Drönarattacken mot toppgeneralen • Rakethämnden • Sanningen om flight PS752

Dödens vecka – efter Donald Trumps order

I tre dagar höll Iran liv i lögnen. Sedan kom erkännandet:

Islamiska revolutionsgardet sköt ner det civila planet med 176 människor ombord – i tron att det var ett fientligt mål.

I Sverige sörjer vänner och anhöriga de 17 dödsoffer som bodde här.

Expressen berättar hela historien om Ukraine International Airlines flight PS752.

Publicerad 12 jan 2020 kl 05.01

Imam Khomeini International Airport, 8 januari 2020. Efter en kall vinternatt har temperaturen stigit till 3 plusgrader.

De 167 passagerarna pressas bakåt i sina stolar när flygplanet accelererar längs startbanan och lättar från marken. 

Klockan är 06.12 och det är ännu mörkt på himlen. Genom fönstren till höger syns ljuspunkterna i niomiljonersstaden Teheran breda ut sig så långt ögat kan nå.

Ukraine International Airlines flight PS752, en Boeing 737-800, har Kiev som destination. Men för nästan alla de 167 passagerarna är Ukraina bara en mellanlandning på väg hem till Kanada, Sverige, Storbritannien och Tyskland.

En av dem är 15-åriga Paria Maghsoudlouestarabadi från Upplands Väsby. Hon har hälsat på släktingar i Iran över jullovet tillsammans med sin mamma Azadeh Kaveh och pappa Siavash Maghsoudlouestarabadi. 

Paria och hennes vänner hade börjat fundera på vad de skulle söka till gymnasiet.

Foto: PRIVAT / PRIVAT

Pappa Siavash Maghsoudlouestarabadi, 44, mamma Azadeh Kaveh, 40 och dottern Paria Maghsoudlouesterabadi, 15, dog alla i kraschen.

Foto: PRIVAT / PRIVAT

TV: 176 personer dog i flygkraschen i Iran – här är allt du behöver veta

För några år sedan kom de från Iran till Sverige som arbetskraftsinvandrare. De har kämpat hårt för att bygga upp ett liv i sitt nya hemland. Azadeh läser till apotekare. Siavash är läkare; i morgon har han en patient inbokad på vårdcentralen i Tumba där han arbetar sedan några månader.

För Paria börjar skolan igen. Då ska hon träffa sina vänner på Råsundaskolan i Solna, där hon går i årskurs nio. De är ett gäng på fem tjejer som gör allt tillsammans. Nu har de börjat fundera på vad de ska söka till gymnasiet, och de hoppas att de hamnar i samma skola.

Konflikten trappas upp

Även för 19-årige Zeinolabedin ”Abedin” Saadat är det skoldag i morgon. Abedin, som växt upp som afghansk migrant i Iran, kom till Sverige 2015 i den stora vågen av ensamkommande. Nu går han i gymnasiet på Katedralskolan i Uppsala. Hans dröm är att få plugga ekonomi på universitetet.

undefined

Zeinolabedin Saadat.

Foto: Privat / Privat

Över jullovet har hans hälsat på sin pappa i Iran. I går kväll chattade han med sin rumskompis hemma på Kantorsgatan och berättade att han var så orolig för sin säkerhet att han inte vågade gå utanför dörren.

Det som skrämmer Abedin är konflikten mellan Iran och USA, som under de senaste veckorna har trappats upp och fört de båda länderna till öppen konfrontation.

Den 27 december besköts en militärbas i grannlandet Irak med raketer. En amerikan dödades och fyra skadades. USA pekade ut den Iranstödda milisgruppen Kata'ib Hezbollah som ansvarig och genomförde en serie vedergällningsattacker i Irak och Syrien.

På nyårsafton kom Iran-sidans motdrag när anhängare till Kata'ib Hezbollah gick till angrepp mot USA:s ambassad i Bagdad.

Ambassadattacken fick USA att höja insatserna kraftigt. Den 3 januari dödades Qassem Soleimani, generalmajor i Irans Islamiska revolutionsgarde, i en amerikansk drönarattack nära Bagdads internationella flygplats.

Ordern att slå till mot befälhavaren ska ha kommit direkt från president Trump och motiverades både med den senaste veckans aggressioner och med att Soleimani uppgavs planera nya ”omedelbart förestående” attacker mot amerikaner.

Qassem Soleimani har beskrivits som Irans näst mäktigaste man efter Ayatollah Ali Khamenei, och landet utlovade genast ”en förkrossande hämnd” på USA. 

Qassem Soleimanis död jämfördes i ödesmättade ordalag med skotten i Sarajevo 1914 – mordet på ärkehertig Franz Ferdinand av Österrike, som kom att utlösa första världskriget.

Amir Ali Hajizadeh, högste befälhavare för Islamiska revolutionsgardets flygvapen, uttalade sig i ordalag som förde tankarna till fullskaligt krig.

– Att avfyra några missiler, att träffa en bas eller ens att döda Trump är inte tillräckligt för att hämnas för martyren Soleimanis blod. Det enda som kan kompensera hans död är att USA helt och hållet förflyttas från regionen, och att man tar bort deras ondska från det förtryckta folket, sa han enligt Irib News/AP.

Den 3 januari dödades Qassem Soleimani, generalmajor i Irans Islamiska revolutionsgarde, i en amerikansk drönarattack nära Bagdads internationella flygplats.

Foto: AP / TT NYHETSBYRÅN

Donald Trump gav ordern om att slå till mot Soleimani.

Foto: EVAN VUCCI / AP / TT NYHETSBYRÅN

Iranska protester mot attacken på Qassem Soleimani.

Foto: BABAK JEDDI/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK

Kraschen

Irans vedergällningsattacker mot amerikanska baser i Irak ledde dock inte till några döda eller sårade. Enligt uppgifter till New York Times ska USA genom hemliga meddelanden ha förmått Iran visa återhållsamhet – annars skulle Trump känna sig tvingad att gå ännu längre.

Samma natt som planet skjuter Iran nya raketer mot amerikanska mål i Irak. Zeinolabedin ”Abedin” Saadat är glad över att snart vara hemma i Sverige igen, skrev han till sin rumskompis i går kväll. Nu är han ombord på planet som ska ta honom till säkerheten i Sverige. Planet lyfter, nästan en timme försenat.

Fyra minuter senare lyses himlen upp när Ukraine International Airlines Flight PS752 kraschar i Laleh-parken mitt bland bostadshusen i området Khalaj Abad. Planet förvandlas till rykande spillror, alla de 167 passagerarna och de nio i den ukrainska besättningen dör.

Boende i området tror först att de har bevittnat en amerikansk attack.

En granne, Behrooz, berättar för Expressen att han först hörde ett vibrerande ljud.

undefined

Behrooz berättar att det brann överallt, ”även i himlen”.

Foto: Kassem Hamadé

– Så fort jag tittade ut genom fönstret såg jag en eldflamma i himlen, när den small ner mot marken slängde jag mig ned på golvet för att ta skydd och då small alla fönster, säger han och fortsätter:

– När jag klev upp såg jag att det brann överallt här, även i himlen. Så jag ringde brandkåren och de kom snabbt.

Irans förklaring: Motorfel

I Sverige kommenterar statminister Stefan Löfven kraschen på en presskonferens. 

– Mina tankar går naturligtvis till de omkomna, alla som har förlorat en familjemedlem, en närstående eller en vän, säger Löfven.

Efter bara ett par timmar meddelar iranska myndigheter att kraschen orsakats av ett fel i en av planets motorer som ledde till att den började brinna. 

Irans luftfartsmyndighet meddelar under dagen att de svarta lådorna, som innehåller data om flygningen och ljudinspelningar från cockpit, har hittats. Först säger myndigheten att man inte tänker skicka dem till USA eller till flygplanstillverkaren Boeing. Senare ändrar man sig och uppger man blivit felciterad.

Bilder som släppts av Ukraina visar delar av flygplansvraket efter nedskjutningen.

Foto: AP / TT NYHETSBYRÅN

Räddningspersonal arbetar bland vrakdelarna.

Foto: ABEDIN TAHERKENAREH / EPA / TT NYHETSBYRÅN

Vrakdelar efter kraschen i Teheran.

Foto: ABEDIN TAHERKENAREH / EPA / TT NYHETSBYRÅN

Myndigheterna undersöker vrakdelarna.

Foto: ABEDIN TAHERKENAREH / EPA / TT NYHETSBYRÅN

Vrakdelar på platsen för kraschen.

Foto: ABEDIN TAHERKENAREH / EPA / TT NYHETSBYRÅN

En av motorerna ligger på platsen för kraschen.

Foto: ABEDIN TAHERKENAREH / EPA / TT NYHETSBYRÅN

Insatsen var stor efter kraschen.

Foto: ABEDIN TAHERKENAREH / EPA / TT NYHETSBYRÅN

Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

En källa inom underrättelsetjänsten i Kanada uppger enligt Reuters att den första bedömningen hos västvärldens underrättelsetjänster är att just ett tekniskt fel är orsaken till olyckan.

Flygexperten Jan Ohlsson är skeptisk.

– Det är alldeles för tidigt för någon att kunna avgöra en orsak till olyckan två timmar efteråt. Det är uppgifter som möjligen kan vidimeras via de svarta lådorna, säger Ohlsson.

Han påpekar att Boeing 737 är världens vanligaste flyplanstyp och att det inte har skett någon olycka med ett liknande scenario.

Å andra sidan: Varför skulle Iran medvetet ha saboterat eller skjutit ner ett flygplan med 82 av landets egna medborgare ombord?

”Jag fick ont i hela kroppen”

I Sverige börjar 15-åriga Parias vänner undra. Hon skulle ju komma hem i dag. De får höra talas om att det har skett en flygkrasch i Iran. Sedan ser de passagerarlistan på nätet.

– Där stod hennes namn. Det var fruktansvärt. Jag fick ont i hela kroppen, berättar Parias vän och klasskamrat Carina Antonyan för Expressen.

Ladan Alipor, en vän till familjen, nås av beskedet ungefär samtidigt.

– Det fanns så mycket kärlek i den familjen. De var tajta. Det är så sorgligt det som har hänt, men det var bra att de var tillsammans, säger hon.

– Det är fruktansvärt. Man har sett hela deras process i Sverige. De har kämpat så hårt, och nu började de äntligen kunna slappna av lite. De hade landat på något sätt.

undefined

Akbar Ali Pour, Mana Alipour och Ladan Alipour var vänner till en familj som dog i flygkraschen i Iran.

Foto: ALEX LJUNGDAHL

I Uppsala sörjer Amat Jeng sin rumskamrat Zeinolabedin ”Abedin” Saadat.

– Hans dödsfall kom som en chock. Det känns som om jag har förlorat min lillebror, säger han.

undefined

Vännen Amat Jeng tillsammans med Abedin.

Foto: Privat

”Då gick världen under”

Runt om i landet läser människor samma lista – och gör samma fasansfulla upptäckt: att just deras deras anhörigas namn finns med. 

– När jag såg passagerarlistan då gick det... då gick världen under, säger 18-åriga Madeleine Persson som förlorade sin pappa Mahdi Emami från Sollentuna.

Pappan var hennes stöd i livet, den hon pratade med om hon hade en tung dag, berättar hon.

– Då skrattade man bort det jobbiga liksom. Han var aldrig arg, han kunde inte bli arg.

Madhi Emami, 60, var en av passagerarna på planet som störtade utanför Teheran. Han har bott i Sverige i nästan 40 år och var svensk medborgare.

Foto: Privat

Madhi Emami med dottern Madeleine Persson.

Foto: Privat

Madeleine Persson har förlorat sin pappa: ”Han har alltid stöttat mig jättemycket”.

Foto: Privat

Efter Iran och Kanada är Sverige det land som drabbas hårdast av flygkraschen. Totalt 17 personer bosatta i Sverige finns bland dödsoffren. Fredagen den 10 januari, två dagar efter kraschen, bekräftar utrikesminister Ann Linde uppgiften om antalet döda.

”Mina tankar är med de anhöriga. Vi kräver att händelsen utreds skyndsamt, opartiskt och transparent. Sverige är berett att bistå i arbetet”, skriver Ann Linde på Twitter.

Utöver familjen i Upplands Väsby omkommer också en annan familj – mamma, pappa och två barn – från Åkersberga. 

Det gör också det nygifta paret Hossain Rezaie och Rahimeh Katebi, båda 20 år gamla, från södra Stockholm. Även läraren Mitra Ahmady, 46, från Järfälla finns bland de döda.

undefined

Hossain Rezaie, 20, och Rahimeh Katebi, 20.

Foto: Privat

”Väldigt mycket tårar”

I Kyrkans hus i Gävle hålls på torsdagen en minnesstund för Shahram Tajik, 21, som var elev på Polhemsskolan.

– Det var många av hans vänner som kom, och även personal från HVB-hem och så. Det var jättemycket kramar och väldigt mycket tårar, säger Gunnel Boberg, som var hans ställföreträdande vårdnadshavare innan han blev myndig.

Under minnesstunden tittade Shahrams vänner på bilder på honom och mindes hans humor.

– På en bild hade han en golvmopp på huvudet och fick långt, ljust hår – och skrattade. Så där lite småtokig kunde han vara, säger hon.

undefined

Shahram Tajik.

Foto: Privat

Hon visste inte att han hade rest till Iran. När det närmade sig jul skickade hon sms och undrade om de skulle ses. Hon hade köpt en julklapp till honom, ett bälte.

– Om han var ensam ville jag att han skulle komma hem till oss någon av juldagarna, men jag fick aldrig tag i honom, säger hon.

Av en annan person fick hon höra att Shahram hade rest till Frankrike för att träffa sin bror. 

– Men vad skönt, tänkte jag, då är han inte ensam, då träffar jag honom efter trettondagen när han kommer tillbaka. Men det blev inte så, säger Gunnel Boberg.

undefined

Gunnel Boberg.

Foto: Privat

Underrättelsetjänster: Planet sköts ner

Torsdagen den 9 januari uppger underrättelsetjänsterna i USA, Kanada och Storbritannien att planet sköts ner av en iransk robot.

– Det kan ha varit oavsiktligt, säger Kanadas premiärminister Justin Trudeau.

New York Times publicerar en video som uppges visa hur en robot träffar flygplanet.

Iran tillbakavisar kraftfullt uppgifterna om att planet ska ha skjutits ner.

I ett mejl till TT skriver Stefan Löfven att han har varit i kontakt med Kanadas premiärminister Justin Trudeau gällande uppgifterna om att planet träffats av en iransk robot.

”Vi var överens om att dessa uppgifter ytterligare ökar behovet av en skyndsam, fullständig och transparent utredning. Vi var också överens om att de drabbade länderna behöver ha möjlighet att bidra med nationell expertis samt ges fullständig insyn i utredningen. Vi kom överens om att hålla nära och löpande kontakt med övriga drabbade länder”,

Iran fortsätter att neka. Argumentet är ett klassiskt exempel på vad filosoferna kallar ett cirkelresonemang.

– Vi är säkra på att ingen robot har träffat detta plan, eftersom andra civila flyplan flög där samtidigt, säger luftfartsmyndighetens chef Ali Abedzade till Expressen.

– Planet flög längs sin planerade rutt, där dess säkerhet var garanterad. Så sådana påståenden är oacceptabla.

Ali Abedzade säger att de svarta lådorna är skadade. Om skadorna är allvarliga kan det ta lång tid att få svar på varför Ukraine International Airlines flight 752.

Erkännandet

Men senare på kvällen kommer nya, sensationella uppgifter. Då rapporterar den iranska nyhetsbyrån Fares News, som hänvisar till källor, att Iran under morgondagen kommer att offentliggöra orsaken till kraschen.

På morgonen lördagen den 11 januari kommer så det utlovade beskedet.

Iransk statlig tv citerar militärkällor som säger att de oavsiktligt sköt ner planet strax efter att det lyft.

Iransk militär skriver i ett pressmeddelande att man misstagit planet för att vara ett ”fientligt mål” efter att det närmat sig ett av revolutionära gardets ”känsliga militära center”. 

Amir Ali Hajizadeh, högste befälhavare för Islamiska revolutionsgardets flygvapen, tar personligen på sig det fulla ansvaret för nedskjutningen.

undefined

Amir Ali Hajizadeh.

Foto: AP / TT NYHETSBYRÅN

– När jag förstod vad som hade hänt önskade jag att jag var död, säger Amir Ali Hajizadeh i ett videoklipp som publicerats av en statlig tv-kanal.

Även president Hassan Rouhani bekräftar händelseförloppet men lägger delvis skulden på USA.

”I atmosfären som uppstått i och med hot och aggression från den amerikanska regimen mot Iran efter dödandet av befälhavare Qassem Suleimani och i försvar mot potentiella attacker från USA:s armé, har den islamska republiken av Irans militär varit 100 procent i beredskap, vilket, tyvärr, lett till mänskliga misstag och skjutningar.”

Expert: Djupa systemfel

Presidenten ger sina kondoleanser till offren och deras anhöriga och konstaterar att ytterligare undersökningar krävs för att slå fast hur det kunde hända och för att lagföra dem som gjort sig skyldiga till detta ”oförlåtliga misstag”.

Om ansvar verkligen kommer att utkrävas återstår att se, säger Rouzbeh Parsi programchef vid Mellanöstern- och Nordafrikaprogrammet på Utrikespolitiska institutet.

– Det här är bara början av fasen där vi ser vad de konkret kommer göra. Nu har de bara lovat. Bara häromdagen var man alldeles säker på att det inte var en missil.

Hur kan man låta civilt flyg lyfta från Imam Khomeini-flygplatsen när man vet att rutten går över militära baser som ligger i högsta beredskap?

Bitte Hammargren, Mellanösternanalytiker vid Totalförsvarets forskningsinstitut, menar att händelsen visar hur illa den iranska statsapparaten fungerar.

– Hur kan man låta civilt flyg lyfta från Imam Khomeini-flygplatsen när man vet att rutten går över militära baser som ligger i högsta beredskap? Det är den här typen av inkompetens som visar vilka djupa systemfel som verkligen finns, säger hon.

Erkännandet leder till protester i huvudstaden Teheran. Utanför Amirkabirs tekniska universitet samlas hundratals demonstranter som kräver den högste ledaren ayatolla Ali Khameneis avgång.

Hundratals demonstranter samlades vid Amirkabirs tekniska universitet i Teheran på lördagen.

Foto: EBRAHIM NOROOZI / AP / TT NYHETSBYRÅN

I protesterna krävdes den högste ledaren ayatolla Ali Khameneis avgång.

Foto: ABEDIN TAHERKENAREH / EPA / TT NYHETSBYRÅN

Demonstranter tänder ljus för offren under protesterna.

Foto: ABEDIN TAHERKENAREH / EPA / TT NYHETSBYRÅN

”Jag väntade mig att hon skulle sitta där”

I Solna går Carina Antonyan till Råsundaskolan den första skoldagen efter jullovet. Det är dagen efter kraschen, och hon vet att Paria inte finns mer, men en del av henne kan inte tro att det är sant.

– Jag väntade mig att hon skulle sitta där vid skåpen och vänta på mig. Vi har skåp bredvid varandra. Sen såg jag att hon inte var där. Det gjorde ont i mig, säger Carina.

TV: Protester i Teheran efter Irans medgivande