Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Årets kvinnor 2019

Med anledning av den internationella kvinnodagen den 8 mars, som uppmärksammar kvinnors situation över hela världen, listar Expressen traditionsenligt Årets kvinnor som varit förebilder eller på annat sätt stuckit ut sedan den 8 mars i fjol.

Här är årets kvinnor 2019.

LÄS INTERVJUN MED GRETA THUNBERG HÄR 

1. Greta Thunberg, 16

Klimataktivist

Hon har liknats vid både Jeanne d’Arc och Pippi Långstrump. Men Greta Thunberg behöver inga jämförelser – hon har själv skrivit in sig i historieböckerna. 

Det började med en påläst tonårings ensamma skolstrejk för klimatet utanför riksdagen i Stockholm. 

Ett år senare mobiliserar hon världens alla unga Gretor: i Kampala, i Toronto och i Bryssel.

Oavsett om samtalspartnern är EU-kommissionens Jean-Claude Juncker, FN:s António Guterres eller Frankrikes president Emmanuel Macron står hon rak, omutlig och allvarlig: Er klimatpolitik duger inte, och om ni inte agerar nu kommer ni att bli ihågkomna som historiens värsta skurkar.

Greta ger röst åt en hel generation som kräver att få en framtid.

2. Angela Gui, 25

Doktorand och aktivist

Kan en ensam kvinna vinna mot världens nya supermakt? Angela Gui ger inte upp kampen för sin far som fängslats i Kina, på grund av sina böcker om diktaturens maktelit. Visade på stort mod när hon i SVT:s ”Agenda” avslöjade de kinesiska agenter som hotade henne på ett möte arrangerat av en svensk ambassadör.

3. Alexandra Pascalidou, 48

Journalist och författare

Hon använder sin stjärnglans och sylvassa penna för att lyfta andra kvinnor. Tack vare Pascalidous Augustnominerade bok ”Mammorna” har samtalet om de mördade och skottskadade ungdomarna i förorten blivit mänskligare. Där det finns rasism och sexism – där finns Pascalidou och höjer sin röst.

4. Victoria, 41

Kronprinsessa

Vår rejäla kronprinsessa har dragit på sig kängorna för en långsam vandring genom de svenska landskapen. Det är en modern Eriksgata helt i svenskarnas smak. Hon arbetar dessutom för alla barns rätt till en aktiv fritid och för att öka kunskapen om klimatfrågorna. 

Grafik: ALEX LJUNGDAHL

5. Annie Lööf, 35

Partiledare (C)

”The lady’s not for turning”, sa hennes idol, Margaret Thatcher, en gång. Lööf gjorde tvärtom och efter månader av maktspel fick Centerpartiet igenom större delen av sitt partiprogram efter överenskommelsen med Socialdemokraterna och Miljöpartiet. 

Inte illa jobbat av ett parti som har åtta procent av väljarna bakom sig.

Vilken är din största kvinnliga förebild? 

– Jag har många kvinnliga förebilder men jag kommer välja Karin Söder, Sveriges första kvinnliga partiledare och min företrädare. Hon visade vägen för många andra kvinnor, genom att vara en av den moderna svenska politiska historiens viktigaste ledare, säger Annie Lööf. 

Finns det någon kvinna du vill hylla extra mycket i år? 

– Min mamma Rose-Marie Johansson förstås. Min stöttepelare som alltid finns där både för mig och numera också för min dotter Ester. Förtjänar all hyllning.

6. Nilla Fischer, 34

Fotbollsproffs

Nilla Fischer har varit en av världens bästa fotbollsspelare under snart tio år, och till sist fick hon också Fotbollsgalans Diamantboll. Hon tackade genom ett magnifikt tal som fick det manliga fotbolls-Sverige att vrida sig i plågor: Fischer påpekade att också pojkar och män har ansvar för jämställdhet. Fischers kamp för rättvis fotboll har pågått länge – och den är långt ifrån över. 

7. Mia Skäringer, 42

Komiker

Mia Skäringer är mer än en komiker, hon är en hel folkrörelse, skrev Expressens recensent efter succéföreställningen ”Avig Maria”. Hon säljer ut arenor och lockar massorna på Instagram. Hennes befriande budskap om kvinnors rätt att vara sig själva och sluta fjäska för männen ger oss styrka. Vi har dessutom hysteriskt roligt på kuppen.

8. Dagny Carlsson, 106 

Bloggprofil

Man får inte gamla till sig, säger Dagny. Det är kanske inte hennes egen förtjänst att hon är det fysiska fenomen hon är, men det är hennes egen förtjänst att hon blivit vår roligaste åldring. Och att hon nästan fått oss att tro att livet börjar vid 100.

9. Katarina Wennstam, 45

Journalist och författare

”En kvinna som vill ligger inte still.” Raden från Katarina Wennstams sommarprat fick vingar och broderas nu till och med på bonader. Så rättvist att hon nyligen fick jämställdhetsbyrån Klara K:s uthållighetspris för sitt mångåriga arbete med frågor om våldtäkt och skuld- och skamkultur. 

Vilken är din största kvinnliga förebild? 

– Det måste vara alla de bortglömda kvinnor som har gått före oss genom historien, som har kämpat och blött och dött för att vi 2019 ska ha nått dit vi har gjort när det gäller jämställdheten. Vi får aldrig göra misstaget att glömma var vi har varit, för då hamnar vi lätt där igen – oavsett om det gäller aborträtten eller kampen mot patriarkala strukturer, säger Katarina Wennstam. 

Finns det någon kvinna du vill hylla extra mycket i år? 

– Självklart Sara Danius, som har visat värdighet och mod när hennes gubbiga motståndare har dragit sig själva och hela Svenska Akademien i smutsen. Historien kommer inte att vara nådiga mot dessa dinosaurier, och vi kommer alla att minnas Saras rakryggade insats genom att hon aldrig sjönk till deras nivå. Michelle Obama säger det bäst: ”When they go low, we go high.”

10. Frida Karlsson, 19

Skidåkare

Innan VM i Seefeld hade hon kört ett (!) världscuplopp i karriären. 19-åriga Frida Karlsson gjorde det ingen trodde var möjligt: pressade giganten Johaug och körde hem ett VM-silver. Sedan fortsatte hon med guld i stafetten och en imponerande bronsplats på tremilen. Frida Karlsson är den yngsta VM-medaljören i svensk skidhistoria. Och hon har bara börjat.

11. Hédi Fried, 94

Författare

I decennier har Hédi Fried rest runt i skolor och berättat om Förintelsen. Nu gör hon för första gången en barnbok om den mörka historien tillsammans med illustratören Stina Wirsén. När vittnena från andra världskriget år för år försvinner kan ”Historien om Bodri” bli ett sätt att fortsätta minnas. Vilken kämpe och förebild hon är, Hédi Fried!

12. Isabella Löwengrip, 28 

Entreprenör

Utsågs av Veckans affärer till Näringslivets mäktigaste kvinna 2018. Startar nya bolag och projekt på löpande band. Med sitt ”hometeam” som tar hand om all markservice visar hon också att ingen kvinna klarar både barn och karriär utan uppbackning hemma.

Vilken är din största kvinnliga förebild?

– Jag har faktiskt inte bara en kvinnlig förebild. Jag inspireras av kvinnor som jag träffas dagligen. En kvinna som jag har äran att få ha som vän är Cristina Stenbeck. Hon hanterar en karriär samtidigt som hon har fem barn, vilket jag tycker är fantastiskt, säger Isabella Löwengrip. 

Finns det någon kvinna som du vill hylla extra mycket i år?

”Jag vill hylla Annie Lööf och Greta Thunberg. Båda två har stått stadigt i sina åsikter och värderingar trots mycket mothugg. Att kunna stå för sin åsikt och sina värderingar kommer alltid att imponera på mig!” 

13. Ebba Busch Thor, 32

Partiledare (KD)

Konservatism sägs ha blivit trendigt och Ebba Busch Thor var valets mest hetlevrade oppositionspolitiker. Denna ”KD-rebell” var 28 år när hon klev in som landets yngsta partiledare och fyra år senare har hon skyhögt förtroende hos väljarna. Samt ett parti som tycks ha lagt de gamla bottennivåerna bakom sig. 

14. Sara Danius, 56

Litteraturprofessor

Tusentals kvinnor deltog i ”knytblusupproret” när Sara Danius stolt lämnade posten som ständig sekreterare i Svenska Akademien efter en sällan skådad maktstrid. Danius köptes till slut ut av Akademien i februari, men något säger oss att det inte är det sista vi har sett av den stilsprakande litteraturprofessorn.

15. Robyn Carlsson, 39

Artist

Nästan lika anonym – och överraskande – som konstnären Banksy dök världsstjärnan Robyn upp på scenen igen, med musik som fick Adele (en annan stjärna) att på Instagram hylla nya låtarna med orden ”I've never danced so much”. Konichiwa bitches!

16. Kenza Zouiten, 27

Influencer

I år avslöjade Kenza att hon väntade sitt första barn, men att resan dit inte hade varit lätt. Bloggaren genomgick IVF-behandlingar innan hon till slut blev gravid. Sedan dess har hon öppet pratat om problemen hon har ställts inför på sin blogg och på Youtube – allt för att bryta tabut kring ofrivillig barnlöshet.

17. Amanda Lind, 38

Kulturminister (MP)

Hon blev den nya regeringens skräll, hamnade i blåsväder i samma stund som hon utsågs men tog sig igenom stormen med högburet huvud. Vilket huvud, sen! Amanda Lind visar att det inte behöver finnas någon motsättning i att vara en proffsig politiker och att odla en personlig stil. 

Vilken är din största kvinnliga förebild?

– Det finns många. Men en jag gärna lyfter fram är Sara Lidman. Hon stod upp för det hon trodde på, hade integritet och var dessutom en fantastisk författare, säger Amanda Lind. 

Finns det någon kvinna du vill hylla extra mycket i år?

– Greta Thunberg. Hon har lyckats med något exceptionellt – att väcka en bred rörelse över hela världen för klimatet och vår gemensamma framtid. 

18. Marisol, 65

Författare

Fredrik Ekelund kom ut som transvestiten Marisol i den självbiografiska romanen ”Q”, som fått strålande recensioner. Över 60 år gammal vågade han släppa fram den förbjudna, feminina personen inom sig. Och som han gjorde det! En bedrift särskilt stor för en Malmöskildrare som Fredrik Ekelund, ofta upptagen vid arbetarstadens manliga bastioner.

19. Camilla Kvartoft, 50

Programledare

Camilla Kvartoft behöver uppenbarligen inte Leif GW Persson vid sin sida för att ratta ”Veckans brott”. Hennes okonstlade charm och trygga programledarskap älskas av publiken, oavsett om det handlar om kriminaljournalistik eller tunga utfrågningar av partiledare i valrörelsen.

Vilken är din största kvinnliga förebild?

– Mamma som alltid varit närvarande, engagerad och nyfiken, säger Camilla Kvartoft.

Finns det någon kvinna som du vill hylla extra mycket i år?

– Rahaf Mohammad som flydde förtrycket i Saudiarabien. Nu lever hon i Kanada och därifrån kämpar hon för andra kvinnor i samma situation.

20. Bettan Byvald, 64

Socialsekreterare

Bettan Byvald är socialsekreteraren som söker upp IS-återvändare och deras familjer. Genom sitt idoga arbete kan hon få återvändare från världens värsta terrororganisation att lämna den jihadistiska ideologin. Hennes arbete är vitalt inte bara för familjerna i Angered i Göteborg, utan för hela Sveriges säkerhet.

21. Magdalena Andersson, 52

Finansminister

Hon är tung, påläst och saklig och har mest makt i hela regeringen, näst Stefan Löfven. Finansminister Andersson låter sig inte lockas av lajkjakt i sociala medier, hon är ett professionellt statsråd av en sort som nästan inte finns längre. 

22. Stina Nilsson, 25

Längdskidåkare

Efter succén i OS har Stina Nilsson fortsatt att visa att hon tillhör den yttersta skideliten. Inte ens en skada strax före VM stoppade 25-åringen från att plocka hem de allra ädlaste medaljerna. Sättet på vilket hon lekte med Johaug under stafettens sista sträcka kommer att gå till historien.

Grafik: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN

23. Silvia, 75

Drottning

I fjol fyllde hon 75 år, men Sveriges drottning drar inte ner på takten. Hon har bidragit till att sexuella övergrepp mot barn numera finns högt på dagordningen, banat väg för högskoleutbildning inom demensvård och uppmärksammat anhörigvårdares situation. Silvia är en drottning för Sverige i tiden.

Grafik: KAMERAREPORTAGE/IBL

24. Cecilia Chrapkowska, 38

Barnläkare

Hennes målmedvetna arbete för att lugna oroliga föräldrar och ersätta myter med fakta kan inte överskattas. Hennes blogg barnakuten.nu har 60 000 läsare i veckan och boken ”Praktika för blivande föräldrar” – skriven tillsammans med professor Agnes Wold – ges ut på 15 språk.

25. Isabella Lövin, 56

Språkrör (MP), minister och vice statsminister

Klimatministern är kanske inte den som syns och hörs mest på hemmaplan, men få svenska politiker hyser ett så stort internationellt förtroende som Isabella Lövin. Hon ligger bakom FN:s Havskonferens, och spelade en huvudroll under klimatkonferensen i Katowice i höstas. 

26. Marie Mandelmann, 54

Lantbrukare och tv-profil

Det går inte att titta på ett avsnitt av TV4-succén ”Mandelmanns gård” utan att bli både hungrig och varm om hjärtat. Väcker aptit på en hållbar livsstil, gott kamratskap i äktenskapet och goda tomater. 

27. Seinabo Sey, 28

Sångerska

Att Seinabo Sey finns och sjunger känns ungefär lika drömmigt som att lyssna på hennes senaste skiva med den talande titeln ”I’m a dream”. Att hon dessutom kombinerar artisteriet med kärlek och intresse för svarta flickliv gör henne oumbärlig bortom musiken.

28. Anna Hedenmo, 57

Journalist

Anna Hedenmo hanterar personintervjuer i ”Min sanning” med samma fasta hand som valvakor och utfrågningar i ”Agenda”. Förra året kom den självbiografiska boken ”Uppdrag sanning” och som ordförande i Publicistklubben levererade hon hård kritik mot mediernas metoo-rapportering.

29. Jane Magnusson, 50

Regissör

Under förra årets Ingmar Bergman-jubileum hyllades dämonregissören så mycket att det nästan skymde konsten. Tur då att Jane Magnusson finns. Hennes och Liv Strömquists ”Fettknölen” var en animerad pärla om ett lipom på regissörens kind. Och den prisade dokumentären ”Bergman – ett år, ett liv” är den kanske ärligaste skildringen av nationalikonen som gjorts: respektfull och rå.

30. Kosovare Asllani, 29

Fotbollsproffs

Som den första damfotbollsspelaren i världen har hon en egen fotbollsplan uppkallad efter sig – ”Asllani court” i Vimmerby. Och med den hoppas landslagsstjärnan få fler unga tjejer att börja spela fotboll.

31. Mikaela Åhlin-Kottulinsky, 26

Racerförare

Som barn till två racerförare var oddsen låga för att Mikaela Åhlin-Kottulinsky också skulle hamna bakom ratten. Men 26-åringen är redan större än föräldrarna: i år blev hon historisk som den första kvinna någonsin att vinna ett STCC-lopp. Åhlin-Kottulinsky är inte bara en sjujäkla förare, utan en stor förebild för andra kvinnor inom motorsporten.

Vilken är din största kvinnliga förebild?

– Jag har tre stycken förebilder. Det är Annika Sörenstam, jag lyssnade på hennes sommarprat och vi har ganska lika mentalitet när det kommer till våra sporter. Sen även Anja Pärson och Lindsey Vonn, för att de har haft tuffa perioder med skador, kämpat sig tillbaka och aldrig gett upp. De är otroliga idrottskvinnor, säger Mikaela Åhlin-Kottulinsky. 

Finns det någon kvinna som du vill hylla extra mycket i år?

– Jag skulle vilja hylla alla kvinnor som stöttar och hjälper varandra. Det har funnits en kultur som, till exempel om man kom till en arbetsplats och tänkte ”jag ska ta den kvinnans plats” i stället för ”jag ska ta den mannens plats”. Så alla kvinnor som stöttar och hjälper varandra så att vi tillsammans tar oss framåt. Dem skulle jag vilja hylla. 

32. Magda Gad, 43

Krigskorrespondent

Magda Gads utrikesjournalistik i Expressen engagerar och berör. Orädd söker hon upp de platser och människor som kriget farit allra mest våldsamt fram med och rapporterar live för sin stora publik. I höstas väckte hon stor uppmärksamhet med sina reportage om Afghanistans patriarkala offer: sexslavarna, de sönderslagna kvinnorna och barnen som säljs av föräldrar som svälter. 

33. Marie Göranzon, 76

Skådespelare

Teaterns grand old lady är inte bara en formidabel skådespelare, Marie Göranzon var också viktig under metoo-debatten och hon fortsätter att hävda kvinnors rätt att berätta och ta plats på scenen. Nu i vår är hon aktuell med ”Ett dockhem 2” som ska ut på riksturné.

34. Nahid Persson Sarvestani, 58

Dokumentärfilmare

Ännu en gång har hon gjort en dokumentärfilm som man sent ska glömma. ”Anders, jag och hans 23 andra kvinnor” skildrar närgånget hennes relation med en man som inte kan sluta dejta andra kvinnor. Efter att filmen varit tillgänglig på SVT Play i några månader ångrade Anders sin medverkan – får man hoppas på en uppföljare? 

35. Sofia, 34

Prinsessa

Sofia har tidigare öppet berättat om hatkommentarerna hon utsattes för när hon började träffa prins Carl Philip. I år släppte paret boken ”Handbok för nätföräldrar” tillsammans med Bris för att ge föräldrar rätt verktyg att hantera orosmolnen på internet när barnen växer upp. Sofia är snart populärast i kungafamiljen.

36. Parisa Amiri, 28

Journalist

Med ett förflutet på Nöjesguiden är Parisa Amiri, numera programledare på SVT:s ”Edit”, en veteran i nöjesjournalistiken. I år debuterade hon i ”På spåret” och vann hela klabbet (med visst bistånd av Gunnar Wetterberg). Coolast av alla kunde hon nästan allt. 

Vilken är din största kvinnliga förebild?

– Det är för många! Maya Angelous författarskap och aktivism är tidlöst och mer angeläget än någonsin. Kvinnor som Ruth Bader Ginsburg och Amal Clooney som trotsar den mansdominerade världen av makthavare för att skapa riktig förändring, även för kvinnor i flyktingförläggningar och i samhällets utkanter, säger Parisa Amiri. 

Finns det någon kvinna som du vill hylla extra mycket i år?

– Alla osynliga som inte hamnar på denna lista och bär upp våra överfyllda kvinnojourer, med knappt någon statlig finansiering, överfyllda på grund av mäns våld mot kvinnor. Varenda en som arbetar med stöd till kvinnor som lever i utsatthet med fattigdom, våld och förtryck. Tack för allt DE gör!

37. Bianca Ingrosso, 24

Influencer

En av stjärnorna i dokusåpan som är familjen Wahlgren. Det går inte att låta bli att tycka om henne, oavsett hur stenhårt hon marknadsför sig själv. Bianco Ingrosso framstår som helt igenom äkta, hon verkar genomskåda de flesta och hon har en surt förvärvad, alldeles förtjusande humor.

38. Silvana Imam, 32

Rappare

En ikon. Och ändå känns det som om hon bara har börjat. Hon må vara trött på att vara en symbol – men som kvinna, invandrare, lesbisk, antirasist och queen of rap är det ofrånkomligt.  Nya skivan är äntligen ute och 2019 kommer bli Silvana Imams år – det också. 

39. Sarah Sjöström, 25

Simmare

Sveriges bästa. Europas bästa. Världens bästa. Ofta så överlägsen att det är en bedrift att hon alls orkar hålla motivationen uppe för att ständigt bli ännu bättre. 2018 fortsatte Sarah Sjöström sin guldglimmande och rekordkantade karriär med att, som första svenska simmare, vinna fyra individuella guldmedaljer i sim-EM.

40. Stina Wollter, 54

Konstnär, sångare och programledare

Med klokskap och charm får denna begåvade mångsysslare kvinnor att bejaka sina kroppar och våga dansa som om ingen såg. 

41. Jenny Strömstedt, 46

Programledare

Ända sedan hon 1997 skrev den feministiska handboken ”X-märkt: Flickornas guide till verkligheten” med Kristina Thulin har hon i tv-program och som krönikör folkbildat om jämställdhet. Ruggigt påläst lotsade hon väljarna genom de svåra partiledardebatterna och statsministerduellen i samband med valet.

42. Helena Bergström, 55

Skådespelare och regissör

Spelade ”Ett dockhem 2” med Marie Göranzon och stod för regin till Mia Skäringers bejublade show, som gick hårt åt några av teater-Sveriges största manliga ikoner. Helena Bergström är en konstant på de svenska scenerna och en feministisk röst att räkna med. 

43. Carina Åkerström, 56

Vd Handelsbanken

Fyra vd:ar på lika många år, men till sist får Handelsbanken en kvinna på vd-posten. Vissa talar om en gubbkultur på banken – desto större prestation av Carina Åkerblom att nå toppen. Nu är det endast Nordeas ägare som fortfarande tror att det bara är män som kan styra en storbank. 

44. Nalin Pekgul, 51

Sjuksköterska och debattör

Nalin Pekgul har en osviklig inre kompass och ett mod utöver det vanliga. Hon varnade för konservativ extremism och moralpoliser i förorten långt innan sådana frågor fick det utrymme som borde vara självklart i ett jämställdhetsivrande land som Sverige.

45. Maria Strømme, 48

Professor i nanoteknik

Hon är forskaren som visar att nanoteknik kan lösa några av framtidens svåraste problem, som klimatkrisen och en åldrande befolkning. Med 40 patent och över 300 internationella vetenskapsartiklar är hon en riktig stjärna. Kan dessutom förklara sina rön så att alla förstår.

46. Gullan Bornemark, 91

Kompositör och textförfattare

Barnvisornas mästare kammade hem sin första Grammis vid 91 års ålder, i kategorin ”Årets barnalbum” för ”Mina egna favoriter”. Det är aldrig försent att ge ett proffs välförtjänt uppskattning.

47. Danica Kragić Jensfelt, 47

Professor datalogi

Hon är svensk AI:s superstar, robotforskaren som ser möjligheterna med artificiell intelligens och bossar över Wallenbergarnas miljardsatsning. Och hennes budskap är tydligt: räds inte robotarna. De kommer ge oss bättre vård och utbildning – ja, ett bättre samhälle!

Vilken är din största kvinnliga förebild?

– Alla kvinnor som balanserar karriär, familj och hinner hitta tid för sig själva, säger Danica Kragić Jensfelt. 

Finns det någon kvinna som du vill hylla extra mycket i år?

– Min mamma - för att hon hjälper alltid och med allt!

48 Malin Lindroth, 53

Författare

Synliggjorde ett socialt tabu för kvinnor när hon skrev den självbiografiska essäboken ”Nuckan”, om att år ut och år in vara kvinna och ofrivilligt singel. Naket och intellektuellt tar hon tillbaka ordet nucka. 

49. Lena Hallin, 57

Chef Must

Lena Hallin har krossat glastak under hela sin karriär. Hon var den första kvinnliga förbandschefen, och Sveriges första kvinnliga general utanför det försvarsmedicinska området. I augusti 2018 utsågs Hallin till chef för Militära underrättelsetjänsten, Must, och blev den första kvinnan att leda landets hemligaste verksamhet.

50. Josette Bushell-Mingo, 55

Skådespelare och regissör

Initiativtagare till National black theatre of Sweden, en plattform för svart dramatik och svarta skådespelare i Sverige. Fick Expressens teaterpris 2018 för sina enastående insatser för teaterkonsten.

51. Liv Strömquist, 41

Serieskapare och poddare

Alltid intressant. Aldrig slentrian. Oavbrutet underhållande. Sprider sitt geni över världen genom ständigt nya översättningar av seriealbum som ”Kunskapens frukt”. 

52. Anna Kinberg Batra, 48

Civilekonom

Med den spännande boken ”Inifrån” gav hon sina interna motståndare i Moderaterna en riktig tillbaka-kaka. Sedan hon petades som partiledare har hon visat varför humor smakar så mycket bättre än bitterhet inom politiken.

53. Ulrika Kärnborg, 50 

Författare och kulturskribent

Blåste nytt liv i feministiska Fredrika Bremer-förbundet när hon valdes till ordförande. Lanserade tillsammans med Rättviseförmedlingen ett nytt bokstaveringsalfabet – Adam Berit – för ökad jämställdhet och representation. Givetvis blev det genast en livgivande debatt.

Grafik: / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ

54. Camilla Läckberg, 44

Författare

Läckberg är författaren och entreprenören vars böcker har sålts i 22 miljoner exemplar i 60 länder. Utöver att vara delägare i smyckeföretag och musikbolag har hon tillsammans med vapendragaren Christina Saliba skapat bolaget Invest in her, med målet att främja kvinnligt ägande.

Grafik: CORNELIA NORDSTRÖM

55. Pernilla Wahlgren, 51

Artist

Hon har lyckats med konststycket att vara lika aktuell i dag som när hon kom på fjärde plats i Melodifestivalen 1985 med ”Picadilly circus”. I ”Wahlgrens värld” ger hon tittarna en total inblick i sitt liv, och det tackar vi för. För kidsen är hon ”Biancas mamma”, men för resten av Sverige är hon Pernilla Wahlgren och högaktuell med showen ”Kort, glad och tacksam”. 

Grafik: KRISTINA WICKSELL / PRESSBILD

56. Ida Östensson, 34

Föreläsare och aktivist

Grundare av stiftelsen Make equal och medgrundare av Fatta-rörelsen som bland annat jobbar för att motverka sexuellt våld. Hennes bok ”Allt vi inte pratar om: en bok för killar och män” hamnade 2018 på topplistan över sålda pocketböcker. Lanserade också killmiddag.se för att få män att tala om samtycke och machonormer. 

Vilken är din största kvinnliga förebild?

– Madeleine Leijonhufvud, professor i straffrätt, som vi kämpade tillsammans med för att få till samtyckeslagen. Hon var den första kvinnliga professorn i straffrätt och hon har kämpat med många frågor och lagförändringar som berör kvinnor och barn, säger Ida Östensson. 

Finns det någon kvinna som du vill hylla extra mycket i år?

– Det finns två, först Greta Thunberg så klart. Hon visar att bara man bestämmer sig för förändring så går det. Man behöver inte ha massa resurser eller massa livserfarenhet, utan det handlar bara om att börja agera. Sluta prata – börja göra. 

– Sen vill jag lyfta Frida Hasselblad, som är vd på Make Equal. Vi har jobbat ihop i många år och alla frågor som jag får credd för ligger hon lika mycket bakom. Hon driver allting internt, utan henne hade jag aldrig kunnat göra allt jag gör! 

57. Anna Rosling Rönnlund, 43

Folkbildare

Hon tar arvet efter Hans Rosling vidare i organisationen Gapminder som hon var med och skapade. En sann folkbildare som med pondus håller Ted talks och hyllas av Bill Gates. Med Anna Rosling Rönnlund blir världen mer begriplig.

58. Bilan Osman, 26

Föreläsare och skribent

Fortsätter oförtrutet sitt arbete på stiftelsen Expo genom att föreläsa i främst skolor om antirasism, konspirationsteorier och radikal islamism. Skriver också upplysande krönikor i Svenska Dagbladet.

59. Cecilia Uddén, 58

Utrikeskorrespondent

Hon tar Mellanöstern till Sverige och genom människor, analys och stark närvaro får världspolitiken sammanhang. En av Sveriges Radios mest oundgängliga reportrar.

Grafik: OLLE SPORRONG

60. Eva Melander, 44

Skådespelare

Filmen ”Gräns” har gjort succé både hemma och utomlands. Eva Melander briljerade som Tina i denna mörka kärlekshistoria; en utmanande skådespelarinsats som dessutom krävde att hon gick upp 18 kilo i vikt.

Grafik: ROGER TILLBERG / STELLA PICTURES ROGER TILLBERG

61. Anna Odell, 45

Konstnär

Mäktigast i Kultursverige, enligt tidskriften Fokus. I november 2018 släppte hon långfilmen ”X & Y”, en experimentell lek med identiteter, med sig själv och Mikael Persbrandt i rollerna.

62. Marianne Lindberg De Geer, 73

Konstnär

Ständigt aktuellt, ständigt stridbar. Nu sätter hon upp Karolina Ramqvists ”Flickvännen” på Uppsala stadsteater. Har också komplicerat bilden av 1968-generationen med sina självbiografiskt inspirerade romaner om Mona. 

63. Cecilia Skingsley, 50

Vice riksbankschef

Utmanar föreställningen om vad en riksbank ska vara och göra i framtiden när Sverige troligen blir helt kontantfritt: ska vi införa egna digitala valutor eller reglera andras? Hennes framsynta ledarskap ger den svenska riksbanken en tätposition i de digitala frågorna.

64. Suzanne Osten, 74

Dramatiker

Hon är en omistlig dramatiker och röst i svensk offentlighet. Aktuell med ”Ett självmords anatomi” på Malmö stadsteater, om tre generationer kvinnor. 

65. Anna Serner, 54

Vd Svenska Filminstitutet

Har fått upp frågan om jämställdhet i filmbranschen på internationell nivå, men också kritik för sina mycket konkreta förslag och metoder. Full fart framåt, verkar dock vara Serners devis.

Grafik: OLLE SPORRONG

66. Ebba Witt-Brattström, 65

Litteraturprofessor

En av Sveriges mest stridbara och ihärdiga feminister. Aktuell med en film om Moa Martinson och den kommande boken ”Historiens metoo-vrål”. 

67. Dorotea Bromberg, 67

Bokförläggare

Som 17-åring flydde hon till Sverige från det kommunistiska Polens massiva förföljelser av judar. Femtio år senare blir hon den enda skandinaviska förläggaren någonsin att tilldelas London book fairs lifetime achievement award. Med fyra Nobelpristagare i sin utgivning och smak för djärva bubblare är Dorotea Bromberg de största berättelsernas drottning.

Vilken är din största kvinnliga förebild?

– Patti Smith. Det är min idol, inte bara för att hon är en stor musiker eller otroligt begåvad författare eller poet. Utan för att hon, i den åldern hon är, visar att man kan leva fullt ut. Hon är otroligt nyfiken och ser världen med nya ögon varje dag. Hon är en kvinna som inspirerar och ger hopp, säger Dorotea Bromberg. 

Finns det någon kvinna som du vill hylla extra mycket i år?

– Författaren Sara Stridsberg. Hon har skrivit den största läsupplevelsen jag har haft, ”Kärlekens Antarktis”. Den var helt fantastisk. Det handlar om en prostituerad kvinna som blir mördad av en man och hon berättar om kvinnans sista ögonblick. Det är en fantastisk berättelse, den är helt magisk. 

Grafik: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN

68. Gudrun Schyman, 70

Aktivist

Få skulle förtjäna en rejäl pension och lite ledighet såsom Gudrun Schyman. Svensk politiks mest lysande enmansorkester slutade nyligen som partiledare för Fi, men Schyman vore inte Schyman om hon inte genast deklarerade att hon skulle ägna sig åt klimataktivism. Kampen fortsätter!

Vilken är din största kvinnliga förebild?

– Jag har ingen enskild, men alla de kvinnor som har gått före och det är många, många. Vi hade inte varit där vi är i dag utan de kvinnor som har tagit stegen före oss. Jag tycker det är viktigt att se den historiska aspekten, säger Gudrun Schyman. 

Finns det någon kvinna som du vill hylla extra mycket i år?

– Jag ger nog samma svar som på första frågan. Det finns kvinnor genom historien vars namn har blivit mer känt än andra namn, men samtidigt har de kvinnorna inte jobbat i ensamhet, utan det bygger på en stor rörelse. Vi måste vara många som håller på hela tiden och det är mycket vad internationella kvinnodagen handlar om, att se på det globalt och regionalt. Att vi förstår att vi ska bygga och jobba tillsammans över generationsgränser och nationsgränser. Det är det som utmärker den feministiska rörelsen, att den är global. 

69. Viveka Strangert, 51

Jurist

Som tidigare chef för Swedbanks regelefterlevnad larmade hon om de dåliga rutinerna mot penningtvätt i Baltikum. Vd Birgitte Bonnesen lade locket på och Strangert fick kort därefter lämna banken. Skickliga och samvetsgranna personer som Strangert behövs i banker när girigheten skymmer sikten.

Grafik: FILIP NORMAN/TT / TT NYHETSBYRÅN

70. Anna Maria Corazza Bildt, 56

EU-parlamentariker 

En av de få svenska ledamöter i det pendlande parlamentet som folk känner igen. När Moderaterna petade Corazza Bildt från listorna till EU-valet i maj lät protesterna inte vänta på sig. Är slaget verkligen över? 

71. Ann-Marie Begler, 64

Fd generaldirektör för Försäkringskassan

Den statliga direktörsveteranen, tidigare på bland annat Skolinspektionen, fick sparken på dagen i april 2018. Hon fogade sig inte i tysthet. När jobbet som generaldirektör på Försäkringskassan annonserades ut i augusti var hon en av de sökande.

72. Jonna Lundell, 25

Youtuber och författare

Närmare en miljon prenumeranter på Youtube och 700 000 följare på Instagram. Under 2018 gjorde influencern som så många av sina kolleger och fattade pennan för att släppa boken ”PMS-kossan” för att få fler kvinnor att våga prata om sina problem.

Grafik: IRMELIE KREKIN / ALBERT BONNIERS

73. Sara Stridsberg, 46

Författare

Förra året kom den hyllade ”Kärlekens Antarktis” och Sara Stridsberg var en av få som undvek att solka ner sig under krisen i Svenska Akademien. Att hon lämnade Akademien är helt och hållet deras förlust. 

Grafik: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN

74 Leila Ali Elmi, 31

Riksdagsledamot

Göteborgaren från Hjällbo blev valets skräll när hon kryssade sig in i riksdagen från ingenstans. Leila Ali Elmi bedrev en personvalskampanj på både somaliska och svenska och lyckades få stora delar av Angereds civilsamhälle med sig. Har stått emot det rasistiska hat som vällde fram efter att hennes riksdagsplats blivit en nyhet.

Vilken är din största kvinnliga förebild?

– Nina Simone. Hon drömde om att spela piano i Carnegie Hall men rasdiskrimineringen i USA satte stopp för henne. Nina Simone var inte bara ett musikaliskt underbarn, hon var även en modig aktivist som även vågade använda sin röst mot förtryckande strukturer när hon öppet krävde medborgerliga rättigheter, säger Leila Ali Elmi. 

Finns det någon kvinna som du vill hylla extra mycket i år?

– Nora Adin Fares. Jag började nyligen följa Nora och är väldigt imponerad av hennes arbete mot hedersrelaterat våld och förtryck. Hon förklarar på ett pedagogiskt sätt om begrepp och strukturer och hur hedersvåld skiljer sig från exempelvis våld i nära relationer. Eldsjälar som Nora ökar förståelsen för vad som måste göras för att mänskliga rättigheter ska gälla alla, alltid.

75. Sineva Ribeiro, 50

Ordförande, Vårdförbundet

Det är inte brist på sjuksköterskor, men det är brist på sjuksköterskor som vill jobba i yrket. Sineva Ribeiro har vänt Vårdförbundets sviktande medlemsantal till rekordhöga 115 000, och sagt upp det centrala kollektivavtalet med SKL (Sveriges kommuner och landsting). Ribeiro tar strid för att den kompetens som sjuksköterskor, barnmorskor, biomedicinska analytiker och röntgensjuksköterskor besitter ska få kosta. Vi håller med.  

76 Fanna Ndow Norrby, 28

Programledare och författare

Hennes omskakande Instagramkonto @svartkvinna blev först en omtalad antologi om sexism och rasism och nyligen hade hennes pjäs ”24 timmar svart kvinna” premiär i regi av Riksteatern och Josette Bushell-Mingo. Resultatet? Succé så klart.

77. Anna Ekström, 53

Utbildningsminister

När hon tog över den tunga posten som utbildningsminister efter Gustav Fridolin var det ingen som blev förvånad. Kanske för att hon ansågs så kompetent att till och med moderaten Fredrik Reinfeldt erbjöd henne en ministerpost 2006 – trots att han visste att hon var socialdemokrat. 

78. Cecilia Malmström, 50

EU-kommissionär

Svensk representant i EU:s ”regering”. Som EU-kommissionär har statsvetaren Cecilia Malmström stor makt över unionens politik och många är de som ropar efter henne som ny partiledare i krisande Liberalerna. Men framtiden efter EU-valet är oviss – Malmström har deklarerat att hon är färdig med politiken.

79. Petra Lundh, 54

Riksåklagare

Sveriges första kvinnliga riksåklagare har en av statens viktigaste uppgifter. Som högsta åklagare i landet är det hennes ansvar att åklagarna håller hög nivå – och att pengarna används på rätt sätt.

80. Cristina Stenbeck, 41

Ägare av Kinnevikskoncernen

Har under året investerat i nya bolag för Stenbeckssfärens räkning och planerat hur hon i vår ska lämna styrelsen för Kinnevik, ett radikalt drag som gav investerarna skrämselhicka. Men radikala drag är vad koncernen är känd för. Pappa Jan skulle ha varit stolt.

Grafik: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

81. Caroline Farberger, 51

Vd för Ica Försäkringar

Carl, som hon hetat fram till i höstas, blev Caroline efter en mentalt påfrestande resa mot könskorrigering. Med ett halsbrytande personligt mod plöjde hon helt ny mark. Få har utmanat näringslivets konventioner så under det gångna året – och blivit så hyllade för det.

82. Antonia Ax:son Johnson, 75

Familjeföretagare

Ax:son Johnson-sfärens främsta maktkvinna har banat väg för många andra kvinnor i det svenska näringslivet. I över 35 år styrde hon det anrika Johnson-imperiet med fast hand, men trappar nu successivt ned. Familjetraditionen säkras genom att dottern Caroline Berg tar över allt fler poster. Men räkna inte ut Antonia Ax:son Johnsons lust att delta i samhällsdebatten.

83. Carolina Sinisalo, 43

Aktivist

Robin hade precis fyllt 15 år när han 2016 sköts till döds utanför sin port i Akalla i Stockholm. Brodern Alejandro överlevde skotten, delvis förlamad. Sedan dess kämpar deras mamma Carolina Sinisalo mot våldet som drabbar så många i förorterna. Tack vare henne kan andra inte bara blunda – men mordet på hennes son är fortfarande olöst.

84. Nyamko Sabuni, 49

Vice vd och hållbarhetschef ÅF

Knappt hade Liberalernas partiledare aviserat sin avgång förrän tidigare ministern Nyamko Sabuni skickade ut sin kravlista till medierna, utifall hon skulle få förtroendet av partiet. Har under sina år på ingenjörs- och konsultföretaget ÅF ökat andelen kvinnor som söker jobb genom satsningen ”Ladies month”. Vi är svaga för kvinnor som inte bangar.

85. Gabriela Pichler, 38 

Regissör

”Äta, sova, dö”-succén från 2013 följdes upp med en ny realistisk skildring av landsbygden och arbetarklassen, där regissören återigen visar att hon är bäst i klassen att få just amatörer (som filmen hette) att stråla på vita duken. Borde ha fått gå hem med minst en Guldbagge från filmens gala.

86. Farhiya Feysal, 19

Poet

Vann ”Ortens bästa poet” med sin dikt ”Osäker grabb”. Farhiya Feysal från Ryd i Linköping blev den sista poeten att prisas i tävlingen som snabbt blivit en folkrörelse. Efter att ha kämpat i motvind sedan 2015 förklarade arrangerade Förenade förorter att varken pengarna eller stödet från samhället var tillräckliga för att fortsätta. 

87. Maria Rashidi, 62

Kvinnorättsaktivist

Maria Rashidis modiga kamp ställer den tuffa frågan om politiker har låtit religiösa rättigheter gå före mänskliga rättigheter. I boken ”Bränd frihet” berättar hon om syraattacken hon utsattes för, och genom föreningen ”Kvinnors rätt” driver hon kampen mot hedersförtryck. 

Vilken är din största kvinnliga förebild?

– Eva Moberg, jag följde hennes arbete på 90-talet. Hon pratade mycket om våld mot kvinnor och hedersrelaterat våld mot kvinnor. Hennes budskap använder vi än i dag i vårt arbete för att förebygga hedersrelaterat våld mot kvinnor, säger Maria Rashidi.  

Finns det någon kvinna som du vill hylla extra mycket i år?

– Jag hyllar alla kvinnor som jobbat för frågor för kvinnor. En stor idol är också Simone de Beauvoir, fransk författare som skrev böcker om kvinnor. 

88. Lena Willemark, 59

Musiker och kompositör

Drottning av svensk folkmusik. Tolkar visor som om det vore den sista droppen vatten. Nu aktuell med skivan ”Svenska låtar” med musik av såväl Evert Taube som Eva Dahlgren.

89. Britta Marakatt-Labba, 67

Konstnär

Stygn för stygn tog den samiska konstnären världen med storm under Documenta 14 i Kassel 2017. Sedan dess har de svenska konsthallarna slagits om hennes episka textilkonst.

90. Margaux Dietz, 28

Influencer

Lade upp sin förlossning på Youtube 2017 och sedan dess har det bara rullat på. Under valrörelsen 2018 intervjuade hon alla partiledare och deltog i ”Let’s dance”, bloggade för Elle och gjorde innehåll för de 200 000 prenumeranterna på Youtube som slaviskt följer varje litet steg i hennes liv.

91. Malin Broman, 44

Musiker

Konsertmästare i Sveriges Radios symfoniorkester. Efterfrågad i hela världen och en nyckelperson som ingen maestro i världen kan ersätta. Malin Broman är dessutom ledare för kammarorkestern Musica vitae i Växjö.

Grafik: ABRAHAM ENGELMARK / PORRFRI BARNDOM

92. Elsa Lantz, 40 & Jenny Holmström, 38 

Grundare #porrfribarndom

När det gick att googla porr på barnens surfplatta i förskolan startade mammorna organisationen som arbetar för en porrfri barndom och för större ansvar från tele- och internetoperatörer och politiker.

Vilken är din största kvinnliga förebild?

– Greta Thunberg med sitt genius mind, exceptionella mod och uthållighet för att stävja klimatkrisen och rädda allas vår överlevnad, säger Elsa Lantz. 

Finns det någon kvinna som du vill hylla extra mycket i år?

– Det blir Greta Thunberg här också, hon är en samtida superhjälte och inspirerar mig på en helt ny nivå. Greta for president! Kan en enda ung person utan budget få fart på det som såg så omöjligt ut, vad kan inte vi vuxna med våra resurser, plattformar och nätverk också bidra med då? 

93. Gun-Britt Sundström, 74

Författare och översättare

Många minns henne fortfarande för den klassiska romanen ”Maken”, men Gun-Britt Sundström har i decennier ägnat sig åt språk-och översättningsarbete, i till exempel Svenska språknämnden och Bibel 2000. Att hon 2018 blev en av de externa ledamöterna i Svenska Akademiens Nobelkommitté var inte mer än rätt.

94. Lovette Jallow, 34

Författare, aktivist och föreläsare

Har skapat en stor publik med sina Black vogue-konton i sociala medier där hon diskuterar rasism, vithetsnorm och sminktips för personer med mörkare hudtoner. Gav också ut boken ”Black vogue – skönhetens nyanser”. Det nya Instagramkontot @Action4humanity lyfter frågor om jämställdhet och rasism för närmare 100 000 följare.

95. Marianne Mörck, 69

Skådespelare

Inte ett öga var torrt när Marianne Mörcks Birgitta fick sin Gugge (Barbro Lill-Babs Svensson) i ”Bonusfamiljen”. Länge har hon varit ett av svensk scenkonsts starkaste fundament, men på senare år har hon dessutom blivit folkkär. Marianne Mörks bästa tid är nu, och det är inte en dag för tidigt. 

Grafik: ANETTE NANTELL/DN/TT / DN TT NYHETSBYR?N

96. Selam Fessahaye, 34

Stylist och designer

Har gått från relativt okänd till superkänd, inte minst med serien ”Selams stil” på SVT Play. Har stylat allt från Ikea-reklamer till musikvideor med Seinabo Sey och Sabina Ddumba. Nyligen debuterade hon också med sin egen kulörstarka kollektion som burits av många artister under vårens galor.

97. Tuva Novotny, 39

Regissör och skådespelare

Med bravur debuterar hon som regissör med dubbelpremiär av feelgood och feelbad. Publiksuccén ”Britt-Marie var här” och den norska ”Blindspot”, filmad i en enda tagning, kan knappast bli mer olika. Tuva Novotny har visat att hon har bredd.

98. Afrah Nasser, 33

Journalist

Jemenitisk journalist som lever i exil i Göteborg. Hon har rapporterat i några av världens mest inflytelserika medier som CNN och Al Jazeera om sitt plågade hemland och fått ett flertal priser för sin journalistik. 

99. Cherrie, 27

Artist

När Cherrie öppnar munnen lyssnar man, oavsett om hon sjunger sin gudabenådade r’n’b eller på ett nyanserat vis försöker tala om konsekvenserna av vapnen och dödsskjutningarna i Sveriges förorter i SVT-serien ”Cherrie – ut ur mörkret”.

100. Katrin Sundberg, 56

Skådespelare

Den som sett Häxan Surtant glömmer henne aldrig, Katrin Sundbergs elaka men ändå så älskvärda häxa satte spår i både föräldrar och barn. Nuförtiden är Sundberg mer rolig än elak och oväntat en av landets främsta Youtubestjärnor – förra året hade hennes kortfilmer om livet som femtioplussare över tio miljoner visningar på sajten. 

Tidigare Årets kvinna i Expressen

2018: Din medsyster.

2017: Zara Larsson, popartist.

2016: Agnes Wold, professor och överläkare.

2015: Sara Danius, ständig sekreterare.

2014: Charlotte Kalla, skidåkare.

2013: Pia Sundhage, förbundskapten.

2012: Camilla Läckberg, författare.

2011: Kronprinsessan Victoria.

2010: Maria Wetterstrand, språkrör Miljöpartiet.

2009: Maud Olofsson, partiledare Centerpartiet.

2008: Elisabeth Massi Fritz, advokat och målsägarbiträde.

Jury: Karin Olsson (ordf), Anna Hellgren (vice ordf), Karin Sörbring, Emma Malmlöf, Lena Allerstam, Lina Modin, Anna Friberg, Gunilla Brodrej, Magda Omerspahic, Cecilia Hagen, Somar al Naher, Malin Roos, Valerie Kyeyune Backström, Malin Siwe, Karolina Skoglund, Bella Levy, Linda Nordlund, Ann-Charlotte Marteus, Frida Sundkvist, Johanna Odlander, Anna Herdenstam, Lotta Edling, Natalie Lantz, Lotta Gröning och Jennifer Wegerup.

Illustration: Helén Rasmusen

Foto: Alex Ljungdahl, Anna-Karin Nilsson, Niclas Hammmarström, Sven Lindwall, Olle Sporrong, Cornelia Nordström, Lisa Mattisson, Fritz Schibli, Henrik Jansson, Ellinor Collin, Michaela Hasanovic, Jackeline Perez, Lasse Svensson, Ellinor Collin, Anders Hansson, Alexander Donka, Roger Vikström, Daniel Ahlgren, Magnus Bergström, Theo Elias Lundgren, Emil Nordin, Robin Aron, Sofia Runarsdotter, Elisabet Omsén, Abraham Engelmark, Albert Bonniers, Stella Pictures, Bildbyrån, Forum, TT, Kamerareportage, IBL, Norstedts, Natur & Kultur, Försvarsmakten, Sveriges Radio, Fredrika Bremer Förbundet, Lars Engelhardt.