Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Putins hot: Utplåna Ukraina som stat

Putin varnar för konsekvenser om flygförbudet inrättas.
Vladimir Putin.
Foto: MIKHAEL KLIMENTYEV/SPUTNIK/KREMLIN POOL / EPA TT NYHETSBYRÅN

Demilitarisering och ”avnazifiering” är de mål som Putin hittills har angett för invasionen av Ukraina.

Nu antyder den ryske presidenten att han är beredd att helt utplåna Ukraina som stat om landet fortsätter att göra motstånd mot hans invasionskrig.

Det var i ett möte med ryska flygvärdinnor på lördagen som Putin i hotfulla ordalag ifrågasatte Ukrainas framtid som suverän stat.

– Om de ukrainska myndigheterna fortsätter att göra det de gör sätter det framtiden för den ukrainska staten i fråga, och det kommer helt och hållet vara deras ansvar, sade han enligt den regeringsvänliga ryska nättidningen Pravda.

Hittills har Putin förnekat att han vill ockupera Ukraina.

Uppgift: Vill tillsätta marionett

När Rysslands invasion inleddes förra torsdagen meddelade Putin att det handlade om en militär ”specialoperation” med syftet demilitarisera och ”avnazifiera” grannlandet och förhindra ett påstått ”folkmord” mot den rysktalande befolkningen i området Donbass, bestående av regionerna Donetsk och Luhansk.

Det har därefter blivit tydligt att Putins plan inbegriper att störta den ukrainska regeringen. Ryska specialförband har under krigets första vecka gjort tre misslyckade försök att mörda president Volodymyr Zelenskyj, enligt källor till The Times.

I början av den här veckan rapporterade tidningarna Kyiv Post och Ukrajinska Pravda om underrättelseuppgifter om att Putins plan var att ersätta Zelenskyj med den tidigare presidenten Viktor Janukovytj som avsattes 2014 och därefter flydde till Ryssland.

Här skjuts ryska helikoptern ner av ukrainska militären

Det är ukrainska militären själva som delar klippet, och ska enligt CNN skett norr om Kiev.

Ryska medborgare: ”Galet att tro att vi vill ha krig”

Under fredagen pratade CNN med två invånare i Moskva, som uttrycker sitt missnöje mot kriget och Vladimir Putin.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.