Putins ord som kan avslöja nya planen

Ukraina vädjar väst om fler vapen till kriget mot Ryssland
Rysslands president Vladimir Putin.
Foto: GRIGORY SYSOYEV / AP TT NYHETSBYRÅN
Förstörelse i Lysytjansk efter att Ryssland tagit kontroll över staden.
Foto: EYEPRESS NEWS/SHUTTERSTOCK / EYEPRESS NEWS/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Soldaterna i Luhansk ”behöver vila”, säger Vladimir Putin nu.

Den ryske presidentens uttalande får experter att tvivla på när Ryssland är redo att fortsätta invasionen – och ifall de bytt taktik.

Efter de senaste veckornas strider i Sievjerodonetsk och Lysytjansk har Ryssland nått en nyckelseger i kriget – de kontrollerar nu en av två regioner i Donbass. 

Nästa självklara steg är nu att fortsätta kriget i Donetsk. Men frågan är hur mycket krafter den ryska armén har kvar efter den senaste tidens strider. 

– Ja, ryssarna har segrat över Luhanskregionen, men till vilket pris? säger den ukrainske militärexperten Oleh Zhdanov till AP. 

Zhdanov uppger att vissa ryska förband nu har förlorat upp till hälften av sina soldater. Uppgifterna är inget som bekräftats av Ryssland, som har varit mycket förtegna om sina egna förluster i kriget. 

Putin: Soldaterna ska vila

Rysslands president Vladimir Putin säger enligt AP under måndagen att trupperna som varit inblandade i striden om Luhansk behöver ”vila upp sig och bygga upp sin stridsförmåga”. 

Uttalandet får experter att fundera på hur Ryssland kommer gå vidare i invasionen av Ukraina. Mycket tyder på att den nya strategin är mer metodisk än tidigare. 

Ungefär hälften av Donetsk uppskattas vara under rysk kontroll och enligt AP har mycket lite förändrats i regionen de senaste veckorna. Rysslands nya taktik skulle kunna vara att röra sig ”sakta men säkert” framåt, och ta stad för stad, likt de senaste veckorna i Luhansk. 

Men samma dag som Ryssland förklarade sig segrare över Lysytjansk, rapporterades också om nya attacker i Donetsk. Militärexperten Oleh Zhdanov tror att man kommer förlita sig på sitt vapenövertag, och fortsätta ”spränga bort hela städer”. 

Anders Fogh Rasmusen i Almedalen: ”Putin är inte galen”

Den före detta danska statsministern och Natochefen om en orolig omvärld, Ukraina, Ryssland, företagens dilemma och helgens skjutning i Köpenhamn


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.