Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Putins löfte: Att inte mörda Zelenskyj

Stirrar ner riksåklagaren i livesänd video.
Israels tidigare premiärministe Naftali Bannet.
Foto: TSAFRIR ABAYOV / AP TT NYHETSBYRÅN
Putin har lovat att inte döda Zelenskyj.
Foto: VALERIY SHARIFULIN / SPUTNIK / KREMLIN / EPA TT NYHETSBYRÅN
Ukarinas president Volodymyr Zelenskyj.
Foto: JAVAD PARSA / NTB TT NYHETSBYRÅN

I början av kriget kallades Israels dåvarande premiärminister Naftali Bennett in för att medla.

Under samtalet med Putin gav den ryske ledaren ett konkret löfte: Att inte mörda president Zelenskyj.

Det säger nu Naftali Bennett i en intervju med israeliska Keshet 12.

Den tidigare israeliske premiärministern Naftali Bennett sa i en video som publicerades i lördags att Rysslands president Vladimir Putin försäkrat honom om att han inte skulle döda Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. 

I början av Rysslands invasion av Ukraina medlade den israeliska dåvarande premiärministern Naftali Bennett mellan ledarna i Ukraina och Ryssland. Bland annat reste han till Moskva för att prata med ryske presidenten, på ett sådant möte med Putin den 5 mars förra året ska Putin gett löftet. 

– Jag visste att Zelenskyj var hotad, i en bunker... Jag sa till Putin, 'ämnar du döda Zelenskyj?' Han sa: 'Jag kommer inte att döda Zelenskyj'”, mindes Bennett i intervjun, som publicerades på hans egen Youtube-kanal.

Bennet ska sedan än en gång ha bett Putin bekräfta att han gett Bennet sitt ord på att han inte kommer att döda den ukrainske ledaren, varpå Putin återigen ska ha lovat att inte göra det. 

Medlingsförsöken inte gett mycket

Den dåvarande premiärministern säger att han efter ringde upp Zelensky för att berätta för honom om löftet Putin gett under mötet.

Hittills har de medlingsförsök som gjorts varit fruktlösa och FN sade nyligen att man inte räknar med några fredssamtal under den närmaste framtiden. Den 24 februari markerar ett år sedan Rysslands utökade kriget mot Ukraina med ett fullskaligt invasionsförsök.

Putins talskrivare: ”Eliten kan utföra militärkupp”

Då kan det ske: ”En hatad president”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.