”Du har en bruksmentalitet där uppe vet du”

Arbetslösheten skenar – trots att företagen behöver personal

Dalsland får bottenplaceringar i en färsk rankning av smarta kommuner och i den gamla bruksorten Bengtsfors har Arbetsförmedlingens kontor stängt. Detta trots att var femte ungdom är arbetslös.

– Mina föräldrar jobbade i industrin. Deras föräldrar jobbade i industrin. De brydde sig aldrig om mina läxor. Jag tyckte inte att jag behövde gymnasiet. Jag skulle gå direkt till Volvo, säger studie- och yrkesvägledaren Dennis Wessman.…

Publicerad 7 jul 2017 kl 03.07

Kent Pettersson, vd för Kåpi Tvätt i Bengtsfors, ritar med en röd spritpenna på en Sverigekarta. Bestämt ritar han en cirkel som visar hur Sverige ser ut för Stockholms politiker och makthavare. Dalsland är inte ens med i det Sverige han ritar upp. Landets västra gräns ligger i stället i Örebro.

Fucking Dalsland

Stefan Löfvén valde bort Almedalen för en glesbygdsturné om trygghet. Men det fanns inte plats för Dalsland – ett landskap med polisbrist, allvarlig avfolkning och en arbetslöshet som är långt högre än riksgenomsnittet.

I denna artikelserie kan Expressen berätta om en del av landet där man känner sig som en vit fläck på Sverigekartan och där man inte längre räknar med hjälp från staten.

Nyligen stängdes Arbetsförmedlingens kontor i Bengtsfors. Kent Pettersson gillar det inte. Han är trött på politiker och makthavare som lovar att stötta glesbygden och Dalsland, men sedan inte lever upp till sina ord.

– De är ute ibland och hälsar på oss, men vi ser inget resultat av det. Så tydligen är det en för lång resa för dem. När de kommer tillbaka till Stockholm har de glömt vad vi pratat om, säger han med en schwung som om han levererade en fräckis.

Utanför hans kontor, i den 7 000 kvadratmeter stora fabrikslokalen, dundrar manglar och tvättmaskiner. Fler och fler av de jobb som finns där nu kommer i framtiden ersättas av robotar. Det är dystra besked för Bengtsfors där arbetslösheten just nu ligger på hela 13,3 procent.

Det är nästan dubbelt så högt som rikssnittet.

Siffror för de yngre i den gamla bruksorten är ännu mer alarmerande: 20,4 procents arbetslöshet i åldern 18 till 24 år.

Rikssnittet för ungdomsarbetslösheten i maj var 9,6 procent, enligt Arbetsförmedlingen.

undefined

Kent Pettersson, vd för Kåpi Tvätt i Bengtsfors, har svårt att hitta personal med rätt utbildning, trots att arbetslösheten är hög.

Foto: Axel Öberg

Vi kan inte sitta stilla på ett kontor för att ha en dörr öppen

I april i år kunde Arbetsförmedlingen räkna till att 74 kontor stängs på grund av sin pågående omorganisation, många av dem låg i glesbygdsområden. Ett av dem var kontoret i Bengtsfors, trots den höga arbetslösheten. Personalen flyttades till Åmål. Förklaringen man fick i Bengtsfors är att kontoret inte behövs när allt fler använder Arbetsförmedlingens digitala tjänster. Arbetsförmedlingens mål är också att kunna vara mer flexibla.

Arbetsförmedlare ska resa till de samhällen där det tidigare låg kontor. Men då krävs att du bokar tid. I Bengtsfors hyr Arbetsförmedlingen nu in sig i kommunens lokaler för att kunna ha möten.

– Så vi känner inte att vi stängt utan det vi har stängt är spontanbesöken som man hade när man hade skylten uppe. Att sitta och ha öppet bara för att se om någon dyker upp, det var inte lönsamt. Då är det bättre att ha personal som jobbar ute mot arbetsgivare. Vi kan inte sitta stilla på ett kontor för att ha en dörr öppen, säger Britt-Inger Gravander, chef för Arbetsförmedlingen i Norra Älvsborg.

Bengtsfors kommunordförande Per Ericsson (S), tjänstledig från just Arbetsförmedlingen i Dalsland, är inte imponerad av omorganisationen. Bengtsfors kommun har känt sig tvungna att anställa jobbcoacher och praktiksamordnare för att göra statens jobb.

Man startade dessutom ett bemanningsföretag för ungdomar.

– Det mest beklämmande var när vi intervjuade 100 ungdomar till bemanningsföretaget, regelrätta anställningsintervjuer för att se vilka intressen de har för att kunna matcha det med företagens behov, och 98 personer hade aldrig varit på en anställningsintervju i hela sitt liv, säger kommunordförande Per Ericsson.

– Men då gav vi riktig feedback om hur intervjun gick och vad de behöver jobba med för framtiden, säger han.

undefined

Bengtsfors kommunordförande Per Ericsson är inte nöjd med hur arbetet fungerat.

Foto: Axel Öberg

 

LÄS ÄVEN: En enda polisbil – i ett landskap lika stort som hela Storstockholm


En av Sveriges minst smarta kommuner

Samtidigt som arbetslösheten är hög har företagen i Dalsland problem med att hitta utbildade människor.

Alldeles för många ungdomar vidareutbildar sig inte.

Det är mer finsaker nu. Det är datorer, luft och teknik

Nyligen tvingades Arbetsförmedlingen i Dalsland hjälpa företag att hämta ingenjörer från Norge.

I tvätteriet har Kent Pettersson haft problem att hitta folk med rätt utbildning, bland annat lastbilschaufförer med E-behörighet.

– Det är inte som förr att det handlar om svets, järn och svarvning, säger han. Det är mer finsaker nu. Det är datorer, luft och teknik. Det finns inte så mycket ledigt utbildat folk i det.

– Och det är inte bara vi som har det problemet. Pappersbruket Rexcell och bruket i Billingsfors, har samma problem.

Dalslands kommuner hamnar också i botten i en färsk undersökning där Internationella handelshögskolan i Jönköping rankar hur smarta kommunerna är i Sverige. Charlotta Mellander, professor i Nationalekonomi, har tittat på antal högutbildade i Sveriges kommuner samt hur många kreativa jobb det finns. I den ”kreativa klassen” räknas jobb där de yrkesarbetande själva uppfattar att de i hög grad får betalt för att tänka och vara kreativa som exempelvis arkitekter, jurister, programmerare och lärare.

undefined

Pappersbruket i Billingsfors är ett av de få bruk som fortfarande finns kvar i Dalsland. Kyrkan intill bruket hade tidigare en präst som var avlönad av pappersbruket.

Foto: Axel Öberg

På Arbetsförmedlingen upplever Britt-Inger Gravander det som att Dalslands problem är att ungdomar fortfarande lever som sina föräldrar, som om bruks- och industridöden och globaliseringen inte drabbat Dalsland.

– Du har en bruksmentalitet där uppe vet du, säger hon. Om du är en infödd ungdom, och nu kanske man inte ska generalisera, men det har varit så av hävd att föräldrar fick jobb bara genom att gå till bruket. De lever kvar i tron att de bara kan gå dit och få ett jobb. De tänker: ”Jag behöver inte gå gymnasiet”. Men i dag finns inte de här stora arbetsgivarna som tar emot människor utan gymnasiekompetens.

 

LÄS ÄVEN: Löfven: Makten måste finnas runtom i landet

 

”Mina föräldrar jobbade i industrin. Deras föräldrar jobbade i industrin”

I Strömkullegymnasiet sitter Studie- och yrkesvägledaren Dennis Wessman i sitt kontor. Han känner igen sig i beskrivningen.

Dennis började själv jobba på Volvo direkt efter nionde klass. Han beskriver grundskolan som ”nio år utan läxor”.

– Mina föräldrar jobbade i industrin. Deras föräldrar jobbade i industrin. De brydde sig aldrig om mina läxor. Jag tyckte inte att jag behövde gymnasiet. Jag skulle gå direkt till Volvo. Arbetslöshet fanns inte.

Efter fyra år av att montera bilsäten bestämde sig Dennis för att vidareutbilda sig,

Innan han fick jobb som Studie- och yrkesvägledare arbetade han på Arbetsförmedlingen, bland annat med ett projekt för att få Arbetsförmedlingen och Socialtjänsten att samarbeta mer när de hjälpte Bengtfors ungdomar.

undefined

”Mina föräldrar jobbade i industrin. Deras föräldrar jobbade i industrin. De brydde sig aldrig om mina läxor. Jag tyckte inte att jag behövde gymnasiet”, säder Dennis Wessman.

Foto: Axel Öberg

Nu får de ut en person som är 14 år i sinnet och som inte vet vad som krävs på arbetsmarknaden

I den sommarlovstysta skolan påminner han om att dagens avgångsstudenter inte bara har svårt att få anställningar utan även sommarjobb. Förr kunde man sommarjobba från 14 års ålder. Inte längre. Och det får konsekvenser.

– När arbetsgivarna får en 19-åring i dag tror de att 19-åringen är som de var i samma ålder. Då hade de redan sommarjobbat. De hade fått lite skäll där. De hade blivit uppfostrade i vuxenlivet. Men nu får de ut en person som är 14 år i sinnet och som inte vet vad som krävs på arbetsmarknaden.

Högutbildade är oerhört viktiga för kommuner

Charlotta Mellander, professor i Nationalekonomi vid Internationella handelshögskolan i Jönköping ligger bakom rankningen av smarta kommuner:……

 

– Högutbildade och kunskapsarbetare är oerhört viktiga för kommuner i dag – vare sig vi vill det eller inte. De stärker platsen. Dels utgör de en attraktiv arbetskraft som gör att företag tycker det är fördelaktigt att lägga sin verksamhet i närheten. Dels tjänar de i genomsnitt mer vilket gör att det kommer in mer i skatt till kommunen.

 

– Dessutom, just för att de tjänar mer, så går de ut och äter mer, shoppar mer, fikar mer och konsumerar mer kultur, vilket gör att det skapas många arbeten lokalt också för de som inte har en högre utbildning. I dag tror jag inte det finns en enda kommun i vårt land som inte är medveten, ibland smärtsamt, om dessa relationer. Uppdelningen i undersökningen utesluter dock naturligtvis inte att man tänker eller är smart inom andra yrkesgrupper.

undefined

Professor Charlotta Mellander och Internationella handelshögskolan i Jönköping har tittat på andelen högutbildade i en kommun samt andelen människor med kreativa jobb. Detta ligger till grund för ett index och en rankning av Sveriges smarta kommuner – ju högre siffra desto bättre.

Dalsland

Folkmängd: 50 604.
Större samhällen: Åmål, Färgelanda, Dals-Långed, Bengtsfors, Dals-Ed och Mellerud.
Medelålder: Högre än i många delar av landet. I Bengtsfors är medelåldern 46,3 år. Genomsnittet i Sverige är 41,2 år.
Medianinkomsten i Dals-Ed (210 096) var Sveriges sjunde lägsta år 2016. Genomsnittet i Sverige är 261 038 kronor om året.
Kända personer från Dalsland: Mathias Fredriksson, skidåkare, Ida Warg, bloggare, filmen "Fucking Åmål".