Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Putins man anklagar Sverige för rysskräck

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Alexander Zemlianichenko

STOCKHOLM. Den ryske presidenten Vladimir Putins personliga sändebud Sergej Markov varnar Finland för att gå med i försvarsalliansen Nato – och anklagar Sverige för att lida av svår rysskräck.

– Om Finland vill gå med i Nato borde ni först ta er en funderare. Vill ni vara med och starta ett tredje världskrig? Antisemitismen startade andra världskriget, russofobin kan starta ett tredje. Finland är ett av de mest russofobiska länderna i Europa, efter Sverige och de baltiska länderna, säger Markov till finska Hufvudstadsbladets och Svenska Dagbladets reporter.

När han ombeds förklara hur rysskräcken tar sig uttryck, svarar han.

– Till exempel i detta otäcka ljugande om Ukraina. Påståendet att Porosjenko valdes genom fria, rättvisa val. Det är ju som att säga att Bashar Assad är demokratiskt vald.

"Ni kommer att förstöra Europa"

Markov varnar för följderna av att tränga in Ryssland i ett hörn.

– Det får helt enkelt räcka med att bete sig mot Ryssland som om vi vore lägre stående! Europa ser i dag på ryssar på samma sätt som man tidigare såg på judar. Ert mål är att förstöra Ryssland. Men det kommer ni inte att lyckas med. Napoleon försökte, Hitler försökte, utan framgång. Ni kommer att förstöra Europa i stället, säger han i intervjun.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.