Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Qanon-shamanen vill bli benådad av Trump

Filmerna visar våldsamheterna under stormningen av kongressen den 6 januari.
Jacob Chansley utreds för mordplaner i samband med stormningen av kongressen.
Foto: MANUEL BALCE CENETA / AP TT NYHETSBYRÅN
Jacob Chansley är en anhängare till konspirationsteorin Qanon.
Foto: 2020 VISIONFERRARI / STELLA PICTURES/STELLA/DDP/FERRARI DDP/FERRARI

”Qanon-shamanen” Jacob Chansley – känd under namnet Jake Angeli – utreds för mordplaner i samband med stormningen av kongressen.

Nu vill han bli benådad av Donald Trump.

– Han kände att han svarade på en kallelse från vår president, säger försvarsadvokaten Albert Watkins till CNN.

Samtidigt framkommer att han lämnade en hotfull lapp till Mike Pence.

33-årige Jacob Chansley, även kallad Jake Angeli, har blivit känd som ”Qanon-shamanen” efter stormningen av kongressen. Den 6 januari syntes han inne i Kapitolium iklädd päls och djurhorn. På ryggen bar han ett 1,8 meter långt spjut, med USA:s flagga knuten nedanför bladet.

Arizonabon vill nu bli benådad av Donald Trump. I en intervju med CNN säger hans försvarsadvokat, Albert Watkins, att Chansley anser sig ha följt presidentens uppmaning.

– Han var där efter en inbjudan från presidenten, säger advokaten och fortsätter:

– Det som presidenten sa betydde något, inte bara för min klient utan för många människor. De lyssnade till de orden och de orden betydde något för dem.

Utreds av FBI

Försvarsadvokaten hävdar vidare att Trump har en ”skyldighet” mot upprorsmakarna, och att presidenten ”måste stå upp för dem”.

Jacob Chansley greps under förra lördagen och utreds nu av FBI och åklagare i Arizona. De anser att 33-åringens gärningar visar att han och andra deltagare planerade att kidnappa och mörda kongressledamöter, skriver Reuters.

Qanon-shamanen ska bland annat ha lämnat en hotfull lapp inne på vicepresidenten Mike Pences kontor. Där varnare han för att det ”bara är en tidsfråga, rättvisan kommer att komma”.

Över 100 gripna

Chansley misstänks för bland annat ”aktiv medverkan” i att ”med våld försöka störta USA:s regering”.

Hittills har över 100 personer gripits för sin medverkan under stormningen av kongressen. Flera av dem har hittats genom FBI:s sökinsatser. Till och med fredagen har säkerhetstjänsten identifierat 270 misstänkta, rapporterar Sky News.

De har gripits efter stormningen

Över 100 personer har gripits efter stormningen av kongressen. Här är några av dem:


Flerbarnspappan Adam Johnson, 36, från Florida. Efter att ha fotats då han bar runt på en talarstol som tillhör representanthusets talman, Nancy Pelosi, misstänks han för bland annat olaga intrång och stöld.


Richard Barnett, 60, från Arkansas. Under stormningen tog han sig in på Nancy Pelosis kontor. På bordet lämnade han ett meddelande på en pärm, som löd: ”Vi kommer inte att ge oss”.  


 Nicholas Ochs, 34, ledare för högerextremistiska Proud boys avdelning på Hawaii. 


 Eric Munchel, 30, som misstänks ha tagit med sig buntband och ett elchockvapen in till kammaren. 


Den självbetitlade BLM-aktivisten John Sullivan, 26. Han misstänks för sitt deltagande i stormningen – och för att ha manat på andra deltagare.


 Larry Rendall Brock Jr., 53, som greps i Texas. Han tog sig in i Kapitolium iförd taktisk väst, militärhjälm och bar på plasthandbojor.


Jacob Anthony Chansley – även kallad ”Jake Angeli” – från Arizona. Han sågs inne på Kapitolium iklädd päls och djurhorn. På ryggen bar han ett 1,8 meter långt spjut.

Se mer

Nu flyttar Trump ut ur Vita huset.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.