De kallas för Putins blodsdiamanter – och de fortsätter att strömma in till ”världens diamanthuvudstad”, Antwerpen i Belgien.
EU har slutat att importera rysk kol, importen av rysk olja och gas håller på att fasas ut och importförbud gäller för rysk vodka, kaviar och guld.
Men de ryska diamanterna omfattas inte av sanktionerna.
Ett diamantförbud skulle nämligen drabba Belgien, som handlat med diamanter sedan 1400-talet.
– Det är den belgiska regeringen som blockerar sanktionerna, hävdar Roland Papp i organisationen Transparency International.
4 500 återförsäljare i Antwerpen
Enligt den norska tidningen Dagbladet har belgiska tjänstemän varnat EU för att många jobb kan gå förlorade i landet om de ryska diamanterna förbjuds. Bara i Antwerpen finns i dag 4 500 återförsäljare som köper och säljer diamanter, enligt brittiska The Guardian.
Det hävdas också att handeln med ryska diamanter ändå skulle fortsätta – men då med Indien som bas.
Samtidigt försöker Belgien, sedan många år, ge bilden av att ”leda kampen mot blodsdiamanter”.
– Om de fortsätter att köpa ryska diamanter bevisar de att den ambitionen inte är seriös. Ryska diamanter är blodsdiamanter, säger Roland Papp till Dagbladet.
The Guardian skriver att Putins diamantföretag Alrosa försvunnit från EU:s sanktionslista i sista stund – vid åtminstone två tillfällen.
– Diamanterna fanns i förslaget från EU-kommissionen, men några timmar senare fick vi information om att det inte längre var där, har en EU-diplomat berättat.
Bara under förra året importerade Antwerpens diamantindustri ryska rådiamanter för drygt 18 miljarder kronor. Under årets första åtta månader exporterade Putins gruvbolag Alrosa diamanter för ytterligare 12 miljarder kronor – trots kriget i Ukraina. Och trots protester från Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Diskuterar sanktionspaket
Redan i mars i år sa presidenten till Belgiens parlament:
– Fred är värd mer än alla diamanter.
En av Alrosas toppchefer, Sergej Ivanov, var en av de första oligarkerna som fördes upp på EU:s sanktionslista efter invasionen. Men det har inte heller hindrat den ryska exporten.
När EU-ledarna nu diskuterar ett nionde sanktionspaket är frågan om blodsdiamanterna återigen högaktuell.
Ett av skälen som talar för ett diamantstopp är företagets finansiering av en rysk stridsubåt, enligt brittiska The Guardian.
Ubåten, som också fått namnet Alrosa, sjösattes i juni i år efter en åtta år lång uppgradering och kan nu avfyra så kallade Kalibr-kryssningsmissiler.
USA förbjöd tidigare i år import av icke-industriella diamanter från Ryssland, liksom Storbritannien.
Samtidigt har EU godkänt flera undantag från sanktionerna.
Ungern, Slovakien och Tjeckien är undantagna från oljeembargot och Italien fick ett uppskov med att förbjuda vissa ryska stålprodukter, med hänvisning till att arbetstillfällen riskerar att gå förlorade.