Se listan – här är 100 av Sveriges kvinnor som sticker ut

Årets kvinnor 2018

Den 8 mars – Internationella kvinnodagen – uppmärksammar Expressen traditionsenligt 100 svenska kvinnor som sticker ut.

Årets kvinna är ”Din medsyster”.

Här kan du ta del av resten av listan.

Text: EXPRESSEN
Publicerad 8 mar 2018 kl 05.03

1. Din medsyster

undefined

 

Hon håller inte alltid med dig, men när det gäller står hon vid din sida. Med Metoo fick systerskapet sin revansch, och plötsligt var allting möjligt. Trakasserier och övergrepp som sopats under mattan i decennier drogs fram i ljuset, kvinna efter kvinna sa "jag också" och skammen flyttades dit den hör hemma – hos blundande chefer, tysta kolleger och förövarna själva. I Sverige samlades tiotusentals kvinnor i upprop efter upprop för ett jämställt arbetsliv fritt från sexuella övergrepp och diskriminering. De som tidigare vänt bort blicken från kvinnors rätt att slippa våld och särbehandling tvingades äntligen att lyssna. Tillsammans öppnade kvinnors kollektiva solidaritet dörren till en framtid bortom männens villkor.

 

2. Alice Bah Kuhnke, 46, kultur- och demokratiminister (MP)

undefined

 

Kultur- och demokratiministern kunde ha varit regeringstrött efter fyra år – istället lanserar hon sig själv som nästa språkrör. Egot är härligt stort och hon drar sig inte för att överglänsa Nobelpristagaren i litteratur med en iskall klänning som ger eko i hela världen. När Metoo-rörelsen skakade kulturbranschen tog ministern i med hårdhandskarna. Även om insatserna inte saknar kritiker har hon lyft frågan till högsta politiska nivå.

 

3. Mia Skäringer Lázár, 41, skådespelare

undefined

 

En stjärna som aldrig försöker framstå som perfekt, men som alltid lyckas frambringa både skratt och gråt. Långt innan Metoo har hon haft ett stort engagemang i kvinnofrågor och öppet berättat om sina egna erfarenheter av sexuella trakasserier och övergrepp. Under året kunde hennes talang avnjutas i långfilmen "Solsidan", tv-serien "Ack Värmland" och succépodden "Skäringer & Mannheimer".

 

4. Charlotte Kalla, 30, längdskidåkare

undefined

 

Kall, kallare, Kalla. Slå upp "bäst när det gäller" i vilket uppslagsverk som helst och du finner snöstjärnan från Tärendö. Tog hem fyra blågula medaljer i Sveriges bästa OS genom tiderna – och är nu tidernas främsta skidsvensk när det kommer till mästerskapsmedaljer.

 

5. Marie Göranzon, 75, skådespelare

undefined

 

Var en av de skådespelare som tog täten och frontade Metoo-uppropet "Tystnad tagning", vilket gav det en alldeles särskild tyngd. Göranzon har – efter över 50 år på Dramaten – bevisat att den seniora kvinnans strålglans inte mattas med åren. Fick Expressens teaterpris "En bit av Georgs hatt" 2017.

 

6. Hédi Fried, 93, författare, föreläsare och överlevare från Förintelsen

undefined

Året när nazister marscherade på svenska gator och åkte till Almedalen blev hon Augustnominerad för boken "Frågor jag fått om Förintelsen" och fick Olof Palme-priset tillsammans med Emerich Roth "för ett livslångt upplysningsarbete mot nazism och rasism, våld och fördomar". En folkbildare av rang.

 

7. Julia-Desireé Obitian, 23, och Disa Horner, 17, startade upproret ”Tyst i klassen”

undefined

 

Upproret "Tyst i klassen" tog Metoo till skolan och de människor som är vår framtid. Dessa unga aktivister säkrar att samtalet om sexuella trakasserier fortsätter även efter att de stora rubrikerna ebbat ut.

 

8. Nalin Pekgul, 50, sjuksköterska och debattör

undefined

 

Står oförtrutet upp för allas frihet och rätt att få känna sig som svenskar, oavsett ursprung. År efter år orkar hon stå emot islamister som helst skulle se att hon höll tyst om kvinnors och barns rättigheter. Socialdemokraterna har fortfarande fantomsmärtor efter att hon lämnade politiken.

 

9. Cissi Wallin, 32, kolumnist

undefined

 

Blev ett av de mest kända namnen i Metoo-rörelsen i Sverige när hon berättade om egna erfarenheter i sociala medier, vilket fick andra att göra detsamma. Startade tillsammans med Lulu Carter sajten "Min upprättelse" som ska hjälpa drabbade kvinnor och bedriva upplysning.

 

10. Nour El Refai, 30, skådespelare och komiker

undefined

 

Munvig feminist med osviklig tajming. I tio år har hon gjort Sverige roligare och smartare på scen och i tv. Summerade livet och karriären hittills i showen "En komisk depression" och fick Expressens satirpris "Ankan".

 

11. Anna Holmlund, 30, före detta skicrossåkare

undefined

Sveriges största skicross-stjärna genom tiderna visar efter den svåra kraschen att hon har en kämpaglöd och järnvilja utöver det vanliga. Få kvinnor – eller män heller för den delen – har lyckats inspirera och beröra lika många som Anna Holmlund under 2017.

 

12. Birgitta Ohlsson, 42, avgående politiker

undefined

 

Världen behöver fler kvinnor som vågar ta risker. När hon utmanade Jan Björklund om posten som partiledare för Liberalerna bröt hon politiska tabun och tog förlusten som en kvinna. Ohlsson må lämna politiken, men hennes röst kommer alldeles säkert inte att tystna. Hennes bok "Duktiga flickors revansch" har också lämnat ett stort avtryck.

 

13. Emma Frans, 36, vetenskapsjournalist och doktor i medicinsk epidemiologi

undefined

Vann Stora journalistpriset som "Årets röst" med boken "Larmrapporten". I sina egna sociala medier och i kolumner i Svenska Dagbladet folkbildar hon om fakta och fejk – livsnödvändigt i dessa Trump-tider. Dessutom hysteriskt rolig.

 

14. Antje Jackelén, 62, ärkebiskop

undefined

Leder Svenska kyrkan i en tid då existentiella och religiösa frågor blivit viktigare än på länge. En intellektuell person som deltar i den offentliga debatten på ett eftertänksamt sätt.

 

15. Tora Rydelius, 24, Instagram-profil

undefined

 

En maktfaktor på nätet. Driver med allt från pösiga mediemän till sig själv på sitt stora instagramkonto "1337likes". Under Metoo blev det också en central plattform för de kvinnor som velat men inte öppet vågat berätta om sina upplevelser.

 

16. Lulu Carter, 56, inredare, tv-profil, författare

undefined

 

Var en av de första offentliga personerna som vittnade om sina erfarenheter under Metoo. Gör skillnad i en alldeles för ofta sexistisk tv-bransch.

 

17. Magdalena Andersson, 51, finansminister (S)

undefined

Sveriges mäktigaste kvinna och en nyckelspelare i valrörelsen för Socialdemokraterna. Till och med hennes politiska motståndare måste medge att hon har pondus och kompetens.

 

18. Alexandra Pascalidou, 47, journalist

undefined


Med stort engagemang tar hon sig an frågor som nazism, rasism och sexuella övergrepp. I en uppmärksammad DN-intervju mötte hon avhoppade NMR-medlemmen Martin Karlsson för att bygga broar. Hon satte också Metoo på pränt som huvudredaktör för en antologi som kom ut i rekordfart.

Vad betyder systerskap för dig?
– Systerskap betyder solidaritet över alla gränser. Att stödja, backa upp, stärka, och uppmuntra kvinnor. Att öppna dörrar, krossa glastak och riva betongväggar för att kvinnor ska få andas och ta utrymme och plats.
Vilken är din största kvinnliga förebild?
– En blandning av Angela Davis och Oprah Winfrey.
Vilka frågor tycker du att Expressen ska lyfta i år?
– Jag tycker att Expressen gör rätt i att lyfta ojämställdheten i styrelserummen. Men jag tycker att man även ska granska samhället från botten till toppen, hela vägen. Att ta hänsyn till och lyssna på de allra mest maktlösa och marginaliserade kvinnorna i samhället. Det är sådana kvinnor jag har vuxit upp med. Ensamstående mammor som kämpar i motvind och sällan hörs, trots heroiska insatser.
Hur hoppas du att framtiden för Sveriges tjejer ser ut om 5 år?
– Jag är väldigt optimistisk till kvinnornas situation i Sverige. Vi har en feministisk kamp som pågått i många decennier och det finns en medvetenhet i medierna som lyfter fram dessa frågor. Just nu blåser det mörka vindar runtom i världen som dessvärre sätter krokben för kvinnors rättigheter bort – runtom i världen, som försöker tvinga tillbaka kvinnorna till hemmen och inskränka allt från aborträtten till yttrandefriheten.

 

19. Ebba Witt-Brattström, 64, litteraturprofessor

undefined

En feminist som syns, hörs och vägrar göra sig fin för Akademien. Efter decennier av kulturmän tar hon revansch för alla geniala kulturkvinnor som fått stå i skuggan.

 

20. Kronprinsessan Victoria, 40, kronprinsessa

undefined

 

Alltid värdig och klok. Även de som är mot monarkin visar sig ofta vara "Victorianer". Samhällsengagerad och dessutom stilig i svensk design.

 

21. Liv Strömquist, 40, serieskapare

undefined

 

Liv Strömquist briljerar i poddar, i SVT tillsammans med Horace Engdal och i sin animerade satirfilm om Ingmar Bergmans fettknöl. Hennes seriealbum översätts också i snabb takt utanför Sveriges gränser. Med en originell mix av humor och allvar upplyser hon om maktstrukturer och gör världen till en lite klokare plats.

 

22. Agnes Wold, 63, professor i klinisk bakteriologi

undefined

Spräcker myter på löpande band. Har med sin bok "Praktika för blivande föräldrar: gravidfakta och barnkunskap på vetenskaplig grund", som hon skrivit med barnläkaren Cecilia Chrapkowska, lugnat och guidat färska föräldrar på ett vetenskapligt och förnuftigt vis.

 

23. Annie Lööf, 34, partiledare (C)

undefined

Det blåser hårt på toppen, inte minst om man är kvinna. Det fick Annie Lööf erfara när opinionssiffrorna dalade efter att hon tagit över som partiordförande 2011. Men hon höll i – och det lönade sig.

 

24. Zara Larsson, 20, artist

undefined

Zara Larsson fortsätter att fira triumfer. Var den tredje mest streamade kvinnliga artisten – i världen – förra året. Denna unga artist och feminist har pipa och strålglans som få.

 

25. Sarah Sjöström, 24, simmare

undefined

Super-Sarah gör verkligen skäl för namnet. Fick 2017 motta priset som Europas bästa kvinnliga idrottare. Hon visar gång på gång hur hon kan ladda om sin kropp och vinnarskalle. Tog tre VM-guld 2017, året efter att hon tagit tre medaljer och satt flera rekord under OS.

 

26. Tilde de Paula Eby, 45, programledare

undefined

Fick uppdraget att ta över TV4:s långlivade succé "Let's dance" när Jessica Almenäs lämnade kanalen. En av Sveriges skickligaste och mest folkkära programledare, som också leder flaggskeppet "Nyhetsmorgon" med både hjärta och hjärna.

 

27. Magda Gad, 42, krigskorrespondent

undefined

Expressens utrikeskorrespondent Magda Gad bedriver utrikesjournalistik som ingen annan. Fick också Stora journalistpriset som "Årets förnyare" för sin rapportering, i vilken hon gör allt för sin publik och människorna hon berättar om. Och ingen missade väl hennes starka sommarprat.

 

28. Emma Molin, 38, skådespelare och manusförfattare

undefined

 

Fick ett genombrott med det episka Grotesco-avsnittet "Ladies night" om humorpatriarkatet. Gestaltade genialt hur härskartekniker och osynliggörande bit för bit bryter ner en kvinnas självförtroende. Tack Emma, du gav oss andra råg i ryggen!

Vad betyder systerskap för dig?
– Det finns en otrolig kraft i att många människor samlas och går ihop i en sak, som i Metoo. Och det är det stora, att många människor tillsammans är starkare än en ensam. Och att vi håller ihop! Det är något som man som kvinna inte alltid tillåts, i stället förväntas man tävla mot varandra. Metoo är ett bevis att det går utmärkt att samlas och jobba mot ett mål.
Vilken är din största kvinnliga förebild?
– Jag har en väldigt stark mamma. Hon är min största förebild.
Finns det någon kvinna som du vill hylla extra mycket i år?
– Nej. Det är många som varit modiga och berättat om övergrepp. Det stora är att vi har gått ihop, och att många kvinnor berättar samma historia. Jag vill lyfta systerskapet.

 

29. Kajsa Ekis Ekman, 37, journalist och författare

undefined

Har i många år fördjupat sig i frågor kring surrogatmödraskap, prostitution och kön. Läser på och inhämtar kunskaper ute i världen. Kontroversiell i vissa läger, älskad i många andra.

 

30. Hanna Öberg, 22, skidskytt

undefined

 

22-åringen från Svensbyn bjöd på OS kanske största skräll när hon vann guld på 15 kilometer efter att tidigare "bara" ha varit femma som bäst i världscupen. Få kunde hålla tårarna borta när segerbilderna på Hanna Öberg och lagkamraterna rullades om och om igen i tv-rutan.

 

31. Amelia Adamo, 71, medieprofil

undefined

Tidningsdrottningen som gång på gång visar att åldern bara är en siffra. Kämpar för att erfarna kvinnor ska synas och bli lyssnade på – och påtalar att det oftast finns massor av bra år innan man eventuellt blir "för gammal".

 

32. Bianca och Tiffany Kronlöf, 32 och 30, konstnärliga mångsysslare

undefined

 

Med succéserien "Full patte" på SVT och teaterföreställningen "De redan frälsta" visar syskonduon att jämställdhet och normbrytande både kan vara roligt, mångbottnat och folkbildande – allt på samma gång.

Bianca Kronlöf, vad betyder systerskapet för dig?
– Att backa varandra, men inte nödvändigtvis backa alla. Det handlar om sättet att ge kritik, det ska vara konstruktivt. Systerskapet handlar även om att inte nöja sig med smulorna från patriarkatet, och att förstå att ensam inte är stark.
Vilken är din största kvinnliga förebild?
– Min mamma. Hon har alltid stöttat mig i allt jag har gjort, och samtidigt pushat mig. När jag fick IG i matte och riskerade att inte komma in på gymnasiet satt hon hela semestern och pluggade matte med mig. Det kan inte ha varit roligt för henne, haha. Överlag beundrar jag alla hårt arbetande mammor där ute.
Vilka frågor tycker du att Expressen ska lyfta i år?
– Våldet som riktas mot kvinnokroppen i relationer. Vi dör i våra hem. Sen borde man lyfta hur destruktiv den manliga könsrollen är, och hur olyckliga många män är. Det är grundproblemet på många sätt.

 

33. Marie Mandelmann, 53, lantbrukare och kokboksförfattare

undefined

Hon lär Sverige att laga efter säsong och älska sina råvaror. Det är inte konstigt att gröna vågen-såpan "Mandelmanns gård" har blivit en succé. I den nya säsongen kliver fru Marie fram ännu mer som hjärnan bakom idyllen. Ingen kan laga mat, förlösa kor och fläta sitt hår på så ett konstfullt sätt som hon.

 

34. Cristina Stenbeck, 40, affärskvinna

undefined

Cristina Stenbeck hade tio framgångsrika år som ordförande i Kinnevik och Millicom innan hon avgick och flyttade med familjen från USA till Stockholm. Förra året instiftade hon ett pris, The Maximus prize, namngivet efter sin bror som avled i komplikationerna av diabetes.

 

35. Åsa Regnér, 53, före detta barn-, äldre- och jämställdhetsminister (S)

undefined

 

Hon var en av de politiker som snabbt lyfte upp Metoo i höstas i egenskap av jämställdhetsminister och drev fram åtgärdspaket. Lämnar nu regeringen för att bli biträdande chef för FN:s kvinnoorganisation.

 

36. Prinsessan Sofia, 33

undefined

 

Kvinnan av folket skrapar inte med foten utan hittar på sina egna kungliga traditioner – som när hon bar folkdräkt på prins Gabriels dop. Dessutom står hon upp mot mobbning och näthat, samt spider kunskap om dyslexi.

 

37. Margot Wallström, 63, utrikesminister (S)

undefined

 

Innehar en av regeringens mest prestigefyllda poster och representerar Sverige i världen bland horder av män. Har profilerat sig med en feministisk utrikespolitik. Står pall på toppen.

 

38. Sara Dahlström, 25, träningsprofil

undefined

"Fitnessfeministen" publicerar glädjespridande videor på Instagram och sin sajt för att få kvinnor att älska sig själva. Peppar dessutom tjejer att våga lyfta tungt på gymmet och klä sig som de vill, oavsett kroppsform.

 

39. Isabella Löwengrip, 27, entreprenör och bloggare

undefined

 

Inspirerar unga kvinnor att våga göra karriär och ta ansvar för sin ekonomi. Har själv högtflygande planer för sitt snabbt växande skönhetsföretag. Visar på ett extravagant sätt att det går att balansera familjelivet som ensamstående mamma – samtidigt som man är högsta chef.

 

40. Margaux Dietz, 27, influencer och bloggare

undefined

Hon lade ut sin egen förlossning på Youtube och fick över en halv miljon tittare. Dietz utnämndes till "Årets influencer" av organisationen Influencers of Sweden och "Årets nykläckta mamma" av tidningen Mama. Ska inför valet intervjua alla partiledare och dessutom visa vad hon går för på dansgolvet i "Let's Dance".

 

41. Evin Ahmad, 27, skådespelare och författare

undefined

 

Filmskådis, teaterstjärna och nu också författare. Evin Ahmad gav ut sin första bok i höstas som handlar om hennes uppväxt i Akalla och känslan av att inte höra hemma någonstans. Hon nominerades också till en Guldbagge för bästa kvinnliga huvudroll för rollen som Mirja i filmen "Dröm vidare".

Vad betyder systerskap för dig?
– Det betyder att hålla ihop för att överleva och krossa något större.
Vilken är din största kvinnliga förebild?
– Jag känner inte att jag har så många förebilder, men en är skådespelaren Viola Davis. Hon tar upp viktiga frågor samtidigt som hon är en av de största och bästa i världen.
Vilka frågor tycker du att Expressen ska lyfta i år?
– Att få in ett intersektionellt perspektiv. Olika kvinnor har olika behov och privilegier. När vi kan prata igenom dem och vara överens tror jag kraften vi har tillsammans blir ännu rikare.
Finns det någon kvinna du vill hylla extra mycket i år?
– Då vill jag hylla min lillasyster och min mamma. Min mamma som kommit till Sverige och jobbat arslet av sig som fortsätter knega. Och min syster som kämpar med att vara ung människa i dag.

 

42. Malena Ernman, 47, operasångare

undefined

En stark röst på scen och utanför. Tar ständigt fajten mot rasism och sexism, samt inspirerar andra att leva mer klimatsmart.

 

43. Bianca Wahlgren Ingrosso, 23, bloggare och tv-profil

undefined

 

För att hon dagligen är generös mot sina följare och modigt berättar om sina ätstörningar för att hjälpa andra. Utöver det är hon världens charmtroll i "Talang" och "Wahlgrens värld".

 

44. Faduma Aden, 28, grundare av märket Jemmila

undefined

Med sitt dressade mode för kvinnor från alla bakgrunder, som går att bära oavsett tro, bryter hon mark i en snäv och tuff bransch där hon visat att mode är gränslöst och till för alla.

 

45. Elisabeth Svantesson, 50, vice ordförande i finansutskottet (M)

undefined

 

Moderaternas nya starka kvinna efter att Anna Kinberg Batra tvingades bort. Svantesson är respekterad för sitt kunnande och sin målmedvetenhet.

 

46. Helena Stjernholm, 47, vd Industrivärlden

undefined

 

Utsågs av Veckans Affärer till näringslivets mäktigaste kvinna 2017. 2015 tog hon över som vd för Industrivärlden och har rockat näringslivet sedan dess.

 

47. Anna Hedenmo, 56, journalist och Publicistklubbens ordförande

undefined

Anna Hedenmo vet var skåpet ska stå, både som programledare i "Agenda" och som ordförande för en av Sveriges viktigaste plattformar för yttrandefrihet och publicistisk debatt. Jamsar aldrig med, inte heller i Metoo-frågan, där hon riktat skarp kritik mot mediebevakningen.

 

48. Lina Thomsgård, 39, konsult

undefined

 

Med humor och skärpa föreläser hon om jämställdhet och lyfter orättvisor. 2017 var hon redaktör för boken "En annan historia" med 51 kvinnoporträtt som borde skrivas in i historieböckerna.

 

49. Fanni Metelius, 30, filmskapare

undefined

Manusförfattare, regissör, huvudrollsinnehavare och klippare av biofilmen "Hjärtat" med premiär 2018. Skapar nya bilder av sex och kvinnlig lust.

 

50. Lena Cecilia Sparrok, 20, skådespelare och renskötare

undefined

 

Hennes insats i filmen "Sameblod" berörde många – även Guldbagge-juryn som tilldelade henne en bagge för årets bästa, kvinnliga huvudroll. Ett imponerande genombrott.

 

51. Elisabeth Ohlson Wallin, 56

undefined

Skicklig och modig fotograf, som genom hela sin karriär stört och berört genom sin konst. Från "Ecco homo" till satirbilden på Silvia med hakkorset. Nu aktuell med en ny konstutställning om transpersoner.

 

52. Anja Pärson, 36, programledare och före detta alpin skidåkare

undefined

Numera en framgångsrik programledare och älskad bloggare som lyfter systerskapet. Berättade öppenhjärtigt under Metoo om sina erfarenheter från sportvärlden.

 

53. Gudrun Schyman, 69, partiledare (Fi)

undefined

Med humor, tålamod och en vass tunga kan hon omvandla de flesta till feminister. Nu går hon in i valrörelsen med ambitionen att ta Feministiskt initiativ över riksdagsspärren.

 

54. Esther Kazen, 27, pastor

undefined

 

Via sitt coola Instagramkonto, där hon går under namnet Feministpastorn, ger hon fingret åt homofobi, rasism och sexism. Skriver om HBTQ-frågor, sex, politik och kärlek med utgångspunkt från sin tro.

Vad betyder systerskap för dig?
– Att lyfta och stötta varandra. Det är ett viktigt verktyg för kvinnor, och ett sätt att stärka vår situation – särskilt i samband med händelser som Metoo.
Vilken är din största kvinnliga förebild?
– Mina vänner. De lär mig om systerskap och ger mig inspiration och styrka.
Finns det någon kvinna du vill hylla extra mycket i år?
– Jag vill hylla alla äldre kvinnor som har sett till att jag och mina medsystrar kan leva så pass fritt som vi gör. Det är inte färdigt, men att vi har kommit dit vi är i dag är tack vare alla kämpande äldre damer som sällan har blivit uppmärksammade. Alla tanter, liksom!

 

55. Katarina Wennstam, 44, författare och journalist

undefined

 

Debuterade under året som ungdomsförfattare där huvudpersonen är en tonårstjej som löser brott. Hennes folkbildande reportageböcker om våldtäkt, skuld och skam förblir viktiga kunskapskällor i debatten.

 

56. Ida Backlund, 32, entreprenör

undefined

 

Tog sin dröm från en tvårumslägenhet i Umeå till ett bolag med över 100 miljoner i omsättning. Förra året berättade hon om varför hon sålde stora delar av löshårsföretaget Rapunzel of Sweden när hälsan sa ifrån. Nu skördar hon nya framgångar med eget investmentbolag.

 

57. Kerstin Burman, 35, jurist

undefined

För några år sedan lyckades hon få staten fälld för tvångssteriliseringarna av transpersoner. Nu skriver hon den nya könstillhörighetslagen. Hennes inofficiella titel – "regnbågsjuristen" – är med andra ord välförtjänt.

 

58. Hedvig Lindahl, 34, fotbollsspelare

undefined

 

Hon gjorde inget perfekt EM i Nederländerna men är och förbli nummer ett i det svenska målet. En av våra viktigaste spelare och en stor förebild.

 

59. Lena Willemark, 57, musiker

undefined

Genial folkmusiker som banat väg för många andra kvinnor och som fick Expressens pris "Spelmannen" 2017. På prins Gabriels dop stod hon för musiken på prinsparets begäran.

 

60. Alexandra Rapaport, 46, skådespelare

undefined

 

Gått från klarhet till klarhet i Kristallen-belönade rollen som Sonja i "Gåsmamman" – tv-serien som hon även producerat. Nu kliver hon in i rollen som kreativ chef och är av grundarna till ett nytt produktionsbolag. Dessutom skriver hon just nu på en ny kriminalhistoria.

 

61. Sakine Madon, 38, politisk redaktör

undefined

 

En stark penna, en stark röst. Sakine Madon viker inte i någon debatt. Hon är hårt engagerad i kampen för ett sekulärt Sverige där kvinnor och män ska bada ihop, idrotta ihop och där barn inte ska könssepareras på skolor och i bussar.

 

62. My Feldt, 32, konditor

undefined

 

Energin och glädjen smittar av sig när konditorn från Halmstad bjuder på smaskiga och hållbara recept på Instagram. Syns också i "Nyhetsmorgon" på TV4.

 

63. Kristina Kappelin, 59, korrespondent och intendent

undefined

 

Hon är ett levande och glädjande bevis för att kvinnor även i mogen ålder kan få toppjobb. Efter alla år som korrespondent i Rom för SVT och en känd röst i rutan, har Kappelin nu utsetts till chef för anrika Villa San Michele, svenska statens stiftelseägda kulturinstitution på vackra ön Capri.

 

64. Isabella Lövin, 55, vice statsminister, språkrör och biståndsminister (MP)

undefined

Med integritet styr Isabella Lövin som språkrör i Miljöpartiet. Innehar den symboliskt tunga titeln vice statsminister i en tid som präglas av det stora klimathotet.

 

65. Lena Apler, 66, investerare och grundare av Collector

undefined

 

Efter 20 år i den traditionella bankvärlden och ännu fler år inom den digitala nischbanken Collector, som hon själv grundat, har Lena Apler en unik insyn i svenska finansbranschen. Hennes framfart har inte gått obemärkt förbi och förra året utsågs hon till årets Female founder av DI Digitals läsare.

 

66. Tove Lo, 30 Artist, producent, låtskrivare och programledare

undefined

Tove Lo tänjer ständigt på gränserna för hur en artist "ska vara". Det har sagts att hon är en av samtidens mest begåvade låtskrivare och producenter. 2017 släppte hon "Blue lips" och kammade hem flera storpriser på Grammisgalan.

 

67. Petra Mede, 48, komiker, skådespelare och programledare

undefined

Intelligenta, rappa, underbara Petra Mede underhåller oss i "Bonusfamiljen" och ledde Guldbaggegalan för sista gången i år. Gjorde sorti med ett applåderat tal om Metoo och en pik till SVT om bättre betalt på annat håll.

 

68. Agnes Lidbeck, 36, författare

undefined

 

Slog igenom stort med romanen "Finna sig" om en kvinnas olika roller som hustru, älskarinna och vårdare. Mottog Borås Tidnings prestigefyllda debutantpris. På gång med nya romanen "Förlåten" och en diktsamling.

 

69. Marianne Mörck, 68, skådespelare, sångerska

undefined

Sedan länge en stor skådespelare, men de senaste åren har hon på allvar gått och blivit folkkär. Berörde med sin livshistoria i "Stjärnorna på slottet" och älskas för sin gestaltning av lesbiska "Bigge" i "Bonusfamiljen".


Vad betyder systerskap för dig?
– Jag har kvinnor från utlandet som kommer och bor hos mig. Nadin Al Khalidi är frontfigur i bandet "Tarabband". Hon kom till mig på omvägar från Irak med en trasig gitarr och en väska med underkläder i. Hon har bott hos mig i sju år. Där känner jag väldigt stark systerskap.
Vilken är din största kvinnliga förebild?
– Jag är väldigt förtjust i Michelle Obama. En rak människa i en krokig värld. Det finns så mycket genuin kraft från henne, sen har hon ju en gudabenådad make också.
Finns det någon kvinna du vill hylla extra mycket i år?
– Jag tänker på Joan Baez, allt hon stått för och fortfarande kämpar för. Det började på 60-talet med protestsånger som influerade Bob Dylan. Det är en stor stor kvinna. I år är hon aktuell för det är sista gången hon åker runt. Hon har gjort enormt mycket för att motverka lidande i världen och hjälpa kvinnor.

 

70. Viktoria Harrysson, 14, transaktivist och youtuber

undefined

 

Blott 14 år gammal har denna tonåring blivit en förebild för många unga, rakt från flickrummet i Brastad. Hennes youtube-kanal, i vilken hon pratar om den personliga resan från "Viktor" till "Viktoria", följs i dag av över 50 000 personer. Utsågs till årets transperson på QX-galan.

 

71. Pernilla Wahlgren, 50, artist

undefined

Tillsammans med dottern Bianca och mamma Christina Schollin skapar hon en intagande och excentrisk kvinnovärld i tv-serien "Wahlgrens värld". Bjuder på sig själv gör hon också i sin krogshow "Kort, glad och tacksam" där hon med glimten i ögat summerar sitt liv både på och utanför scenen.

 

72. Monica Lindstedt, 64, entreprenör och ekonom

undefined

 

Hon var med och grundade tidningen Metro, sålde sin del av tidningen och grundade företaget städ-och serviceföretaget Hemfrid 1996 som inspirerades av hennes eget liv där tiden inte räckte till. Har utsetts till en av Sveriges mäktigaste kvinnliga entreprenörer.

 

73. Ebba Busch Thor, 31, partiledare (KD)

undefined


En politiker som gjort kometkarriär och gärna talar äldrefrågor. Jonglerar livet som småbarnsmamma och toppolitiker, samtidigt som hon låter sina följare på Instagram hänga med. Kämpar på med gott humör trots utmanande opinionssiffror.

 

74. Sabina Ddumba, 24, sångerska

undefined

 

Sveriges alldeles egna souldrottning visade prov på både en stor personlighet och röst när hon var med i 2017 års upplaga av "Så mycket bättre" i TV4. Nu vill vi bara ha ännu mer av henne.

 

75. Sara Mohammad, 50, debattör

undefined

I sitt arbete för "Glöm aldrig Pela och Fadime" tycks Mohammad outtröttlig. Hon tar gång på gång strid för att alla kvinnor i Sverige ska ha rätt att leva tryggt och fritt, i kampen mot hedersvåld och patriarkala sedvänjor.

 

76. Annika Strandhäll, 42, socialminister (S)

undefined

Socialminister som tog över det blytunga ansvaret för vårdfrågorna när Gabriel Wikström drabbades av utmattningssyndrom. Domen har varit hård över Nya Karolinska och Strandhäll är en av dem som inte skrätt orden.

 

77. Alicia Vikander, 29, skådespelare

undefined

 

Alicia Vikander är vår stora Hollywoodstjärna och sprider sin stjärnglans över både USA och Sverige. Den Oscarsbelönade skådisen är nu aktuell med "Euphoria", där hon både producerar och spelar huvudrollen. Under sitt invigningstal på Göteborgs filmfestival hyllade hon Metoos fokus på systerskap.

 

78. Madeleine Leijonhufvud, 75, jurist och professor i straffrätt

undefined

Kämpar för en sexualbrottslagstiftning som vilar på frivillighet – och hon gjorde det långt innan det blev trendigt.

 

79. Malin Persson Giolito, 48, författare och advokat

undefined


Pappa GW må ursäkta, men det är PG som är coolast i familjen. Malin Persson Giolitos deckare "Störst av allt" blir första svenska originalserie på Netflix. Den har också getts ut i 26 länder.

 

80. Linda Hammar, 45, tv-profil

undefined

Känd från TV4:s "En annan del av Köping" har hon varit en förebild som spridit glädje. Hammar kämpar för att människor med funktionsvariationer ska bli accepterade precis som de är.

 

81. Wilhelmina Hoffman, 57, överläkare och verksamhetschef för Silviahemmet

undefined

Hoffman har tidigare tilldelats pris som Årets mappie och strävar efter ett mer demensvänligt samhälle. Hennes idékraft och verksamhet har bidragit till förändring.

 

82. Kosovare Asllani, 28, fotbollsspelare

undefined

Stjärnan från Kristianstad återvände till Sverige och Linköping FC efter flera års proffskarriär utomlands. Med landslaget har talangen tagit hem flera blågula medaljer och belönades med Diamantbollen 2017 för att bland annat ha tagit sitt Linköping högst upp på pallen i Damallsvenskan.

 

83. Carin Götblad, 62, polischef

undefined

Regionspolischefen som värnar om både människor och djur har arbetat med projekt mot såväl gängkriminalitet som stöd för HBTQ-personers rättigheter. Hon har också stått bakom insatser för att minska övergrepp mot kvinnor och barn.

 

84. Jenny Nordenborg, 30, vd för Neat corporations och grundare av Women in games

undefined

 

2017 tog Nordenborg över som studiochef på Glorious games group som skapat det populära spelet "Stardoll" för unga tjejer. Det efter att hon lanserat det hyllade virtual reality-spelet "Budget cuts". Talangen arbetar också aktivt med att försöka få in fler kvinnor i spelbranschen.

 

85. Åsa Moberg, 70, författare

undefined

 

Har varit en stridbar debattör och feminist i 50 år. Pionjär när hon1968 blev en av de allra första unga kvinnorna som blev krönikör i Aftonbladet. Därefter har hon oförtrutet fortsatt med sitt intellektuella arbete. Förra året kom hon med den hyllade självbiografin "Livet".

 

86. Anna Serner, 53, vd Svenska filminstitutet

undefined

I år tog Svenska filminstitutet hem det Svenska jämställdhetspriset för organisationens långsiktiga arbete för en mer jämställd fördelning av filmstödet. Serner har dock fått kritik för att vissa av Filminstitutets metoder kan minska den konstnärliga friheten.

 

87. Camilla Kvartoft, 50, journalist

undefined


Kvartoft ställer makthavare mot väggen utan att blinka i "Agenda" och guidar oss tryggt i flaggskeppet "Veckans brott". Lika oundgänglig som Leif GW Persson i detta program.

Vad betyder systerskap för dig?
– Att till exempel stötta och lyssnar på varandra. Jag kan känna systerskap med mina kvinnliga vänner, att man alltid kan vända sig till dem för råd och stöd.
Vilken är din största kvinnliga förebild?
– Min mamma är en stor kvinnlig förebild för mig, och flera utav mina vänner. Mina döttrar har blivit så stora och förståndiga att jag verkligen kan se de dem som förebilder också (skratt).
Vilka frågor tycker du att Expressen ska lyfta i år?
– Att titta på manliga könsroller som påverkar kvinnors liv. Även våld mot kvinnor, hedersförtryck och kvinnors situation på arbetsmarknaden. Och barnomsorg. Allt! Alla frågor är viktiga.
Finns det någon kvinna du vill hylla extra mycket i år?
– Jag väljer Annika Lantz som alltid oroar och roar med sina skarpa kommentarer kring nyheter och aktuella händelser. Hennes röst behövs.

 

88. Ulrika Westerlund, 45, särskild utredare och styrelseledamot i Transgender Europe

undefined

 

Sedan hon avgick som förbundsordförande för RFSL 2016 har hon knappast legat på latsidan. Har med knappa medel och stor arbetsinsats för regeringens räkning tagit fram utredningen "Stärkt ställning och bättre levnadsvillkor för transpersoner". En kämpe.

 

89. Sara Danius, 55, professor och ständig sekreterare

undefined

Litteraturprofessorn på stol nr 7 visade sig vara rätt person som ständig sekreterare när hon med pondus tog sig an skandalen kring kulturprofilen Jean-Claude Arnault, med nära band till Svenska Akademien.

 

90. Simone Giertz, 27, uppfinnare och Youtuber

undefined

 

Känd som "the queen of shitty robots" på youtube har hon tagit världen med storm. Förutom att underhålla och inspirera sina 932 000 prenumeranter jobbar hon numera på ett labb i San Francisco.

 

91. Katarina Barrling, 48, statsvetare

undefined

Klok som en bok är Barrling som är docent vid statsvetenskapliga institutionen vid Uppsala universitet. Hon kommer hjälpa oss förstå politiken under valrörelsen.

 

92. Amineh Kakabaveh, 47, riksdagsledamot (V)

undefined

Förutom att förra året bli styrelseledamot i Humanisterna har Kakabaveh länge kämpat för att lyfta känsliga ämnen som hedersförtryck och radikalisering.

 

93. Annika Söder, 62, kabinettssekreterare

undefined

 

Diplomaten Annika Söder är den första kvinnliga kabinettssekreteraren på Utrikesdepartementet och departementets näst högsta chef efter Margot Wallström.

 

94. Parvin Kaboly, 64, ordförande för föreningen Vita nejlikor

undefined

 

Parvin Kabloy har bland velat se ett förbud mot barnäktenskap. Föreningen har också skapat debatt när man nyligen skrev att feminister i Sverige inte har velat se kvinnoförtrycket i förorterna.

 

95. Ann Ringstrand, 52, designer

undefined

 

Grundaren av Hope skapar ett mer hållbart, delvis unisexmode med en konstnärlig image. I januari 2018 tilldelades hon priset som årets designer på Elle-galan

 

96. Silvana Imam, 31, hiphopartist

undefined

 

Hon har ett kraftfullt uttryck och levererar texter som är brännande aktuella och politiska. Dessutom ger hon i dagarna ut sin första bok.

 

97. Hedda Stiernstedt, 30, skådespelare

undefined

Över 1,5 miljoner tittare i veckan kan inte ha fel. Det stora genombrottet i SVT:s redan så älskade dramasatsning "Vår tid är nu" känns bara som början för denna stjärna.

 

98. Fatima Bremmer, 37, författare

undefined

Vann Augustpriset i fackboksklassen för boken "Ett jävla solsken" om Sveriges första grävande reporter, Ester Blenda Nordström. Välskrivet om en viktig pionjär.

 

99. Malin Stråhle, 46, director of operations, Spotify

undefined

 

Värvades förra året till Spotify från sin tidigare tjänst som teknikchef på Schibsted publishing. Hon har bland annat arbetat med att utveckla tjänsten för användare.

 

100. Dona Hariri, 29, jurist och människorättsaktivist

undefined


Kämpar i sin roll som föreläsare och jurist för att tillgängliggöra juridiken. Som konferencier under Mänskliga rättighetsdagarna inspirerade hon andra att göra detsamma.

 

Juryn Årets kvinnor 2018


Jennifer Wegerup, Britta Svensson, Karolina Skoglund, Magda Omerspahic, Evelina Malteson, Karin Olsson, Anna Friberg, Linda Nordlund, Kajsa Zetterholm, Ann-Charlotte Marteus, Anna Dahlberg, Malin Roos, Hanne Jalborg, Ida Ölmedal, Negar Josephi, Valerie Kyeyune Backström, Emma Malmlöf, Karin Sörbring, Karin Skogh, Veronica Wallström.

 

Tidigare ”Årets kvinna”

2017: Zara Larsson, artist. 2016: Agnes Wold, professor och överläkare. 2015: Sara Danius, ständig sekreterare. 2014: Charlotte Kalla, skidåkare. 2013: Pia Sundhage, förbundskapten. 2012: Camilla Läckberg, författare. 2011: Kronprinsessan Victoria. 2010: Maria Wetterstrand, före detta språkrör Miljöpartiet. 2009: Maud Olofsson, före detta partiledare Centerpartiet. 2008: Elisabeth Massi Fritz, advokat och målsägarbiträde.

 

Det här är Internationella kvinnodagen

 

Varje år firas den Internationella kvinnodagen den 8 mars. Dagen instiftades år 1910, som en del i kampen för kvinnlig rösträtt. Efter hand fick den en bredare betydelse och i dag är dagen ett sätt att belysa problemen som kvinnor ställs inför – bara för att de är kvinnor. Internationella kvinnodagen är en nationell helgdag i flera länder, bland annat i Eritrea, Laos och Ryssland.


 

Bilder

 

Bilderna i artikeln kommer från: IBL, Bildbyrån, TT, Stella Pictures, Expressen, Instagram, Patricia Eyes, Julia Jane Persson samt pressbilder. Illustrationer: Helén Rasmusen.