Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

MobilTabletDator

Året i 25 bilder från Expressens fotografer

,

Det var ett år som ingen kommer glömma. Nyhetsflödet och bilderna dominerades fullständigt av corona. Avstånden och tomheten. Kampen och döden. 

Men det fanns andra berättelser under året. En polis som föll på knä bland demonstranter. Ett gäng nakenbadare som trotsade kylan. Och en katt som mötte en oväntad vän.

JANUARI.

Statyn på Zlatan i Malmö vandaliserades gång på gång tills den till slut stöp. Då hade den bränts, spraymålats, smyckats med toaringar och soppåsar och till och med blivit av med sin näsa. Notan efter angreppen landade på en kvarts miljon. Här forslas den sargade statyn bort med lastbil till en hemlig plats. 

Fritz Schibli, fotograf

JANUARI.

Jag kunde inte ana i början av året hur klimatfrågan skulle få konkurrens. Den lilla staden Cairns i Australien lever på turismen. Turister som flyger in och tar en motorbåt för att snorkla bland sköldpaddor och ta selfies med ”hitta Nemo”-fiskar. Det gäller att se korallreven innan de dör. En 11-årig flicka säger sen: ”Jag trodde reven var mer färgglada än såhär? Och en del bitar fanns det inga fiskar på alls. Varför då?”

Lisa Mattisson, fotograf

FEBRUARI. 

Bilden på Dotter togs på Melodifestivalens delfinal i Göteborg den 8 februari. Johanna Jansson, som är Dotters riktiga namn, bjöd på ett nummer där millimeterprecision avgjorde ljusreflexernas effekt. I finalen var Dotter favorittippad men föll på målsnöret mot The Mamas. Finalen på Friends arena var det sista riktigt stora evenemanget med tiotusental i publik innan coronarestriktionerna infördes.

Olle Sporrong, fotograf

MARS.

Så kommer coronaviruset till Sverige. För första gången någonsin avråder UD från resor till alla länder i världen. På Arlanda ställs flight efter flight in. De få resenärer som ändå tar sig till ett flyg med Air China bär luttrat munskydd, visir och skyddshandskar. I mars är det fortfarande en ovanlig syn i Sverige.

Alex Ljungdahl, fotograf

MARS. 

Att vara fotograf under ett år som detta har varit knepigt på många sätt. Vi är ju där det händer och vill också vara det – det är därför vi gör det vi gör. Självklart har man haft stor respekt för den risk detta medför och gjort allt för att anpassa sig till det. Intervjun med Tegnell var speciell på många sätt. Jag kände stor respekt för den man som satt framför mig. När vi pratade med honom om just honom själv, blev han plötsligt mänsklig på ett sätt jag inte sett tidigare.

Anna-Karin Nilsson, fotograf

MARS.

Smittan var fortfarande ny, men började ta sig in i landet. Utanför Östra sjukhuset i Göteborg satte Försvarsmakten upp fältsjukhus för att möta de coronasmittade. Men ingen kunde ana då hur många som verkligen skulle insjukna under året.

Henrik Jansson, fotograf

APRIL.

Alla verksamheter tvingas tänka om och Marta Bordin flyttar ut sina yogaklasser i skogen. Hon ber sina deltagare att lyssna på naturen, andas djupare och i tystnad vandra bort till den utvalda yogaplatsen, Anders hage i Sövde, Skåne. Det är en vacker och kylig morgon, men kylan hindrade inte skogsyogan.

Åsa Sjöström, fotograf

MAJ.

Att befinna mig mitt i krigets epicentrum mot corona var för mig otroligt starkt. Dels att se hur dåligt många av patienterna mådde, men också hur fint omhändertagna de blev av personalen. På bilden håller läkaren Julia just på att rädda ett liv tillsammans med sina kolleger på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge. I sängen mittemot tittar Emir oroat på. Han tecknar frågade med en gest till personalen och undrar om hans sänggranne avlidit.

Niclas Hammarström, fotograf

MAJ. 

Flera månaders isolering som coronaviruset medför gjorde att Karin Carlsson bara träffade sin dotter Malin Zetterberg och barnbarnen, här Hedvig, genom ett glasfönster. När Karin blev allvarligt sjuk fick familjen äntligen träffas och Malin fick klappa sin mamma. Krama hennes hand. Prata till henne. Några dagar senare somnade Karin in.

Åsa Sjöström, fotograf 

JUNI.

Tusentals samlades i Stockholm för en Black Lives Matter-demonstration efter George Floyds död i USA. Det blir oroligt och demonstranter börjar slå på en polisbil. Plötsligt ställer sig en ensam polis på knä mitt i folkmassan. I handen håller hon upp en skylt med texten ”White silence is violence”. Hon möts av kramar och applåder från demonstranterna. Allt lugnar sig. Bilderna väcker stor uppmärksamhet efteråt – och polisen både hyllas och kritiseras för sitt agerande.

Alex Ljungdahl, fotograf

JUNI. 

På begravningen av Pieer Magardich, 61, i Södertälje närvarar ett trettiotal personer. Alla står de utspridda och håller avstånd till varandra. Drygt 30 nygrävda gravar och sorgen runt de som var på begravningen gick nästan att ta på. Alla vi talade med efter akten hade förlorat någon annan anhörig eller vän tidigare denna vår. Många hade inte fått närvara eller ta farväl. Inte kunna krama eller bli kramad. Det var väldigt gripande för mig.

Niclas Hammarström, fotograf

JUNI.

Varje år träffas de på Mellbystrand på den sidan av stranden där man får klä av sig och njuta av att få vara nakna tillsammans. Som fullt påklädd fotograf och stå framför ett helt gäng glada nudister kändes det väldigt annorlunda att diskutera vinklar och tankar hur bilderna skulle tas. De var väldigt hjälpsamma och blev många skratt till följd när de såg mina lätt rodnande kinder.

Jens Christian, fotograf

JULI. 

IFK Göteborg vann svenska cupen i fotboll och trots coronarestriktionerna samlades folk som vanligt vid Poseidon på Götaplatsen för att fira. Supportrarna kramades, sjöng och dansade av glädje i den i övrigt ganska tomma och stilla staden. Med tanke på att man knappt fått en kram eller riktigt firat någonting sedan förra året så känns denna bilden lite extra härlig.

Hanna Brunlöf Windell, fotograf

AUGUSTI.

I Oskarström strax utanför Halmstad på en slingrande landsväg dog en femårig flicka och en kvinna efter en frontalkrock. Att se små nallar och andra leksaker vid vägkanten där olyckan skedde satte djupa spår i mig.

Jens Christian, fotograf

AUGUSTI.

Alexander Taraikovsky var den första som dödades i protesterna i Minsk. På minnesstunden samlades det hundratals människor och ett massivt pressuppbåd. Vi följde med familjen till begravningsplatsen där endast de närmast sörjande närvarande. Alexanders pappa, Valeriy, kysser sin son gång på gång innan locket läggs på kistan. Efteråt kom han fram och tackade oss för att vi var där och dokumenterade sonens begravning. Det kändes, i det sorgliga, fint.

Niclas Hammarström, fotograf

AUGUSTI.

En sommarnatt skjuts tolvåriga Adriana ihjäl när hon är ute och rastar hunden. Vännerna samlas efteråt på parkeringen utanför McDonald's i Hallunda med var sin bukett vita rosor och ett ljus. Efter sommarlovet skulle de ha börjat sjuan tillsammans.

Alex Ljungdahl, fotograf

SEPTEMBER. 

Larmet om branden kom vid två på natten. En förbipasserande upptäckte att det brann på McDonald's i Årsta i Stockholm och larmade. Omkring 30 brandmän kämpade mot lågorna men tidigt på morgonen rasade taket in och byggnaden förstördes helt. Branden misstänks vara anlagd. Mannen som tidigare var chef för restaurangen mördades under sommaren. 

Janne Åkesson, fotograf

SEPTEMBER.

Jag bevakade dubbelmorden i Linköping från start 2004 och har spenderat många veckor där för att följa jakten på mördaren. 16 år senare ställs han inför rätta efter att polisen lokaliserat honom med hjälp av en släktforskare och DNA. Här förs han till tingsrätten i Kriminalvårdens bil på rättegångens första dag.

Sven Lindwall, fotograf

OKTOBER.

26 år efter Estoniakatastrofen upptäcks det plötsligt ett stort hål i skrovet. Sara Hedrenius var en av dem som hoppade i det iskalla vattnet 1994 men lyckades överleva. Vägen till ett normalt liv har varit tuff och de nya avslöjandena kastar henne tillbaka i tiden. Här sitter hon med hunden Charlie vid klipporna nära hemmet i Halland.

Hanna Brunlöf Windell, fotograf

OKTOBER.

Torget Place du Trocadéro är en plats dit turister och fransmän ofta strömmar för att njuta av utsikten över Eiffeltornet. Men efter det nya utegångsförbudet i Frankrike som infördes 30 oktober var Chaillotpalatsets utsiktsplattform återigen folktom. Jag åkte ut på folktomma gator kvällen då de nya restriktionerna trädde i kraft. Det var en närmast kuslig känsla att åka ensam på avenyn Champs-Élysées. Högst ovanligt att runda den vanligtvis stökiga rondellen runt Triumfbågen utan att behöva parera för bilar som kör in i hög hastighet. När jag tog bilden kändes ovissheten tydligt igen. Det kastade mig tillbaka till Frankrikes första utegångsförbud och blev en direkt påminnelse om hur epidemin påverkat våra liv under 2020. Ett Paris återigen folktomt och öde. En bekräftelse på att krisen är långt ifrån över, utan bara början på den andra vågen.

Kristofer Sandberg, fotograf

NOVEMBER.

Bilden är tagen vid Black Lives Matter Plaza i Washington. För mig symboliserar den här bilden så mycket av det USA som jag upplevde det efter valet. Ett trasigt land där splittringen är så stor att den går att ta på. Där, precis vid Vita huset, står två kvinnor och skriker på varandra, just för att de tycker olika.

Anna-Karin Nilsson, fotograf

NOVEMBER.

Polisen slog till mot en adress i Vårby i Stockholm och hittade där en enorm mängd vapen och sprängmedel. Två personer greps för grova vapenbrott under natten. Mitt under dramatiken letar sig en katt fram till polisens bombrobot och nosar nyfiket på sin nya vän, helt oberörd av uppståndelsen.

Janne Åkesson, fotograf

NOVEMBER.

Bilden på Gunvor Åberg, 81, är tagen vid Månsbackens äldreboende, där alla blev covid-smittade, i Delsbo när hon ”hälsar” på sin 89-åriga Palle som är en av de boende och covid-smittad. Palle bor på bottenplan vilket ger Gunvor möjlighet att se sin man och skriva meddelanden som hon visar genom fönstret. Delsbo-området var i slutet av november ett covid-epicentrum i Sverige.

Olle Sporrong, fotograf

DECEMBER. 

Polisens misstankar om att en mamma hållit sonen inlåst i 28 år blev en världsnyhet. Efter att hon släppts, och misstankarna avskrivits, bjöd hon in mig och reportern Erik Wiman i sitt hem för att ge sin version. Fram träder en bild av en mamma och en son som lämnats åt sitt öde av samhället.

Sven Lindwall, fotograf

DECEMBER. 

De flesta har läst om covidfallen på IVA, men covid har påverkat oss så mycket mer än så. För min egen del försvann mitt jobb som fotograf och jag tog jobb som patienttransportör på Södersjukhuset i Stockholm. Sen fick jag vara fotograf igen, ibland. Bland annat träffa de som påverkats på andra sätt. I det här fallet Anna, en ensamstående kvinna som inte kan gå tillbaka till sitt jobb av olika anledningar, framför allt covid-19. Här med yngsta sonen Wilhelm i famnen.

Lisa Mattisson, fotografSE FLER bilder på Instagramkontot Expressen Photo