Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Putins motståndare: Därför låter han mig fortfarande leva

Michail Chodorkovskij intervjuas av Expressens Mats Larsson.
Foto: EXPRESSEN TV
Foto: ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / AP TT NYHETSBYRÅN/ NTB SCANPIX
Vladimir Putin och Michail Chodorkovskij träffas 2002.
Foto: UNIVERSAL IMAGES GROUP/REX/IBL
Foto: ALEXEI NIKOLSKY / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: IVAN SEKRETAREV / AP TT NYHETSBYRÅN/ NTB SCANPIX
Foto: DMITRY DUKHANIN / KOMMERSANT PHOTO / POLARIS POLARIS IMAGES
1 / 7

LONDON. Michail Chodorkovskij är Vladimir Putins mest kända politiska motståndare i exil.

Han lever och verkar i Storbritannien, ett land där många andra ryska Putin-kritiker råkat illa ut.

Så varför har Chodorkovskij tillåtits leva?

– Jag är ett större hot för Kreml död än levande, annars skulle de ha kommit efter mig för länge sedan, svarar han.

Expressen har träffat mannen som vågade utmana den ryske presidenten.

Wimpole Street i centrala London är en bra bit bort från ett sibiriskt fängelse. Det är här Michail Chodorkovskij leder sin stiftelse Open Russia, bland läkare och tandläkare i stadsdelen Marylebone.

Det är ungefär så engelskt man kan tänka sig. Några steg längre upp på gatan, vid 27 Wimpole Street, bodde exempelvis den fiktive doktor Henry Higgins i ”My Fair Lady”.

Det har gått nästan exakt fem år sedan Michail Chodorkovskij släpptes från ett ryskt fängelse och av Vladimir Putin tilläts gå i exil i stället. I tio år hade mannen som en gång var den rikaste personen i Ryssland suttit inspärrad.


Michail Chodorkovskij i domstolen i Moskva i juli 2004.
Foto: ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / AP

Det blev i praktiken hans straff för att han 2003 haft modet – och, säger en del, naiviteten – att börja utmana president Vladimir Putin politiskt. Putin hade tidigare gjort klart för landets oligarker att så länge de ägnade sig åt ekonomi och sina företag så var det okej, men politik var en röd linje.

”Möjlighet att nå tillbaka in i Ryssland”

Andra oligarker hade då redan tvingats i exil. För Michail Chodorkovskij blev det i stället fängelse i Sibirien och förlorad kontroll över sin oljejätte Yukos.

Det var till slut Putin som benådade honom, några veckor före vinter-OS i ryska Sotji. Chodorkovskij bosatte sig först i schweiziska Zürich – en stad där även Vladimir Lenin bodde i exil – men flyttade sedan hit till London.


LÄS MER: Chodorkovskij benådad av Putin 


– London har en mycket bredare rysk diaspora och det ger mig möjlighet att arbeta med dem och via dem nå tillbaka in i Ryssland, berättar han.

Den 55-årige Chodorkovskij kommer avslappnat klädd i öppen skjorta. Han har lagt på sig några kilo efter fängelsetiden och föredrar att prata ryska under intervjun.

Alla andra problem i landet är ett resultat av att han stannat för länge
”Det enskilt största problemet med Vladimir Putin är att han stannat kvar vid makten så länge”, säger Michail Chodorkovskij.
Foto: EXPRESSEN TV

Det var också här i London som Open Russia – den organisation han grundade först 2001 och sedan efter åren i fängelse startade på nytt 2014 – hade sitt kontor. För Michail Chodorkovskij har definitivt inte gett upp sitt politiska arbete för ett demokratiskt Ryssland som inte styrs av en auktoritär ledare.

– Vårt mål är att Ryssland ska få ett parlamentariskt system. Det enskilt största problemet med Vladimir Putin är att han stannat kvar vid makten så länge, att han inte vill ge upp sin position.

– Alla andra problem i landet – som Krim eller landets ekonomiska svårigheter eller hans innersta krets av vänner som gör som de vill – är ett resultat av att han stannat för länge.

Var värd 140 miljarder kronor

Michail Chodorkovskij var en gång värd cirka 140 miljarder kronor men förlorade det mesta efter att han dömts till fängelse. Han uppges dock fortfarande var god för cirka fem miljarder kronor och satsar en hel del pengar på Open Russia.

Organisationens webbsajt har blockerats i Ryssland, men Open Russia har mängder av frivilliga som verkar i Ryssland. Han sponsrar och stöder undersökande journalistik, har öppnat en sajt där anonyma tipsare kan skicka in digitala dokument, stöder liberala politiker i lokala ryska val.

– Vår rörelse fortsätter med sitt arbete trots den press vi är under, säger han. Folk är beredda att ta risker. De känner att vi tillsammans kan förbättra situationen i Ryssland.

Vladimir Putin och Michail Chodorkovskij träffas 2002.
Foto: UNIVERSAL IMAGES GROUP/REX/IBL

Men ingen behöver påminna Michail Chodorkovskij om risker. Vi har gång på gång under de senaste åren sett vad som kan hända personer som av en eller annan orsak väckt Vladimir Putins och Kremls vrede.

Som den förre spionen Sergej Skripal som i mars i år attackerades med nervgiftet Novitjok i den engelska staden Salisbury. Han och hans dotter överlevde, men en brittisk kvinna som av misstag kommit i kontakt med den Nina Ricci-parfymflaska där nervgiftet förvarades avled senare.

Den ryske ex-spionen Sergej Skripal attackerads med nervgiftet Novitjok i staden Salisbury.
Foto: YURY SENATOROV / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Eller Alexander Litvinenko som förgiftades med radioaktivt polonium i London 2006 och avled efter några dagar på sjukhus. Än fler har mördats i Ryssland. Inte ens en före detta vice premiärminister som Boris Nemtsov gick säker. Han sköts ner på en bro bokstavligen framför Kreml i februari 2015.

På frågan om det finns mordplaner även riktade mot Michail Chodorkovskij så svarar han:

– Jag har fått sådan information i olika former. Men jag vet att om de verkligen vill göra det, så gör de det. De kommer inte att förvarna mig.

Du vet att det är så, jag vet att det är så, det tjänar inte mycket till att tala om det

Har du några säkerhetsvakter?

– Jag har säkerhet nog för att skydda mig från vanliga kriminella och huliganer. Men mot de resurser ett helt land kan sätta in? Nej.

Putin benådade Michail Chodorkovskij några veckor före Vinter-OS i Sotji.
Foto: ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / AP TT NYHETSBYRÅN

Så det du säger är att om Putin eller någon i kretsen kring honom vill skada dig, så är det egentligen inget du kan göra?

– Du vet att det är så, jag vet att det är så, det tjänar inte mycket till att tala om det.

Chodorkovskij: Jag har ingen information om Skripal

Det har spekulerats mycket i huruvida Vladimir Putin själv beordrat exempelvis attacken mot Sergej Skripal, en före detta spion för den militära underrättelsetjänsten GRU som arbetade för den brittiska säkerhetstjänsten som dubbelagent. Putin har tidigare gjort klart vad han anser om den typen av förrädare. 

– Jag har ingen information om paret Skripal, säger Chodorkovskij. Jag är inte 100 procent övertygad om vad jag själv tror. Det kan ha varit en överenskommelse med Putin eller personer som agerat på egen hand.

Jag är ett mindre hot levande än död
Förre utrikesministern Carl Bildt och Michail Chodorkovskij vid ett Sverigebesök våren 2015.
Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT / TT NYHETSBYRÅN

Men Chodorkovskij tror sig veta varför ingen hittills försökt skada honom i exilen. Priset för det skulle bli för högt.

– Vi lever i det 21:a århundradet och Putin formulerade det tydligt redan efter mordet på journalisten Anna Politkovskaja 2006. Han sa att hon var mindre skadlig när hon levde än när hon var död.

– Jag hoppas att Kreml dragit samma slutsats när de balanserar mitt öde. Jag är ett mindre hot levande än död.

”Putin blev inte alls glad”

Michail Chodorkovskij var god vän med Boris Nemtsov och det mordet skakade om honom rejält. Han säger sig ha större insikt om det mordet och vem som låg bakom. 

För nej, det var inte beordrat av Putin, säger Chodorkovskij. Den skyldige är i stället Tjetjeniens president Ramzan Kadyrov.

– Jag är övertygad om att det var folk kring Kadyrov som genomförde mordet. De trodde att Putin skulle glädjas åt mordet, men Putin blev inte alls glad.

– Men Putin stoppade sedan utredningen och lät den inte gå så långt att vi fick veta vem som beordrat mordet. Ur den synvinkeln bär Putin politiskt ansvar för Nemtsovs död.

Oppositionspolitikern Boris Nemtsov mördades i februari 2015.
Foto: SERGEI ILNITSKY / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Jag är övertygad om att det var folk kring Kadyrov som genomförde mordet

Vladimir Putin vann 76 procent av rösterna i det senaste ryska presidentvalet. Sett mot det resultatet så är det tydligt att Open Russia fortfarande har en lång väg att gå innan Ryssland slagit in på en mer demokratisk, parlamentarisk väg.

– Makten har andra instrument för att påverka resultat i auktoritära stater. Skillnaden mot exempelvis Sverige är att om de styrande skulle förlora ett val så kommer de snart att sitta på de anklagades bänk eller i värsta fall hänga från lyktstolparna.

Vladimir Putin har problem med opinionen

Men han är optimistisk på sikt. Vladimir Putin är trots allt ingen Josef Stalin. Kreml styr med mjukare metoder nu. Ja, Ryssland har en auktoritär ledare, men det är ändå ett mer humant styre än tidigare i rysk historia.

Och även om Vladimir Putin enkelt valdes om för sex år som president så sent som i mars, så har han för tillfället problem med opinionen. En pensionsreform har mötts av stort motstånd och Putin har rasat i popularitet och möter nu opinionssiffror som han inte sett sedan månaderna före annekteringen av Krim.

Hur kommer Putin att agera denna gång?

– Jag som du kommer ihåg vad han gjorde senast populariteten föll. Men det skulle vara ett stort misstag denna gång. Det ryska samhället vill inte ha ännu en militär konflikt.

– Men risken är att Putin inte får rätt information om stämningen i landet. Den döljs för honom. Så han kan missbedöma situationen.

”Kremls handlingar kan inte förstås utifrån vanliga politiska, pragmatiska analyser”, säger Michail Chodorkovskij.
Foto: EXPRESSEN TV
Om Sverige vore en liten ö omgärdad av en mur, så då skulle inget hota er

Ryssland ingrep mot den ukrainska flottan i slutet av november. Bör även exempelvis de baltiska staterna vara oroliga?

– Jag är ingen psykoanalytiker. Kremls handlingar kan inte förstås utifrån vanliga politiska, pragmatiska analyser. Men Kreml är numera mer inriktat på hybridkrigföring. Skulle Putin – eller snarare Kreml – skapa en situation i Baltikum om de kunde? Ja, det skulle de. 

Borde även Sverige känna oro, eller är vi utanför intressesfären?

– Om Sverige vore en liten ö omgärdad av en mur, så då skulle inget hota er. Men Sverige existerar i den globala miljö vi lever i. Det som händer runtomkring kommer även att påverka Sverige.

På frågan hur Ryssland skulle reagera på ett svenskt Nato-medlemskap, så vill Chodorkovskij inte ta någon ställning om det vore en fördel eller nackdel för Sverige.

– Men det skulle sända en väldigt stark signal till Kreml om det hände. Och det råder ingen tvekan om att det skulle försämra relationerna med Kreml.

Michail Chodorkovskij intervjuas av Expressens Mats Larsson.
Foto: EXPRESSEN TV
Det skulle sända en väldigt stark signal till Kreml om det hände

Själv har Michail Chodorkovskij inte återvänt till Ryssland sedan han frisläpptes och sattes på ett plan från S:t Petersburg till Berlin i december 2013. Han säger att anpassat sig till ett liv i exil utan större problem, men att det tagit längre tid för familjen.

Vad saknar du mest av Ryssland?

– Det är något som en svensk har lätt att förstå. Snön.

När tror du att du kommer att kunna resa tillbaka till Ryssland?

– Jag skulle vilja vara optimist, men i min ålder så tillåter jag mig inte vara det. Om jag säger dig att det är mina förhoppningar att kunna resa dit om sex år, så är det närmare sanningen.

Han talar om år 2024. Det råkar också vara året då Vladimir Putin – om inget förändras – kommer att kliva ner från makten.

LÄS MER: Vladimir Putin har löjligt mycket makt 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.