Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Putinkritiker i förvar – förnekar förskingring

Aleksej Navalnyj. Foto: Korotayev Artyom

Putinkritikern Aleksej Navalnyj har tagits i förvar av polis i Moskva. Timmar efter att han dömts för förskingring trotsade han sin husarrest och gick ut för att protestera mot domen.

Företaget som Navalnyj påstås ha förskingrat pengar från förnekar att några pengar alls har försvunnit.

Mitt i centrala Moskva tog polis tag i den ryske oppositionspolitikern och föste in honom i en buss, visar ryska tv-bilder. Minst 130 andra demonstranter greps också, enligt uppgifter till nyhetsbyrån AFP. Hundratals hade hörsammat Navalnyjs uppmaning om demonstrationer i protest mot tisdagens dom mot honom och hans bror Oleg Navalnyj.

Både Aleksej och Oleg Navalnyj hade packade väskor med sig till domstolen. Det hade spekulerats i att den nätburna antikorruptionsaktivisten skulle ges ett tioårigt fängelsestraff. Men när den fällande domen lästes upp var hans 3,5-åriga fängelsestraff villkorat. Hans bror får däremot avtjäna tiden bakom galler.

Åklagarna fann domarna alltför milda och överklagar, skriver den ryska nyhetsbyrån Interfax.

Familjestraff

Bröderna är åtalade för att ha stulit 30 miljoner rubel från kosmetikaföretaget Yves Rocher – ett brott de förnekar och det franska företaget aldrig säger sig ha utsatts för.

Åtalet är bara ett av flera mot den ryske oppositionsledaren de senaste åren. Men det första som involverar en av hans familjemedlemmar.

– Varför fängslar ni honom? Är det för att straffa mig ytterligare? skrek Navalnyj i rätten, rapporterar medier på plats.

Hur mycket av en nagel i ögat på Kreml Navalnyj än är, har han en inflytelserik skara anhängare som makten ogärna stöter sig med, säger bedömare till BBC när de ombeds förklara varför Navalnyj, som suttit i husarrest, inte fängslades.

Politisk dom

– För honom är det ett värre straff att se sin bror i fängelse än att ta ett straff själv. Det är hans protester och politiska verksamhet som den politiska ledningen vill åt, säger Rysslandsexperten Carolina Vendil Pallin vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI).

Domen sänder en signal om att Ryssland inte tolererar opposition och att även släktingar kan drabbas, säger Carolina Vendil Pallin.

– Den förstärker trenden mot ett mer auktoritärt system.

Navalnyjs anhängare ser åtalet och domen som ett sätt att försöka sätta munkavle på en av president Vladimir Putins mest högljudda kritiker. Strax efter det att domen meddelats uppmuntrade Navalnyj sina anhängare att ge sig ut och protestera.

– Regimen har ingen rätt att existera, den måste förstöras.

TT

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!