Putins dotters nya pojkvän: Balettdansaren Zelenskij

Igor Zelenskij (med Darcey Bussell) framträder i London 2006.
Foto: Alastair Muir/REX / TT NYHETSBYRÅN
Putin håller sina barn hemliga – bara två döttrar har bekräftats men det finns uppgifter om fler.
Foto: DMITRY AZAROV / KOMMERSANT PHOTO / POLARIS POLARIS IMAGES

Premium: Vladimir Putins dotter Katerina Tichonova är tillsammans med en av Rysslands mest framstående balettdansare – Igor Zelenskij.

Tillsammans har de en tvåårig dotter och har de senaste åren bott parallellt i Ryssland och i Tyskland, uppger internationella medier.

Zelenskij var chef för statliga baletten i München – men lämnade omedelbart efter ryska invasionen av Ukraina.

– Min familj behöver allt mitt stöd, sa han då.

Mer av det bästa från Expressen. Mer Premium hittar du här.

Katerina Tichonova, 35, var fram till 2017 gift med Kirill Sjamalov, 40, en av Rysslands yngsta miljardärer och son till en av Putins vänner.

Men kort efter skilsmässan började Katerina Tichonova flitigt att flyga till München i södra Tyskland. Nu kan den ryska undersökande sajten Vazjnye Istorii tillsammans med tyska Der Spiegel avslöja att målet var att besöka sin nya partner Igor Zelenskij, 52.

Med hjälp av dokument från Katerina Tichonovas flygningar, mejl från hennes livvakt och källor på plats i Tyskland kan medierna nu berätta om hur Vladimir Putins dotter levt parallellt i Ryssland och Tyskland.

En granskning av bland andra oberoende ryska nyhetssajten Meduza bekräftar slutsatserna.

Efter skilsmässan med Sjamalov flög Katerina Tichonova flera gånger i månaden mellan Moskva och München. Igor Zelenskij hade då själv bott där sedan han 2016 tog över som balettchef på Bayerische staatsballett.

Men 2019 tog Tichonova själv beslutet att flytta från Ryssland. Mejlen från hennes livvakt innehåller bland annat instruktioner till en internationell flyttfirma om hur hennes exklusiva bohag ska hanteras, enligt Vazjnye Istorii.

50 flygresor på två år

Resorna mellan städerna fortsatte ändå. Bara de senaste två åren har Katerina Tichonova flugit rutten 50 gånger, flera gånger tillsammans med Zelenskij, deras dotter, personal och livvakter från Putins egen vaktstyrka.

En källa inom baletten i München bekräftar för Der Spiegel att Tichonova och Zelenskij är ett par.

Enligt Meduzas granskning träffades de två när han jobbade på en teater i Moskva 2011-2016 och hon ofta sågs i publiken.

– De sågs tillsammans efter föreställningarna, säger en källa.

Igor Zelenskij och Jekaterina Osmolkina dansar i London 2008.
Foto: Alastair Muir/REX / TT NYHETSBYRÅN

Igor Zelenskij är en av Rysslands mest framstående balettdansare och har uppträtt på några av världens största scener, bland annat i New York, London och Milano. Han har tidigare varit tillsammans med flera balettdansöser och är skild från före detta ballerinan Jana Serebrjakova som han har tre barn med.

Enligt Vazjnye Istorii har han högt uppsatta kontakter inom rysk kultur och politik. Han sitter i styrelsen för en kulturfond som grundats av Vladimir Putin.

Slutade omedelbart efter kriget

Zelenskijs kontrakt med Bayerische staatsballett sträckte sig fram till 2026. Men den 4 april i år, drygt en vecka efter Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina, meddelande den statliga baletten att han slutar omedelbart.

– Att driva en balett kräver fullständig koncentration och auktoritet. Men just nu kräver privata familjeanjelägenheter min fulla uppmärksamhet och tid. Min familj behöver allt mitt stöd, sa Zelenskij i ett uttalande.

Katerina Tichonova är Vladimir Putins ett av två bekräftade barn, tillsammans med systern Maria Vorontsova, 37. Tichonova har också dansbakgrund och har tävlat i rock'n'roll-dans. Hon har en ledande post på Moskvas statliga universitet och när hon skildes från Sjamalov avslöjades det att deras samlade förmögenhet uppgick till runt 20 miljarder kronor.

Det är i dag oklart var Katerina Tichonova och Igor Zelenskij befinner sig. Vazjnye Istorii och Der Spiegel har sökt paret utan att ha fått något svar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.

De var nära att dö på Ålands hav – så blev livet sedan

Premium: Lou Åberg bryter tystnaden: ”Dagarna på havet formade mitt liv”

Sambon får 2,3 miljoner om jag dör – jag riskerar att bli utan arv

Premium: ”Han får miljoner om jag dör först” • Experten: ”Nonchalant”

Micke, 50: Så sparade jag mig till en förmögenhet

Premium: Köpt bostäder kontant • Månadsbudgeten • Bästa tipsen