"När de får order om att de ska attackera, exempelvis en flygplats eller en matvarubutik, så gör de det."

Avhoppade IS-befälet: Vilande celler redo för nya terrordåd

IS huvudstad Raqqa är på väg att falla.
Terrorsekten kollapsar i Syrien och i Irak.
Men hotet mot Europa är långt ifrån över.
– IS vilande celler är redo. När de får order om att de ska attackera, exempelvis en flygplats eller en matvarubutik så gör de det, säger den avhoppade IS-emiren Abu Abboud al-Raqqawi.

Publicerad 13 okt 2017 kl 18.10
undefined

Expressens reporter Kassem Hamadé har fått en unik intervju med en tidigare hög befattningshavare i den Islamiska staten IS. Han kallar sig Abu Abboud al-Raqqawi och har lämnat IS och flytt från Raqqa.

För första gången sedan IS utropade sitt kalifat sensommaren 2014 träder nu en av sektens avhoppade emirer fram och berättar om sitt liv inne i kalifatet.

I en exklusiv intervju berättar al-Raqqawi om rekryteringen av framtidens terrorister och hur terrorväldet delvis finansierats med organhandel och stulna antikviteter.

Utländska jihadister spelar, enligt al-Raqqawi, en nyckelroll i IS planer på att fortsätta kriget också efter att Kalifatet besegrats i Irak och i Syrien.

– Från kalifatet rekryteras de till vilande celler i väst. De rekryterar vänner och släktingar, säger al-Raqqawi.

När den terrormisstänkte Rakhmat Akilov förhördes om terrordådet på Drottninggatan i Stockholm sa han att han fått order från Raqqa. Liknande uppgifter har framkommit i utredningarna av terrordåden i Paris, London, Barcelona och i Beirut.

– Migranterna i kalifatet står i kontakt med sina vänner och släktingar i västvärlden – i Sverige, Tyskland, Frankrike, Storbritannien, Turkiet, Azerbajdzjan, och i andra delar av världen, berättar al-Raqqawi.

 

En av dem som är ansvariga för rekryteringen av nya IS-terrrorister utomlands kommer från Frankrike, i Raqqa är han känd under namnet Abu Mosaab al-Farancy.

– Han kan flera språk och är ansvarig för sharialägren. När utländska jihadister kommer till kalifatet skickas de på sharialäger i en månad. Abu Mosaab är högste chefen för dessa läger och det är han som ser till att alla går shariakurser, säger al-Raqqawi.

Det har spekulerats om att Abu Mosaab al-Farancy dödades i en flygattack i Raqqa för ett par år sedan, men Abu Abboud al-Raqqawi uppger att han träffade honom för bara några månader sedan.

– Man kommunicerar över internet. Den som ska bli rekryterad får publikationer – videos och texter som uppmanar till jihad, som visar hur muslimer dödas i Syrien och i Irak samt filmer som visar IS styrka, säger al-Raqqawi.

När de får order om att de ska attackera, exempelvis en flygplats eller en matvarubutik, så gör de det.

undefined

London 3 juni: En skåpbil kör in bland fotgängare på London Bridge och dödar minst sju personer. Tre gärningsmän bär falska bombbälten. Polisen skjuter ihjäl alla tre. IS tar på sig ansvaret och hyllar terroristerna i sina propagandakanal. IS talesperson Abu Mohammad al-Adnani uppmanar i flera tal sympatisörer och medlemmar att utföra terrordåd i sina hemländer istället för att flytta till "kalifatet".

Foto: Metropolitan Police / AP/ TT

Vilande celler väntar på order

Under det första året var IS intresserat av att få nyrekryterade medlemmar att resa ner till Kalifatet. När Turkiet, under påtryckningar från omvärlden, stängde sin gräns och började hindra utländska jihadister från att ta sig över till Syrien började man i stället uppmana sympatisörer i väst att stanna där de är och utföra terrordåd.

– När de får order om att de ska attackera, exempelvis en flygplats eller en matvarubutik, så gör de det. Det kommer att ske fler attacker. Även om IS håller på att kollapsa och är svagare än förr så väntar vilande celler på order, säger al-Raqqawi.
IS är en av de grupper som misstänks ha utfört attacker med kemiska stridsmedel i Syrien och i Irak. al-Raqqawi har hört rykten om att IS fortfarande förfogar över kemiska stridsmedel, men inte sett det med egna ögon.

I samband med slaget om Kobane ville IS bomba Kobane med kemiska vapen. I sista sekund stoppades attacken. Det var Abu Mohammad al-Adnani (IS andreman, som rapporterats omkommen) som stoppade det, säger al-Raqqawi.

– I väst ska de utföra attacker med bombbälten och vanliga handeldvapen. Så vitt jag vet har de inte tillgång till kemiska stridsmedel i väst, säger al-Raqqawi.

undefined

15 november 2015: IS utför sex samordnade attentat på olika platser i Paris och dödar 130 personer och skadar över 350. Det är ett av de värsta terrordåden som Frankrike drabbats av i modern tid. IS tar på sig ansvaret på dådet.

Foto: Jacques Brinon / AP

 

Förstörda konstskatter spel för gallerierna

Enligt al-Raqqawi har IS finansierat delar av sitt terrorvälde med hjälp av handel med mänskliga organ.

Sensommaren 2014 uppmanade IS högste ledare Abu Bakr al-Baghdadi muslimer från hela världen att flytta till kalifatet i Syrien och i Irak. Han riktade sin uppmaning särskilt till läkare.

– Vi har fått läkare från Mauretanien, Storbritannien och från Frankrike. Flera av dem var kirurger. De utförde plastikoperationer på svårt skadade IS-medlemmar, men tog även hand om lik som transporterades till Turkiet, säger al-Raqqawi.

 

Det som inte filmades var när värdefulla antikviteter stals från museer eller grävdes upp i Syrien och i Irak för att säljas.

 

En ännu större intäktskälla har, enligt al-Raqqawi, varit handel med antikviteter från plundrade muséer och helgedomar.

Filmer på IS-terrorister som med släggor slår sönder tusenåriga statyer och spränger helgedomar har visats världen över.

Men det var, enligt al-Raqqawi, till stor del ett spel för gallerierna. Det som inte filmades var när värdefulla antikviteter stals från museer eller grävdes upp i Syrien och i Irak för att säljas på den internationella svarta marknaden.

– De grävde upp antikviteter, mosaikmattor, antika föremål och gamla skrifter. Allt transporterades till Turkiet och såldes på svarta marknaden. Det var en av IS viktigaste inkomstkällor, säger al-Raqqawi.

undefined

14 november 2015. Mindre än ett dygn före attentaten i Paris spränger två självmordsbombare sina bombbälten bland civilbefolkningen i Bourj al-Barajneh i södra Beirut. Minst 41 personer dödas i attentaten och IS tar på sig ansvaret.

Foto: Wael Hamzeh / EPA TT NYHETSBYRÅN

LÄS MER: Avhoppade IS-befälet talar ut om livet i terrorsekten

undefined

Abu Abboud al-Raqqawi under sin tid i IS.

IS hade, enligt al-Raqqawi, folk som var experter på antikviteter, med stora kontaktnät. Turkiet har varit en viktig marknad, som transitland.

– Marockanerna tog hand om antikviteterna. All handel med antika föremål sköttes av dem. De fanns i Deir al-Zawr, Halabiye och Zalabiye eller al-Jisr al-Harbi i Jarabulus och även i Palmyra och i områden i Irak, säger al-Raqqawi.

 

Du var emir i Islamiska Staten, men nu säger du att de inte är riktiga muslimer.

– Ja, de är inte muslimer.

 

Men ändå har du bidragit vid grundandet av IS och hjälpt dem?

– Det stämmer. Jag anslöt mig till IS och blev kvar hos dem under en tid, men jag kunde inte säga emot dem när de gjorde fel. Det skulle räckt med att bara en person vittnat mot mig om att jag sagt något negativt om IS så hade jag blivit slaktad.

al-Raqqawi hävdar att han har inte deltagit i avrättningar och inte dödat någon.

 

LÄS MER: Avhoppade befälet: IS sparar sin barnarmé för krig mot väst

FAKTA Abu Abboud al-Raqqawi var hög chef inom den religiösa polisen

Abu Abboud al-Raqqawi var IS-befäl i Raqqa i Syrien.
Han anslöt sig frivilligt till IS efter att Raqqa erövrats och utropats till terrorsektens huvudstad för tre år sedan.
Han hade flera höga befattningar inom den religiösa polisen al-Hisbah i Raqqa. Han var bland annat emir i IS logistiska kommitté och för en enhet inom migrationspolisen. Han uppger att han hade över 50 man under sitt befäl.
Abu Abboud al-Raqqawi hävdar att han trots att han var IS-befäl inte är ansvarig för avrättningar och tortyr. I intervjun bekräftar han dock att han varit med om avrättningar som en del av träningen i sharia-läger.
Han har i dag flytt från Raqqa och lever på annan ort med sina fyra fruar.
Abu Abboud al-Raqqawi heter i verkligheten något annat, men han har godkänt att Expressen publicerar bilder på honom i samband med intervjun.

undefined

 

EXPRESSEN RÄTTAR: Fel bild. I en tidigare version av artikeln visades en bild från dådet på Westminster Bridge i stället för London Bridge som angavs i bildtexten.