Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Avhoppade befälet: IS sparar sin barnarmé för krig mot väst

Tusentals barn har tränats att döda för terrorsekten IS.

Barnen har drillats i träningsläger där de låsts in i sex månader och hjärntvättats med propaganda.

Det berättar avhoppade IS-emiren Abu Abboud al-Raqqawi från Raqqa i en världsexklusiv intervju med Expressens Kassem Hamadé.

– Det är den här armén som IS vill använda mot väst, säger al-Raqqawi.

Han avslöjar också hur IS självmordsbombare drogas i hemlighet.

Expressens reporter Kassem Hamadé har fått en unik intervju med en tidigare hög befattningshavare i den Islamiska staten IS. Han kallar sig Abu Abboud al-Raqqawi och har lämnat IS och flytt från Raqqa.

En grupp barn, klädda i kamouflagedräkter, står med kniv i handen redo för att skära halsen av sina offer. Offren är vuxna män som tvingats ner på knän. De mördas under barnens rop:

– Allah Akbar! Allah Akbar!

Det finns en uppsjö av dessa vidriga filmer på internet, utlagda av IS propagandacentraler.

Men för första gången sedan IS grundades sommaren 2014 avslöjar nu en högt uppsatt emir detaljer om IS barnarmé.

– De kallas för Ashbal al-Khilafa. De flesta är barn till syrier men även utländska medlemmar, säger Abu Abboud al-Raqqawi. 

I IS-kontrollerade områden har man stängt alla skolor. Föräldrar som lever där har två alternativ att välja på för sina söner. Koranstudier i moskén eller Ashbal al-Khilafa.

– Till skolorna går vanliga muslimer som inte behöver vara medlemmar i IS. Där får de lära sig om islam utifrån IS tolkning. Eller så får de välja Ashbal al-Khilafas läger. Det är frivilligt, säger al-Raqqawi.

De som går till koranstudier gör det under några timmar varje dag. Det fungerar precis som koranskolorna under Talibantiden i Afghanistan och Pakistan. Man behöver inte bo i läger för att gå kurserna.

Men Ashbal al-Khialafa är någonting helt annat.

– Bara i Raqqa byggde man upp minst 15 träningsläger för Ashbal al-Khilafa. I varje stad och i varje by och samhälle som IS kontrollerar etableras sådana läger. Varje läger tar emot mellan 600-800 barn. Där får de leva i sex månader – helt isolerade från omvärlden och från sina föräldrar. De förbereds för att bli framtida soldater – inte för att delta i striderna nu, men som reservarmé, säger al-Raqqawi.

Träningen består av praktiska och teoretiska moment. IS-filmer som cirkulerar i sektens propagandakanal Amaq visar hur en liten grupp barnsoldater söker igenom ett sönderbombat hus efter sina offer. Offren är kidnappade personer som tvingats gömma sig i huset för att  barnen ska hitta och skjuta ihjäl dem. Det är en del av barnens utbildning.

De farligaste är barnen som får lära sig att utföra hemliga uppdrag.
Enligt Abu Abboud al-Raqqawi sparar IS sin barnarmé för framtida krigsuppdrag mot västvärlden. Bilderna är ur en av IS propagandafilmer.

– Dessa barn används inte i kriget nu. Några få väljs ut som självmordsbombare, men resten sparas till kommande krig mot västvärlden. De är brutalare än vuxna medlemmar. Flera av dem anmäler sig frivilligt för att delta i strider, men det får de inte, säger al-Raqqawi

Pojkarnas ålder varierar mellan nio och 14 år. Men IS gör undantag för de som är yngre än nio år – om de ser äldre ut. Under träningstiden delas barnen in i olika grupper. Det finns de som blir självmordskandidater eller vanliga stridande medlemmar.

– De farligaste är barnen som får lära sig att utföra hemliga uppdrag. De lär sig hur underrättelsetjänsten fungerar och hur de ska smälta in i olika samhällen. Det är de som kommer att skickas ut i världen som vilande celler, säger al-Raqqawi.

Under de sex månader långa träningslägren tvingas barnen vara helt avskurna från sina familjer och drillas i terror, mord och propaganda.

Enligt al-Raqqawi var det fyra trogna IS-kockar som lagade maten som distribuerades till samtliga läger i Raqqa. Två av kockarna var utlänningar och två syrier. Bara några få utvalda hade tillstånd att komma in i köket där maten tillagades. al-Raqqawi besökte ofta köket för att göra listor på vad som behövdes.

Där upptäckte han att kockarna blandade ett pulver från små påsar i maten och i dricksvattnet. Al-Raqqawi hade själv deltagit i olika träningsläger och där hört talas om pulvret som blandas i maten för att göra rekryter brutala. Nu såg han det med egna ögon, även om han än i dag inte vet vad pulvret innehöll.

– Det är så de får självmordsbombare att anmäla sig frivilligt under träningslägren, säger al-Raqqawi.

– Du äter och går på föreläsningen i sharia som undervisas av Abu Mossaab al-Farancy. När Abou Mossaab berättar att dina systrar är fängslade hos otrogna och det är din plikt att bekämpa dem känner du dig motiverad att gå ut i krig direkt. Eller att bli stridande martyr.

Abu Mossaab al-Farancy är en arabisktalande fransman som är ansvarig för samtliga träningsläger.

Den som är gift och ska bli martyr väljer vem hans fru ska gifta sig med när han dör.

Stridande martyr är en annan krigsmetod än självmordsbombare. Krigaren utrustas med vapen, handgranater och sprängmedel och skickas in bakom fiendens linje. Han slåss oftast tills han dör.

Pulvret blandas i maten och dricksvattnet i små mängder så att det inte går att känna smaken, enligt al-Raqqawi.

– Efter en tid i träningsläger känner du dig stark och motiverad för att gå ut i strid. Ingen behöver fråga dig om du vill strida. Du går självmant och säger "shejk Abu Mossaab, ge mig bilen för att attackera de otrogna". Det är tack vare pulvret och tabletterna som självmordsbombare äter strax innan de utför sina attacker, säger al-Raqqawi.

Nu och då. Abou Abboud al-Raqqawi var tidigare ett högt polisbefäl inom IS religiösa polis. Nu är han på flykt med sina fyra fruar och deras barn.

Får de det hela tiden, eller bara vid enstaka tillfällen? 

– Nej, nej. Det här blandas i maten och i dricksvattnet. Men de ser till att ingen upptäcker det.

Varje martyrkandidat skänker allt han äger till sina vänner och släktingar före uppdraget.

– Den som är gift och ska bli martyr väljer vem hans fru ska gifta sig med när han dör. Det är ett sätt för att känna sig trygg om att hon ska följa hans fotspår, säger al-Raqqawi.

En månad innan man utför sitt självmordsuppdrag får man gå hem och vila upp sig. Man behöver inte göra någonting under denna månad. Alla önskemål uppfylls för att man ska gå ”skuldfri” till ”himlen”.

– Först förbereds han med tron och stridsmoralen. Han får hjälp med allt han behöver. Alla hans önskemål förverkligas. Bil, pengar, kläder. Alla hans skulder betalas av. Oavsett hur stora skulderna är. De säger att den som är på väg till martyrskapet måste gå skuldfri.

Han skrattade som om han inte var på väg mot döden.

Vilken nytta har man av att få bil och pengar när man ska döda sig själv?

– Nej, du tar inte det med dig i döden, men du skänker allt till dina vänner och syskon. Du är helt övertygad om att du ska till paradiset.

al-Raqqawi säger att han har haft många vänner som valt att bli självmordsbombare. Några av dem sa han farväl till innan de åkte iväg i bilar fullastade med sprängmedel.

De har alla betett sig ”normalt”, enligt al-Raqqawi. Han berättar om en av dem:

– Han skrattade som om han inte var på väg mot döden.

Du var emir i Islamiska Staten, men nu säger du att de inte är riktiga muslimer.

– Ja, de är inte muslimer.

Men ändå har du bidragit vid grundandet av IS och hjälpt dem?

– Det stämmer. Jag anslöt mig till IS och blev kvar hos dem under en tid, men jag kunde inte säga emot dem när de gjorde fel. Det skulle räckt med att bara en person vittnat mot mig om att jag sagt något negativt om IS så hade jag blivit slaktad.

al-Raqqawi hävdar att han inte har deltagit i avrättningar och inte dödat någon.

FAKTA Abu Abboud al-Raqqawi var hög chef inom den religiösa polisen

■ Abu Abboud al-Raqqawi var IS-befäl i Raqqa i Syrien.
■ Han anslöt sig frivilligt till IS efter att Raqqa erövrats och utropats till terrorsektens huvudstad för tre år sedan.
■ Han hade flera höga befattningar inom den religiösa polisen al-Hisbah i Raqqa. Han var bland annat emir i IS logistiska kommitté och för en enhet inom migrationspolisen. Han uppger att han hade över 50 man under sitt befäl.
■ Abu Abboud al-Raqqawi hävdar att han trots att han var IS-befäl inte är ansvarig för avrättningar och tortyr. I intervjun bekräftar han dock att han varit med om avrättningar som en del av träningen i sharia-läger.
■ Han har i dag flytt från Raqqa och lever på annan ort med sina fyra fruar.
■ Abu Abboud al-Raqqawi heter i verkligheten något annat, men han har godkänt att Expressen publicerar bilder på honom i samband med intervjun.