I och med coronakrisen har unga blivit avskärmade från både vänner och familj, vardagen i skolan och rutinerna i livet har sedan länge försvunnit. Redan under förra våren gick WHO ut och varnade för en global våg av psykisk ohälsa som särskilt riskerar drabba unga.
En undersökning från Boinstitutet och Ungdomsbarometern visar att unga i Sverige mår allt sämre och att situationen försämrats i takt med spridningen av Corona. Drygt 4 av 10 känner stress och oro för framtiden och varannan gymnasieelev upplever livet som ensamt.
18-åriga Elsa Gustafsson från Borås är en av dem som upplevt att hon mår allt sämre.
– Det här året har jag mått som sämst psykiskt under hela min skolperiod. För första gången någonsin har jag gått och prata med kurator, berättar hon.
Det är framför allt isoleringen och de långa perioderna av distansplugg som påverkat.
– Jag kan känna igen mig i det andra i min ålder berättar om, att jag har känt mig ganska ensam i perioder. Det gör stor skillnad att få vara i skolan, småprata, kunna peppa varandra och diskutera skoluppgifter. Även om jag försöker hålla upp daglig kontakt blir det svårare att göra det man 'borde' när man har ångest och känner sig mer utmattad än vanligt, säger Elsa, som går sista terminen i gymnasiet.
”Jag är van vid det sociala livet”
Att komma upp ur sängen, göra sig i ordning känns inte lika viktigt som innan och Elsa beskriver hur det tär på psyket att inte ha ramar för vardagen.
– Visst, när man går gymnasiet är man nära vuxen men jag tror det här med att tappa rutiner spelar stor roll oavsett ålder. Jag är van vid det sociala livet och träning, att ta sig utanför hemmet har varit viktigt för mig och när jag förlorar det märks det.
Bilden av hur sista terminen i gymnasiet skulle vara, studentplanering, fester och den melankoliska glädjen i att gå till lektionerna för sista terminen har vittrat bort och Elsa är till viss del orolig över framtiden.
– Jag ser inte alls lika positivt på framtiden som jag hade om det varit ett vanligt år. Jag hoppas på att få jobb till hösten och resa lite. Men att söka och få jobb känns inte alls lika lätt som det nog var för några år sen.
Bienvenue, 19: ”Jag gick in i väggen i maj”
19-åriga Bienvenue Kulaluka går sista terminen i gymnasiet på Norra real i Stockholm där han också är elevkårsordförande. För honom ledde effekterna av pandemin tillsammans med beslut om distansundervisning till att hon blev sjuk.
– För mig har året varit jättetufft. Jag gick in i väggen i maj, det kändes som jag slutade fungera. När alla event vi brukar ha nu sista terminen blev inställda var jag ansvarig för att ta tag i återbetalningar, och på det hinna med plugget, hålla uppe det sociala umgänget. Jag kände tillslut att jag hade så mycket krav från olika håll.
Jag sover knappt, behöver äta medicin för att kunna sova.
– Man ska läsa sju-åtta kurser på distans, sitter klockan 7 till 16 med vanlig undervisning. I vanliga fall går man hem, får paus, äter mat och sen läxor. Men nu blir allt i ett. Rutinerna bara försvinner. Man kan vakna precis när undervisningen börjar. Jag sover knappt, behöver äta medicin för att kunna sova. Det är svårt att vara disciplinerad och följa mina dagliga rutiner.
Även vardagsrutiner som att gymma har fått stå tillbaka, något som lett till att Bienvenue nu har ryggproblem och behöver fysioterapi.
– Mamma jobbar inom vården och jag ville inte utsätta henne för risken. Då slutade jag gymma vilket försämrade mitt mående rejält. Jag var inte alls mitt glada jag och kunde bli passivt aggressiv och märkte att jag mådde dåligt. Fysisk har min rygg blivit så dålig att jag behövt åka in akut.
Att vara 19 brukar för många betyda en tid att knyta kontakter, umgås med vänner och etablera vänskapskretsar som följer med en i vuxenlivet. För Bienvenue är vännerna en stor oro.
– Jag har verkligen en rädsla att förlora kompisar för vi kan ju inte ses, online är inte samma sak. När jag började gymnasiet var det mycket fester och man träffade folk från olika klasser på lektioner. Man kunde skapa kontakter mellan andra program och årskurser, träffa nya kompisar, men nu är man helt begränsad till sin klass, online.
– I skolan brukar jag ha ett gäng man hänger med, ofta pluggade vi ihop, vi kunde hjälpa varandra och det är ju mycket svårare när de inte är fysiska möten. Jag är själv läxhjälpare och märker ju att distans inte funkar.
Efter att ha mått dåligt under nästan hela förra året har Bienvenue börjat gå till skolkuratorn.
– Det hjälper verkligen. Den här attityden att män inte gråter, ska vara starka och sånt låg i bakhuvudet, men det är 2021 nu, såna där fördomar är från förr, säger han.
Ruth Shaker förlorade jobb: ”Att låna pengar är en ångest i sig”
För Ruth Shaker, 22, från Uddevalla har pandemin till störst del satt spår i ekonomin och känslan av trygghet - i och med att restriktionerna i höstas skärptes för restauranger. I oktober blev hon av med sitt jobb på en restaurang.
– När de nya restriktionerna kom i höstas stod jag och mina kolleger utan jobb från en dag till en annan.
Ruth Shaker bor själv i en lägenhet och har inte haft möjligheten att spara pengar. Att bli arbetslös tog hårt och med a-kassans långa handläggningstider har hon tvingats låna pengar av sin pojkvän och familj för att klara sig.
– Jag har en lägenhet jag knappt kan betala, ekonomiskt ser det verkligen dåligt ut för mig.
”Vill inte gå in i väggen igen”
– Det jobbigaste har varit min psykiska hälsa. Jag har varit orolig för jag vill inte gå in i väggen igen. Allt gick ju bra men så vände det på 10 minuter, kommer jag bli hemlös om en månad? En vecka? Att låna pengar är en ångest i sig.
Efter att ha varit arbetslös i flera månader har Ruth nyligen fått jobb på en restaurang i Göteborg.
– Det är så svårt för de jobb som är lediga nu är inom vård och lager som kräver utbildning, truckkort eller utbildning, men min utbildning är inom restaurangbranschen. Nu hade jag tur att en gemensam kontakt för att få det nya men man är ju inte trygg där heller. Man sitter i en desperat sits.
Men det finns även ljusglimtar i det mörka och Ruth försöker också att se det positiva i hennes situation.
– Jag tycker det kan finnas positivt i det mesta. Självklart inte att folk förlorar sina nära, men jag personligen har blivit starkare mentalt under året och inser vad jag behöver göra för att klara mig om något skulle hända igen. Jag känner tacksamhet för vad jag har, för alla gånger jag tidigare kunnat gå ut med vänner och träffa familj. Jag har fortfarande tak över huvudet och mat. Det är inte över, men det kan bli bättre.
LÄS MER: Forskaren: Unga förlorar känslan av trygghet under pandemin

Stöd i pandemin
SKR har tagit fram samlad information, råd och tips kring psykisk hälsa i kristider och en stödlista med kontaktuppgifter till organisationer som erbjuder stöd via telefon, chatt eller mejl. Uppdrag psykisk hälsa.
Går du i skolan och mår psykiskt dåligt kan du kontakta skolans kurator.
Tilia. Medmänskligt stöd för unga och unga vuxna. Chatt (måndag-söndag 21.00-22.30). Insta-live via Instagram @teamtilia torsdagar 19.00-20.00.
Föräldralinjen. Om du är orolig för ditt barn eller ett barn i din närhet kan du ringa Föräldralinjen på telefonnummer: 020-85 20 00, vardagar mellan klockan 10-15 och torsdagar 19-21.
Kvinnofridslinjen: 020-50 50 50.
Självmordslinjen. På Självmordslinjen kan du prata med någon om du har tankar på att ta ditt liv eller har en närstående med sådana tankar. De erbjuder hjälp via telefonnummer: 90101 och via Självmordslinjens chatt. Du kan även mejla Självmordslinjen.