Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

QAnon-schamanens drag – säljer ut Trump

Så planerar de att åtala Donald Trump
”Qanon-shamanen” Jacob Chansley utreds för sin inblandning i stormningen av den amerikanska kongressen.
Foto: DARIO LOPEZ-MILLS / AP TT NYHETSBYRÅN
Jacob Chansley, även känd som ”Qanon-shamanen”, under stormningen av den amerikanska kongressen.
Foto: MANUEL BALCE CENETA / AP TT NYHETSBYRÅN
Om Donald Trump fälls i riksrättsprocessen förbjuds han från att ställa upp i kommande presidentval.
Foto: Gerald Herbert / TT NYHETSBYRÅN / AP / Copyright 2021 The Associat

”Qanon-shamanen” Jacob Chansley utreds för sin inblandning i stormningen av den amerikanska kongressen.

Nu vill han vittna i den kommande riksrättsprocessen mot Trump, enligt AP.

– Han känner sig förrådd av presidenten, säger Chansleys advokat i ett uttalande.

Jacob Chansley, 33, blev internationellt känd som ”Qanon-shamanen” när han iklädd päls och djurhorn stormade Kapitolium tillsammans med andra Trump-anhängare den 6 januari. 

Han är nu misstänkt för flera federala brott. Brott som han hoppades att Trump skulle benåda honom för. Men någon benådning blev det inte och nu vill Chansley sälja ut den forne presidenten.

Han är inte ensam om att vilja sälja ut Trump, utan fyra andra upprorsmakare har öppnat upp för att vittna mot presidenten som de hävdar har gett ”order” om stormningen.

Anklagas för uppvigling

Den 8 februari inleds riksrättsprocessen mot Donald Trump som anklagas för att ha uppviglat till stormningen. Skulle han fällas förbjuds han från att ställa upp i kommande presidentval.

– Vi vill lägga det här fruktansvärda kapitlet i den amerikanska historian bakom oss, sa demokraten Charles E. Schumer, majoritetsledare i senaten, till Washington Post tidigare i veckan.

Men huruvida det blir en fällande dom är oklart. Då det kräver att två tredjedelat av senaten röstar för att han är skyldig, något som kräver att minst 17 republikaner går emot sin partikamrat.

Trump har konsekvent nekat ansvar för stormningen dock gick han ut på Twitter kort efter händelsen och kallade upprorsmakarna för ”väldigt speciella”. Efteråt har han dock skärpt tonen och kallat stormningens deltagare för ”en våldsam mobb”.  

Trump sista tal inför jublande folkmassa: ”Vi kommer tillbaka i någon form”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.