Enligt Viktor Tatarintsev, rysk ambassadör i Stockholm, har Putin påpekat att Ryssland kommer att agera om Sverige går med i Nato. Foto: Mikhail KlimentyevEnligt Viktor Tatarintsev, rysk ambassadör i Stockholm, har Putin påpekat att Ryssland kommer att agera om Sverige går med i Nato. Foto: Mikhail Klimentyev
Enligt Viktor Tatarintsev, rysk ambassadör i Stockholm, har Putin påpekat att Ryssland kommer att agera om Sverige går med i Nato.  Foto: Mikhail Klimentyev
Rysslands ambassadör i Sverige Viktor Tatarintsev varnar Sverige att gå med i Nato. Foto: Roger Turesson / Dn / TtRysslands ambassadör i Sverige Viktor Tatarintsev varnar Sverige att gå med i Nato. Foto: Roger Turesson / Dn / Tt
Rysslands ambassadör i Sverige Viktor Tatarintsev varnar Sverige att gå med i Nato.  Foto: Roger Turesson / Dn / Tt
Foto: Alexander NemenovFoto: Alexander Nemenov
 Foto: Alexander Nemenov

Putins mans skarpa varning till Sverige

Publicerad

Putins man i Stockholm varnar Sverige.

Han hotar med "motåtgärder" om Sverige går med i Nato.

- Det land som går med i Nato måste vara medvetet om vilka risker man utsätter sig för, säger den ryske Stockholmsambassadören Viktor Tatarintsev till DN.

Rysslands ambassadör Viktor Tatarintsev tecknar en mycket mörk bild av de svensk-ryska relationerna. Han säger i en intervju i Dagens Nyheter att det helt saknas dialog, att den svenska attityden är "kylig" och han anklagar svenska mediers "aggressiva" kampanj för utvecklingen.

Efter sina hårda ord om den svenska inställningen riktar han en skarp varning till Sverige - som kan tolkas som ett hot. På DN-reportern Michael Winiarskis fråga om huruvida Ryssland fruktarett svenskt medlemskap i västalliansen Nato svarar ambassadören:

- Om det sker kommer det att bli motåtgärder. Putin påpekade att det i så fall får följder, att Ryssland blir tvunget att vidta svarsåtgärder på det militära planet och omorientera våra styrkor och missiler.

Tatarintsev säger att svenskarna måste vara medvetna om konsekvenserna och riskerna om de går med i Nato. Samtidigt försäkrar han att Sverige inte har något att frukta om landet förblir alliansfritt.

- Från vår sida har vi gjort allt för att sätta i gång en dialog och kontakter. Men vi möts av en mycket kylig attityd och alla kontakter på statsrådsnivå har frysts ned, säger han till DN.

Ambassadör Tatarintsev säger att dialog saknas trots att utrikesminister Margot Wallström förordade i ett linjetal nyligen förordade dialog. Han håller i stället fram Finlands dialog med Ryssland som ett föredöme. Och han hävdar att den svenska antipatin och rädslan beror på att landets medier bedriver aggressiv antirysk propaganda.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag