Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Putinkritiker ströps till döds i sitt eget hem

Schackmästaren menar att Aleksej Navalnyj blir torterad.
Foto: PAVEL SMERTIN / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: TASS / ALEXEI DRUZHININ/TASS/SIPA USA SIPA USA
Foto: METROPOLITAN POLICE / SWNS.COM / SWNS / TT / SOUTH WEST NEWS SERVICE TT NYHETSBYRÅN

Nikolai Glusjkov, affärsman och Putin-kritiker, ströps till döds i sitt hem i London 2018.

Det slår en brittisk rättsläkare fast, skriver BBC.

Trots en omfattande utredning har ingen gärningsman gripits.

Det var i mars 2018 som Nikolaj Glusjkov, tidigare biträdande chef för det statliga ryska flygbolaget Aeroflot, hittades död i sin lägenhet i sydvästra London.

Den brittiska rättsläkaren Chinyere Inyama har nu granskat dödsfallet och slagit fast att det rörde sig om ett mord, skriver BBC.

”Skadorna kan ha uppstått genom ett nackgrepp, med tryck bakifrån, och att angriparen stod bakom offret”, står det i en obduktionsrapport.

Var först vän med Putin

Nikolaj Glusjkov hade fått politisk asyl i Storbritannien 2010, efter att han dömts till fängelse i hemlandet Ryssland, anklagad för att förskingrat miljoner rubel ur Aeroflot.

Han var vän med oligarken Boris Berezovskij, som även han hittades död i sitt hem i London 2013. Även där misstänks brott och ingen har gripits.

Båda männen gjorde sig förmögna under perioden efter Sovjetunionens fall och var allierade med Vladimir Putin, men gjorde sig ovänner med honom när han blev president. Efter det var både Berezovskij och Glusjkov uttalade Putinkritiker.

Det brittiska rättsväsendet har kallat 1 800 vittnen och tagit över 420 uttalanden om det misstänkta mordet på Glusjkov, men ingen gärningsman har gripits än, skriver BBC.

Rustar militären i Arktis, testar nytt supervapen och vill säkra kontrollen över framtida handelsrutt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.