Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Putins mobbare" dömd för förföljelse

Johan Bäckman i ryska RT

Han har kallats för "Putins mobbare" och pekats ut som ledande inom Rysslands informationskrig i Skandinavien.

Nu har Johan Bäckman dömts till ett års villkorligt fängelse i Finland för olaga förföljelse av tv-journalisten Jessikka Aro som avslöjat ryska trollfabriker.

– Det här är en stor dag för den fria journalistiken, säger hon till Expressen.

I Finland har åklagare tagit ett fall av hatpropaganda och förföljelse från personer med ryska intressen till tingsrätten.

Grundaren av hatsajten MV-lehti, Ilja Janitskin, har åtalats för grov ärekränkning och hets mot folkgrupp. Hans sajt har anklagats för att förfölja muslimer och judar med falska nyheter.

Janitskin har tidigare varit medlem i mc-gänget Bandidos och själv sagt att han startade alternativsajten för att andra medier ”mörkade” vissa nyheter.

Janitskin döms nu till ett år och tio månaders fängelse för bland annat grov ärekränkning och hets mot folkgrupp.

En del av brotten har riktats mot tv-journalisten Jessikka Aro. Hon har gjort en rad avslöjanden om ryska trollfabriker i Yle, Finlands motsvarighet till SVT, och bland annat belönats med Stora journalistpriset i Finland.

– Förhoppningsvis visar domen att journalister ska kunna utföra sitt jobb och bevaka alla ämnen utan att hindras av kriminella, säger Jessikka Aro.

Enligt tingsrättens dom har hon också förföljts av Johan Bäckman. Han är arvtagare i en förmögen industrisläkt och har en bakgrund inom den akademiska världen.

Har klassats som en säkerhetsrisk

Bäckman har kallats för "Putins mobbare" efter att ha gått ryska ärenden. Han har nekats att köpa en finsk radiostation på grund av att han klassats som en säkerhetsrisk och har förklarats persona non grata i Baltikum på grund av sina kopplingar till Ryssland.

Han leder också en organisation som sprider rysk propaganda och anklagas för informationspåverkan i Skandinavien.

Jessikka Aro har anklagats för att vara en knarklangare, bimbo, betald av USA och fått ett falskt sms från sin "far" som varit död i 20 år där det påstods att han levde.

Bäckman döms nu till ett års villkorligt fängelsestraff och tillsammans med Janitskin ska han betala 1,4 miljoner kronor till sina brottsoffer.

– Enligt mig har de åtalade personerna genom den här domen fått vad de förtjänade, säger Jessikka Aro.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!