Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Löfven om kärnvapen- hotet från Ryssland

Foto: Alexei Nikolsky

BRYSSEL. Vladimir Putins nya hot: Kärnvapenbestyckade missiler 30 mil från den svenska gränsen.

– Kärnvapen är ett fasansfullt vapen, och att börja hota med sådana saker är inte konstruktivt alls, säger statsminister Stefan Löfven i en intervju för Expressen efter det nya utspelet från Moskva.

– En mardröm för omvärlden, konstaterar samtidigt försvarsutskottets ordförande Allan Widman (FP).

Ryska robotmissilen Iskander

Iskander är en kortdistansrobot med en räckvidd på drygt 50 mil. Vapnet kallas av Nato SS-26 Stone. På bilden ses en Iskander-eldenhet.

Det är en så kallad ballistisk robot som bara är styrd under avfyrningsfasen, till skillnad från en kryssningsrobot. Iskander innehåller en raketmotor som accelererar till en förutbestämd fart och riktning. Roboten fortsätter sedan i en kastbana mot det avsedda målet.

Systemet är främst avsett för precisionsbekämpning med bland annat klusterbomber och bomber med elektromagnetisk puls. Den kan även kärnvapenbestyckas.

Ryssland har länge redovisat sina planer att utrusta samtliga markrobotförband med Iskander, som ersätter äldre roboten Totjka, fram till 2020.

Tidigare hot från Ryssland

Motade bort ryska bombplan

Den senaste tiden har Försvarsmakten flera gånger gått ut med information om incidenter med ryska militärplan som har beskrivits som provocerande. I maj fick Jas-plan mota bort ryska bombplan som uppträdde märkligt.

Ryska hot om militära aktioner

För knappt två veckor sedan kallades den ryske ambassadören upp till utrikesdepartementet i Stockholm efter att Ryssland hotat med både militära och politiska konsekvenser om Sverige går med i Nato. "Det är oacceptabelt med hot från Ryssland. Vi bestämmer själva över vår utrikes- och säkerhetspolitik", sa utrikesminister Margot Wallström då till Expressen.

Putin observerade Sverige

Den 27 augusti kunde Expressen avslöja att Putin skickat flera militärobservatörer till Sverige med anledning av den stora svenska arméövningen.

Det nya ryska kärnvapenhotet är ett svar på uppgifterna om att den amerikanska militären planerar att placera ut 20 kärnvapenbomber av typen B61-12 vid en flygbas i Tyskland senare i år.

– Det här kan tippa maktbalansen i Europa. Och utan tvekan skulle det tvinga Ryssland att vidta nödvändiga motåtgärder för att återställa den strategiska balansen, sa i går Dmitrij Peskov, talesperson för president Vladimir Putin, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Motåtgärden kan bestå i att placera ut ballistiska missiler av typen Iskander vid den ryska enklaven Kaliningrad, rapporterar den ryska nyhetsbyrån Interfax.

Sverige saknar motmedel

Sverige saknar helt aktiva motmedel mot ballistiska och semiballistiska robotar. Ett Jasplan kan inte göra något och svenskt luftvärn har inte heller någon förmåga att möta sådana. På några få minuter kan man med Iskandermissiler träffa mål i hela södra Östersjön och angränsande landområden, inklusive södra Sverige och Gotland.

I samband med gårdagens extra toppmöte i Bryssel om flyktingkrisen kommenterade statsminister Stefan Löfven det ryska kärnvapenhotet för Expressen:

– Det är absolut fel väg att gå. Kärnvapen är inte på något sätt lösningen i någon som helst kontext. Vi vill se en minskning av kärnvapen och kommer att arbeta för att kärnvapen överhuvudtaget inte finns.

– Kärnvapen är ett fasansfullt vapen, och att börja hota med sådana saker är inte konstruktivt alls. Kärnvapen ska vi ha mindre av, inte mer.

"Hotfull retorik"

Moderatledaren Anna Kinberg Batra, som också befann sig i Bryssel under gårdagen, säger att spänningarna stiger i Sveriges närområde och att det därför är viktigt för Sverige att söka medlemskap i försvarsalliansen Nato.

– Vi kan konstatera att Ryssland allt oftare tar till en allt mer hotfull retorik, vilket jag ser allvarligt på.

Enligt försvarsutskottets ordförande Allan Widman (FP) finns inte en antydan till dialog eller samförstånd från rysk sida enbart hotelser och maktspråk.

– En rysk kapprustning med massförstörelsevapen är inget mindre än en mardröm för omvärlden. Hela Europas säkerhet kommer att påverkas negativt.

– Ryska kärnvapen står inte under demokratisk kontroll. Att nu stå utanför Nato riskerar göra Sverige sårbart för ryska påtryckningar och hot av detta slag.

Försvarsutskottets ledamot Mikael Oscarsson (KD) uppmanar efter det nya Putinhotet regeringen och statsminister Stefan Löfven att inte vika ned sig.

– Vi ska fatta våra säkerhetspolitiska beslut inklusive ett eventuellt medlemskap i Nato självständigt utan påverkan från Ryssland.

– Om det blir en konflikt i vår närhet kommer Sverige inte att kunna hålla sig utanför. Det hastar att få ordning på vårt svenska försvar.

Bevis för kränkning

I går kväll redovisade avgående ÖB Sverker Göranson slutrapporten om den stora underrättelseoperationen i Stockholms skärgård förra hösten. Det framgår av den att Försvarsmakten har säkra bevis för att det skedde en kränkning. Bland bevisen finns analyser av bottenspår och underrättelser från Säkerhetspolisen.

I den hemligstämplade slutrapporten nämns inte vilket land som ligger bakom kränkningen, men flera uppgiftslämnare har tidigare pekat ut Ryssland.

Varken försvarsminister Peter Hultqvist eller utrikesminister Margot Wallström ville i går kväll kommentera det nya ryska hotet.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!