Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Putins återkomst: "Tråkigt utan skvaller"

Putin skämtade bort spekulationerna under sitt första framträdande sedan den 5 mars.
Foto: Anatoly Maltsev/Epa/TT

Var är Vladimir Putin?

Frågan har hamnat i hela världens fokus under den senaste veckan, men vid ett framträdande i dag skämtade Putin bort spekulationerna.

– Det vore så tråkigt utan skvaller, säger han.

När Vladimir Putin tidigare i dag framträdde offentligt för första gången sedan den 5 mars passade han på att driva med de frågetecken som uppstått kring hans frånvaro.

Spekulationer har spridit sig som en löpeld – bland annat om att den ryske presidenten skulle vara sjuk, störtad, nybliven pappa eller till och med död.

Tycktes vara vid god hälsa

Men i förmiddags framträdde han vid ett noggrant arrangerat presstillfälle, vid ett möte med den kirgiziske presidenten Almazbek Atambajev i S:t Petersburg.

Putin satt bredbent i stolen och tycktes i allmänhet vara vid god hälsa, något Atambajev också försäkrade. Atambajev uppger att Putin "precis kört mig runt området, själv sittandes bakom ratten".

– Jag råkade själv höra diverse rykten om mig själv men som ni kan se är inget av det särskilt rättvisande, säger Atambajev enligt ryska nyhetsbyrån Tass.

"Vore så tråkigt utan skvaller"

Även Putin valde att skämta bort spekulationerna.

– Det vore så tråkigt utan skvaller, sade Putin.

Putin svarade däremot inte på några frågor om vad som orsakat hans frånvaro. Kreml har, allt mer irriterat, förnekat olika uppgifter om varför Putin inte framträtt offentligt. Teorierna tog fart på allvar efter att Putin förra veckan sköt upp flera möten och en resa till Kazakstan, en resa som nu planeras till den 20 mars.

Säger mycket om personfixeringen

Det har också mest rört sig om lösa teorier, men bedömare framhåller att den uppmärksamhet som den ryske presidentens frånvaro väckt i sig säger mycket om personfixeringen vid Putin och hans centrala roll i den ryska politiken.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.