Den oannonserade blixtövningen med tillhörande inspektion hålls efter order direkt från president Vladimir Putin själv. Exakt hur många soldater och förband som deltar är inget Ryssland har gått ut med offentligt. Men allt tyder på att det handlar om en exceptionellt stor övning. Ryssland har en stående armé på över 750 000 man och en reserv som enligt privata underrättelseföretaget Stratfor beräknas vara uppemot två miljoner man.
Förutom att drilla reserverna och stärka den stående armén så fokuserar övningarna och inspektionen också på att inventera den ryska militära arsenalen, enligt ett uttalande från ryska försvarsdepartementet.
– Särskild uppmärksamhet ska ges till organiseringen av operationell personal vid planering av aktiviteter i olika krislägen, säger försvarsminister Sergej Sjojgu.
Nato anklagar Ryssland för höjda spänningar i Europa
Ryssland har genomfört en rad oannonserade övningar under de senaste åren. Försvarsalliansen Nato har anklagat Ryssland för att höja spänningarna i Europa, och för att utnyttja blixtövningar för att hindra internationella observatörer.
– Vi har sett uppgifter om den nya blixtövningen och den är del av ett mönster där vi sett flera ryska blixtövningar under lång tid. Blixtövningar undergräver transparens och förutsägbarhet vad gäller militära aktiviteter, sade Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg vid en presskonferens förra veckan.
I februari 2014 genomförde Ryssland till exempel en stor blixtövning med tiotusentals ryska soldater nära gränsen till Ukraina. Snart därefter följde Rysslands annektering av Krimhalvön som EU fördömt och som lett till sanktioner mot Ryssland från EU och USA.
Ryssland har å sin sida avfärdat alla anklagelser och framhåller att allt är i enlighet med de avtal som finns.
– Inte en enda aktion inom ramen för den ryska arméns träning bryter mot de internationella avtal och pakter enligt vilka Ryssland måste ge information om sina militära aktiviteter, säger det ryska försvarsdepartementets talesman Igor Konasjenkov.
– Det verkliga syftet med anklagelserna om det ryska militära hotet är att avsiktligt skapa panik och upprätthålla bilden av en förrädisk fiende, och det ger kolossala militärbudgetar om man bekämpar denne, säger han.
Den ryska överraskningsövningen kommer bara en knapp vecka efter att Polen och dess partners i försvarsalliansen Nato inledde sin enligt nyhestsbyrån AP största gemensamma militärövning någonsin. De stora övningarna kommer i ett läge där relationerna mellan Ryssland och västländer är sämre än vad de någonsin varit sedan kalla krigets slut.
Löfven: Hotas av Rysslands agerande i Ukraina
Den två veckor långa ”Anaconda”-övningen ska ”kontrollera alliansens förmåga att försvara sin östra flank”, sade polska försvarsministern Antoni Macierewicz vid invigningen i Warszawa den 7 juni.
Mer än 31 000 soldater från 24 länder, medlemmar i Nato men också andra samarbetspartners som Ukraina, har deltagit i övningen som håll vartannat år i Polen. Sedan Ryssland gav sig in i konflikten i Ukraina genom att stöda proryska separatister och annektera Krimhalvön har Nato brutit allt samarbete med Ryssland.
Säkerhetsordningen i Europa hotas av Rysslands agerande i Ukraina, sa svenska statsministern Stefan Löfven på söndagen vid ett tal i finska Gullranda.
– Den utmanas nu i grunden, av Rysslands olagliga annektering av Krim och av aggressionen i östra Ukraina, sade han i talet.
– Det är allvarligt.
Avslutas 22 juni
Ryska övningen avslutas enligt plan den 22 juni. Enligt Lukasz Kulesa, expert vid tankesmedjan ELN i London, är den viktig för att se till att det inte bara är högteknologiska elitförband som är redo utan också den breda militära massan.
– Det är rimligt för ryssarna att bredda övningar för att inkludera stora antal reservister, träna användning av redan utplacerad utrustning och skydda central infrastruktur, säger han till Newsweek.
– Men jag skulle hålla huvudet kallt och inte se det som förberedelser på tredje världskriget.