#Metoo – och nu då?

Alice Bah Kuhnke: ”Kampen måste pågå överallt och hela tiden”

På kvällen den 8 november 2017 satt kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) i en bil på väg till Aktuellt-studion när pressekreteraren lämnade över sin telefon:

– Du måste läsa det här.

Sen var inget längre sig likt – vare sig i hennes ministerliv eller i kultur-Sverige. 

Publicerad 10 okt 2018 kl 06.10

#METOO – OCH NU DÅ?

I oktober 2017 skrev den amerikanska skådespelaren Alyssa Milano en tweet om sexuella trakasserier och övergrepp, där hon uppmanade andra kvinnor att svara med “me too”.

Efter New York Times avslöjanden om filmproducenten Harvey Weinstein blev rörelsen en feministisk jordbävning som spred sig över världen och ledde till debatt om mäns beteenden på arbetsplatser, på krogen, i relationer.

Ett år senare intervjuar Expressen fem kvinnor som var – eller fortfarande är – i upp­ropets mitt.

Hur ser de på rörelsen i dag? Har Sverige förändrats av #Metoo? Och: Vad händer nu?

Alice Bah Kuhnke är den svenska politiker som starkast förknippats med Metoo-rörelsen.

Ett år har nu gått.

Vad har hon uppnått?

– Det första och det stora är att tystnadskulturen bröts. Och att så många modiga tog bladet från mun och lade skammen där den hör hemma, säger kulturministern. 

Vad har du åstadkommit under det gångna året?

– Jag tror att det stora som jag gjort är att jag bestämde mig för att göra allt jag kan utifrån de möjligheter och plattformar som jag har. Vilket innebar en massa omprioriteringar. 

– Jag gjorde om hela min kalender, vilket påverkade alla mina medarbetare och mitt departement. 

Har sexuella trakasserier minskat nu?

– Det är för tidigt att säga men en påtaglig förändring vi nu kan se på våra nationalscener är att man exempelvis inför en pjäs på Dramaten talar om vilka lagar, regler och principer man följer. Och då tar man upp sexuella trakasserier och mobbning. Det gjorde man inte förut.

Har du själv blivit utsatt?

– Jag har blivit utsatt på samma sätt som många i vårt samhälle, i krogköer och på nattklubbar i min ungdom. Jag har varit med om det, att bli tafsad på, i trängseln framför en bardisk nån gång för längesen. 

8 november 2017 kom skådespelaruppropet #tystnadtagning. Vad minns du av den dagen?

– Jag minns det glasklart.

Jag har blivit utsatt på samma sätt som många i vårt samhälle, i krogköer och på nattklubbar i min ungdom.

Den svenska Metoo-rörelsen ökade från storm- till orkanstyrka då 703 skådespelare som vittnade i Svenska Dagbladet om sexuella övergrepp och trakasserier. Bah Kuhnke rensade hela ministerkalendern och kastade sig in i möten med teaterchefer på landets stora scener.

Efter att ha tagit del av uppropet via pressekreterarens telefon klev Alice Bah Kuhnke in i Aktuellts studio:

– Jag var förstås omskakad och fylld av det som jag tagit del av. Och det var även programledaren, som lämnade det egentliga ämnet för intervjun, och i stället frågade mig vad jag tänkte göra åt det jag läst. Jag sa att det var helt oacceptabelt och att jag vill ha möte med cheferna för våra nationalscener i morgon förmiddag. 

Kritiken i upproret var delvis riktat mot politiker, att ni har misslyckats. Vilket ansvar har du?

– Jag tror att alla vi som är ledare och chefer måste vara självkritiska till det vi nu alla känner till. Hur har vi kunnat låta alla lagar, regler och riktlinjer som förbjuder sexuella trakasserier bara stanna vid vackra ord? Jag är självkritisk som chef. Jag har ett stort ansvar. 

undefined

Instagram-bilden där Alice Bah Kuhnke bär knytblus.

Foto: JOHANNES BAH KUHNKE / AP / TT NYHETSBYRÅN

Nyligen utnämndes Brett Kavanaugh till HD-domare i USA, trots anklagelser om sexuella övergrepp. En del har tolkat det som ett bakslag för Metoo-rörelsen. Hur ser du på det?

– Om det är ett bakslag för Metoo, det är nog att förenkla frågan. Den handlar ju om så mycket mer. Metoo handlar ju om att tystnadskulturen är bruten. Men det gäller att vi håller i den så att inte tystnaden breder ut sig igen.

Kan Metoo-rörelsen i Sveriges komma att drabbas av bakslag?

– Jag tror att det finns en risk att vi som är chefer och ledare känner att det är gjort och klart. Det riskerar att bli det stora bakslaget. Därför har jag bestämt mig för att vara som en grävling och hålla fast vid den här frågan.

Hur ser du på efterdebatten kring de män, exempelvis Fredrik Virtanen, som känner sig orättvist behandlade?

– Jag kan inte uttala mig om pågående rättsprocesser som statsråd. Men det som var kärnan och nyckeln i tystnadtagning var att man lyfte frågan från enskilda personer. För de var ute efter strukturförändringarna. Det var det geniala och den stora styrkan i tystnadtagning och alla de upprop som sen följde. 

Därför har jag bestämt mig för att vara som en grävling och hålla fast vid den här frågan.

Du kritiserades av Kristina Lugn som menade att du begick ett ”allvarligt tjänstefel” när du tog ställning och bar knytblus. Ångrar du någonting kring din roll i debatten om Svenska Akademien?

– För mig, att jag tog på mig en knytblus det handlade om att påminna mig själv om att den feministiska kampen måste pågå överallt och hela tiden. 

– Det är viktigt av att inte förminska frågan och den kraftfulla rörelse som väcktes under hösten 2017 till att handla om enskilda personer eller en knytblus. Det här är en mycket större fråga.