Putins drag: Tar bort åldersgräns för militärer

Rysslands president Putin skrev under en ny lag på lördagen.
Foto: MIKHAIL METZEL / SPUTNIK / KREMLIN POOL / EPA TT NYHETSBYRÅN

Ryssland har tagit bort åldersgränsen för ryska kontraktssoldater.

Lagen röstades igenom ovanligt snabbt och skrevs under av Vladimir Putin på lördagen, rapporterar statliga nyhetsbyrån Tass.

Ryska yrkessoldater har tidigare begränsats till åldrarna 18-40 år. Men det ryska parlamentet tog på onsdagen ett ovanligt snabbt beslut om att ändra reglerna.

– Särskilt i dag behöver vi stärka de väpnade styrkorna och hjälpa försvarsministeriet. Vår överbefälhavare gör allt för att de ska vinna och vi behöver hjälpa till, sa statsdumans talman Vjatjeslav Volodin, enligt Reuters.

Förlorat stora mängder soldater

Ryssland har enligt flera bedömare förlorat stora mängder soldater i kriget i Ukraina. Men enligt den nya lagen är syftet att kunna anställa äldre personer när gränsen höjs till 50 år, enligt Tass.

– Lagen kommer göra det möjligt att attrahera specialister med efterfrågade kunskaper, säger försvarsutskottets ordförande Andrej Kartapov, enligt ett uttalande från duman.

För utländska medborgare ändras också från begränsningarna från de nuvarande på 18-30 år.

Även om det kommit uppgifter om att det förekommer ryska värnpliktiga i striderna i Ukraina har Ryssland officiellt inte kunnat införa en allmän mobilisering eftersom Putin inte själv utropat ett krigstillstånd.

Putin har hundratusentals soldater som väntar

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.