Partitopparna drar in miljoner efter politiken: ”Det väcker ilska hos gräsrötterna”

Björn Rosengrens lyxliv: Villa för 30 miljoner och tre Aston Martin

De lämnade politiken – och blev stormrika.

15 före detta toppolitiker har de senaste åren haft inkomster på sammanlagt drygt 475 miljoner kronor visar Expressens granskning.

Den före detta socialdemokratiske näringsministern Björn Rosengren ligger i topp med sammanlagda inkomster på 104 miljoner kronor.

I dag bor han i en 30-miljonersvilla och äger tre Aston Martin.

– Nä, jag skäms inte, säger Rosengren.

Publicerad 7 sep 2018 kl 10.09

Här är toppolitikerna som efter sina politiska karriärer, har blivit förmögna och samtidigt behållit sitt inflytande och makt. Framför allt är det socialdemokratiska- och moderata politiker visar Expressens granskning.

Miljonerna har de tjänat genom att vara rådgivare till näringslivet där de har hjälpt till med att ”öppna dörrar” och förmedla kontakter.

Reglerna ändras för politikerna

Men det kommer att bli svårare för dagens politiker att gå direkt till näringslivet efter att de slutat med politiken.

Regeringen fattade i vintras regler, som trädde i kraft i somras, att statsråd och statssekreterare inte direkt kan gå till andra verksamheter eller starta näringsverksamhet efter att de slutat som politiker. Och en karenstid på tolv månader har införts.

Om ett statsråd eller statssekreterare vill påbörja ett nytt uppdrag, ny anställning eller näringsverksamhet inom karenstiden ska en särskild nämnd nu pröva frågan.

Den före detta socialdemokratiska näringsministern Björn Rosengren, 76, gick direkt till näringslivet när han slutade som minister 2002 och är den expolitiker som tjänat allra mest - och han fortsätter att tjäna miljontals kronor varje år.

 

undefined

I Saltsjöbaden har Rosengren sin villa. ”Jag gillade att det låg vid vattnet, i övrigt är det ett enkelt hus. Väldigt enkelt”, säger han.

I dag bor han i en 30-miljoners villa i det exklusiva bostadsområdet Saltsjöbaden utanför Stockholm. 

Villan har en bedårande utsikt över Baggensfjärden och på tomten alldeles vi vattnet har han flera båtplatser och en bastu.

I garaget står tre Aston Martin, ett av världens mest exklusiva bilmärken. En ny Aston Martin kostar cirka två miljoner kronor.

Nya jobbet ”en lottovinst”

Expressen träffar den före detta näringsministern på hans kontor på Skeppsbron i Gamla Stan i centrala Stockholm.

Kontoret ligger bara en minuts promenad från Kinneviks huvudkontor där han i tretton år jobbade som rådgivare för finansfamiljen Stenbeck, ägare till bland annat företagen Tele2, MTG och Com Hem.

Efter sin karriär som TCO-ordförande – där han dock fick avgå efter ett porrklubbsbesök – blev han först landshövding och därefter näringsminister i Göran Perssons regering. 

Du får en lottovinst då kan du inte säga, nej jag tar inte den. Jag väntar till nästa år och köper en ny lott, då kanske jag vinner då också.

Men när Cristina Stenbeck, Jan Stenbecks dotter och Kinneviks huvudägare, kontaktade honom 2002 och erbjöd honom jobb tvekade han inte en sekund. Och det hjälpte inte att den dåvarande statsministern Göran Persson vädjande till honom att stanna kvar.

– Du får en lottovinst då kan du inte säga, nej jag tar inte den. Jag väntar till nästa år och köper en ny lott, då kanske jag vinner då också.

Men du kände det som en lottovinst?

– Ja, i någon mening gjorde jag det.

Det nya jobbet som rådgivare till finansfamiljen gav honom en rejäl löneökning. Hur mycket vill han inte säga. Men som minister hade han 2002 en årslön på cirka en miljon kronor. Året efter – 2003 – deklarerade han inkomster på nästan elva miljoner kronor.

undefined

Björn Rosengren lämnade politiken 2002 efter erbjudandet från Cristina Stenbeck.

Totalt har Rosengren efter att han lämnade ministerposten fram till 2016 tjänat drygt 104 miljoner kronor, därtill kommer miljonintäkter i hans olika bolag. Men det har inte ändrat hans politiska övertygelse, säger han.

Tänkte du aldrig att du kanske skulle skada partiet då du gick till näringslivet?

– Nej, så tänker inte jag. Jag har lite svårt att förstå det resonemanget. Om jag som socialdemokrat har goda egenskaper att jobba för andra som kanske inte är ombudsmän i partiet eller i ett fackförbund varför skulle jag inte kunna göra det för. 

– Men det jag tycker att jag kan bli ifrågasatt för varför jag valde att gå till Kinnevik och näringslivet. Jag kanske i stället skulle ha gått med i en arbetarkommun någonstans.

Socialdemokraten och chefredaktören för tidningen Dala-Demokraten, Göran Greider, tycker det är upprörande att politiker, främst socialdemokrater, direkt börjar arbeta för näringslivet efter politiken och tjänar mångmiljonbelopp.

– Det här väcker ilska hos gräsrötterna och Socialdemokraterna förlorar oerhört mycket i förtroende. Göran Perssons gods har blivit en symbol för detta, säger Greider.

undefined

Göran Greider, tycker det är upprörande att politike börjar arbeta för näringslivet efter politiken och tjänar mångmiljonbelopp.

Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Statsvetaren Tommy Möller säger att det blir speciellt problematiskt för socialdemokratiska politiker som går över till näringslivet och tjänar stora pengar då partiet företräder en kritisk inställning till kapitalism. 

– Det är framför allt problematiskt för framstående socialdemokrater.

Om en moderat tar ett välbetalt uppdrag inom lobbybranschen så är det kanske mindre dramatiskt om det inte är några skumma grejer eller om man lobbar för något kontroversiellt. 

– Jag tycker det är bra att det nu införts strängare regler om karens, men det gäller ju inte sakkunniga och pressekreterare som likväl kan sitta på mycket information och ha ett stort kontaktnät, säger Möller.

I dag sitter Björn Rosengren med i flera bolagsstyrelser – bland annat är han styrelseordförande i fastighetsbolaget Fastator där även den förre moderate statsministern Carl Bildt sitter med i styrelsen. 

Äger krog med Adelsohn

Han äger också den italienska restaurangen La Bocca på Östermalm i Stockholm tillsammans med den förre moderatledaren Ulf Adelsohn.

Men mest stolt är han över kommunikationsföretaget Priority där han äger 40 procent av aktierna.

Bolaget arbetar med affärsutveckling, varumärken och kommunikation.

Bland kunderna finns SEB, Coop, ÅF och Grand Hotel.

– Jag gillar att arbeta med unga människor och vi har nästan bara personer som kommer från Handels och KTH anställda här, säger Rosengren.

Han visar lokalerna som är inredda med designmöbler och exklusiva lampor.

Vi sätter oss i ett konferensrum med utsikt över Stockholms Ström.

– Det här företaget är oerhört kul att arbeta med. Jag gör inte det här för pengar, jag behöver inte det, säger han.

Vi kommer in på hans lyxvilla och att han äger tre Aston Martin.

– Saltsjöbaden är inte ett överklassområde som Lidingö och Djursholm utan ett övre medelklassområde , säger Rosengren.

Att köpa dyra klockor och en Rolls-Royce som Jan Emanuel skulle jag aldrig göra. Det är oerhört brackigt.

Men 30 miljoner, det blev väldigt omskrivet när du köpte huset, det är väl ett överklasspris?

– Ja, det är det. Jag hade en gård som jag sålde och fick väldigt bra betalt och då köpte jag det här huset. Jag gillade att det låg vid vattnet, i övrigt är det ett enkelt hus, Väldigt enkelt, säger han.

Varför har du tre Aston Martin?

– Jag har en Mazda – det är inget försvar - som jag kör oftast, de där bilarna har jag...lite barnsligt...för att… jag började min karriär  som bilmekaniker, jag är ett väldigt bilfreak. Man kan väl säga att det är en svart fläck.

Han säger dock att han som socialdemokrat inte skäms för att köra lyxbilarna.

– Det enda är väl att motorn är tolv-cylindrig och inte så miljövänlig. Jag funderar på att sälja dem och köpa en elbil, säger han.

undefined

Rosengren har tre Aston Martin, varav en som på bilden.

Han tycker ändå att det är klass att äga en Aston Martin och jämför sina bilar med väldfärdsmiljonären Jan Emanuels Rolls-Royce.

– Att köpa dyra klockor och en Rolls-Royce som Jan Emanuel skulle jag aldrig göra. Det är oerhört brackigt. En Aston Martin är mer speciell, så i den meningen kan man säga att jag är ännu mer fåfäng och högfärdig än honom.

Är det svårare för en socialdemokrat att vara mångmiljonär?

– Ja, det tror jag. Är du född mångmiljonär, har du ärvt en herrgård och driver den och blir sosse då blir du en hjälte. Men är det så att du är socialdemokrat, inte ärver pengar utan jobbar ihop dem själv och köper en herrgård - för att ta den verkliga symbolen - då anses du nog vara en liten skum person. Fast egentligen är det samma sak. Ärvda pengar är finare än upparbetade pengar.

”Den största orättvisan i Sverige”

Har du känt dåligt samvete att du tjänat mycket pengar?

– Nej, men jag tycker det finns stora orättvisor i Sverige, inte minst när det gäller kvinnor – äldre kvinnor där livskamraten dött, där man varit hemma och passat barnen och inte fått upp pensionspoängen och de sitter nu med väldigt låga pensioner och fyller ut lite med bostadsbidrag. Det är, tycker jag, den största orättvisan vi har i Sverige.

Rosengren säger också att han blivit både klokare och snällare med åren och han har i dag en annan inställning till politiken och livet.

– Politiker skulle vara kanske mer raka, även när det gäller negativa saker och att inte försköna. Sen har jag min huvudlinje som jag lärt mig under resans gång. Gör du bort dig, stå för det. Jag tro folk skulle uppskatta det.

 

Fredrik Reinfeldt, 53, (M)

undefined

Före detta statsminister.

Slutade: 2014.

Driver det egna konsultbolaget Fredrik Reinfeldt AB där han ger ut böcker och håller föreläsningar. Är även styrelseledamot och arbetar i bolaget MM Holding AB,. Bolaget är ägarbolag till det finansiella rådgivningsföretaget Max Matthiessen i Sverige som hjälper företag och privatpersoner med tjänstepensioner, fonder och försäkringar. 

Totala intäkter i Fredrik Reinfeldt AB sedan 2016: 49, 7 miljoner kronor.

Sammanlagda vinster – efter finansnetto: 37 miljoner kronor.

Inkomst av tjänst och kapital, 2015-2016: 4,6 miljoner kronor.

Bor: Våning i Vasastan i central Stockholm

 

Anders Borg, 50, (M).

undefined

Före detta finansminister.

Slutade: 2014.

Driver det egna konsultbolaget Economic and Financial Management Anders Borg AB, där han gör ekonomiska och finansiella analyser, bedriver rådgivning.

Borg var tidigare vice styrelseordförande i finansfamiljen Stenbecks ägarbolag Kinnevik, seniorrådgivare för den amerikanska finanskoncernen Citigroup och hade också engagemang i World Economic Forum – uppdrag han förlorade efter skandalfesten i Stockholms skärgård förra året.

Nu är han tillbaka – delvis som rådgivare i Kinnevik.

Totala intäkter i Economic and Financial management Anders Borg AB sedan 2015: 45,3 miljoner kronor.

Sammanlagda vinster efter finansnetto: 19,3 miljoner kronor.

Inkomst av tjänst och kapital, 2015-2016: 19, 7 miljoner kronor.

Bor: Våning på Östermalm i central Stockholm.

 

Carl Bildt, 69, (M)

undefined

Före detta statsminister och utrikesminister.

Driver det egna konsultbolaget Bildt Global AB där han arbetar med informationsverksamhet rörande internationella förhållanden. Enligt förvaltningsberättelsen ska bolaget också syssla med handel med lös- och fast egendom.

Totala intäkter sedan bolaget startade 2015: 15 miljoner kronor.

Sammanlagda vinster, efter finansnetto, sedan 2015: 10,3 miljoner kronor.

Carl Bildt sitter också i styrelsen för det börsnoterade företaget Micro Systemation AB som tillverkar mobile forensic lösningar, det vill säga mjukvara och hårdvara för bevissäkring ur mobiltelefoner.

Han är även styrelseledamot i styrelsen i det börsnoterade investmentbolaget – med inriktning på fastigheter – AB Fastator. I styrelsen sitter också den tidigare socialdemokratiske näringsministern Björn Rosengren.

Liksom Göran Persson arbetar Carl Bildt för en PR-byrå, KREAB, och är styrelseledamot.

Företaget är verksamt inom områdena finansiell kommunikation, företagskommunikation och public affairs/samhällskontakter. KREAB och dess ägare grundade också på 1989 Demoskop som främst är känt för sina opinionsundersökningar.

Företaget grundades och ägs fortfarande av Peje Emilsson som haft ett politiskt engagemang i moderaterna. 

Inkomster efter politiken: 2 174 220 kronor (2015-2016), 20 384 584 kronor (2002-2006) – totalt: 22,6 miljoner kronor.

Bor: Våning på Östermalm i centrala Stockholm och i hustruns slott i Italien.

 

Pär Nuder, 55, (S)

undefined

En av de tyngsta före detta socialdemokratiska politikerna och har sedan sin politiska karriär startade i SSU varit ledamot i justitieutskottet, statssekreterare i statsrådsberedningen.

I Göran Perssons regeringar var han först samordningsminister och sedan finansminister.

Slutade: 2008.

Driver två egna bolag – Dabok Advisory AB och Dabok AB. Har även styrelseuppdrag i AMF pensionsförsäkring AB, Hemsö Fastighets AB, SkiStar AB, fastighetsbolaget Fabege och i Beijerinvest.

Totala intäkter i Dabok Advisory sedan 2011: 42,8 miljoner kronor.

Sammanlagda vinster i Dabok Advisory – efter finansnetto: 18,5 miljoner kronor.

Totala intäkter det egna bolaget i Dabok AB sedan 2009: 20,8 miljoner kronor.

Sammanlagda vinster i Dabok AB – efter finansnetto: 19,5 miljoner kronor.

Totala vinster i båda bolag: 38 miljoner kronor.

Inkomster efter politiken: 24,5 miljoner kronor.

Bor: Villa i Täby.

 

Jan Emanuel Johansson, 44, (S).

undefined

Före detta socialdemokratisk riksdagsman, suttit i social-, justitie- och utrikesutskottet. 

Slutade: 2010

Sålde bland annat sin välfärdskoncern Svensk Samhällsutveckling AB till en rikskapitalkoncern för en kvarts miljard kronor.

Driver flera egna bolag. Största vinsterna och omsättning för 2015 och 2016 gjordes i Hoppetgruppen (nu sålt) som drev verksamhet med ensamkommande flyktingungdomar.

Sammanlagd omsättning 2015-2016: 233,5 miljoner kronor.

Vinst efter finansnetto, samma period: 57,2 miljoner kronor.

Inkomster efter politiken: 79,3 miljoner kronor.

Bor: Våning på Södermalm, villa i Norrtälje och boende på Kuba.

 

Göran Persson, 69, (S).

undefined

Före detta statsminister.

Slutade: 2006

Driver flera egna bolag. Mest verksamhet i bolaget Baven AB.

Bolagets verksamhet: konsult-, informations-, och organisationsfrågor, värdepapper, författarskap och jord- och skogsbruk. 

Sammanlagda intäkter sedan 2009: 68, 5 miljoner kronor. 

Sammanlagda vinster, efter finansnetto, sedan 2009: 58,9 miljoner kronor.

Övriga uppdrag: Styrelseordförande i investmentbolaget Pedrosos, styrelseledamot i LKAB, Cambio Holding AB, Cambio Healthcare Systems AB, Scandinavian Biogas Fuels International AB, Think Forest vid European Forest Institut och Sörmlandskött AB. Persson är också styrelseledamot i Ålandsbanken och jobbar för konsultbolaget JKL som beskriver sitt verksamhetsområde som ”strategisk kommunikation”.

Inkomst av tjänst och kapital sedan 2007 - 2016: 13,2 miljoner kronor.

Bor: Gården Övre Torp i Flens kommun i Sörmland.

 

Thomas Bodström, 56, (S).

undefined

Före detta justitieminister

Slutade: 2010.

Blev utsedd till landshövding i Stockholm. Beslutet upphävdes då Bodström satt i styrelsen i det skandalomsusade pensionsbolaget Allra.

Driver advokatfirman Thomas Bodström AB.

Sammanlagd omsättning sedan 2011 – 2017: 82,4 miljoner kronor.

Vinst efter finansnetto samma period: 19,1 miljoner kronor.

Totala inkomster efter politiken: 20,4 miljoner kronor.

Bor: Våning på Norr Mälarstrand i centrala Stockholm.

– Jag är tävlingsinriktad och inte rädd att förlora. Ekonomisk framgång är inte viktigt, men den kommer om det går bra i advokatyrket - men det är inte livskvalitet.

 

Thomas Östros, 53, (S)

undefined

Före detta skatteminister, utbildningsminister och näringsminister och ekonomiskpolitisk talesperson för Socialdemokraterna.

Slutade: 2012.

Började först vd på Svenska bankföreningen, sedan 2015 direktör på Internationella valutafonden i Washington D.C.

Inkomster efter politiken: 17 miljoner kronor (uppräknade inkomster till bruttobelopp då Östros har skattefria inkomster på Internationella valutafonden).

Bor: I våning i Uppsala och i Washington.

 

Erik Åsbrink, 71, (S)

undefined

Före detta statssekreterare i finansdepartementet, senare finansminister i regeringen Göran Persson.

Slutade: 1999.

Styrelseordförande i Svensk Hypotekspension Fond 3, Alecta Pensionsförsäkring, Svensk Hypotekspension Fond och i det egna företaget Åsbrink & Far AB samt styrelseledamot i Dansk Hypotek AB.

Inkomster efter politiken: 37,1 miljoner kronor.

Bor: I våning på Södermalm.

– Jag har arbetat hårt och andra har efterfrågat mina tjänster. Jag tycker det är bra med ett utbyte mellan näringsliv och politik.

 

Per Schlingmann, 47, (M).

undefined

Före detta statssekreterare och Moderaternas partisekreterare.

Slutade: 2010.

Driver det egna bolaget Per Schlingmann AB som sedan starten 2014 har haft sammanlagda intäkter på 36,4 miljoner kronor och gjort vinster efter finansnetto på 12,3 miljoner kronor. Via bolaget arbetar Schlingmann som PR-konsult, författare och föreläsare.

Är också vice ordförande i SOS barnbyar och sitter i styrelsen i Svenska Filminstitutet.

Inkomster efter politiken: 10,6 miljoner kronor.

Bor: Villa i Nacka

– Jag har tagit tillvara på möjligheter och vågat testa nya saker.

 

Maud Olofsson, 63, (C).

undefined

Före detta partiledare för partiledare, näringsminister och vice statsminister.

Slutade: 2011.

Styrelseuppdrag: vindkraftsbolaget Arise som för 2017 redovisade en förlust på 180 miljoner kronor, miljöteknikföretaget Envac som ingår i Stena AB, ÅF AB och Svenskt Näringsliv.

Driver och äger också det egna bolaget Romo Norr AB. Enligt förvaltningsberättelsen ska bolaget bedriva styrelsearbete, konsultarbete, föreläsningar och förvalta aktier och värdepapper.

Sammanlagda intäkter sedan starten 2012: 18,6 miljoner kronor.

Sammanlagda vinster efter finansnetto samma period: 12,1 miljoner kronor.

Inkomster efter politiken: 5,3 miljoner kronor

Bor: I villa i Arnäsvall i närheten av Örnsköldsvik.

– Jag tror att det spelat roll att jag varit seriös, påläst och noggrann och tagit mina uppdrag på allvar. Sedan så tror jag att mitt ärliga engagemang i olika frågor smittat av sig. 

 

Mats Odell, 71, (KD).

undefined

Före detta kommunikationsminister och finansmarknadsminister.

Slutade: 2012.

I dag har Odell flera styrelseposter i olika bolag – däribland i ett energibolag, fastighetsbolag samt i den egenägda koncernen Bällstaudde Förvaltning AB som ska äga och förvalta fast egendom samt syssla med värdepapper. 

Bällstaudde har haft sammanlagda vinster efter finansnetto sedan 2013 på 25,2 miljoner kronor.

Inkomster efter politiken: 4,8 miljoner kronor.

Bor: Villa i Täby.

– Jag har en lång erfarenhet från företagande redan från 20-årsåldern. Jag har haft nytta av politiken. Som finansmarknadsminister sålde jag statliga företag för 120 miljarder kronor.

 

Jan Nygren, 68, (S).

undefined

Före detta SSU-ordförande, statssekreterare och samordningsminister. 

Slutade: 1996.

Har därefter jobbat för Statens materielverk och på den Wallenbergägda försvarskoncernen Saab där han blev vice vd. Nygren har också varit knuten till public relations-byrån JKL och i dag bland annat ledamot i Ingenjörsvetenskapsakademien.

Inkomster efter politiken: 44,8 miljoner kronor.

Bor: Lägenhet i Solna

– Jag är nyfiken och har lätt för att bli engagerad. Jag hade egentligen ingen ambition på att hålla mig ifrån politiken. Jag har heller aldrig stuckit under stol med att jag är socialdemokrat.

 

Anders Sundström, 66, (S):

undefined

Före detta riksdagsledamot, arbetsmarknadsminister, näringsminister och socialminister.

Slutade: 2004.

Efter politiken har han varit styrelseordförande för Sparbanken Nord, vd och koncernchef för Folksam, styrelseordförande i Swedbank och ordförande i KF – Kooperativa förbundet.

Blev i år invald i styrelsen i det börsnoterade skogsbolaget SCA.

Inkomster efter politiken: 67,9 miljoner kronor.

Bor: Våning på Östermalm.

– Jag har haft tur. Jag har också blivit rikligt belönad efter politiken, men jag har blivit det på hederligt arbete. Jag har inte tjänat pengar på att ge råd till näringslivet om det politiska livet.