Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Putins nya varning till Trump om missilerna

Vladimir Putin riktar nytt hot mot Trump och USA. Foto: MAXIM SHIPENKOV / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
USA:s president Donald Trump. Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN

Rysslands president Vladimir Putin varnar Donald Trump att han kan rikta ryska vapen mot USA om man placerar fler missiler i Europa. Det uppger nyhetsbyrån AP.

Det var i sitt årliga tal till parlamentet som Putin utfärdade en varning till USA. Ryssland kommer att rikta ”nya vapen” mot USA om man skulle placera medeldistansmissiler i Europa.

Putin höll sitt tal i Moskva på onsdagsmorgonen. Han anklagar nu USA för att använda ”långsökta beskyllningar” för att kunna dra sig ur avtalet om medeldistansrobotar.

Putin: Jag söker inte konfrontation

– Våra amerikanska partners borde vara ärliga...och inte använda långsökta beskyllningar mot Ryssland för att rättfärdiga sin ensidiga återkallelse från fördraget, sa Putin skarpt riktat mot president Trump i sitt tal om ”nationens tillstånd”.

Den ryske presidenten hotar med att rikta ryska vapen mot ”beslutsfattande centra” om Natomärkta medeldistansmissiler, med möjlighet att nå Ryssland, placeras i Europa.

Putin påpekar i talet att han inte söker konfrontation och han inte skulle vara den som först trycker på knappen, men gör ändå klart att han inte skulle tveka att slå tillbaka hårt.

 

https://twitter.com/AP/status/1098171635151110145

 

Bakgrunden till det upphöjda tonläget är sammanbrottet i förhandlingarna om avtalet mellan Ryssland och USA om kärnvapenladdade medeldistansrobotar tidigare i månaden. Enligt det ursprungliga avtalet från 1987 förbjuds landbaserade missiler med medellång räckvidd i Europa. Då var det  president Ronald Reagan and dåvarande Sovjets ledare Michail Gorbatjov som skrev under.

Nu har USA anklagat Ryssland för att man byggt en ny medeldistansmissil - Novator 9M729. Ryssarna hävdar dock att den bara når knappt 50 mil, vilket är tillåtet enligt avtalet.

I sitt motsvarande tal om nationens tillstånd förra året överraskade Vladimir Putin med att avslöja Rysslands stora satsning på flera nya vapensystem. Efter talet nådde han sina högsta opinionssiffror sedan han kom till makten 1999, skriver Daily Mail. 

 

https://twitter.com/AFP/status/1098173422893518848