Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Coronans år – då inget blev som någon tänkt sig

Vem sa att det fick vara slut på ”tramset” om SD? Vem kallade gängkriminella för ”smågangstrar”? Vem fann tröst hos Markus Krunegård? Vem fick ett utbrott och lämnade rummet?

Och varför behövde försvarsministern förklara att han inte är ”bitter”?

Detta och mycket annat får du här om politikens 2020 – året då inget blev som någon tänkt sig, då miljarderna rullade och Sverige en tid tycktes ha en alternativ statsminister i Anders Tegnell. Men också ett år då en hel del i politiken var precis som vanligt.

JANUARI: Dousa, Sjöstedt och en ohelig allians

5 januari. Muf-ordföranden Benjamin Dousa toppar Expressens lista över de 30 mäktigaste under 30 i svensk politik. Ur motiveringen: ”Gång på gång har Dousa visat att det är han som driver Moderaterna och därmed även delar av borgerligheten framför sig. Inte i perifera symbolfrågor, utan på tunga politikområden.”

LÄS MER: Dousa: Folk litar inte på Moderaterna 

Benjamin Dousa fotograferad av Expressens Olle Sporrong i Kisrta i december 2020.
Foto: OLLE SPORRONG

7 januari. Förtroende för statsminister Stefan Löfven hamnar på låga 26 procent i Sifo/Expressens mätning. KD-ledaren Ebba Busch har högst förtroende med 36 procent, följd av Jonas Sjöstedt (V) på 32 procent.

LÄS MER: Viktor Barth-Kron: Folk lyssnar inte på Stefan Löfven 

8 januari. En utredning om stopp för nya religiösa friskolor och skärpta regler för befintliga religiösa friskolor tas emot av regeringen. Utbildningsminister Anna Ekström (S) säger att regeringen är fast besluten att införa stopp för nya sådana skolor.

15 januari. Jonas Sjöstedt meddelar att han avgår som ledare för Vänsterpartiet. Han ska flytta till familjen i Vietnam där hans fru Ann Måwe är ambassadör. Vice partiordföranden Nooshi Dadgostar och ekonomisk-politiska talespersonen Ulla Andersson uppges vara favoriter att ta över.

LÄS MER: Jonas Sjöstedt gjorde en klassresa nedåt – och sedan uppåt igen 

Jonas Sjöstedt 1998: EU-parlamentariker och Volvoarbetare.
Foto: Johan Gunséus/TT / TT NYHETSBYRÅN
Jonas Sjöstedt 2020: avgående partiledare för Vänsterpartiet.
Foto: JESSICA GOW / TT NYHETSBYRÅN

20 januari. Förintelseöverlevaren Hédi Fried riktar skarp kritik mot att Sverigedemokraterna för första gången är med i riksdagens nätverk Minnet av Förintelsen, som anordnar en minnesstund för offren.

22 januari. Den nya oheliga alliansen bestående av Moderaterna, Vänsterpartiet och Kristdemokraterna har kommit överens om en extra ändringsbudget med 2,5 miljarder till landets kommuner och regioner. Uppgörelsen, som omgående fick SD:s stöd, innebär också att flera av regeringens reformer fälls för att finansiera satsningen, däribland en av Centerns stora profilreformer. ”Det här är absolut inte slutet för januariöverenskommelsen”, säger statsminister Stefan Löfven till Expressen.

28 januari. Socialdemokraterna får rekordlågt stöd i DN/Ipsos januarimätning. Väljarstödet är 23 procent, det lägsta i väljarbarometerns mer än 40 år långa historia. SD är största parti i mätningen med 24 procent. ”Allvarligt läge”, säger inrikesminister Mikael Damberg (S).

31 januari. Civilminister Lena Micko (S) tar emot 26 kommunalråd för att diskutera många kommuners allt mer utsatta situation. Filipstads kommun – som blev symbolen för kommunkrisen efter ett reportage i ”Uppdrag granskning” i augusti 2019 – var representerat av Åsa Hååkman Felth (S) som säger att situationen har förvärrats ytterligare.

LÄS MER: Viktor Barth-Kron: Därför är kommunkrisen livsfarlig för Stefan Löfven 


FEBRUARI: Dadgostar, Bieler och ifrågasatt Löfven

3 februari. V-ledaren Jonas Sjöstedt passerar Ebba Busch Thor i Expressen/Sifos månatliga mätning och är den partiledare som väljarna har högst förtroende för. I samma mätning visar det sig att M-väljare har högre förtroende för Sjöstedt än för C-ledaren Annie Lööf.

3 februari. Vänsterpartiets vice ordförande Nooshi Dadgostar kandiderar till posten som partiledare efter Jonas Sjöstedt. Strax därpå meddelar Ulla Andersson att hon inte kandiderar.

LÄS MER: Ulla Andersson: ”Sjukdomar och död har påverkat mitt liv”

Ulla Andersson (V) fotograferad av Expressens Anna-Karin Nilsson utanför riksdagshuset.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

5 februari. Regeringen och samarbetspartierna skärper lagarna mot hedersbrott. Man inför den 1 juli ett nytt brott, barnäktenskapsbrott, samt utreseförbud för barn som riskerar att giftas bort.

5 februari. Expressens Tomas Nordenskiöld avslöjar att LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson spelade en aktiv roll i att få januariavtalet på plats – genom en hemlig avsiktsförklaring med V-ledaren Jonas Sjöstedt. Det är mycket kontroversiellt eftersom kritiken mot januariavtalet har varit massiv inom LO på grund av eftergifter om arbetsrätten. I en serie artiklar berättar Tomas Nordenskiöld om om stora spänningar inom LO och vad som ser ut att bli en stökig vår.

LÄS MER: Intern maktkamp skakar LO – kan hota Löfven 

8 februari. Gita Nabavi, ledare för Feministiskt initiativ, lämnar sin post av familjeskäl.

11 februari. Paula Bieler, Sverigedemokraternas migrationspolitiska talesperson, lämnar riksdagen av familjeskäl.

LÄS MER: David Baas: Bielers beslut sätter fingret på SD:s kroniska problem 

Paula Bieler tillhörde under många år Sverigedemokraternas övre skikt och var en av få kvinnliga företrädare som hördes och syntes i debatten.
Foto: SVEN LINDWALL

13 februari. Regeringen blir överkörd om extra pengar till välfärden. M, KD, SD och VD driver igenom två miljarder kronor extra i statsbidrag till kommunerna.

13 februari. I en intervju med Expressen säger statsminister Stefan Löfven att rånvågen mot unga till stor del beror på de skattesänkningar som gjordes av alliansregeringen 2006-2014, ”som innebar skattesänkningar och neddragningar i välfärden”. Uttalandet får hård kritik från januaripartnern Nyamko Sabuni (L) och även från M-ledaren Ulf Kristersson som skriver på Facebook att ”det räcker nu”.

LÄS MER: Löfven: Alliansen lade grunden för ungdomsrånen 

18 februari. Socialdemokraterna opinionsmässiga kris har förvärrats och Stefan Löfvens framtid som partiledare måste därför diskuteras på allvar. Det säger Johan Lindholm, som sitter i Socialdemokraternas partistyrelse och är ordförande för LO-förbundet Byggnads, till Expressen: ”Allt måste upp på bordet, även Löfven”. 

Kritiserar Löfven: Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads.
Foto: Terese Perman / Pressbild
Försvarar Löfven: Jimmy Jansson, kommunalråd i Eskilstuna.
Foto: MELI PETERSSON ELLAFI

19 februari. Flera S-toppar uttalar stöd för Stefan Löfven, däribland Eskilstunas kommunalråd Jimmy Jansson som säger till Expressen: ”Det bekymrar mig lite att det finns de som tycker att om Löfven kliver av inför nästa val så kommer det gå bra. Det är inte så enkelt.”

LÄS MER: Viktor Barth-Kron: S problem är större än Stefan Löfven 

LÄS MER: Torbjörn Nilsson: Socialdemokratin har fått hjärtstillestånd 

20 februari. SD är största parti med ett väljarstöd på 23,2 procent, enligt SVT/Novus.

27 februari. Regeringen extrainkallar krishanteringsrådet med anledning av det nya coronaviruset.


MARS: Åkesson, tal till nationen och polariserad coronadebatt

6 mars. SD:s partiledare Jimmie Åkesson är i Turkiet för att dela ut flygblad till flyktingar med budskapet ”Sverige är fullt”. KD-ledaren Ebba Busch kallar initiativet ”tramsigt” och ”oseriöst”.

SD-ledaren Jimmie Åkesson vid turkisk-grekiska gränsen.
Foto: TT NYHETSBYRÅN SVERIGEDEMOKRATERNA

10 mars. Regeringen förbereder en extra budget för att bromsa de ekonomiska effekterna av covidsmittan. Det ska bland annat bli stödpaket till drabbade branscher.

11 mars. Premiär för Expressens politikpodd Verkställande utskottet. I första avsnittet lanserar Maggie Strömberg den nya coronaskalan i svensk politik, medan Viktor Barth-Kron sänker Vänsterpartiet och Torbjörn Nilsson åker till Bommersvik.

Expressens politikredaktion gör podden Verkställande utskottet. Nytt avsnitt varje onsdag.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

13 mars. ”Coronaviruset är det största hotet mot folkhälsan i Sverige på många decennier”, säger statsminister Stefan Löfven. Högskoleprovet ställs in på grund av smittan.

LÄS MER: Torbjörn Nilsson: Så klev Löfven ut ur byråkratens skugga 

Inrikesminister Mikael Damberg (S), statsminister Stefan Löfven (S) och socialminister Lena Hallengren (S) håller presskonferens om corona i mars.
Foto: ANDES WIKLUND / TT NYHETSBYRÅN

15 mars. Debatten om hur Sverige hanterar corona blir allt mer polariserad. Flera av dem som deltar i diskussionerna berättar om hatmejl och hårt tonläge, rapporterar Expressens Maggie Strömberg och Tomas Nordenskiöld.

16 mars. Regeringen presenterar stödpaket på 300 miljarder kronor för att rädda svenska företag. ”Det här är en helt unik situation för svensk ekonomi”, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

LÄS MER: Ekonomer varnar för svår kris: Inget vi sett i modern tid 

22 mars. Stefan Löfven håller tal till nationen i SVT efter att först ha tackat nej till att vara med i samhällsprogrammet ”Agenda”. Senast en statsminister höll tal till nationen var efter mordet på utrikesminister Anna Lindh 2004. ”Det är ett extraordinärt läge”, säger Helena Olsson, programbeställare på SVT.

Se hela Stefan Löfvens tal till nationen.

LÄS MER: Torbjörn Nilsson: Löfvens ord – förebud om en hemsk tid för politiker 

Statsminister Löfven håller tal till nationen.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

24 mars. Sveriges tidigare statsminister Carl Bildt (M) riktar kritik mot regeringens sätt att hantera pandemin. ”Man kan aldrig delegera det politiska ansvaret till myndigheterna”, säger han i en intervju i Expressen.

25 mars. Socialdemokraterna rusar i SVT/Novus väljarbarometer. Partiet har nu stöd av 30,4 procent av de svenska väljarna, vilket är 4,8 procentenheter mer än månaden innan. 

LÄS MER: Viktor Barth-kron: Regeringen spelar högt – det kan sluta i fiasko 

26 mars. S ställer in första maj-tågen i hela landet.

27 mars. Regeringen förbjuder allmänna sammankomster med fler än 50 personer.

31 mars. Regeringen inför besöksförbud på alla landets äldreboenden.


APRIL: Backteman, maktlag och Kristerssons utbrott

3 april. Stefan Löfven säger att ”vi kommer att få räkna de döda i tusental” som ett resultat av covid-19.

3 april. Expressen avslöjar att regeringen vill ha kraftigt ökade maktbefogenheter för att bekämpa coronapandemin i landet. Man har tagit fram en lagrådsremiss och vänt sig till oppositionen för att få stöd för förändringen. Moderaterna har dock stora invändningar och varnar för att ”betydande makt förskjuts från riksdagen till regeringen”, och att beslut kan komma att fattas som är ”mycket ingripande för enskilda”.

5 april. Gruppen som leder Sverige genom krisen sitter i ett fönsterlöst rum i regeringskansliet. Högst ansvarig är Elisabeth Backteman, en för allmänheten okänd tjänsteman som har varit steget bakom den yttersta makten länge. De som varit med förr, i tidigare kriser, ser med oro på hur ansvaret delegerats – kanske för att skydda statsministern, berättar Expressens Maggie Strömberg och Tomas Nordenskiöld i en stor granskning av regeringens krishantering.

LÄS MER: Doldisen leder Löfvens krisgrupp – ”som ett krig” 

7 april. Efter att regeringen gått oppositionen till mötes råder bred enighet bland partierna om ändringar i smittskyddslagen – det som i medierna bland annat kallas för ”maktlagen” eller ”coronalagen”. Samtliga partiledare bestämde i ett möte att regeringen får mandat att vidta åtgärder som att begränsa folksamlingar, stänga köpcentrum och stoppa transporter.

Statsminister Stefan Löfven (S) kollar om tiden är inne. Den 7 april 2020.
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN

9 april. Coronakrisen ger Socialdemokraterna ett lyft med 6,8 procentenheter, i SvD/Sifos mätning. S har ett väljarstöd på 30,6 procent. SD är näst störst med 22,2 procent, en minskning med 2,7 procentenheter.

10 april. Expressens Maggie Strömberg och Torbjörn Nilsson berättar – efter ett 30-tal intervjuer med personer i samtliga inblandade partier – om hur det gick till när partiledarna till slut kom överens om regeringens nya befogenheter genom förändringarna i smittskyddslagen. De berättar hur Stefan Löfven försökte låsa in partiledarna för att tvinga dem att säga ja. Och hur Ulf Kristersson då reste sig och lämnade rummet.

LÄS MER: Kristerssons utbrott på Löfven under stängda mötet 

Expressens löpsedel den 10 april.

17 april. Stefan Löfven och socialminister Lena Hallengren (S) bekräftar att var tredje svensk som dött i pandemin har vårdats inom äldreomsorgen. På frågan om vem som bär ansvaret svarar Löfven: ”Just nu kanske inte är rätt tid att peka finger åt varandra.”

LÄS MER: Torbjörn Nilsson: Folkhälsonationalismen kan verka mysig – men är mörk 

24 april. Inrikesminister Mikael Damberg (S) hotar med stängda restauranger och barer om inte riktlinjer för social distansering följs i det allt varmare vårvädret.

LÄS MER: Viktor Barth-Kron: De dubbla budskapen börjar kännas plågsamma

25 april. Expressens Maggie Strömberg berättar i ett djuplodande reportage om internt missnöje i Miljöpartiet med språkrören Per Bolund och Isabella Lövin. Och hur många i partiet i den karismatiska EU-parlamentarikern Alice Bah Kuhnke ser en person som skulle kunna lyfta partiet.

LÄS MER: Kan ”frikyrkopastorn” lyfta Miljöpartiet? 

Alice Bah Kuhnke (MP).
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

27 april. Utredningen om en mer likvärdig skola överlämnas till regeringen. Bland förslagen märks att det fria skolvalet ska ersättas av ett mera styrt val samt att kötiden inte längre ska räknas.

30 april. Regeringen tillsätter en utredning som ska ta fram regler för att fler brottslingar ska kunna utvisas. Bland annat ska hedersrelaterade brott vara grund för utvisning.


MAJ: Sabuni, coronatester och SD i värmen

2 maj. Coronakrisen har sopat undan Sverigedemokraternas profilfrågor från den politiska dagordningen och partiet backar i opinionen. Samtidigt kan Jimmie Åkesson ha tagit avgörande steg mot normalisering av partiet i svensk politik – tack vare statsminister Stefan Löfven, rapporterar Expressens Tomas Nordenskiöld och David Baas. ”Vi är slutligt där nu”, säger SD:s gruppledare Henrik Vinge.

LÄS MER: Så blev SD ”ett parti som andra” under krisen 

LÄS MER: Torbjörn Nilsson: Fascinerande uselt av SD under corona 

SD-ledaren Jimmie Åkesson anländer till partiledarmöte i maj.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

10 maj. Liberalernas ledare Nyamko Sabuni avvisar kritik om att hon skulle ha gett lobbyister för stort inflytande på partiets politik. Kritiken har framförts av anonyma uppgiftslämnare i en serie artiklar i Svenska Dagbladet. Sabuni säger att man inte kan ”sitta i låsta rum och kreera politik utan att ta hänsyn till vad som händer i samhället”.

11 maj. Moderata ungdomsförbundets ordförande Benjamin Dousa meddelar att han kommer att avgå från sin post vid förbundsstämmans senare under året. Han utses till vd på tankesmedjan Timbro.

14 maj. Statens kostnader för korttidsarbete väntas uppgå till 95 miljarder kronor under 2020, enligt finansminister Magdalena Andersson.

15 maj. När Expressens politikredaktion rankar 2000-talets viktigaste ungdomspolitiker toppas listan av Fredrick Federley (C), följt av Mikael Damberg (S) och Sara Skyttedal (KD).

Damberg, Federley och Skyttedal under ungdomsförbundstiden.

16 maj. Expressens Maggie Strömberg och Torbjörn Nilsson berättar hela historien om hur testerna blev den stora politiska konflikten om Sveriges coronahantering.

LÄS MER: Så blev coronatesterna vårens stora stridsfråga 

26 maj. Liberalerna slår bottenrekord och får ett väljarstöd på 3 procent i DN/Ipsos majmätning.

29 maj. Förtroendet för regeringen backar över tio procentenheter, visar en ny undersökning från Sifo. ”Det här är en ny signal – något är på väg att hända. Det finns också en tendens till att myndigheterna inte har samma förtroende som tidigare”, säger Sifos opinionschef Toivo Sjörén.


JUNI: Nordmark, Deutsche Welle och ”berått mod”

1 juni. Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) underkänner las-utredningen om förändrad arbetsrätt. Hon anser att utredningen inte har följt regeringens direktiv. ”Det är en kraftig slagsida till arbetsgivarens fördel”, säger hon. Bland utredningens förslag märks att det ska bli enklare och billigare att säga upp anställda av personliga skäl sam att det ska bli fler undantag i turordningsreglerna. C och L, som är pådrivande för en förändring, kritiserar i sin tur Nordmarks kritik mot utredaren.

LÄS MER: Utredaren slår tillbaka mot Löfven 

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S).
Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT NYHETSBYRÅN

4 juni. Sprickan om migrationspolitiken vidgas mellan regeringspartierna S och MP inför migrationskommitténs möte. S närmar sig Moderaternas ståndpunkt vad gäller volymmål för det svenska asylmottagandet.

5 juni. M-ledaren Ulf Kristersson säger till Expressen att han kan tänka sig att budgetsamarbeta med SD. ”Det är inget jag utesluter”, säger han och deklarerar att det nu får vara slut på ”tramset” om SD. Det blir starten på en förnyad debatt om regeringsfrågan, som inte alls varit i fokus under vårens coronahantering. Kristersson är först ut i Expressens stora partiledarutfrågning som pågår under juni månad.

LÄS MER: M-ledaren: Slut på ”tramset” om SD 

Ulf Kristersson (M).
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Jonas Sjöstedt (V).
Foto: Anna-Karin Nilsson
Ebba Busch (KD).
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Anders W Jonsson (C).
Foto: Anna-Karin Nilsson
Jimmie Åkesson (SD).
Foto: Anna-Karin Nilsson
Per Bolund (MP).
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Nyamko Sabuni (L).
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Stefan Löfven (S).
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
1 / 8

7 juni. Ett gäng debattsugna partiledare ryker ihop i SVT:s Agenda efter en vår präglad av politisk borgfred. Mest uppmärksamhet blir det kring KD-ledaren Ebba Buschs ord att ”Sveriges regering har med berått mod tillåtit en stor smittspridning i Sverige”. ”Stötande”, tyckte Per Bolund (MP). Jonas Sjöstedt (V) fick högst betyg av tv-tittarna i Expressen/Sifo, medan Nyamko Sabuni (L) fick bottenbetyg.

KD-ledaren: ”Har med berått mod tillåtit en hög smittspridning”.

LÄS MER: Viktor Barth-Kron: Ebba Busch var argast – Anders W Jonsson skarpast 

Expressens löpsedel dagen efter partiledardebatten i SVT.

8 juni. S går starkt i SCB:s stora mätning och får ett väljarstöd på 33,7 procent, en ökning med 5,4 procentenheter sedan valet 2018.

12 juni. I en intervju med Expressen säger SD-ledaren Jimmie Åkesson att han vill sätta stopp för myndighetschefer som drivs av politiska åsikter.

17 juni. Statsminister Stefan Löfven försvarar den svenska coronastrategin i en intervju med Expressen och påpekar att ”Sverige har inte högst dödstal”. Han säger: ”Varför skiljer det mellan Tyskland och Belgien? Varför skiljer det sig mellan Spanien och Portugal på Iberiska halvön? Den analysen är viktig att göra, men den är vi inte klar med.”

18 juni. Liberalernas partiledare säger till Expressen att hon inte kan se ”något område” där hennes parti står närmare Socialdemokraterna än Liberalerna. Hon dömer också ut Stefan Löfvens ledarskap under coronakrisen.

LÄS MER: Viktor Barth-Kron: Även nästa val blir en folkomröstning om SD 

18 juni. Utrikesminister Ann Linde (S) ger en intervju till den tyska tv-kanalen Deutsche Welle där hon pressas om de svenska dödstalen under pandemin och om Sveriges coronastrategi. Hon får stark kritik av oppositionen och anklagas för att ha gett ”arroganta” och ”självtillräckliga” svar. Linde ”äventyrar Sveriges anseende”, enligt M-ledaren Ulf Kristersson. Linde medger senare att hon kunde ha uttryckt sig ”mer ödmjukt”.

Här frågas Ann Linde ut om coronastrategin i tyska kanalen.
Ann Linde (S) intervjuad i tysk tv.
Foto: Skärmdump

26 juni. Socialdemokraterna har rundat regeringspartnern Miljöpartiet och under dagen förhandlat om migrationspolitiken med M, C och L. ”Om de kommer överens med oppositionen utan oss så spräcker de regeringen”, säger Grön Ungdoms språkrör David Ling. 

30 juni. Regeringen tillsätter en kommission som ska granska hanteringen av coronakrisen.

LÄS MER: Torbjörn Nilsson: Varför försökte ingen förändra strategin? 


JULI: Ministerkärlek, MP-ilska och migrationskrasch

1 juli. Justitieminister Morgan Johansson (S) och tidigare socialministern Annika Strandhäll är ett par, rapporterar Aftonbladet. De har bland annats setts gå hand i hand i centrala Visby. ”Det har pratat om det här ett tag i partiet. Det är alltid kul när folk är kära”, säger en S-källa. I december säger Annika Strandhäll i flera intervjuer, bland annat i Expressen, att hon inte lever i en parrelation.

4 juli. Risken för en regeringskris är överhängande när MP känner sig överkört av S i migrationsfrågan. Expressens Maggie Strömberg berättar inifrån partiets slutna möten, där frågan om vara eller inte vara i regeringen diskuteras. ”De har hybris. De tror att de kan göra vad som helst mot oss”, säger en av alla de miljöpartister som nu fått nog.

6 juli. Förhandlingarna i migrationskommittén kraschar mellan S och de tidigare allianspartierna. Det är främst en konflikt mellan S och M om volymmål i asylmottagandet. Miljöpartiet, som tidigare hotat med regeringskris om S går med på en mer restriktiv migrationspolitik, välkomnar sammanbrottet i förhandlingarna.

7 juli. Migrationskommittén lämnar inget helhetsförslag trots nästan ett års arbete. I stället blir det delförslag hoppande majoriteter från de olika partierna. ”En besvikelse”, säger kommitténs ordförande Thomas Rolén.

LÄS MER: Politiskt gräl om migrationen – men så här tycker de i sak 

20 juli. I tre texter (publicerade 20, 22 och 25 juli) skärskådar Expressens Torbjörn Nilsson pandemin och de äldre som politisk kraft. Han skriver med utgångspunkt i tre av årets sommarpratare – Anders Tegnell, Mona Sahlin, Ulf Lundell – som på olika sätt fångar coronavåren, döden och vår syn på ålderdomen.

LÄS MER: I Anders Tegnells Sverige finns inte längre några garantier 

LÄS MER: Sommaren då Mona Sahlin sprängde ramar – igen 

LÄS MER: För Ulf Lundell gick allt åt helvete 1985  

Statsepidemiolog Anders Tegnell, sommarvärd i Sveriges radio 2020.
Foto: MATTIAS AHLM / SVERIGES RADIO
Statsepidemiolog Anders Tegnells popularitet sköt i höjden under våren – vissa ville till och med ha honom tatuerad på kroppen.
Foto: Privat. / Privat.

21 juli. Ett historiskt långt och bråkigt EU-toppmöte tar slut. Man klubbar igenom ett coronastöd på 390 euro i rena bidrag vilket Sverige var emot tillsammans med Danmark, Österrike och Nederländerna (”de sparsamma fyra”).

LÄS MER: Viktor Barth-Kron: Det var ett hopplöst läge för Stefan Löfven 

27 juli. M och L vill ändra kärnkraftslagstiftningen och tillåta drift av fler än tio reaktorer i Sverige. Sverige behöver fler små reaktorer på fler platser, skriver partiledarna Ulf Kristersson (M) och Nyamko Sabuni (L) på DN Debatt.


AUGUSTI: Gängvåld, Lövin lämnar och Lööf gör comeback

2 augusti. En tolvårig flicka skjuts till döds i Norsborg utanför Stockholm. Av allt att döma blir hon offer för ett gängbråk mellan kriminella grupper. Dödsskjutningen leder till politiska reaktioner. Johan Forssell, rättspolitisk talesperson (M), kräver ”ett ordentligt omtag i rättspolitiken för att göra Sverige tryggare”. Justitieminister Morgan Johansson (S) kallar det ”ett avskyvärt illdåd”.

8 augusti. Nike Örbrink väljs till ny ordförande i Kristdemokratiska ungdomsförbundet (KDU).

LÄS MER: Nike Örbrink: ”Jag vågade inte röra mig fritt ute”

Nike Örbrink, färsk KDU-ordförande.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

11 augusti. Corona-effekten börjar avta. Förtroendet för statsminister Stefan Löfven sjunker med 8 procentenheter till 39 procent, enligt Expressen/Sifos mätning.

12 augusti. Regeringspartierna S och MP är oeniga om 23 av migrationskommitténs 26 förslag.

14 augusti. Svenskarna har låga förhoppningar om att politiker och myndigheter ska lyckas minska gängvåldet. I stället tror hela 58 procent att problemen med gängkriminalitet kommer att öka det närmsta året, visar en mätning från Expressen/Sifo. ”Rätt anmärkningsvärt”, säger Sifos opinionschef Toivo Sjörén.

19 augusti. SD-politikern Hans-Johnny Hedström, nämndeman i Södertörns tingsrätt, har spridit en bild där statsminister Stefan Löfven har ett kikarsikte i ansiktet. Han har också spridit bilder som hånar dödsoffer, där svarta kallas ”negrer” och där det ”skämtas” om en kamphund som biter ihjäl somalier. Efter avslöjandet, av Expressens David Baas, tvingas Hedström lämna sina uppdrag.

LÄS MER: Nämndeman spred bild på Löfven som måltavla 

Hans-Jonny Hedström kontronteras av David Baas.
Foto: Cecilia Andeberg

20 augusti. Regeringen beslutar att Sverige ska ansluta sig till EU:s vaccinavtal. Därmed får Sverige minst sex miljoner doser vaccin mot covid-19 enligt det avtal EU slutit med läkemedelsbolaget Astra Zeneca.

23 augusti. Coronakrisen dominerar Stefan Löfvens sommartal. ”Sverige har gått igenom en tuff tid … Veckor har känts som månader och ibland år”, säger han i Bommersvik i Södermanland. Han talar också om den 12-åriga flicka som dödades i Norsborg i början av månaden – och säger att Sverige har 20 800 poliser ”det högsta antalet vi någonsin haft, men det räcker inte”.

Stefan Löfven i samband med sitt sommartal i Bommersvik.
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES

23 augusti. Annelie Karlsson, Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, en nyckelperson i det svårmanövrerade parlamentariska läget, berättar i en öppenhjärtig intervju med Expressens Filippa Rogvall om hur hon tvekade inför uppdraget: ”Jag blir aldrig Ygeman, Damberg eller Eneroth. Jag är Annelie. Jag tycker om att köra runt på fackföreningsmöten och svära mycket.”

26 augusti. Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin meddelar att hon ska lämna sitt uppdrag liksom posten som miljö- och klimatminister. ”Det är dags för mig att runda av min långa tid i politiken”, säger hon.

Språkröret: ”Det finns många bra kvinnliga företrädare som kan ta över”.

LÄS MER: Därför fick Isabella Lövin nog – mötet som blev avgörande 

Vice statsministern och MP-språkröret Isabella Lövin meddelar att hon kommer att sluta så snart en efterträdare är utsedd.
Foto: ANDERS WIKLUND / TT NYHETSBYRÅN

26 augusti. Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson kritiserar regeringens coronastrategi för att ha vållat tusentals dödsoffer. ”Statsministern visar varken ödmjukhet eller någon som helst självkritik”, säger han i sitt tal i hemstaden Sölvesborg.

28 augusti. C-ledaren Annie Lööf tillbaka i tjänst efter att ha varit borta nio månader efter sin dotters födsel. I samband med sin återkomst lanserar hon en egen Youtube-kanal.

LÄS MER: Torbjörn Nilsson: Nu gör hon comeback – men är det början till slutet? 

LÄS MER: Viktor Barth-Kron: Centern – ett parti för dig som är nöjd 

Annie Lööfs första offentliga framträdande efter föräldraledigheten: sommartal på Långholmen i Stockholm den 28 augusti.
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

SEPTEMBER: Hultqvist, rekordbudget och hosta i kammaren

2 september. I en stor intervju med Expressens Maggie Strömberg säger statsminister Stefan Löfven att gängkriminaliteten är ”ett förbannat gift”. Han får kritik av M-ledaren Ulf Kristersson för att han kallar de gängkriminella för ”smågangstrar” i intervjun.

Statsministern intervjuades av Expressens Maggie Strömberg.

LÄS MER: Viktor Barth-Kron: Det intensiva pratandet om gängvåldet imponerar inte 

3 september. KD-ledaren Ebba Busch säger, i en intervju i Expressen, att hon vid valseger 2022 kommer arbeta för ett ”snävare” public service. Samma dag möts Linda Snecker (V) och Hanif Bali (M) – kända för att svinga hårt på Twitter, ofta mot varandra – i en debatt i Expressen TV om ”det öppna Sverige”.

Linda Snecker och Hanif Bali på väg till Expressens debattstudio.
Foto: OLLE SPORRONG

8 september. Försvarsminister Peter Hultqvist (S) förlorar knappt ordförandeomröstningen i Borlänge Arbetarekommun mot Stefan Löfvens tidigare pressekreterare Erik Nises.

LÄS MER: Torbjörn Nilsson: Jag är inte bitter, sa Peter Hultqvist 

9 september. I samband med höstens första partiledardebatt i riksdagen får Jimmie Åkesson kritik från andra ledamöter. ”Så omdömeslöst av Åkesson att hosta och snörvla i kammaren”, skriver Anders W Jonsson (C) på Twitter. SD-ledaren, som kommit tillbaka efter en tids sjukfrånvaro, svarar att han bara följer de rekommendationer som Folkhälsomyndigheten har och att lite torrhosta enligt myndigheten är okej.

10 september. Efter några veckor då gängkriminalitet dominerat det politiska samtalet möts  justitieminister Morgan Johansson (S) och Moderaternas partiledare Ulf Kristersson i en debatt om den glödheta frågan i Expressen TV. ”Vi måste sätta stopp för de här terroristerna”, säger M-ledaren. Morgan Johansson: ”Du har en tendens att stämpla alla i utsatta områden som bidragstagare. De jobbar mer än vad du gör, Ulf Kristersson.”

Se hela duellen mellan Ulf Kristersson (M) och Morgan Johansson (S).

12 september. Ann Linde ser tillbaka på den uppmärksammade intervjun i tysk tv som fick henne KU-anmäld. ”När den här intervjuaren sa att det var skamligt det vi gjorde i Sverige, då blev jag helt rasande”, säger utrikesministern till Expressens Maggie Strömberg. 

Ann Linde fotograferad på UD i september.
Foto: LISA MATTISSON

15 september. Expressens David Baas avslöjar att Dennis Askling – som är anställd på Sverigedemokraternas riksdagskansli och gruppledare för partiet i Haninge – i en chatt med en partikamrat skriver nazistiska hälsningar, uttrycker sig nedsättande om ”negrerna” och sprider rasideologiska resonemang. Dennis Askling beskrivs internt i SD som ett framtidsnamn och sitter i juryn för Region Stockholms antirasistiska pris.

Efter att ha konfronterats med uppgifterna lämnar Askling sina politiska uppdrag och SD meddelar att han ”är arbetsfriad” från sin tjänst på riksdagskansliet.

LÄS MER: SD-toppens rasism och nazivurm i dold chatt: ”Hell seger” 

Spred rasism och nazivurm i dold chatt: ”Hell seger”.
Dennis Askling (SD) möter Expressens reporter David Baas.

21 september. Finansminister Magdalena Andersson (S) presenterar höstbudgeten som präglas av både januariöverenskommelsen och coronakrisen. ”Syftet är att vi ska jobba oss ur krisen”, säger hon till DN. Bland förslagen finns satsningar på utbildning och socialförsäkringar samt miljön. Satsningarna uppgår sammanlagt till 105 miljarder kronor, en historisk hög nivå. M kritiserar regeringen för att inte skjuta till nya pengar till polisen medan både SD och V anser att satsningarna på kommuner och regioner är för kortsiktiga.

LÄS MER: Viktor Barth-Kron: Den här ronden vann Socialdemokraterna 

Finansminister Magdalena Andersson anländer till riksdagen med 2021 års budget.
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES

22 september. Expressens Maggie Strömberg och Torbjörn Nilsson berättar vad som egentligen hände under förhandlingarna om den historiskt stora höstbudgeten. ”Vi tycker olika, vi pratar olika språk. Det är inte ett samarbete med fyra partier som litar på varandra”, säger en person som satt i förhandlingsrummet. 

LÄS MER: Det politiska spelet mellan januaripartierna om 105 miljarder 

28 september. Expressens Frida Sundkvist avslöjar att klimatminister Isabella Lövins (MP) statssekreterare Eva Svedling mejlat hemliga uppgifter om kommande budgetsatsningar till Preems vd. Dagen därpå kallas Lövin och Svedling till miljöutskottet. I slutet av november får regeringens hantering av Preemraff kritik av KU, bland annat för kommunikationen med Preem.


OKTOBER: Las, hustvist och färgstarka MP-kandidater

1 oktober. Förhandlingarna om arbetsrätten mellan arbetsmarknadens parter LO, PTK och Svenskt näringsliv havererar. Det kan leda till regeringskris eftersom S pressas hårt av LO och Vänsterpartiet att inte liberalisera arbetsrätten, något som regeringens samarbetspartier C och L kräver. V-ledaren Jonas Sjöstedt hotar Löfven med misstroendeomröstning om han lägger fram las-utredningens förslag om arbetsrätten. L-ledaren Sabuni säger att januariavtalet upphör att gälla om förslaget inte läggs fram.

LÄS MER: Sabuni om las: ”Kommer inte backa en sekund” 

2 oktober. Miljöpartist nummer åtta anmäler sig som kandidat till att bli MP:s nya kvinnliga språkrör. I ett stort reportage en vecka senare berättar Expressens Maggie Strömberg om kandidaterna – och konstaterar att partisekreteraren Märta Stenevi och jämställdhetsministern Åsa Lindhagen ses som klara favoriter.

LÄS MER: Åtta kvinnor, ett krisparti: Vem av dem kan rädda MP? 

MP-kandidaterna samlade, från vänster: Märta Stenevi, Annika Hirvonen, Rebecka Le Moine, Janine Alm Ericson, Karolina Skog, Åsa Lindhagen och Pernilla Stålhammar. Den åttonde språkrörskandidaten, Elin Söderberg, hade inte möjlighet att närvara vid Expressens fotografering.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

3 oktober. Annie Lööf hoppas fortfarande att arbetsmarknadens parter ska komma överens om arbetsrätten trots att förhandlingarna har kraschat. ”Det här är en förtroendefråga mellan C och S, mellan mig och Stefan Löfven”, säger hon i Ekots lördagsintervju.

8 oktober. V skjuter fram hotet om misstroendeomröstning och ger Löfven ytterligare tidsfrist rörande arbetsrätten

9 oktober. KD och M säger att de är beredda att stödja en misstroendeförklaring mot Löfven tillsammans med V.

9 oktober. Expressen avslöjar att KD-ledaren Ebba Busch är inblandad i en turbulent husaffär. Hon har köpt en hus på sjötomt i Uppland av pensionären Esbjörn Bolin, 81, som sedan ångrat sig och vill upphäva affären. Han säger att han blivit ”pressad” av Busch att skriva på ett kontrakt. Avslöjandet leder till häftig debatt i tidningar och sociala medier – och politiska bedömare säger att Busch även om hon har rätten på sin sida skadar sig och sitt parti opinionsmässigt när hon vill driva igenom affären och senare stämmer den motvillige säljaren.

LÄS MER: Hela berättelsen om 2000-talets mest uppmärksammade husaffär 

Esbjörn Bolin vid huset i Uppland som Ebba Busch vill köpa och renovera.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

11 oktober. Partiledardebatt i SVT:s Agenda. Jonas Sjöstedt (V) ger statsministern ännu mera tid i frågan om arbetsrätten. ”Vågar V sänka S? Jag tror det när jag ser det”, säger M-ledaren Ulf Kristersson. I Expressen/Sifos mätning efter programmet får L-ledaren Sabuni klart sämst betyg av tittarna för sina insatser i debatten.

Se ett klipp ur partiledardebatten i SVT:s Agenda.

12 oktober. Nyamko Sabuni får kritik från partikamrater – främst personer som stod på Erik Ullenhags sida i partiledarstriden 2019 – för sin insats i SVT-debatten.

14 oktober. V-ledaren Sjöstedt drar ”tillfälligt” tillbaka sitt hot om att fälla regeringen.

15 oktober. I en uppmärksammad text skriver Expressens Torbjörn Nilsson om den ömsesidigt såriga relationen mellan Mona Sahlin och Partiet. En och en halv timmes samtal på Hotell Hulingen i Hultsfred slutar med Markus Krunegård, en demo artisten skickat till den före detta partiledaren och textrader hon säger att hon känner igen sig i:

”Hälften är mycket mer än ingenting alls.

Du får hela halva mig och allt jag inte kan

Jag väntar på dig här jag ska ingenstans”

Mona Sahlin, aktuell med sina memoarer, i en soffa i Hultsfred.
Foto: OLLE SPORRONG

21 oktober. Gulan Avci, Liberalernas talesperson i arbetsmarknadsfrågor, lämnar sitt uppdrag mitt i striden om arbetsrätten. Enligt obekräftade uppgifter på grund av meningsskiljaktigheter i partitoppen.

29 oktober. Regeringen stödjer förslagen om förändring av arbetsrätten, las, som arbetsmarknadens parter PTK och Svenskt näringsliv enats om – i stället för las-utredningens förslag. Vänsterpartiet och LO-förbundet Kommunal protesterar medan andra LO-förbund välkomnar regeringens beslut.

LÄS MER: Torbjörn Nilsson: Sakfrågan är inte viktig men Lööf behövde en trofé 

31 oktober. Nooshi Dadgostar väljs till ny ordförande i Vänsterpartiet.

LÄS MER: Viktor Barth-Kron intervjuar nya V-ledaren: ”De här medeltida idéerna, de är höger” 

Nooshi Dadgostar i arbetsrummet på Vänsterpartiets kansli i Gamla stan.
Foto: ANETTE NANTELL / DN TT NYHETSBYRÅN

NOVEMBER: Ekeblad, Stenevi och het skoldebatt

11 november. Partiledarna håller krismöte om pandemin sedan smittspridningen ökat under hösten.

14 november. Matilda Ekeblad väljs till ny ordförande i Moderata ungdomsförbundet.

Matilda Ekeblad har tydliga visioner för vad hon vill göra med Muf.

LÄS MER: Matilda Ekeblad: ”Åkesson kommer med sossiga förslag” 

Nya Muf-ordföranden Matilda Ekeblad hemma på Kulla gård i Boxholm.
Foto: SVEN LINDWALL

15 november. I tjugo år har minknäringen stridit mot politiken. De har vunnit varje gång. Men i november 2020 har en tredjedel av landets minkfarmer smittats av coronaviruset och uppfödarna förbereder sig på den avgörande strden, berättar Expressens Maggie Strömberg i ett reportage från Listerlandet.

LÄS MER: Striden om minkarna – mitt i SD-land 

På kaféet vid Extra i Mjällby spekulerar ”minkagubbarna” om coronasmittan.
Foto: JENS CHRISTIAN

17 november. Sverige sluter avtal med läkemedelsföretaget Pfizer/Biontech om att köpa 4,5 miljoner doser vaccin mot covid-19. Sverige har tidigare tecknat avtal med bolagen Astra Zeneca och Johnson & Johnson.

20 november. ”I Sverige tar vi det lugnt och lyssnar på våra expertmyndigheter – ända till vi plötsligt gör något annat. Den här veckan tog regeringen på allvar över pandemiratten. Det sker i brant uppförsbacke, inte minst pedagogiskt”, skriver Expressens politiska kommentator Viktor Barth-Kron i en analys under rubriken ”Veckan då den svenska coronamodellen dog”. 

21 november. I en stor granskning av coronapolitiken ger reportrarna Maggie Strömberg och Torbjörn Nilsson unik inblick i diskussionerna i både regeringskansliet och hos oppositionen. 

LÄS MER: Regeringens mörka bild: Covid är det nya normala 

Expressens löpsedel den 21 november.

22 november. Stefan Löfven håller tal till nationen, det andra under pandemin. ”Det kommer att dröja innan vi kan återgå till det normala”, säger statsministern till folket.

24 november. Avtal med ett fjärde bolag, Curevac, om 4,5 miljoner doser vaccin.

24 november. Bottensiffror, 3 procent, för Liberalerna i DN/Ipsos mätning. Häftig interndebatt i partiet, ledande företrädare anser att L ska börja avveckla samarbetet med S. I partitidningen Nu publiceras upprop för och emot regeringssamarbetet.

LÄS MER: ”Om Nyamko ska bytas ut måste det göras nu” 

26 november. På senhösten har en ny skoldebatt blossat upp, där bland andra gymnasieläraren Filippa Mannerheim i ett uppmärksammat inlägg på Expressens kultursidor kritiserar dagens system där friskolekoncerner kan plocka ut mycket stora vinster samtidigt som hon menar att kommunala skolor missgynnas. Expressens Torbjörn Nilsson förklarar i en spridd artikel varför ”de borgerliga är offside i den nya skoldebatten”. 

26 november. Miljöpartiets valberedning föreslår partisekreteraren Märta Stenevi som nytt språkrör – som ska väljas på en extrakongress den 31 januari nästa år.

Märta Stenevi, Miljöpartiets partisekreterare och – troligen – blivande språkrör.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

26 november. Centerpartiets andre vice ordförande och EU -parlamentariker, Fredrick Federley, meddelar att han sjukskriver sig och tillfälligt lämnar politiken. Det sker sedan det blivit känt att hans tidigare sambo suttit i fängelse för grova sexbrott mot barn. ”Jag har fallit i bitar”, skriver Federley på Facebook.

LÄS MER: Centern i chock över Federley: ”Det här är svårt för Annie” 

LÄS MER: Viktor Barth-Kron: Ett stenhårt slag för Centerpartiet 

30 november. Centerpartiet meddelar att man kommer rösta nej till de förändringar i gymnasielagen som S och MP kommit överens om. Annika Hirvonen, migrationspolitisk talesperson i Miljöpartiet, säger att hon och partikamraterna ”är i chock”.

LÄS MER: Viktor Barth-Kron: Lööfs vändning – nytt kapitel i svart parodi 


DECEMBER: Federley, ”smygamnesti” och avbrutet jullov

2 december. S tappar stort i SCB:s mätning av väljarstödet och hamnar på 29,4 procent. M ökar till 22,1 procent, medan L ligger på 3 procent, en hel procentenhet under riksdagsspärren.

LÄS MER: C-väljarna följer Lööf – röstar hellre på S än M

5 december. M riktar skarp kritik mot regeringens nya förslag som gör det lättare för ensamkommande utan asylskäl att få stanna. ”Smygamnesti”, säger Maria Malmer Stenergard, migrationspolitisk talesperson (M). Fem dagar senare meddelar Centerledaren Annie Lööf att hennes parti ställer sig positivt till regeringens förslag om en humanitär skyddsgrund och att man ser det som ett sätt för ensamkommande att få stanna.

9 december. SD svänger i Natofrågan. Därmed finns för första gången majoritet för en så kallad Nato-option i riksdagen. ”Historiskt”, säger M-ledaren Ulf Kristersson.

LÄS MER: SD:s kovändning: ”Slipar ner tröskeln” till M och KD 

LÄS MER: Viktor Barth-Kron: SD:s stora plan ser ut att grusas 

10 december. I ett djuplodande reportage som får stort genomslag berättar Maggie Strömberg och Torbjörn Nilsson om hur delar av den unga borgerligheten ompositionerar sig i skoldebatten. ”Friskolereformen är den äldre generationens bebis”, säger Caroline von Seth i Centerpartiets ungdomsförbund.

Luf-ordföranden Romina Pourmokhtari, en av många intervjuade i reportaget om skolpolitiken: ”Vi har pseudofriskolor med skeva incitament som finansieras av skattemedel.”
Foto: OLLE SPORRONG

11 december. Frederick Federley (C) lämnar alla sina politiska uppdrag sedan kändissajten Stoppa Pressarna drygt två veckor tidigare avslöjat att han levt i en relation med en man som dömts för bland annat 22 våldtäkter mot barn och barnpornografibrott. C-ledningen har tidigare förklarat att ”förtroendet är skadat” för toppolitikern som dröjt länge med att informera partiledningen om fallet.

Annie Lööf om händelserna kring Fredrick Federley.

15 december. Coronakommissionen slår fast att Sveriges strategi för att skydda de äldre har misslyckats grovt. Många aktörer får hård kritik i rapporten, men kommissionen slår fast  att regeringen bär ett tungt ansvar.

LÄS MER: Torbjörn Nilsson: Äldreomsorgen blir en politisk thriller 

Coronakommissionens ordförande Mats Melin och socialminister Lena Hallengren (S).
Foto: AMIR NABIZADEH/TT / TT NYHETSBYRÅN

17 december. Centerpartisten Christer Yrjas, ordförande i kommunfullmäktige i Tomelilla, meddelar att han avgår sedan det framkommit att har bott tillsammans med en man som dömts för sexuellt övergrepp mot ett spädbarn och grovt barnpornografibrott. Ett av brotten ägde rum i deras gemensamma bostad. Yrjas har känt till brotten.

LÄS MER: Tidigare C-ministern: ”Inte alls bra för partiet” 

17 december. Biståndsminister Peter Eriksson (MP) meddelar att han avgår.

18 december. Expressens Maggie Strömberg avslöjar att regeringen planerar för nya, mycket långtgående åtgärder för att stoppa smittspridningen – något som bekräftas under en presskonferens några timmar senare. Bland annat införs maxantal som får vistas i köpcentrum och butiker – och alkoholförsäljning förbjuds från klockan 20.

21 december. Expressens Maggie Strömberg avslöjar att regeringen planerar att stänga gränsen mot Danmark, något som inrikesminister Mikael Damberg bekräftar på en presskonferens ett par timmar senare.

LÄS MER: Viktor Barth-Kron: Regeringen klarar inte coronadebatten 

23 december. Inte sedan tsumanikatastrofen 2004 har riksdagen inkallats under jullovet. Men händer det igen, för att man ska hinna fatta besluit om den tillfälliga pandemilag som regeringen hoppas ska träda i kraft den 15 januari. Ärendet kommer att behandlas 4-8 januari, meddelar riksdagen i ett pressmeddelande.

23 december. Stefan Löfven vill leda Socialdemokraterna i valrörelsen 2022, säger han i en intervju med Svenska Dagbladet. ”Ja, om partiet vill ha mig”, lyder svaret på direkt fråga.

27 december. Statsminister Stefan Löfven meddelade så sent som den 18 december att årets mellandagsrea borde ställas in. Men på annandagen syntes en av hans ministrar – Morgan Johansson – ge sig ut på en shoppingtur i Lund. Morgan Johansson uppger att han skulle ”handla en försenad julklapp till mina föräldrar”. Stefan Löfven kallar justitieministerns agerande ”oförsiktigt”.

LÄS MER: Viktor Barth-Kron: Johansson gör regeringen till åtlöje 

29 december. Expressen rapporterar att statsminister Stefan Löfven besökte Gallerian i centrala Stockholm den 20 december – två dagar efter att regeringen lämnat besked om att ingen trängsel får förekomma på köpcentrum i jul. Löfven ska även ha besökt Gallerian två gånger dessförinnan i julhandeln, ena gången den 1 december.

Den 29 oktober infördes skärpta lokala råd i Stockholm, med rekommendationen att medborgarna ska ”avstå från att vistas i inomhusmiljöer som butiker, köpcentrum”. 

Pressekreteraren Mikael Lindström  säger till Expressen att Stefan Löfven ”har följt Folkhälsomyndighetens råd och sina egna uppmaningar att undvika trängsel”. Senare på tisdagen uppgav statsministerns pressekreterare att Löfven under december: ”... lagat sin klocka, sökt efter reservdelar till sin rakapparat, handlat mat, besökt Systembolaget och inhandlat en julklapp till sin fru.”

Statsministern var ute så sent som den 23 december och letade reservdel till sin rakapparat.

LÄS MER: Viktor Barth-Kron: Driver ni med oss, regeringen? 

30 december. Expressen rapporterar att Dan Eliasson, generaldirektör för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, flög till Kanarieöarena fyra dagar före jul. Det trots att regeringen och Folkhälsomyndigheten anser att bara nödvändiga resor ska genomföras. ”Jag fick reda på den här uppgiften i morse när Expressen redogjorde för det”, säger Mikael Damberg, ansvarig minister för MSB.

LÄS MER: Viktor Barth-Kron: Politiskt framstår det som kollektivt vansinne 


LYSSNA: Verkställande utskottet – Expressens podd om politik: Extra julavsnitt med frågespecial 

Expressens politikredaktion gör podden Verkställande utskottet. Foto: ANNA-KARIN NILSSON