Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Rysk representant kallas till UD – efter kränkningen

Vladimir Putin.
Foto: MIKHAIL KLIMENTYEV / KREMLIN POOL / SPU / EPA TT NYHETSBYRÅN
Fyra ryska flygplan kränkte svenskt luftrum i onsdags.
Foto: Försvarsmakten

Rysslands kränkning av svenskt luftrum handlar om makt, skrämsel – och uppvisning. 

Samtidigt måste det inte tjäna sitt syfte.

– Det blir kontraproduktivt, säger Ilmari Käihkö, docent, universitetslektor i krigsvetenskap, institutionen för krigsvetenskap och militärhistoria.

UD meddelar att en rysk representant kommer att kallas upp efter kränkningen.


Kriget i Ukraina påverkar säkerhetsläget i hela Europa – se till att du har Expressens app nedladdad för att få viktiga uppdateringar och nyheter om kriget.

Försvarsmakten spekulerar själva i att kränkningen beror på att Sverige tidigare i veckan gått ut med sina planer att stötta Ukraina med både vapen och annan materiel. Enligt försvarsminister Peter Hultqvist väntar nu en ”tydlig diplomatisk markering” mot Ryssland.

På torsdagseftermiddagen meddelar utrikesdepartementet att en rysk representant kommer att kallas upp efter kränkningen. UD kan dock inte svara på vilken typ av representant det handlar om.

”Det finns etablerade procedurer för denna sortens ärenden. I dessa ingår att kalla upp representant från kränkande nation till UD. Procedurerna tillämpas även i detta fall”, skriver UD:s pressjour i ett mejl.

Försvarsmakten: Inte av misstag

Bedömningen från Försvarsmakten är att de fyra ryska planen – två bomb- och två jaktflygplan – inte kom in på svenskt territorium av misstag. 

Markus Göransson, biträdande lektor i krigsvetenskap, institutionen för krigsvetenskap och militärhistoria på Försvarshögskolan, är inne på samma spår. 

– Det sker i bakgrund mot en rad luftrumskränkningar av ryska flyg, under många år. Men att det sker i samband med en svensk/finsk övning, och när den svenska och den finska försvarsministern befinner sig på Gotland, då är det en tydlig markering, säger Göransson.

Han tror att Vladimir Putin och Ryssland har ett tydligt budskap:  

– Att skrämma Sverige att avstå. Och att visa Sveriges sårbarhet mot Ryssland

Vill skrämma Sverige

Ilmari Käihkö, också vid Försvarshögskolan, tror att kränkningen är ett sätt för Ryssland att visa att man kan hålla fokus på annat än bara Ukraina. 

Det kan på sikt leda Sverige och Finland till ett större militärt samarbete med omvärlden. 

– Men samtidigt är det lite kontraproduktivt eftersom många i Sverige och Finland är oroliga, nu blir de nog inte lugnare av det. Det man har svårt med Ryssland och Putins agerande är att mycket av det de gör leder till det de försöker undvika: det vill säga att de vill stoppa Nato. Men när de beter sig hotande då känner sig folk hotade och börjar titta på alternativen. Och Nato är nog det första som många tänker på. 

Markus Göransson delar teorin, men tror också att kränkningar är ett av de få verktyg Ryssland har att visa sin makt med när omvärlden infört omfattande sanktioner mot dem och gett sitt stöd till Ukraina. . 

– Jag tänker att luftrumskränkningarna i långa loppet är kontraproduktiva för Ryssland. Kortsiktigt så blir man försiktig, men på längre sikt signalerar det att Sverige är otryggt och det kan snarare öka opinionen för ett närmare militärsamarbete med omvärlden, säger han. Himlen lyser upp av jätteexplosionen

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.