Foto: Alexei Nikolsky
 Foto: Alexei Nikolsky

Löfven om kärnvapen- hotet från Ryssland

Publicerad

BRYSSEL. Vladimir Putins nya hot: Kärnvapenbestyckade missiler 30 mil från den svenska gränsen.

– Kärnvapen är ett fasansfullt vapen, och att börja hota med sådana saker är inte konstruktivt alls, säger statsminister Stefan Löfven i en intervju för Expressen efter det nya utspelet från Moskva.

– En mardröm för omvärlden, konstaterar samtidigt försvarsutskottets ordförande Allan Widman (FP).

Det nya ryska kärnvapenhotet är ett svar på uppgifterna om att den amerikanska militären planerar att placera ut 20 kärnvapenbomber av typen B61-12 vid en flygbas i Tyskland senare i år.

– Det här kan tippa maktbalansen i Europa. Och utan tvekan skulle det tvinga Ryssland att vidta nödvändiga motåtgärder för att återställa den strategiska balansen, sa i går Dmitrij Peskov, talesperson för president Vladimir Putin, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Motåtgärden kan bestå i att placera ut ballistiska missiler av typen Iskander vid den ryska enklaven Kaliningrad, rapporterar den ryska nyhetsbyrån Interfax.

Sverige saknar motmedel

Sverige saknar helt aktiva motmedel mot ballistiska och semiballistiska robotar. Ett Jasplan kan inte göra något och svenskt luftvärn har inte heller någon förmåga att möta sådana. På några få minuter kan man med Iskandermissiler träffa mål i hela södra Östersjön och angränsande landområden, inklusive södra Sverige och Gotland.

I samband med gårdagens extra toppmöte i Bryssel om flyktingkrisen kommenterade statsminister Stefan Löfven det ryska kärnvapenhotet för Expressen:

– Det är absolut fel väg att gå. Kärnvapen är inte på något sätt lösningen i någon som helst kontext. Vi vill se en minskning av kärnvapen och kommer att arbeta för att kärnvapen överhuvudtaget inte finns.

– Kärnvapen är ett fasansfullt vapen, och att börja hota med sådana saker är inte konstruktivt alls. Kärnvapen ska vi ha mindre av, inte mer.

"Hotfull retorik"

Moderatledaren Anna Kinberg Batra, som också befann sig i Bryssel under gårdagen, säger att spänningarna stiger i Sveriges närområde och att det därför är viktigt för Sverige att söka medlemskap i försvarsalliansen Nato.

– Vi kan konstatera att Ryssland allt oftare tar till en allt mer hotfull retorik, vilket jag ser allvarligt på.

Enligt försvarsutskottets ordförande Allan Widman (FP) finns inte en antydan till dialog eller samförstånd från rysk sida enbart hotelser och maktspråk.

– En rysk kapprustning med massförstörelsevapen är inget mindre än en mardröm för omvärlden. Hela Europas säkerhet kommer att påverkas negativt.

– Ryska kärnvapen står inte under demokratisk kontroll. Att nu stå utanför Nato riskerar göra Sverige sårbart för ryska påtryckningar och hot av detta slag.

Försvarsutskottets ledamot Mikael Oscarsson (KD) uppmanar efter det nya Putinhotet regeringen och statsminister Stefan Löfven att inte vika ned sig.

– Vi ska fatta våra säkerhetspolitiska beslut inklusive ett eventuellt medlemskap i Nato självständigt utan påverkan från Ryssland.

– Om det blir en konflikt i vår närhet kommer Sverige inte att kunna hålla sig utanför. Det hastar att få ordning på vårt svenska försvar.

Bevis för kränkning

I går kväll redovisade avgående ÖB Sverker Göranson slutrapporten om den stora underrättelseoperationen i Stockholms skärgård förra hösten. Det framgår av den att Försvarsmakten har säkra bevis för att det skedde en kränkning. Bland bevisen finns analyser av bottenspår och underrättelser från Säkerhetspolisen.

I den hemligstämplade slutrapporten nämns inte vilket land som ligger bakom kränkningen, men flera uppgiftslämnare har tidigare pekat ut Ryssland.

Varken försvarsminister Peter Hultqvist eller utrikesminister Margot Wallström ville i går kväll kommentera det nya ryska hotet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag