Putins bakslag: ”Harvar på några meter per dag”

Rysslandsexperten Hugo von Essen om Putins reaktion på svenska Nato-beskedet.
Storbritanniens försvarsminister Ben Wallace.
Foto: JUSTIN NG / AVALON / STELLA PICTURES/JUSTIN NG / AVALON AVALON
Rysslands president Vladimir Putin.
Foto: ALEXANDER ZEMLIANICHENKO/AP POOL / POOL / / EPA TT NYHETSBYRÅN

Brittiske försvarsministern Ben Wallace kallar Putin för en ”galning” med ”Napoleonkomplex” och flaggar för att Ryssland är på väg mot en stor katastrof. 

– De harvar på i första världskrigsnivåer av avancemang, några få meter per dag, säger försvarsministern, enligt The Mail

Under torsdagen fick den ryske presidenten en kalldusch då Ukraina återerövrade den strategiskt och prestigemässigt viktiga Ormön. 

Storbritanniens försvarsminister Ben Wallace har tidigare kritiserat Vladimir Putin och den ryska krigsinsatsen. 

Under onsdagen gjorde han det på nytt under en pressträff i samband med Natotoppmötet i Madrid. 

Ben Wallace: ”Allt de har att ockupera är minfält”

Han sa bland annat att Putin är en ”galning” med ”small man syndrome”, ungefär ”Napoleonkomplex”. 

– Det kokar ner till att de lyckats avancera några få kilometer till kostnaden av 25 000 döda män, det är en ganska stor katastrof för dem som de inte ens börjat ta in. De har bombat sk**en ur infrastrukturen så hur ska de försörja sin armé? Det är vanligtvis ingen bra sak att förstöra sin vattenförsörjning eller livsmedelsförsörjning. Så allt de har att ockupera är minfält och byggnader som jämnats med marken, sa Wallace, rapporterar The Mail. 

Han säger att landet har förlorat 25 000 soldater inom loppet av 120 dagar och underkänner den ryska krigsinsatsen. 

– De harvar på i första världskrigsnivåer av avancemang, några få meter per dag. Kanske erövrar de några få tomma byar, de förlorar en förskräcklig massa utrustning och folk medan de gör det. Dag 120 och de har inte ens uppfyllt några av sina huvudmål, sa försvarsministern. 

Boris Johnsons machohån: ”Om Putin var kvinna”

Rysslands president Vladimir Putin har under de senaste dagarna fått utstå många gliringar från Storbritannien. 

Premiärminister Boris Johnson har under G7-mötet i Tyskland hånat Vladimir Putins barbröstade bilder och hans machoimage. 

– Om Putin var en kvinna, vilket han uppenbarligen inte är, men om han var, så tror jag inte att han hade gett sig på ett galet machokrig med invasion och våld på det sätt som han har, sa Boris Johnson till tyska kanalen ZDF tidigare i veckan. 

Under torsdag så förlorade Ryssland även den omskrivna Ormön, som har varit i fokus sedan början av kriget då ukrainska soldater posterade på ön bad ett ryskt krigsskepp att ”dra åt helvete”. 

Ryssland har påstått att de drog sig tillbaka från ön i en ”gest av välvilja”, för att öppna upp för ukrainsk livsmedelsexport. Tillbakadragandet ägde dock rum efter flera dygns intensiva attacker från ukrainska styrkor. 

”Så för att Moskva ska visa sin välvilja måste vi regelbundet spöa upp dem”, skrev Mykhailo Podoljak, rådgivare åt president Volodymyr Zelenskyj, på Twitter. 

https://twitter.com/Podolyak_M/status/1542449357840175104

”Om rättsväsendet banat väg för terrorismen bör de förklara hur”

Erdogan kräver att Sverige utvisar 73 personer som Turkiet betecknar som terrorister. Men frågan är om det går att genomföra i enlighet med svensk lagstiftning. "Vår lagstiftning är ganska hård när det gäller terrorister."

Erdogan: ”Alla terrororganisationer måste utplånas”

Jämför med Makedonien som ska ha fått jobba i 20 år för att bli Nato-medlem.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.