Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Förvandlingen från ett enat kungadöme till talibanterror

Foto: Alexander Merkushev / AP

Afghanistan brukar kallas för imperiernas kyrkogård. Men landet som alla ville invadera har förvandlats, från ett enat kungadöme till ett land under talibanterror.

Afghanistan gränsar till Iran, Pakistan, Tadzjikistan, Uzbekistan, Turkmenistan och längst i öster Kina.

Afghanistan – landet som alla ville erövra

Abdur Rahman.

Afghanistan brukar kallas för imperiernas kyrkogård.

Sedan årtusenden har folkvandringar och stora utländska arméer korsat landet som ligger som en navel på väg till och från Asien. Perser, turkar och mongoler har försökt erövra landet. Britterna gjorde försök i mitten på 1800-talet.

I början på 1900-talet var Afghanistan ett enat kungadöme under Abdur Rahman. Hans son Amanullah försökte införa västerländsk klädsel, ett icke-religiöst rättsväsen och avskaffa slöjor. 1929 drevs han i exil.

På 1960-talet infördes ett visst mått av demokratisering och kvinnlig rösträtt. I Afghanistan odlade man vin på flera håll.

Sovjetiska truppen invaderade Afghanistan i slutet av 1970-talet.
Foto: AP

Kommunistisk statskupp 1978 slutade i sovjetisk invasion

1978 genomfördes en blodig statskupp under ledning av kommunistpartiets ledare Nur Mohammad Taraki. När han i sin tur störtades följande år invaderade Sovjetunionen landet.

Det blev början till ett nästan tio år långt krig. USA stödde oppositionen med vapen, däribland flera radikala muslimska grupper. 15 000 sovjetiska soldater dog.

Talibanerna inhyste terroristen Usama bin Ladin och hans nätverk, al-Qaida.
Foto: AP

1996 tågade talibanerna in i landet

1992 bildades en islamisk regering, den så kallade sjupartsalliansen.

Alliansen sprack snart och utlöste ett blodigt inbördeskrig.

1996 tågade talibanerna, ordagrant (koran)studenterna in i Kabul efter hårda strider. De införde ett visst lugn från laglöshet, men ville samtidigt styra tillbaka Afghanistan till att bli som på Profeten Muhammeds tid. Kvinnor fick inte gå i skola och tvingades bära heltäckande slöja. Talibanerna inhyste terroristen Usama bin Ladin och hans nätverk, al-Qaida. Torka, svält och talibanernas arrogans mot befolkningen gjorde att talibanerna blev allt mer impopulära.

Svenska soldater på patrull i Afghanistan 2009.
Foto: Jonte Wentzel

145 000 utländska soldater lyckades inte stoppa talibanerna

Hamid Karzai.

Efter al-Qaidas attack mot USA den 11 september 2001 invaderades landet av USA och deras allierade. Däribland Sverige (från 2004). Hamid Karzai valdes till president två gånger i följd. 2010 fanns det 145 000 utländska soldater i den Nato-ledda så kallade Isaf-styrkan, varav upp till 500 svenskar. Trots det lyckades inte talibanernas frammarsch stoppas.

2014 drog sig nästan alla utländska styrkor ur landet.

Ashraf Ghani förhandlades fram till presidentposten 2014.
Foto: AP

Nytt styre – opiumodlingar, smuggling och korruption frodas

2014 valdes Ashraf Ghani till president i en form av samregering med sina rivaler. I stället för att räkna röster så medlades och förhandlades valutgången i slutändan.

Läget förvärrades. Talibaner som tidigare fruktat nattliga, luftburna räder och hållit sig rörliga kunde nu slå sig ned i byar och verka öppet. Opiumodlingar, smuggling och korruption frodas.

Bilal, 11, skadades av splitter när han var ute och arbetade på familjens mark. Han hade tur och skadorna betecknas som lindriga av sjukhuspersonalen.
Foto: Niclas Hammarström

3 498 civila döda under 2016

Personminorna blir allt fler och får starkare sprängkraft.

2016 dog 3 498 civila i Afghanistan. Av dem var 923 barn. Det är den högsta siffran sedan FN-organet UNAMA började göra sådana mätningar 2009.

– Situationen är galen och den värsta på åratal! Det finns ingen skam kvar bland de krigande. Skadorna blir bara värre och värre. Vi lyckas rädda 92 procent av våra patienter, men vi pratar om barn som tvingas leva utan armar och ögon eller bajsa i plastpåsar. Ute i de byar där de lever är det lika slutet på allt värdigt liv, säger Dejan Paniç, landansvarig för NGO:n Emergency som verkar i Afghanistan sedan 1999.

Så kan du hjälpa

Flera organisationer arbetar i Afghanistan, här är några av dem som du kan stödja:

Emergency

Läkare utan gränser

Svenska Afghanistankommittén