Putins träff med skadade soldater: ”Är ett svårt år”

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger
Vladimir Putin träffade ryska soldater som skadats i kriget i Ukraina.
Foto: MIKHAIL METZEL / KREMLIN POOL / SPUTNIK / EPA TT NYHETSBYRÅN
Vladimir Putin och försvarsminister Sergej Sjojgu.
Foto: MIKHAIL METZEL / KREMLIN POOL / SPUTNIK / EPA TT NYHETSBYRÅN

Vladimir Putin träffade för första gången skadade ryska soldater sedan Ryssland invaderade Ukraina.

Trots uppgifter om stora förluster har Ryssland erkänt få officiella dödsfall.

– Vi måste snabbt och omfattande lösa frågan om socialt stöd till militärer, framför allt till de som skadats och till familjerna av våra döda kamrater, säger Putin.

Iklädda vita rockar gick president Vladimir Putin och försvarsminister Sergej Sjojgu runt på ett militärsjukhus i Moskva och hälsade på patienterna som skadats i kriget i Ukraina.

– Vill du fortsätta din tjänstgöring? Det ska du så klart, sa Putin till en soldat iklädd en blå pyjamas, enligt statliga nyhetsbyrån Ria Novosti.

Soldaterna uppgavs bland annat ha splitter- och skottskador men på tv-bilderna som visades i statliga kanaler tar samtliga emot presidenten stående och utan synliga skador.

Mer pengar till militärer

Senare på ett regeringsmöte kallade Putin soldaterna för hjältar och presenterade nya ekonomiska satsningar på militärerna.

– Om något behövs måste vi snabbt och effektivt reagera på behoven inom militärmedicinen, säger Putin, enligt ett uttalande.

Putin träffade även läkare på militärsjukhuset.
Foto: MIKHAIL METZEL / KREMLIN POOL / SPUTNIK / EPA TT NYHETSBYRÅN

Inte sedan slutet av mars har Ryssland gett några officiella siffror över sina döda soldater i Ukraina. Då sa man att det handlade om drygt 1 300 dödsfall, men nyligen uppskattade det brittiska försvaret att den siffran snarare ligger på 15 000.

Vladimir Putin insisterade också på att den ryska ekonomin inte tagit stor skada av sanktionerna mot landet, trots en skyhög ränta och skenande inflation på nära 18 procent i april. 

Pensionerna höjs

Utöver större utbetalningar till militärer lovade han också en höjning av pensionerna och minimilönen med 10 procent.

– Det är ett svårt år. Men när jag säger svårt betyder det inte alls att alla problem har med den här specialoperationen att göra, säger Putin.

Paasikivi om luftvärnssystemet Patriot: ”Världsklassystem”

Överstelöjtnanten menar att luftvärnssystemet kan klara av de flesta hot

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.