Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Boris Johnson: Putin hotade mig före kriget: ”Jag vill inte skada dig”

Ny dokumentär visar spelet innan invasionen av Ukraina.
Rysslands president Vladimir Putin.
Foto: TT NYHETSBYRÅN / SipaUSA
Boris Johnson berättar nu om ett telefonsamtal med Putin strax innan kriget.
Foto: UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS OFF / SHUTTERSTOCK EDITORIAL/IBL

Storbritanniens tidigare premiärminister, Boris Johnson, säger att Putin hotade med en robotattack under ett ”extraordinärt” telefonsamtal strax innan kriget bröt ut.

– Han sa ”Boris, jag vill inte skada dig men en robot hade bara tagit en minut eller så” eller något liknande, säger Boris Johnson i en BBC-dokumentär.

Nu svarar Kreml och påstår att Johnson ljuger. 

Ryssland menar att Storbritanniens tidigare premiärminister ljuger. Detta efter att Johnson sagt att Vladimir Putin hotat honom med en robotattack. 

– Han sa ”Boris, jag vill inte skada dig men en robot hade bara tagit en minut eller så” eller något liknande, säger Boris Johnson i en BBC-dokumentär.

Nu svarar Kreml. 

– Det är en lögn. Det Johnson säger är inte sant, uppger en talesperson för den ryska regeringen till Reuters

Samtalet Johnson och Putin emellan, som hölls bara dagar innan kriget bröt ut, beskrivs i dokumentären som ”väldigt långt” och i det ska Johnson ha varnat Putin för att ett krig skulle leda till hårda sanktioner och fler Nato-trupper vid Rysslands gräns. Han försökte också avskräcka Putin från en invasion genom att säga att Ukraina inte skulle gå med i Nato den närmsta tiden.

Johnson beskriver Putins ton som avslappnad under samtalen – även när han uttryckte hotet.

Lämnade Ryssland med en lögn

Nio dagar senare flög Storbritanniens dåvarande försvarsminister Ben Wallace till Moskva för att träffa sin ryska motsvarighet Sergej Sjojgu. När han lämnade Ryssand var det med löften om att en invasion av Ukraina inte skulle ske – men han säger att båda parter visste att det var en lögn. 

Ett par veckor senare, den 24 februari 2022, korsade de ryska trupperna gränsen till Ukraina. Då beskriver Boris Johnson ett samtal från Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

– Zelenskyj var väldigt, väldigt lugn. Men han berättade att de ”attackerar överallt.”

Trump: Jag kan avsluta Ukrainakriget på 24 timmar

Ex-presidenten kickade igång sin valkampanj med fredslöfte.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.