Putins livvakt tar över toppjobbet

Jevgenij Zinitjev dog när han föll ner för ett vattenfall.
Foto: TASS / TT
Zinitjev ärades med en byst .
Foto: TASS / TT

Den förra katastrofministern dog en mystisk död vid ett vattenfall i höstas.

Nu utnämner Vladimir Putin sin egen tidigare livvakt till minister för katastrofsituationer.

Vladimir Putin befordrar sin förra livvakt, generalmajor Alexander Kurenkov, 49, till Rysslands nya minister för katastrofsituationer. Utnämningen kommer efter det att företrädaren Jevgenij Zinitjev föll ner för det 30 meter höga vattenfallet Kitabo-Oron i Sibirien. Enligt den officiella historien skedde olyckan när han försökte rädda en dokumentärfilmare, men mord är den förhärskande teorin.

Zinitjev, som också tidigare hade tillhört Putins livvakt, ansågs av många vara mannen Putin själv valt ut till sin arvtagare och den ryska ledaren var tydligt bedrövad vid begravningen. 

”Mannen utan ansikte” tar över

Alexander Kurenkov, med smeknamnet ”Mannen utan ansikte”, blir nu den sjätte livvakten som Putin befordrar till en hög tjänst. 

– Putin känner honom väldigt väl. Och valet innebär att Kurenkov, enligt statschefen, har både personliga och professionella egenskaper som gör honom lämplig för uppgiften, säger presidentens talesperson Dmitrij Peskov. 

Kritiker menar att det handlar om Putins alltmer paranoida drag, som gör att han bara litar på den som visat upp sin lojalitet genom att skydda hans liv, skriver Daily Mail

Katastrofminister är en inflytelserik post i Ryssland, där man dels arbetar med naturkatastrofer som översvämning och skogsbränder. Men katastrofministern har också – som är viktigare i hierarkin – hand om en hel del säkerhetsfrågor. Det var till exempel i rollen som katastrofminister som nuvarande försvarsminister Sergej Sjojgu gjorde sig ett namn. 

Det är oklart om Putin nu ser Kurenkov som sin arvtagare.

”Ville ha mindre Nato – han fick mer”

Jens Stoltenberg: ”Sveriges och Finlands Natoansökningar är historiskt”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.