Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Putins toppgeneral Roman Gavrilov gripen av säkerhetstjänsten FSB

Följ senaste nytt om kriget i Ukraina.
Roman Gavrilov uppges ha gripits av den ryska säkerhetstjänsten.
Foto: Twitter
Putin uppges vara rasande på grund av de stora ryska förlusterna.
Foto: SHUTTERSTOCK

FSB, den ryska säkerhetstjänsten, har gripit en av Putins toppgeneraler.

Orsaken är oklar – men enligt en källa anklagas han för att ha läckt militär information som orsakat människors död.

Roman Gavrilov var andreman i ryska nationalgardet Rosgvardia som lidit stora förluster under invasionen av Ukraina.

Det är grävande journalisten Christo Grozev på Bellingcat som rapporterar att han har tre källor på att general Roman Gavrilov fått sparken och gripits av den ryska säkerhetstjänsten FSB.

På Twitter berättar Grozev att uppgifterna spretar om orsaken till Putins åtgärder. Enligt en källa har han gripits för att ha ”läckt militär information som orsakat människors död” – två källor hävdar att det rör sig om att han slösat på bränsle.

Gavrilov blev vicechef för Rosgvardia förra sommaren efter att ha tjänstgjort på FSO, den federala skyddstjänst som bland annat har hand om Putins personliga säkerhet, i tio år. Rosgvardia har haft ett stort deltagande i den ryska invasionen av Ukraina och lidit stora förluster. 

Rysk statsmedia bekräftade under dagen att Gavrilov avskedats, men förnekar att han har gripits. ”Helt felaktigt, jag talade just med generalen”, skriver dumaledamoten och Putins partikamrat Alexander Khinshtein på Telegram.

Fler befälhavare sparkade

Uppgifterna kommer bara dagen efter Putins aggressiva tal, där han bland mycket annat talade om att Ryssland måste genomgå en ”självrening”.

– Det ryska folket kommer alltid att kunna se skillnad på riktiga patrioter och avskum och förrädare, sa den ryska presidenten.

Sedan Rysslands invasion av Ukraina inleddes för tre veckor sedan har omkring åtta befälhavare rapporterats ha fått sparken. Putin har uppgetts vara rasande på såväl underrättelsetjänsterna som sina rådgivare och befälhavarna, eftersom invasionen inte alls gått som planerat. Det ukrainska motståndet är betydligt tuffare och flera strategiska och logistiska misstag har begåtts.

”Det är svårt att gissa exakt vad utrensningarna i silovikernas toppskikt kan resultera i, men en sak är klar: Putin är medveten om hur illa hans operation ligger till. Det vill säga, det är så illa att han satsar på andra hästar mitt i – något man inte gör i krig”, skriver Grozev på Twitter.

https://twitter.com/christogrozev/status/1504442083293245444

Enligt Pentagons uppskattningar har omkring 7 000 ryska soldater dödats i Ukraina – fler än antalet dödade amerikanska soldater i Irak och Afghanistan under 20 åren.


Sanningen har aldrig varit viktigare, se till att du har Expressens app nedladdad för att inte missa några viktiga uppdateringar om kriget i Ukraina.

Klicka här för att ladda ned Expressens app.

Biden: Putin är rakt igenom en gangster

USA:s president Joe Biden trappar upp retoriken ytterligare mot Rysslands president Vladimir Putin.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.