Lätta tips: Så kan du bidra

5 knep: Så lever du mer klimatsmart

Experterna är eniga: För att bromsa klimatförändringarna som påverkar planeten måste vi ändra hur vi lever.

Du kanske vill och försöker ändra din livsstil, men trevar efter svaret på frågan hur.

Så vad kan man som enskild människa göra?

Det finns flera – enkla – sätt att bli mer klimatsmart och bidra till förändring.

Text: Helena Sund
Publicerad 5 nov 2017 kl 08.11

1. KÄLLSORTERA

undefined

Kompostera är bra.

Foto: / EXP

 

Mycket av det som du slänger i soporna går säkert att sortera. Att nöja sig med att bara panta burkar och flaskor är absolut en bit på vägen, men det går att göra mer. Till exempel så kan plast, kartong, metall och glas till återvinningen också. Givetvis finns det platser där batterier, elektronik och annat miljöfarligt avfall kan sorteras. Om du dessutom skapar en kompost i trädgården, på balkongen eller i källaren, så är det inte mycket så kallat ”brännbart” som blir kvar i soppåsen.

2. SE ÖVER DINA RESOR

undefined

Kanske kan man cykla eller gå ibland?

Foto: Joel Marklund / BILDBYRÅN

 

Behöver du ta bilen, eller kan du cykla eller åka kollektivt? Avgasutsläpp från personbilar är en stor miljöbov.

Även slitage på vägar som orsakas av bilar kan vara skadligt för både människor och djur. Om du väljer att cykla eller gå till arbetet i stället för att ta bilen får du inte bara en hälsosammare vardag – du gör även en insats för klimatet. Om det är ett måste att köra bil till jobbet, gå ihop ett gäng och samåk. En bil på vägen är mer klimatsmart än fem.

Flygresor står i dag för mellan fyra och fem procent av världens klimatpåverkande utsläpp. Fundera på om det inte går att åka tåg i stället för att flyga på kortare resor.

3. TVÄTTA FULLT

undefined

Fyll maskinerna.

Foto: Olle Sporrong

 

En halvfull disk- eller tvättmaskin förbrukar lika mycket som en full. Därför är det bra att fylla helt innan du sätter igång. Dagens vitvaror är bättre för miljön än äldre maskiner, så om dina har många år på nacken kan det vara läge att byta ut. Och om det är soligt ute när tvättmaskinen gått klart, hängtorka kläderna utomhus i stället för i torkskåpet!

4. PLANERA MÅLTIDERNA – OCH ÄT VARIERAT

undefined

Spara maten, och försök att äta varierat.

Foto: Pressbild

 

Det krävs inte mycket för att bli mer klimatsmart vid matbordet. Överkonsumtion är ett miljöproblem, och i Sverige uppkommer runt 1,3 miljoner ton matavfall per år. Produktionen som går åt till mat som sedan slängs motsvarar cirka tre procent av de totala utsläppen av växthusgaser i Sverige, enligt Naturvårdsverket. Genom att planera dina måltider bättre, och på så sätt slippa slänga mat som blivit dålig i kylskåpet, gör du miljön en stor tjänst.

Ett annat sätt att äta klimatsmart är att variera kosten. Och: ju mer närproducerat, desto mer klimatsmart!

5. HANDLA SMART

undefined

Shopping.

Foto: Alexander Donka / ALEXANDER DONKA EXPRESSEN

 

Människans överkonsumtion sträcker sig inte bara till livsmedel. Om hela världen konsumerade lika mycket som vi svenskar skulle det krävas över fyra jordklot för att hålla uppe den livsstilen.

Tänk efter innan du köper något nytt. Kan du låna av en kompis, släkting eller granne? Kan du laga dina skor i stället för att köpa ett par nya? Kan du låna boken på biblioteket eller av en kompis i stället för att köpa en ny? På så vis påverkar du både miljön och plånboken.