Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Putins drag: Förbjuder ”extremister” inför valet

CNN har talat med tidigare intagna som vittnar om hemska förhållanden.
Rysslands president Vladimir Putin.
Foto: TASS / VLADIMIR SMIRNOV/TASS/SIPA USA SIPA USA
Oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj
Foto: STELLA PICTURES/DDP IMAGES/ABACA

Vladimir Putin har skrivit på en ny lag som förbjuder ”extremister” från att ställa upp i allmänna val.

Experter ser det som ett sätt att motarbeta oppositionen inför parlamentsvalet i höst.

Aleksej Navalnyjs stab säger att det är en ”födelsedagspresent” till den fängslade regimkritikern.

På fredagen signerade den ryska presidenten Vladimir Putin en lag som förhindrar ”terrorister” och ”extremister” från att delta i allmänna val. Enligt förslaget stoppas ledare av sådana organisationer från att ställa upp i fem år, och anställda blockeras i tre år.

Experter bedömer att Putin vill göra det svårare för oppositionen inför parlamentsvalet i höst. Beskedet kommer bara dagar innan en rysk domstol ska fatta beslut om att stämpla den fängslade oppositionspolitikern Aleksej Navalnyjs organisation som en ”extremistgrupp”, skriver Reuters.

– Lagen är en del av en större kampanj mot personer som är emot regeringen, säger Tatjana Stanovaja, politisk analytiker vid tankesmedjan Carnegie Moscow Center, till CNN.

Navalnyj fyller år

Aleksej Navalnyj fyller även år den 4 juni. Hans stab säger sarkastiskt till Reuters att de ser den nya lagen som en ”födelsedagspresent” till oppositionspolitikern. Han har tidigare förhindrats från att ställa upp i val, bland annat i presidentvalet 2018.

I september i år är det val till duman, den lägre instansen i Rysslands parlament. Tidigare i veckan gjordes flera polistillslag och gripanden mot oppositionspolitiker i landet. Bland annat greps parlamentsledamöterna Andrej Pivovarov och Dmitrij Gudkov. Den sistnämnde släpptes ur häktet på torsdagen, men Pivarov sitter kvar i häktet.

Pivarov anklagas för att samarbeta med en ”misshaglig organisation” och riskerar flera år i fängelset. EU-kommissionen har krävt att han släpps, skriver TT.

Putin och Lukasjenkas hemliga möte vid kustpärlan.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.