Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Putinhyllningarna: Guldfodral, guldtavla – och en fejkburgare

Den ryska artisten Alexey Sergienko bredvid tavlan som fått namnet "Den gyllene Putin".Foto: ANATOLY MALTSEV / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Den ryske presidenten Vladimir Putin fyller 65 år.Foto: BURHAN OZBILICI / AP TT NYHETSBYRÅN

När Vladimir Putin fyllde 65 år dök det upp diverse hyllningar.

Bland dem: Guldfodral till Iphones, ett påslakan föreställande Silvio Berlusconi skakandes hand med den ryske presidenten och en femvånings ”Putinburgare” som säga göra succé i USA – men burgaren finns inte i verkligheten, skriver DN.

Den italiensk-ryska firman Caviar har skapat en serie guldfodral till Iphone 8, Iphone 8+ och Iphone X med den ryske presidentens ansikte på.

Modeföretaget Matchless London har producerat 1 700 läderjackor som föreställer presidenten.

Den ryske målaren Alexey Sergienko avtäckte i fredags sitt senaste verk kallat ”Den gyllene Putin” som visar presidenten hållandes en hund.

I lördags, samma dag som Vladimir Putin fyllde 65 år, visades i statlig rysk tv ett inslag från restaurangen Lucys Cantina Royale i New York.

En servitris kånkar på en enorm burgare, och ger den till en gäst.

– Det är Putinburgaren. Vi började den här traditionen för tre år sedan, för att vi anser Putin vara en betydelsefull historisk person, förklarar hon i nyhetsinslaget på tv-kanalen Rossija.

Vikten en hyllning till Putin

Hamburgaren väger 1 952 gram, berättas för tittarna. 

En sorts matig hyllning till Putin vars födelseår är – 1952.

Historien om burgaren fanns överallt i ryska medier under helgen – hos de största tv-kanalerna, nationella nyhetsbyrån Tass och en mängd lokala medier.

Men historien slirar rejält på en punkt. 

Den är fejk – och burgaren är påhittad.

En Putinburgare i fem våningar har aldrig serverats på den utpekade New York-restaurangen, eller på något annat matetablissemang utanför Rysslands gränser.

Den som avslöjade bluffen var Alexej Kovaljov.

https://www.instagram.com/p/BZ8clyvHPM6/

”Såg misstänkt ut”

Han är en rysk journalist som i flera år drivit Lapsjesnimalotjnaja – en sajt som avslöjar fejkade nyheter i ryska medier.

– Jag tyckte det såg misstänkt ut, berättar Alexej Kovaljov för DN på telefon. Någonting var skumt med hela tv-inslaget.

På restaurangens hemsida fanns inga spår av kampanjen. Och när Kovaljov sökte igenom Instagram för bilder från samma krog, samma dag, fanns inga Putin-lappar på något av borden.

I går togs klippet från Lucys bort från den ryska engelskspråkiga kanalen RT.

Med en påföljande ursäkt om att enskilda reportrar hade begått ett misstag.

I ryskspråkiga medier är det dock fortfarande tyst om den påhittade nyheten.

Vad annat är att vänta från ett land där, enligt Alexej Kovaljov, ”grundstenen i Kremls bild av utlandet är att det bara är regeringarna i väst som är emot Ryssland och Putin. Alla vanliga människor avgudar vår president”.