Bilderna som visar det verkliga Nordkorea

Foto: / PRIVAT
Foto: / PRIVAT

Nordkorea är en av världens hemligaste regimer - där propagandabilderna från statstelevisionen främst visar militärparader och skräckinjagande missiluppskjutningar.

Men nya exklusiva bilder visar en mörklagd huvudstad där det saknas olja för att reparera de åttafiliga bilvägarna.  

– De sparar på el och det är släckt överallt nästan. Det är becksvart, säger Mosse Wallén som besökte Nordkorea efter vätebombtestet i september.

Krigsretoriken har varit hätsk från Nordkorea den senaste tiden. Regimen har hotat med att förinta Japan och USA och har gjort flera missiltest och ett vätebombtest. Två missiler har också skjutits över Japan.

Samtidigt har det kommit rapporter om svår fattigdom och undernäring i diktaturen.

Det är dock en helt annan vardag som regimen visar upp för de få västerlänningar som nu får besöka huvudstaden Pyongyang. 

Mosse Wallén besökte Nordkorea i samband med nationaldagsfirandet den 9 september.

Kanalsystem nära Pyongyang.

Turister förväntas buga inför statyerna 

Hans resande styrdes av restriktioner. Wallén fick bland annat inte lämna den ö i Pyongyang där hans hotell fanns under kvällstid. Han fick också strikta order om hur han skulle fotografera regimvänliga monument. Allt på statyerna måste vara med i bilderna. Turister förväntas också buga framför statyer av ledaren Kim Jong-Un och hans far och föregångare Kim Jong-Il.


LÄS MER: Sverige och Schweiz kan medla om Nordkorea


Under ett besök i storstadens tunnelbana, som låg 100 meter under jorden och även fungerar som skyddsrum, fick han inte fotografera själva tunneln i tunnelbanan. Det var dock fritt fram att fotografera väggtidningen, statyer på regimens ledare och storstadens tunnelbanetåg byggda i forna Östtyskland. 

Far och son. Statyer på ledaren Kim Jong-Un och hans far och föregångare Kim Jong-Il finns överallt i huvudstaden Pyongyang.
De sparar på el och det är släckt överallt nästan. Det är becksvart

Men ändå var det enkelt för Wallén att se hur landet påverkats av sin isolering.

På kvällen och natten var Pyongyang mörklagt. Man sparade på elen. 

– När det är mörkt i Pyongyang, då är det jävlar i mig mörkt. För det är inte en vanlig stad med ljusförorening som i alla andra städer. De sparar på el och det är släckt överallt nästan. Det är becksvart, säger Wallén. 

I Pyongyang får allt fler i eliten bilar, men på landsbygden råder fattigdom.

När Walléns grupp av resenärer vid ett tillfälle lämnade huvudstaden med buss åkte han på åttafiliga bilvägar fulla av hål och i stort behov av reparation. När han frågade varför vägarna var så dåliga fick han svaret att man hade oljebrist. 

FN har vidtagit flera sanktioner mot Nordkorea. Det har påverkat landet. Kontrasten mellan landsbygd och huvudstaden är stor. 


Tunnelbanan i Pyongyang.
Foto: / PRIVAT
Stadens invånare på väg ner i underjorden.
Foto: / PRIVAT

Torkel Stiernlöf kom tidigare år tillbaka från sin tjänst som Sveriges ambassadör i Nordkorea.

– Pyongyang har rustats och moderniserats i rask takt de senaste åren i en uppenbar strävan att ge ett intryck av en välmående huvudstad, säger Torkel Stiernlöf.

Känns som att man förflyttar sig femtio år tillbaka i tiden

Antalet bilar har ökat markant. De som bor i Pyongyang tillhör de privilegierade skikten i samhället. Som landsortsbo kan du inte utan tillstånd flytta till huvudstaden, säger han. 

– På landsbygden saknas i princip all infrastruktur. Mindre än fem procent av landets vägnät är belagd med asfalt eller betong. Cyklar, oxkärror och gående dominerar på landet och det känns som att man förflyttar sig femtio år tillbaka i tiden när man lämnar Pyongyang. Jordbrukets mekaniseringsgrad är mycket låg – det mesta görs utan hjälp av maskiner eller traktorer.

Kvinnor arbetar med nyskördad majs.

FN har rapporterat om att 40 procent av befolkningen i Nordkorea lider av undernäring. 

 – Det finns en växande medelklass som framför allt är synlig i Pyongyang, säger Stiernlöf. 

– Det är personer som på ett eller annat sätt har tillgång till utländsk valuta, till exempel genom att man bedriver viss affärsverksamhet. Marknadsaktiviteter tolereras i allt högre grad, men de sker i en legal gråzon.


LÄS MER: Nordkorea hotar skjuta ned amerikanska bombplan


De ekonomiska skillnaderna växer mellan de som har något att sälja och de som lever mer eller mindre ur hand i mun – vilket är det allra största flertalet. Undernäring är till exempel ett stort problem i landet. 

Vilken bild av Nordkorea är regimen själva mån om att visa upp för Sverige? 

– Att landet klarar sig självt och inte kommer att påverkas av de internationella sanktionerna, säger Stiernlöf.

Bildspel inifrån Nordkorea – klicka på pilarna för att bläddra


Nordkoreaner med traditionella kläder vid turistattraktion.
Pyongyangs egen triumfbåge är enligt de nordkoreanska turistguiderna större än den i Paris.
Far och son. Statyer av de tidigare ledarna Kim Jong-Il och Kim Il-Sung finns överallt i Pyongyang.
Mjukglass är populärt även i Nordkorea.
Pyongyang är fullt av statyer som ska förmedla att Nordkorea har ljusa framtidsutsikter.
Tavla med de tidigare ledarna Kim Il Sung och efterträdaren Kim Jong-Il.
En turistattraktion i Nordkorea: Beslagtagna amerikanska vapen från Koreakriget.
Nordkoreaner repeterar en dans inför nationaldagsfirandet 9 september.
Ett nedskjutet amerikanskt plan från Koreakriget visas upp som en trofé.
Taedongfloden i Pyongyang.
Det tidigare kungariket Koryos huvudstad Kaesong.
I Pyongyang går det inte att komma undan Kim-släktens propaganda
Nordkoreanskt väggur.
Statyer är ett vanligt inslag i staden.
1 / 14

Man gifter sig – eller bor kvar hemma

Vid ett tillfälle frågade Mosse Wallén en av de nordkoreanska guiderna som eskorterade dem under resan om hur man får en lägenhet i diktaturen. …

– De förklarade att "en lägenhet får man om man gifter sig". Men då frågade jag vad som händer om man inte vill gifta sig. Då fick jag svaret att man kan bo kvar hemma hos mamma och pappa.  Då frågade jag: "Men om man inte vill det heller, om man vill ut, hur gör man då?". Det hade de inget svar på. Men om du har gift dig så går du till en lokal myndighet och får en trea eller något liknande. Då började jag hetsa lite och frågade: "Vad händer om man är homosexuell", men då sa de bara "No no no!".

Bostadsområde i Pyongyang. Du får en lägenhet av den nordkoreanska regimen om du gifter dig.
Jag visste så klart att de avskydde USA, men kunde inte förställa mig att det var så mycket

Under nationaldagsfirandet den 9 september möttes Mosse Wallén av propaganda och massdanser, men han slogs också av hur likt en del av livet trots allt var det man kan se i Europa. 

– Hela PR-apparaten var fruktansvärt mycket större än jag ens kunde föreställa mig. Det som slog mig mest var propagandan för Kim-släkten, vördnaden och uppbyggandet av den heliga familjen Kim och sedan hatretoriken. Jag visste så klart att de avskydde USA, men kunde inte förställa mig att det var så mycket.

– Men samtidigt, i parkerna drack man öl, åt och dansade under nationaldagsfirandet. Just den biten såg ut som ett nationaldagsfirande i Sverige. Och när några personer i min resgrupp gick ned och dansade med dem var det inte mer annorlunda än om en korean dansat med svenskar på Skansen. 


Tavla med de tidigare ledarna Kim Il Sung och efterträdaren Kim Jong-Il.

Vid ett annat tillfälle fick Wallén frågan från en nordkoreansk guide om varför hans fru inte varit med. Han ljög och sa att hon inte ville åka på grund av vätebomb- och missiltesten. 

– Jag sa att vätebomb- och missiltest förstörde det. Då var hon lite till sig och sa ungefär: "men, vi måste ju ha den, hur skulle vi annars klara oss utan missilen?". Jag vet inte om hon stod på tå och sa något inövat eller om det var hennes naturliga reaktion på vad jag sagt. 

Kim Jong-Un vid en fruktodling.
Foto: KCNA via AP