Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Putins hemlighet – hon pekas ut som kärleken

En bild från 2004 visar Vladimir Putin i ett samtal med den påstådda flickvännen Alina Kabajeva. Foto: ITAR TASS / AP SCANPIX SWEDEN
Vladimir Putin. Foto: ALEXANDER NEMENOV / AP TT NYHETSBYRÅN

Han är en av världens mäktigaste och ständigt påpassad.

Ändå finns det en dörr som Vladimir Putin knappt ens håller öppen på glänt – den om hans kärleksliv.

Rykten gör dock gällande att den ryske presidentens hjärta, efter skilsmässan från hustrun för fyra år sedan, bultar för den 31 år yngre Alina Kabajeva.

Många politiska makthavare väljer att hålla sina familjer utanför offentligheten.

Det mediala intresset som följer med politiska uppdrag kan vara påfrestande för familjemedlemmar som själva inte valt offentliga yrken.

Undantag finns naturligtvis.

Donald Trump och Melania Trump. Foto: CAROLYN KASTER / AP TT NYHETSBYRÅN

Det är bara att titta på USA:s Donald och Melania Trump som ständigt visar upp sig, och där familjen också har blivit en del av det politiska etablissemanget.

Deras kärlekssaga började 1998. Melania kom till landet från Slovenien 1996. Paret träffades två år senare i New York, när hon arbetade som modell.

Frankrikes Emmanuel Macron har inte heller varit direkt dålig på att placera familjen i strålkastarnas sken. Han syns ständigt på bilder med Brigitte, den 24 år äldre hustrun, som han mötte när han var en 16-årig dramastudent.

Frankrikes president Emmanuel Macron med hustrun Brigitte. Foto: THIBAULT CAMUS / AP TT NYHETSBYRÅN

Putins är väldigt tyst om sin familj 

Men vänder vi blicken österut, mot Vladimir Putins Ryssland, blir det långt ifrån lika lätt att hålla koll på presidentens kärleksliv.

Få i maktens absoluta toppskikt är lika tysta om sin familj som Putin.

Det vi vet om hans liv utanför politiken går knappt att ens få ihop en faktaruta av.

Ett par saker om Putins privatliv är ändå kända.

Putin och hustrun Ljudmila Aleksandrovna separerade 2013 efter att ha levt ihop i nära 30 år. Foto: ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / AP

Han och hustrun Ljudmila Aleksandrovna separerade 2013 efter att ha levt ihop i nära 30 år. 

I flera år hade rykten gjort gällande att äktenskapet var olyckligt. Ljudmila, som arbetade som flygvärdinna på Aeroflot på 80-talet när hon träffade sin blivande make, syntes i princip aldrig.

 

LÄS MER: Putin skiljer sig från sin mystiska hustru (INLOGGAT) 

 

Därför var det smått sensationellt när paret faktisk bekräftade sin skilsmässa – i rysk tv. 

Makarna hade sett balletten "Esmeralda" tillsammans i Stora Kremlpalatset och efteråt, när de mötte pressen, frågande en reporter från tv-kanalen Rossia-24 om ryktet att de inte lever tillsammans.

Putin om skilsmässan: "Gemensamma beslut"

Putin log försiktigt och förklarade att de skulle skilja sig.

– Det var vårt gemensamma beslut. Alla mina aktiviteter, allt mitt arbete görs i offentligheten, med total insyn av allmänheten. En del människor tycker om detta, andra gör det inte. Det finns en del människor som inte känner sig bekväma med allt det offentliga, som Ljudmila Aleksandrovna, sa han i Rossia-24.

Frun fyllde i:

– Detta var verkligen vårt gemensamma beslut. Vårt äktenskap är över på grund av att vi praktiskt taget aldrig träffar varandra.

Öppenheten var alltså överraskande och kommentarerna citerades flitigt i medier världen över. 

Rykte om älskarinna

Ett riktigt envist rykte om Vladimir Putin är att han har ett förhållande till den 31 år yngre Alina Kabajeva, en tidigare stjärngymnast och OS-mästarinna. 

Mellan 2007 och 2014 satt Alina Kabajeva i parlamentet, duman, för maktpartiet Enade Ryssland. 2014 fick hon en plats i ledningen för landets största mediekoncern. 

Enligt Daily Mail har Alina Kabajeva gått ut offentligt och dementerat ryktena om kärleksaffären – som kan ha inletts redan 2008.

Under 2009 spreds obekräftade uppgifter om att Alina Kabajeva fött en son, som antogs vara Putins. 

Ett riktigt envist rykte om Vladimir Putin är att han har ett förhållande till den 31 år yngre Alina Kabajeva, en tidigare stjärngymnast och OS-vinnare. Foto: EFREM LUKATSKY / AP PRESSENS BILD

Enligt New York Post har Kabajeva sagt att bebisen i själva verket var hennes syskonbarn vid namn Arsenio. 

För två år sedan var det dags igen. Nya obekräftade uppgifter gjorde gällande att Alina Kabajeva fött en dotter. 

Putin ska inte ha varit närvarande vid födseln, skriver New York Post.

Ljudmila Aleksandrovna verkar inte heller ha legat på latsidan sedan paret skilde sig. Förra året skrev Daily Mail att den då 59-åriga ex-presidenthustrun gift om sig med en 21 år yngre affärsman – som ska vara en tidigare vän.

Putin om ett kommande bröllop: "Ärligt talat vet jag inte"

I april förra året, när den ryske ledaren svarade på frågor från allmänheten i sin årliga tv-sända frågestund, dök det upp en fråga om den tidigare hustrun:

”Har Putins exfru Ljudmila verkligen gift om sig? Och när kommer du presentera din egen första dam?”.

– Ljudmila och jag kommer bra överens, kanske till och med bättre än förut. Vad jag vet är hon lycklig, och det är jag med, svarade Putin enligt Telegraph.

Något svar på när han själv tänker gifta om sig gavs däremot inte.

– Ärligt talat vet jag inte. Jag förstår varför det här är intressant, men det är inte viktigt, sa Putin undvikande.

– Men en dag kanske jag kommer att tillfredsställa din nyfikenhet.

De två döttrarna

Om Putins kärleksliv omgärdas av dimridåer kan vi i alla fall konstatera att det gett två påtagliga resultat – döttrarna Maria och Katerina (de föddes i den östtyska staden Dresden 1985 och 1986 när Putin agent inom underrättelsetjänsten KGB.)

Men inte heller här finns det oceaner av information att ösa ur. 

Maria sägs dock vara specialist inom endokrinologi (vilket ungefär betyder läran om den inre sekretionen av hormoner till blodbanan) och gift med en holländare. Hon har tagit namnet Faasen efter maken. 

Hennes yngre syster Katerina, som bär efternamnet Tichonova efter sin mormor, vet man däremot mer om. Hon är engagerad vid Moskvas statliga universitet där hon bland annat drivit offentligt finansierade projekt. 

När hon var yngre ska hon ha tävlat i akrobatisk gymnastik. 

Katerina är gift med Kirill Shamalov, son till Nioklaj Shamalov, som är en av Putins gamla vänner. Pappa Shamalov är stor aktieägare i Bank Rossija, som enligt amerikanska källor är den ryska maktelitens egen bank.

Tillsammans ska Kirill Shamalov och hustrun Katerina ha tillgångar motsvarande cirka 17 miljarder kronor, enligt Reuters finansanalytiker.

Putins två barnbarn

I somras talade faktiskt Vladimir Putin om sin familj i rysk tv, i en utfrågning inför 2018 års presidentval.

Han önskade att familjemedlemmarna ska få vara i fred i fortsättningen också. 

Samtidigt bekräftade presidenten att han har barnbarn.

– Vad gäller mina barnbarn så går ett av dem redan i förskolan. Saken är den att jag inte vill att de ska växa upp som prinsar. Jag vill att de ska bli normala människor. Och för att det ska bli så behöver de vanligt umgänge med andra barn, sa Putin enligt Reuters.