Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Putins hot mot Litauen och EU: Ni har dagar på er

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV
Rysslands president Vladimir Putin.
Foto: MIKHAIL KLIMENTYEV / AP TT NYHETSBYRÅN
Ryska utrikesdepartementets talesperson Maria Zakharova.
Foto: Kommersant Photo Agency / TT NYHETSBYRÅN

Ryssland hotar med ”hårda medel” mot EU och Litauen om inte den senare snarast lyfter handelsblockaden till Kaliningrad.

– Om situationen inte stabiliseras inom de närmaste dagarna kommer Ryssland att ta till hårda medel, säger Maria Zakharova, talesperson för ryska utrikesdepartementet i ett uttalande på fredagen.

Handelsvaror från Ryssland till exklaven Kaliningrad blockeras av Litauen och det retar gallfeber på de ryska politikerna.

Hoten från Ryssland har varit återkommande och vaga, ofta i termer av att ha ”rätt att skydda sitt lands intressen”.

Nu ryter ryska utrikesdepartementets talesperson, Maria Zakharova, åter till mot grannlandet Litauen. Hon säger att om blockaden inte hävs så väntar ”hårda medel”.

– Om situationen inte stabiliseras inom de närmaste dagarna kommer Ryssland att ta till hårda medel mot Litauen och EU, säger hon i ett uttalande, enligt The Guardian.

I hennes tycke har blockaden ”pågått för länge utan lösning”.

EU försöker förhandla

Beslutet att blockera Kaliningrad fattades under föregående månads andra hälft. En dryg vecka efter förbudet – som fattats inom ramen för EU:s sanktioner – försökte dock EU, efter påtryckningar från Tyskland, skapa undantag från sanktionsreglerna för den ryska exklaven.

– Vi måste se verkligheten. Putin har större påtryckningsmedel än vad vi har. Det ligger i vårt intresse att finna en kompromiss, uppgav en person med insyn i förfarandet för Reuters då.

Rent praktiskt blockerar Litauen försändelser av bland annat stål, kol och byggnadsmaterial till Kaliningrad.

Krigshotet i rysk stats-tv: ”Avfyras från ubåt”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.