Hela listan – 100 kvinnor som sticker ut

Årets kvinnor 2017

Med anledning av den internationella kvinnodagen den 8 mars, som uppmärksammar kvinnors situation över hela världen, listar Expressen traditionsenligt Årets kvinnor som varit förebilder eller på annat sätt stuckit ut sedan den 8 mars i fjol.

Här är årets kvinnor 2017.

Publicerad 8 mar 2017 kl 05.03

1. Zara Larsson, 19, artist

undefined


Redan som tioåring hade hon självförtroendet: hon skulle bli nästa stora sångdiva. Nio år senare; efter prisregn, prestigeladdade uppträdanden och snabba kliv uppför Billboardlistan är vi övertygade: 19-åriga Zara Larsson från Solna är på väg att bli en världsartist. Men hennes starka röst bär längre än så. Med ett envist feministiskt patos inspirerar hon unga kvinnor att stå upp för sig själva och varandra. Zara övervinner allt – konkurrensen i popbranschen och hatarna i patriarkatet. (Illustration: Helén Rasmusen)


LÄS INTERVJUN MED ZARA LARSSON: "Jämställdhet borde vara ett skolämne"

 

2. Ebba Witt-Brattström, 63, litteraturprofessor

undefined


Detta var Ebba Witt-Brattströms år. Hon gjorde succé med sin starka debutroman "Århundradets kärlekskrig" som nu blir både teater och opera, samt gav ut artikelsamlingen "Kulturmannen och andra texter". Visade än en gång att hon är en av våra viktigaste feminister och folkbildare, som lär oss om kvinnor från Moa Martinson till Beyoncé. (Foto: Cornelia Nordström)

 

3. Magdalena Andersson, 50, finansminister

undefined

 

Arbetarrörelsen har på många sätt varit en manlig bastion. Med Magdalena Andersson som finansminister, den första kvinnliga i en S-regering, förändras bilden. Som den i särklass mäktigaste ministern påverkar hon indirekt alla politikområden, och stärkte ytterligare sin position när svensk ekonomi nyligen berömdes av OECD. (Foto: Izabelle Nordfjell)

 

4. Sarah Sjöström, 23, simmare

undefined


Inget verkar kunna stoppa Super-Sarah! Efter flera framgångsrika år slog hon till igen på OS i Rio de Janeiro i somras. Tog världsrekord i världssporten simning och tre medaljer – en i varje valör. Svenska folket älskar sin sympatiska simstjärna från Huddinge. (Foto: Sven Lindwall)

 

5. Annie Lööf, 33, partiledare för Centerpartiet

undefined


Från skräcksiffror till succé. Det är nästan svårt att komma ihåg att Annie Lööf för bara några år sedan var hårt kritiserad och nästan uträknad. Centerpartiet fick i januari sin högsta notering på 27 år, i Expressens/Demoskops mätning. Visar att en kvinna som står rakt när det blåser kan komma ut stärkt på andra sidan. Anna Kinberg Batra har anledning att se upp för "Annie-ansen". (Foto: Henrik Jansson)

 

6. Agnes Wold, 62, professor i bakteriologi vid Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet

undefined

 

En av våra främsta kunskapsspridare, ständigt redo för strid. Den senaste myten hon vill avliva, att bebisar inte tål saltad mat, är djupt förankrad hos Livsmedelsverket. Men det skämmer inte Sveriges färgstarkaste professor, som forsar fram på Twitter och i krönikor. (Foto: Robin Aron)

 

7. Elina Berglund Scherwitzl, 32, entreprenör

undefined


Kärnfysiker som var med och upptäckte Higgspartikeln. Nu ägnar hon i stället all kraft åt sin idé som sätter skräck i p-piller-tillverkarna. Via en termometer med tillhörande app som kartlägger de fertila dagarna slipper kvinnor använda hormonbaserade preventivmedel och kan också lättare bli gravida när de själva vill. Nu har hennes företag Natural Cycles som första app i världen blivit godkänd som preventivmedel och storsatsar. (Foto: Rikard Westman)

 

8. Elaine Eksvärd, 35, retorikexpert

undefined


Det kräver en styrka utöver det vanliga att offentligt berätta om sexuella övergrepp. Elaine Eksvärd gjorde just det i sin bok "Medan han lever" – och inte bara där. Hon använder skickligt sina kunskaper i att nå ut för att utsatta barn lättare ska få hjälp. Jobbar just nu med förändrade rutiner i förskolan.

 

9. Amineh Kakabaveh (V), 46, riksdagsledamot och socionom

undefined


En inspiratör av rang. Utsågs till "Årets svensk" i tidningen Fokus för sin kamp mot radikalisering och klan- och hedersförtryck. Gav också ut boken om sitt liv, "Amineh inte större än en kalasjnikov ". Hon var bara 14 år när hon blev kurdisk peshmergasoldat, och när hon kom till Sverige kunde hon inte läsa eller skriva. Sex år senare hade hon läst in grundskola och gymnasium.

 

10. Sara Danius, 54, ständig sekreterare Svenska Akademien

undefined


I världens blickfång varje år. Med valet av Bob Dylan som Nobelpristagare i litteratur befäste hon den samtida Svenska Akademien som en oförutsägbar institution, men tog också en risk. Modigt och roligt. (Foto: Olle Sporrong)

 

11. Nour El-Refai, 29, skådespelare och komiker

undefined


En av Sveriges kvickaste kvinnor. I den hyllade och utsålda föreställningen "En komisk depression" berättade hon om sin uppväxt och samtiden på ett sätt som berörde på djupet. Dessutom gör hon nu ytterligare en turné. (Foto: All over press)

 

12. Pia Sundhage, 57, förbundskapten för Sveriges damlandslag i fotboll

undefined

 

"Det skiter jag i. Jag ska till Rio, hon ska hem". Pia Sundhages svar på tal, när USA:s stjärnmålvakt Hope Solo beskrev svenskarna som "ett gäng fegisar" när de slagit ut USA i OS-kvartsfinal, visar än en gång att hon är en ledare med mod och humor. Inte undra på att hon tog laget hela vägen till OS-silvret. (Foto: Daniel Stiller/Bildbyrån)

 

13. Mina Dennert, 41, journalist

undefined


Startade Facebook-gruppen #jagärhär som nu mobiliserar över 60 000 personer som vill stå upp mot rasism och trollande i kommentarsfält på nätet. (Foto: Jonatan Fernström)

 

14. Alicia Vikander, 28, skådespelare

undefined

 

Det borde vara svårt att toppa en Oscar, men som en av världens just nu största filmstjärnor kliver Alicia Vikander aldrig ur rampljuset. Just nu håller hon på med inspelningarna av nästa "Tomb raider" där hon spelar självaste Lara Croft. (Foto: TT)

 

15. Charlotte Kalla, 29, längdskidåkare

undefined

 

En av landets främsta idrottare som levererar svenska medaljer år efter år. Senast nu i februari då hon bland annat mästerligt levererade ett silver i längdskidåkning i VM i Lahtis. (Foto: Carl Sandin/Bildbyrån)

 

16. Anne Ramberg, 64, generalsekreterare Sveriges advokatsamfund

undefined

 

Räds inte motvind och är en principfast röst för rättssäkerhet och mänskliga rättigheter. (Foto: Cornelia Nordström)

 

17. Margot Wallström (S), 62, utrikesminister

undefined

 

Ständigt omstridd, ständigt i ropet. Inte minst nu när Sverige är med i FN:s säkerhetsråd. (Foto: Axel Öberg)

 

18. Bianca och Tiffany Kronlöf, 31 och 29, konstnärliga mångsysslare

undefined

 

De kan allt: sjunga, skådespela, skämta. Glänste i sitt feministiska SVT-program "Full patte" och tog hem Expressens satirpris Ankan. Alla tråkiga snubbar kan dra något gammalt över sig. (Foto: Sven Lindwall)

 

19. Miriam Bryant, 26, artist

undefined


Vem hörde inte monsterhiten "Black car" i somras? Utöver att det är hennes födelsedag i dag vinner denna stjärna mark för varje år som går. Nyligen vann hon pris i kategorin "Årets låt" 2016 på P3 Guld-galan. (Foto: Tomas Leprince)

 

20. Birgitte Bonnesen, 60, vd för Swedbank

undefined

 

Danska som gick från att vara ensamstående småbarnsmamma i jeans och helt ny i Sverige till att som 59-åring bli vd för Swedbank, som ansvarar för fyra miljoner svenskars sparande. (Foto: Cornelia Nordström)

 

21. Sara Mohammad, 49, människorättsaktivist och apotekstekniker

undefined

 

Har som ordförande för GAPF (Glöm aldrig Pela och Fadime) fått politikerna att bland annat börja agera gällande barnäktenskap. (Foto: Michaela Hasanovic)

 

22. Linnéa Claesson, 24, handbollsspelare

undefined


Har briljerat i sin uppvisning i hur man bemöter obehagliga personer på nätet genom att posta deras sexistiska meddelanden på Instagramkontot @assholesonline. Asbra!

 

23. Tove Lo, 29, artist

undefined

 

Har, utöver att ha släppt albumet "Ladywood" detta år, visat att kvinnlig sexualitet fortfarande inte är lika accepterad som manlig när hon tog sig mellan benen under ett "Idol"-framträdande. Hennes svar på tittarstormen blev: "Att ta på sig själv är helt ofarligt. Det är till och med kul." (Foto: Olle Sporrong)

 

24. Hedvig Lindahl, 33, fotbollsmålvakt

undefined


Räddade Sverige i rafflande straffuppgörelser i OS – och blev därmed en av de största svenska silverhjältarna i Rio. (Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån)

 

25. Hédi Fried, 92, förintelseöverlevare

undefined

 

Som en av de sista Förintelseöverlevarna fortsätter hon outtröttligt att berätta. Detta år kom hon ut med boken "Frågor jag fått om Förintelsen". Hédi Fried är oundgänglig i en tid när de auktoritära tendenserna blir allt starkare. (Foto: Anna-Karin Nilsson)

 

26. Stina Wollter, 52, konstnär och radioprofil

undefined


Kroppsaktivist som stod upp mot dickpics på Instagram – och fick sitt eget konto nerstängt (och sedan öppnat igen) på köpet.

 

27. Jenny Rissveds, 22, mountainbikecyklist

undefined

 

Plockade som Sveriges första kvinnliga cyklist hem en guldmedalj i OS i somras. Hon blev därmed även den första svenska cyklist som tagit ett OS-guld sedan Bernt Johanssons 1976. (Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån)

 

28. Hannah Widell, 42, och Amanda Schulman, 36, entreprenörer

undefined

 

Systrar, poddare och entreprenörsgenier vars senaste drag är att öppna en modellagentur à la 2017 som förmedlar människor i alla storlekar. (Foto: Cornelia Nordström)

 

29. Isabella Lövin, 54, språkrör för Miljöpartiet

undefined

 

I maj tog hon över som språkrör efter Åsa Romson. Mindre än ett år senare har hon blivit världskändis efter att bildmuckat med Donald Trump. (Foto: Olle Sporrong)

 

30. Zeliha Dagli, 61, debattör

undefined

 

Tröttnade på att ifrågasättas av fundamentalistiska män och var med och startade den stora debatten om frihet för kvinnor i förorten. Flyttade nyligen från Husby för att slippa den sociala kontrollen och känner nu sig fri. (Foto: Madeleine Rollenhagen/Sveriges Radio)

 

31. Sanna Nielsen, 32, artist och programledare

undefined

 

"Allsång på Skansen" nådde nya höjder med Sanna Nielsen. Folkkär och med en pipa som få kan mäta sig med. Fick dessutom hedersuppdraget att vara SVT:s julvärd. Stod rakryggat upp mot näthat, som tyvärr också en del kvinnor ägnar sig åt. (Foto: Alex Ljungdahl)

 

32. Birgitta Ohlsson (L), 41, riksdagsledamot

undefined

 

Populär politiker som sticker ut – även i Liberalerna där hon varit i blåsväder för sina ställningstaganden bortom partilinjen. Skrev boken "Duktiga flickors revansch" där hon öppenhjärtigt berättade om sin egen resa och uppvärderade den plikttrogna och högpresterande kvinnan. (Foto: IBL)

 

33. Therése Lindgren, 30, youtuber

undefined

 

Våren 2015 sade hon upp sig från jobbet och började leva på sin Youtube-kanal. I dag är den en av Sveriges största med nästan en halv miljon prenumeranter. Hennes videor, som hon kan ta upp till 150 000 kronor för att göra, har visats över 200 miljoner gånger. I november släppte hon dessutom boken "Ibland mår jag inte så bra".

 

34. Sophia Bendz, 36, entreprenör

undefined

 

Fick som 24-åring frågan om hon ville bli marknadschef på Spotify (det ville hon). 2014 lämnade hon jätten för att sitta i styrelser och jobba med investeringar på heltid. Anses i dag som en av Sveriges mäktigaste investerare i tech. (Foto: Allbrightstiftelsen)

 

35. Maxida Märak, 28, människorättsaktivist

undefined

 

Mångfasetterad artist med hjärtat i Sapmi. Engagerad i samers rättigheter, och en person som syns överallt just nu. Ledde senast Grammisgalan 2017. (Foto: All Over Press)

 

36. Stina Nilsson, 23, skidåkare

undefined

 

Denna skidstjärna slutade på en tredje plats i den senaste Tour de Ski och av de totalt sju etapperna under touren vann hon fyra. (Foto: Bildbyrån)

 

37. Victoria, 39, kronprinsessa

undefined


Alltid värdig och varm. Inte undra på att kronprinsessan är den offentliga person som har det största förtroendet hos svenskarna år ut och år in. (Foto: Kungahuset.se)

 

38. Laleh Pourkarim, 34, sångare, kompositör, producent

undefined

 

En av de coolaste och mest begåvade popartister Sverige har sett. Knep så sent som i förra veckan bland annat en Grammis i kategorin "årets producent" – en roll som länge dominerats av männen. (Foto: Emil Nordin)

 

39. Elisabeth Massi Fritz, 49, advokat

undefined

 

För en ständig kamp för kvinnliga brottsmålsägare. Har varit drivande i arbetet att få igenom en samtyckeslag eftersom sex ska vara frivilligt och inget annat. (Foto: Expressen)

 

40. Antje Jackelén, 61, ärkebiskop

undefined

 

Leder en av Sveriges största medlemsorganisationer och fortsätter värna sina värderingar trots kritik längs vägen. (Foto: Henrik Jansson)

 

41. Cristina Stenbeck, 39, affärskvinna

undefined

 

Efter tio framgångsrika år som ordförande i Kinnevik och Millicom avgick Cristina Stenbeck och flyttade med hela familjen från USA till Stockholm, till pappa Jans rötter. Har gjort om företagsjätten från fokus på skog, telekom och medier till e-handel. Får nu mer tid för sina fyra barn, men fortsätter med strategiska roller inom affärsimperiet. (Foto: Lisa Mattisson)

 

42. Malena Ernman, 46, operasångare

undefined

 

Firad mezzosopran och outtröttlig antirasist. Breddar ständigt sin repertoar, nu senast som ledamot i styrelsen för Statens kulturråd. (Foto: Olle Sporrong)

 

43. Anna Gullberg, 46, chefredaktör på Gefle Dagblad

undefined

 

För att hon är en representant för det fria ordet och den goda lokaljournalistiken. Trots dödshot finns det ingenting som stoppar Anna Gullberg att göra viktig journalistik. (Foto: Lisa Mattisson)

 

44. Dagny Carlsson, 104, bloggare

undefined

 

För att Dagny Carlsson visar att det aldrig är för sent. Hon började blogga när hon passerat 100-strecket eftersom hon "alltid drömt att bli författare". 2016 fick hon sin första filmroll i långfilmen "Hundraettåringen som smet från notan och försvann", där hon spelar en åldring som flyttat in i Allans gamla rum på äldreboendet. (Foto: Cornelia Nordström)

 

45. Kakan Hermansson, 35, konstnär, författare, programledare

undefined

 

En rolig kvinna med många begåvningar. I sin podd krossar hon till exempel myten om att tjejer inte kan vara intresserade av hudvård och smink samtidigt som de är feminister. (Foto: Olle Sporrong)

 

46. Azita Raji, 55, USA:s ambassadör i Sverige mars 2016-januari 2017

undefined

 

Nominerades till jobbet redan 2014 av Obama, men tvingades vänta i flera år på att få komma hit då den republikanske senatorn Ted Cruz blockerade utnämningen i senaten. Sedan kom Trump och då fick hon sluta efter mindre ett år. Synd att Sverige tappar närvaron av denna begåvade person. (Foto: Olle Sporrong)

 

47. Marianne Rundström, 66, programledare och journalist

undefined

 

Ifrågasatte i sin bok "Passé" varför det alls ska finnas en övre gräns för hur länge vi får jobba. Förresten vill vi se henne i rutan i många år till eftersom hon är en av SVT:s bästa programledare. (Foto: Cornelia Nordström)

 

48. Naima Agnaou, 34, ordförande och en av grundarna av Födelsevrålet (FV)

undefined


Startade den ideella organisationen Födelsevrålet som belyser föräldraperspektivet i den krisande förlossningsvården. I dag bedriver den kampanjer för bättre förlossningsvård, står i regelbunden kontakt med landstingens beslutsfattare och anlitas som konsulter av vårdgivare. (Foto: Födelsevrålet)

 

49. Nalin Pekgul, 49, sjuksköterska och debattör

undefined


Står oförtröttligt upp för frihet och jämlikhet för kvinnor, oavsett var de kommer ifrån. (Foto: Alexander Donka)

 

50. Camilla Läckberg, 42, författare

undefined


Med böcker som sålts i över 20 miljoner exemplar och sålts i mer än 60 länder gör man någonting helt rätt. Camilla Läckbergs imperium består. (Foto: IBL)

 

51. Lina Thomsgård, 38, journalist, programledare, författare

undefined

 

Syntes överallt med antologin "En annan historia" som korrigerar historieskrivningen och lyfter fram kvinnorna som många av oss tyvärr inte tidigare läst om. Berömvärt. (Foto: Johan Jeppsson)

 

52. Katarina Wennstam, 43, journalist och författare

undefined

 

Kämpar oförtrutet för kvinnors rätt att vara lika kåta och trygga som män och visar unga kvinnor att det inte är okej att stämplas som "slampa" för att man i likhet med killar tar för sig. (Foto: Henrik Jansson)

 

53. Alexandra Rapaport, 45, skådespelare

undefined

 

För att ingen skulle kunna spela "Sonja Ek" lika bra som Alexandra i hyllade "Gåsmamman", som nu är inne på sin andra säsong. (Foto: Cornelia Nordström)

 

54. Sara Stridsberg, 44, författare

undefined

 

Tog 2016 klivet in i Svenska Akademien – och blev därmed blev en av de mäktigaste personerna i Kultursverige. (Foto: TT)

 

55. Babba Canales, 26, marknadsföringsgeni

undefined

 

2015 hamnade hon på Forbes prestigelista över personer under 30 år att hålla koll på. Inte konstigt då hon som 25-åring bland annat var den som gjorde Uber till ett fenomen i Sverige. I höstas gick hon vidare till startupen Away. Vi fortsätter att hålla koll, och det gör säkert Forbes också. (Foto: Shutterstock)

 

56. Annika Falkengren, 54, näringslivstopp

undefined

 

Frivilligt avgående vd för storbanken SEB, som hon styrt utan frågetecken sedan 2005. Ursäktar sig aldrig för att hon ror hem mest pengar av de fyra storbankernas vd:ar – i runda slängar 30 miljoner per år. (Foto: TT)

 

57. Katarina Barrling, 47, statsvetare

undefined


En förnuftets röst bland många gaphalsar. Lär oss om politikens innersta på ett lättbegripligt sätt. (Foto: Uppsala universitet)

 

58. Sara Parkman, 28, och Samantha Ohlanders, 27, folkmusiker

undefined

 

För att de, som just nu åker land och rike runt med succéföreställningen "Fäboland", får folkmusik att låta vackrare än någonsin. (Foto: Riksteatern)

 

59. Mikaela Laurén, 41, proffsboxare

undefined

 

Gick från dömd brottsling till fyrfaldig världsmästare i boxning. Trots det släpptes hon ändå inte in i idrottens finrum. Men den revanschsugna boxaren slutade aldrig att kämpa och i vår knyter hon på sig dansskorna för att medverka i "Let's dance". (Foto: Maja Suslin/TT)

 

60. Negra Efendić, 36, journalist och författare

undefined

 

En ny författarstjärna har tänts. Negra Efendićs bok "Jag var precis som du" om när hon kom till Sverige borde läsas av alla, men hjärtat kommer att klappa lite extra för dem som har bakgrund på Balkan. (Foto: Anders Ylander)

 

61. Marie Mandelmann, 52, tv-profil

undefined

 

Nytänd tv-stjärna som tycks kunna allt, från att förlösa en dräktig ko till att skapa Österlens mest fantasieggande trädgård. (Foto: Lasse Svensson)

 

62. Suzanne Osten, 72, dramatiker, regissör och författare

undefined

 

För att hon medvetet söker sig till ämnen man inte "bör" tala med barn om. Var i fjol aktuell med den omdebatterade barnfilmen "Flickan, mamman och demonerna". (Foto: TT)

 

63. Paulina Neuding, 35, jurist och journalist

undefined

 

Har på egen hand uppmärksammat det tilltagande stöket på många bibliotek, som begränsar tillgången till ett tyst och kunskapsintensivt rum för dem som behöver det som mest. (Foto: Maria Hansson)

 

64. Tess Asplund, 43, aktivist

undefined

 

Vågade protestera mot nazistdemonstranterna den 1 maj och blev känd i hela världen då hon fångades på bild med en höjd näve framför demonstranterna. (Foto: Alex Ljungdahl)

 

65. Vera Vitali, 35, skådespelare

undefined

 

För att vi aldrig vill sluta titta på den hyllade SVT-serien "Bonusfamiljen" med Vera i rollen som "Lisa". (Foto: All over press)

 

66. Iman Aldebe, 32, klädskapare, jurist och journalist

undefined

 

En stark röst när det kommer till den muslimska slöjans plats i det svenska samhället. Hennes haute couture-turbaner säljs bland annat i Paris, Dubai, Stockholm och New York. (Foto: Michaela Hasanovic)

 

67. Liv Strömquist, 39, serieskapare

undefined

 

Har i över tio år försett oss med viktiga serier som ifrågasätter maktstrukturer. Senast i albumet "Uppgång och fall", som undrar varför ingen tar tag i det globala problemet extrem rikedom. Liv blev i oktober också utsedd till hedersdoktor vid Malmö högskola. (Foto: Anna Hållams)

 

68. Rebecca Ferguson, 33, skådespelare

undefined

 

Går från klarhet till klarhet i Hollywood. Kommer med fyra filmer i år, mot bland andra Jake Gyllenhaal, Ryan Reynolds och Hugh Jackman. (Foto: Thomas Engström)

 

69. Linda Boström Knausgård, 44, författare

undefined

 

Den litterära kometen som skildrar smärtan i det svarta. Kom under året ut med en mästerlig och gripande uppväxtskildring i "Välkommen till Amerika". (Foto: Christina Ottosson)

 

70. Mia Skäringer, 40, skådespelare

undefined

 

Mias personliga och ärliga Facebookinlägg under året – om allt från utbrändhet till "det perfekta livet" – har visat att det bakom en lyckad fasad som komiker och skådespelare oftast gömmer sig en helt vanlig människa. (Foto: Anders Ylander)

 

71. Lisa Ekdahl, 45, artist

undefined

 

Var 2016 året då tiden hann i kapp Lisa Ekdahl? Vem vet... Stor succé gjorde hon i alla fall i "Så mycket bättre" och Sverige återupptäckte en stjärna. (Foto: TT)

 

72. Ahang Bashi, 32, regissör och dokumentärfilmare

undefined

 

För sitt arbete med Guldbaggeprisade filmen "Skönheten" där hon öppet skildrar hur det är att leva med psykisk ohälsa, men också berättar om sina egna erfarenheter som flykting. (Foto: Olle Sporrong)

 

73. Olivia Wigzell, 53, generaldirektör Socialstyrelsen

undefined

 

I "På spåret" gick det så där för Olivia Wigzell och Göran Hägglund. Men Socialstyrelsens generaldirektör Olivia Wigzell är en av de mäktigaste i svensk sjukvård och många hoppas att hon ska återetablera myndigheten som en viktig spelare. Med över ett år på posten har hon nu blivit varm i kläderna. (Foto: Socialstyrelsen)

 

74. Frida Färlin, 38 och Maria Starck, 36

undefined


Grundade den normkritiska PR-byrån Madder som bland annat jobbar för att göra internet till en mänskligare plats. (Foto: Märta Tishner)

 

75. Sandra Hindskog och Hanna Pettersson, 30 och 28, designer och marknadsstrateger

undefined

 

Duon bakom "Tjejer kodar" sprider kod och kärlek – och inspirerar en ny generation utvecklare genom sina kodläger i såväl Stockholms skärgård som i Barcelona. (Foto: Privat)

 

76. Therese Bohman, 38, författare och kulturskribent

undefined

 

Ständigt prisnominerad för sina romaner, nu senast för "Aftonland" där vi återigen får följa en kvinnas inre. Gör rum för en vidare feminism bortom klyschorna. (Foto: Theo Elias Lundgren)

 

77. Isabella Löwengrip, 26, entreprenör

undefined

 

Inspirerar oss till att våga göra karriär och förena den med familj, även när man är under 30. (Foto: All over press)

 

78. Anne Lundberg, 50, programledare

undefined

 

För att hon underhåller och folkbildar i Sveriges största tv-program. Alltid lika påläst. En proffsig förebild. (Foto: Tomas Leprince)

 

79. Tora Mårtens, 38, regissör

undefined

 

Regissören bakom den tvåfaldigt prisade guldbaggefilmen "Martha & Niki", som följer två hiphop-dansare som slår sig in och äger på en scen som tidigare varit männens. (Foto: Jackeline Perez)

 

80. Vanessa Lopez, 33, tv-profil

undefined

Foto: Expressen


För att hon med sin medverkan i "Tjejer som oss" var med och uppmärksammade transpersoners berättelser – och att vad man har mellan benen inte definierar en som person. (Foto: Jackeline Perez)

 

81. Katarina Gospic, 33, hjärnforskare

undefined

 

Redan som liten flicka började hon tänka på vad som händer i huvudet. Ser det som sitt kall att göra hjärnforskningen känd för allmänheten och syns i allt från sommarprat till en lång rad böcker. (Foto: Martin Kjellberg)

 

82. Amanda Kernell, 30, filmare

undefined

 

Har hyllats internationellt för sin långfilmsdebut "Sameblod", som avtäcker Sveriges koloniala förflutna. Har nyss haft premiär i Sverige. Gå och se! (Foto: IBL)

 

83. Gunilla Hult Backlund, 62, generaldirektör Inspektionen för vård och omsorg

undefined


En makthavardoldis med det tunga ansvaret att rådda den allt mer belastade tillsynsmyndigheten Ivo. Klagomålen på vården ökar och det finns stora skillnader i vården beroende på var man bor. Viktigaste uppgiften för generaldirektören är att se till att myndigheten får tillräckligt med resurser för att klara jobbet. (Foto: IVO)

 

84. Kajsa Lundborg, 23, tech-enthusiast

undefined

 

Ted-talkare, föreläsare, krönikör, tech-entreprenör och tidigare affärsutvecklare hos Spotify. Kajsa Lundborg backar inte för några frågor eller utmaningar. (Foto: Privat)

 

85. Ida Sjöstedt, 41, designer

undefined

 

För att hon är en av våra mest lysande designer som ständigt får klä prinsessan Sofia och kändisar i vackra galaklänningar. (Foto: IBL)

 

86. Camilla Kvartoft, 49, journalist

undefined


Sköter mästerligt rollen som programledare för "Veckans brott" och "Agenda" i SVT. Utstrålar värme och kompetens. (Foto: Alex Ljungdahl)

 

87. Brita Zackari, 34, programledare och manusförfattare

undefined

 

Slängde på sig längdskidorna för uppdraget som SVT:s åkande reporter i Vasaloppet 2017, mindre än ett år efter att hon och maken Kalle Zackari Wahlström fått sitt första gemensamma barn. Peppar träningshatare på ett lagom hurtigt sätt. (Foto: IBL)

 

88. Peg Parnevik, 21, artist och tv-profil

undefined

 

Utsågs till Årets nykomling på P3 Guld-galan 2016 och vill inspirera andra tjejer att också tycka om sig själva – bland annat genom att våga visa upp sin kropp på Instagram. (Foto: Alex Ljungdahl)

 

89. Stina Stoor, 35, författare

undefined

 

Få var oberörda efter att hon berättat om sin uppväxt i "Sommar i P1". Bara ett år tidigare kallade Expressen Kulturs Gunilla Brodrej hennes novellsamling för "årets märkvärdigaste och vackraste debut". Vi vill bara ha mer och mer av Stina Stoor. (Foto: Alex Ljungdahl)

 

90. Pia Kalischer, 53, Sveriges Radio

undefined

 

För att denna doldis, som chefar över all musik på Sveriges Radio, är hjärnan bakom storsuccén "Musikhjälpen". (Foto: Stina Gullander/Sveriges radio)

 

91. Christina Saliba, 42, entreprenör

undefined

 

Ägare till kommunikationskoncernen Berntzon Bylund Saliba. Har bland annat lotsat Camilla Läckbergs deckarimperium och varumärke till miljoninkomster. (Foto: All over press)

 

92. Gunhild Stordalen, 38, läkare, filantrop och miljöaktivist

undefined

 

En stark och viktig röst i miljöfrågor. (Foto: Lisa Mattisson)

 

93. Sofia Olsson Olsén, 51, publisher för Aftonbladet

undefined


Blev valet när Jan Helin slutade på Aftonbladet till förmån för SVT – och därmed den första kvinna som leder Aftonbladet som chefredaktör och VD. (Foto: Michaela Hasanovic)

 

94. Lotta Lundgren, 46, författare, skribent och programledare

undefined

 

För att hon visat att man kan byta karriär – och lyckas ännu bättre i sin nya roll. (Foto: Sven Lindwall)

 

95. Gulan Avci (L), 39, politiker

undefined

 

Ordföranden för Liberala kvinnor räds inte debatt, men trampar heller aldrig fel om hedersförtryck, slöjtvång och bortgifta barn. (Foto: Christian Örnberg)

 

96. Sabina Ddumba, 23, artist

undefined

 

Vår nästa stora soulpopstjärna, som bland annat släppte superhiten "Not too young" 2016. (Foto: TT)

 

97. Farnaz Arbabi, 39, regissör

undefined


Efter sina succéer "X" och "Forever alone" på Unga Klara och "Ungefär lika med" på Dramaten ska nu stjärnregissören sätta upp den mångfaldigt prisbelönta "Angels in America", som av många ses som ett av 1900-talets viktigaste dramatiska verk. (Foto: Jackeline Perez)

 

98. Barbro "Lill-Babs" Svensson, 78, artist

undefined

 

Drar inte ner på takten och visar därmed att man som kvinna kan vara i rampljuset precis lika länge som de manliga rävarna. Gör succé i rollen som "Gugge" i "Bonusfamiljen". (Foto: Cornelia Nordström)

 

99. Mischa Billing, 51, sommelier

undefined

 

För att hon hur enkelt som helst ersatte jurymedlemmen Per Moberg i "Sveriges Mästerkock" – och gjorde det ännu bättre. (Foto: Olle Sporrong)

 

100. Jill Johnson, 43, artist

undefined

 

Visade senast genom sin medverkan i "Så mycket bättre" att hon inte kallas för Sveriges countrydrottning för intet. (Foto: Olle Sporrong)

 

Juryn årets kvinnor 2017:


Karin Olsson, Ida Ölmedal, Magda Omerspahic, Karin Bülow Orrje, Karin Sörbring, Britta Svensson, Nisha Besara, Anna Dahlberg, Anna Herdenstam, Frida Boisen, Ann-Charlotte Martéus och Anna Bäsén.

 

Årets kvinna – tidigare ettor

2016: Agnes Wold, professor och överläkare. 2015: Sara Danius, ständig sekreterare. 2014: Charlotte Kalla, skidåkare. 2013: Pia Sundhage, förbundskapten. 2012: Camilla Läckberg, författare. 2011: Kronprinsessan Victoria. 2010: Maria Wetterstrand, före detta språkrör Miljöpartiet. 2009: Maud Olofsson, före detta partiledare Centerpartiet. 2008: Elisabeth Massi Fritz, advokat och målsägarbiträde.

 

Internationella kvinnordagen instiftades 1910

 

Den internationella kvinnodagen infaller varje år den 8 mars. Dagen instiftades 1910 av den socialistiska världsorganisationen Andra internationalen på initiativ av den tyska kommunisten Clara Zetkin. Tanken var att uppmärksamma kampen för rösträtt för kvinnor.
Sedan 1978 finns internationella kvinnodagen med på FN:s lista över högtidsdagar och är från och med det mycket mer än en socialistiskt projekt.
På den internationella kvinnodagen uppmärksammas ojämställdhet och kvinnors situation över hela världen.