Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Putins vän närmar sig nu presidentposten

François Fillon har goda chanser att bli Frankrikes näste president efter högerns primärval. Foto: Thomas Samson / AP TT NYHETSBYRÅN
Han är en nära vän med Rysslands president Putin. Foto: Alexei Druzhinin / AP TT NYHETSBYRÅN

PARIS. Den person som idag har störst chanser att bli Frankrikes näste president heter François Fillon – en nära vän till Rysslands president Vladimir Putin. Det stod klart när den franska högern genomförde den första omgången i sina primärval.

Under söndagen gick mellan tre och fyra miljoner fransmän till valurnorna för att välja högerpartiet Republikanernas presidentkandidat till vårens val.

När en majoritet av valurnorna var tömda stod det klart att valets outsider, den förre premiärministern François Fillon, 62, tagit en klar ledning, med drygt 40 procent av rösterna.

Enligt resultaten som publicerades vid 22.30-tiden under söndagskvällen ledde François Fillon med 44 procent av rösterna, följd av den tillika förre premiärministern, Alain Juppé (28 procent). Den tidigare presidenten Nicolas Sarkozy (21 procent) missade sin finalplats och fick kasta in handduken. Under söndagskvällen höll Nicolas Sarkozy ett tal som liknade ett adjö till politiken och samtidigt ett tydligt stöd till konkurrenten François Fillon i finalen mot Alain Juppe.

– Hans politiska linje står mig närmast. Jag kommer att rösta på honom, sade Nicolas Sarkozy och uppmanade väljarna att aldrig rösta på Marine Le Pen:

– Ta inte vägen till ytterligheterna i politiken. Frankrike är värd bättre, sa Nicolas Sarkozy.

Nu ska ha Sarkozy ägna sig mer åt familjen och mindre åt politiken, uppgav han.

 

LÄS MER: Sarkozy ser ut som valets förlorare

 

Vänstern i konstant kris

Därmed är François Fillon den matematiskt starkaste kandidaten inför nästa söndags final i primärvalet. Går han segrande ur den så kommer François Fillon att tävla mot en djupt splittrad vänster som är i konstant kris.

På sin högra flank kommer han att tävla mot högerpopulisten Marine Le Pen. I en möjlig valfinal mot henne kan François Fillon räkna med en röstreserv av bland vänsterns väljare.

Därmed blev François Fillon under söndagskvällen den som idag har störst chans att vinna presidentvalet. Det är oväntat av en outsider som för bara några dagar sedan inte ens var tippad en finalplats i primärvalet.

François Fillon har försvarat ett program med stora skattesänkningar för företag. Momsen vill han höja samtidigt som varannan statligt anställd som går i pension inte ska ersättas. Fillon beskrivs ofta som en fransk Thatcher. Om François Fillon skulle bli president så får Frankrike för första gången i sin historia en statschef som talar engelska flytande. Fillon är gift med britten Penelope. I familjen har man en stark familjekänsla. François Fillons bror Pierre gifte sig med Penelopes syster.

Men familjevärderingarna tar för François Fillon slut vid hbtq-frågor. Politikern Fillon vill riva upp den rådande lagstiftningen om homosexuellas möjligheter till adoption.

Täta kontakter med Ryssland

Utanför Frankrike finns en av François Fillons främsta supporters i Kreml. Den väldigt täta relationen mellan Rysslands president Vladimir Putin och François Fillon har fått många – även inom det egna partiet - att gnissla tänder i Frankrike.

När Fillon var en före detta premiärminister och nästan bortglömd parlamentariker bjöds han flera gånger hem till Putin. Den ryske presidenten erbjöd honom att teståka de ryska OS-skidpisterna. När François Fillons mamma dog skickade Vladimir Putin en flaska lyxigt vin av årgången 1931 – mamma Fillons födelseår – till honom.

I sin utrikespolitik har Fillon sagt att Västeuropas stöd till Ukraina är ”hyckleri från vår sida, gentemot ett land som vi inte vill ha i EU”. Vad det gäller kriget i Syrien så har han vid flera tillfällen hyllat Putins terrorbombningar som en ”kall, men effektiv pragmatism”.