Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Putins vaccinbesked: Min dotter har fått det

Under en pressträff berättade Rysslands president om vaccinet som testats på hans dotter.
Vladimir Putin.Foto: TASS / ALEXEI NIKOLSKY
Illustrationsbild av ett vaccin mot coronaviruset.Foto: IGOR GOLOVNIOV / SHUTTERSTOCK EDITORIAL REX/IBL

Rysslands president Vladimir Putin hävdar att världens första coronavaccin producerats i landet, och att hans egen dotter fått en dos.

– Om det fungerar, om det är säkert, det får man nog ta med en nypa salt just nu, säger professorn och vaccinforskaren Matti Sällberg vid Karolinska institutet.

Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström säger att han inte sett någon dokumentation alls om läkemedlet.

Det ryska hälsoministeriet har godkänt ett vaccin mot coronavirus, enligt Putin. 

– Denna morgon har ett vaccin mot det nya coronaviruset för första gången någonsin registrerats i Ryssland, sa han vid en presskonferens på tisdagen.

Vaccinet har tagits fram av Gamaleya-institutet i Moskva och ska ha testats på människor i runt två månaders tid. Putin hävdar att vaccinet ger ”hållbar immunitet”, rapporterar Reuters. Han sa också att hans dotter hade blivit vaccinerad.

”Det är ju anmärkningsvärt”

Matti Sällberg, professor i biomedicinsk analys vid Karolinska institutet, har tagit del av uppgifterna om det ryska vaccinet.

Matti Sällberg, professor i biomedicinsk analys vid Karolinska institutet.Foto: JONAS LINDKVIST / DN TT NYHETSBYRÅN

– Baserat på det man kan få fram i offentliga källor så har de vaccinerat totalt 78 personer. Och det finns ju inget vaccin i historien som är godkänt efter så pass få personer som är vaccinerade. Så det är ju anmärkningsvärt, säger Matti Sällberg.

Vad tänker du om att det är ”godkänt”?

– Man kan väl godkänna vad man vill, men sedan om det är en bra idé att godkänna det, det är en helt annan femma.

”Inte sett några data över huvudtaget”

Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström säger att det ryska läkemedlet är ett så kallat adenovirusvaccin. Det betyder att man stoppar in delar av coronaviruset i ett förkylningsvirus, och är samma teknik som i Astra Zenecas vaccinkandidat, säger han. Men mycket är oklart.

– Jag har inte sett några data om vaccinet över huvudtaget, så i frånvaro av dokumentation är det svårt att uttala sig. Här är allt ute i det offentliga, men så är det inte i det här fallet. Vi vet till exempel inte vilken typ av förkylningsvirus som de valt, så jag hoppas att de publicerar de här resultaten, säger han.

Det ryska vaccinet har inte genomgått fas 3-tester, vilket annars brukar pågå i flera månader och på ett stort antal människor innan vaccinet godkänns. Men utvecklingen på många håll går snabbt, säger Richard Bergström.

– Det går fort som sjutton och jag tror att vi kommer att få vaccin godkända mot slutet eller i början på nästa år och då få tillgång till vissa volymer. Jag förväntar mig att vi skriver på fler avtal med EU de kommande veckorna.

Se också:

Matti Sällberg om att Putins dotter ska ha vaccinerats mot coronaviruset.
Tegnell: ”Måste genomgå tester”
Landet har godkänt det världens första vaccin mot corona.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.