Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Putins plan: Miljoner ukrainare deporteras

Följ senaste nytt i Expressen TV.
Alisa, 4, separerades från sin mamma i ett filtreringsläger utanför Mariupol.
Foto: DMYTRO SMOLYENKOUKRINFORM / STELLA PICTURES/DDP IMAGES DDP
Foto: MAXIMILIAN CLARKE/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK / MAXIMILIAN CLARKE/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK SHUTTER

Ryssland hade planerat att deportera upp till två miljoner ukrainare redan innan invasionen inleddes.

Det visar dokument från Kreml som Daily Mail kommit över.

1,2 miljoner ukrainare befinner sig redan i Ryssland – många ända borta vid Stillahavskusten.

Rapporterna om att mängder av ukrainare, systematiskt och mot sin vilja, förts över gränsen till Ryssland har förekommit sedan krigets början. Nu skriver Daily Mail att man kommit över dokument från Kreml om att åtgärden planerades redan innan invasionen inleddes. 

Tidningen kallar det för ”Putins stalinistiska deportationsplan” och berättar att dokumenten visar att 1 310 transiteringscenter förbereddes för att kunna hantera den stora mängd ukrainare som beräknades tillfångatas och deporteras.

– Dokumenten visar att det här planerades på allra högsta nivå, säger Ukrainas människorättskommissionär Ljudmyla Denisova som tror att planen är att deportera två miljoner ukrainare.  

Filtreringsläger slutar i tortyr – eller deportering

Transiteringscentren är en fortsättning på de ökända ryska filtreringslägren – en taktik som började tillämpas av Stalin – som upprättats på ockuperad ukrainsk mark. 

I Daily Mails granskning visas att alla ukrainare på erövrat land kontrolleras för kopplingar till myndigheter eller armén. Man kollar även igenom alla mobildata, inklusive fingeravtryck och bilder.

– Deras mål är att hitta och utrota alla ukrainare som har kopplingar till Ukrainas armé, säger president Zelenskyjs rådgivare Tetiana Lomakina.

– Men under utfrågningen försöker de också skrämma folk för att ta sig till områden som kontrolleras av Ukraina. 

Uppskattningsvis en av tio fångas i det ryska nätet och förs vidare till läger eller fängelser i Donbass, där de enligt tidningen utsätts för tortyr. 

Andra förs in i Ryssland.

Hittills har, uppger såväl Ryssland som Ukraina, 1,2 miljoner ukrainare tagits över gränsen till Ryssland. Hur många som deporterats med tvång är de inte överens om. En del har förts ända bort till Sibirien och den ryska Stillahavskusten. 

Som Oleg, 38, och hans hustru Anna, 32, från Mariupol. De hjälptes ut från sin sönderbombade stad av medlemmar av Putins politiska parti och fick veta att de skulle till Vladivostok – men hamnade till slut i Vrangel, nära den ryska gränsen mot Nordkorea.

– Jag ville inte stanna i Ryssland eftersom de dödade vår stad. Tänk dig... att de förstör ditt hem och sen säger: Kom och bo med oss, du kan till och med arbeta för oss, säger Oleg som fick hjälp att ta sig till Lettland av ett ryskt nätverk med aktivister.

Deportationer har använts flitigt i rysk historia, av såväl tsarer som kommunistiska diktatorer, som förflyttat människor från exempelvis de baltiska staterna, Kaukasus och Krim till glest befolkade trakter för att byta ut dem mot mer lojal befolkning.

Här skjuter ryska soldaten två civila i ryggen

Misstänkta krigsbrottet fångas på film – skålar med varandra efteråt • Varning för starka bilder.

Därför gick ryssarna i fällan vid floden

Paasikivi: Blint och korkat”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.