.

– Sverige är ett splittrat land, allt känns skört. Jag känner ingen stolthet över Sverige. Det är så många saker som sker som jag inte kan stå för. Som invandrarfrågan till exempel, de blir behandlade så orättvist. Glesbygden har överlevt tack vare invandringen. Men vi måste jobba för att de ska må bra, många mår väldigt dåligt.

HÖGRE INKOMST. Den genomsnittliga årsinkomsten i Kiruna är 324 400 kronor, jämfört med 300 000 kronor i riket. Andelen utrikes födda är 11,5 procent (18,6 procent i riket).

LÄS MER: Här hittar du fler av Expressens reportage


Fotnot: Ungdomsarbetslöshet visar antalet öppet arbetslösa eller i åtgärder i åldern 18-24 år. Siffrorna är från juli 2018, förutom när det gäller Angered där siffran är från 2017. Partisympatierna visar hur respektive ort röstade i riksdagsvalet 2014. Siffrorna gällande inkomst är från 2016. Källor: SCB, Arbetsförmedlingen, Göteborgs stad.